Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I AIX EN PROVENCE

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Hyrbil i Aix en Provence till de bästa priserna

  Boka en hyrbil i Aix en Provence med Auto Europe och upplev södra Frankrike på dina egna villkor. Ta vara på tiden och njut medan du kör bland områdets blomstrande fält och vackra natur. Aix en Provence, eller Aix som det ofta kallas, är storstaden med småstads atmosfär. Med sina många parker, uteserveringar, fontäner och byggnadernas varma färger lyfts södra Frankrikes bästa egenskaper fram. Staden har mycket att erbjuda, allt från att i lugnt tempo gå på vinprovning och besöka olika vingårdar till att åker på en Mountainbike tur i de närliggande bergen och sedan festar hela natten lång. Staden har något för alla!

  Aix kännetecknas av sin arkitektur och sina många fontäner, men också för att vara en av Frankrikes mest välutbildade städer. Här hittar du nämligen 40.000 studenter året runt som studerar på något av stadens universitet. Besöker du Aix är det därför stor chans att du får syn på några pluggande studenter på de lokala caféerna med kaffet i högsta hugg. Staden är också hem till många nyexaminerade eftersom det finns många jobbmöjligheter att hitta här. Men inte bara det, varje år kommer det flera tusen turister som vill uppleva den unika atmosfären som finns här. Staden ligger mindre än tre timmar från gränsen till Italien och Monarco, och är därför ett perfekt stopp om du gör en roadtrip genom Europa. Havet har du bara 40 min bilväg till söder, vilket gör Aix till en bra sommardestination för de som vill uppleva en storstad som har nära till badmöjligheter och stränder. Boka din hyrbil online idag och påbörja din roadtrip till en av Frankrikes härligaste städer.

  Hur är trafiken i Aix en Provence?

  Det vanligaste transportmedlet i innerstan är buss och kollektivtrafiken räcker långt om du ska hålla dig i centrala Aix. Om du kör i gamla stan kan det vara lite svårt om du inte känner till området eftersom gamla stan består av många krokiga och smala vägar. Annars är staden välanpassad för biltrafik och officiella parkeringsplatser finns runt omkring lite här och var. Precis som i varje stad kan trafiken påverkas av vilken dag och tid du planerar att köra där. Ska du inte köra i centrala Aix, utan ut på äventyr i närområdet kommer du inte ha några problem alls att köra på vägarna. Vi rekommenderar att hyra en bil i Aix en Provence eftersom många sevärdheter ligger utanför staden och inte är tillgänglig via kollektivtrafik.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Aix en Provence?

  I centrala Aix hittar du hela 9100 officiella parkeringsplatser. Tänk dock på att de flesta parkeringsplatserna kostar och att gratisparkeringar i innerstan är väldigt ovanligt. Alternativet att “park and ride” finns också och innebär att du parkerar din bil lite utanför stan och sedan tar bussen in till centrum. Staden har flera så kallade Park and Ride parker och detta är ett bra alternativ om du är orolig för att köra i centrala Aix.

  Aix en Provence flygplats

  Närmaste flygplatsen ligger 28 kilometer sydväst om staden och heter Marseille Provence flygplats. Detta är en internationell flygplats där du kan åka till Europeiska resmål som Tyskland, Grekland och Italien, men också till länder som Tunisia och Kanada. Detta är en mycket populär flygplats eftersom många vill besöka södra delen av landet, vilket har gjort den till Frankrikes femte mest välbesökta flygplats.

  Marseille Provence Airport – (MRS)
  Adress: 13727 Marignane, Frankrike
  Hemsida: www.marseille-airport.com
  Telefon: +33 820 81 14 14

  Att göra i Aix en Provence

  I Aix en Provence finns det massvis att se och göra! För den shoppingsugne finns det i centrum flera butiker med allt från skor, kläder, smycken, väskor och allt möjligt. Där ligger också flera restauranger där du kan äta traditionella franska maträtter som ratatouille, noisette eller varför inte en klassisk croissant? Självklart med ett glas vin från en av landets egna vingårdar, eller ännu bättre, en av stadens närliggande vingårdar. Några andra sevärdheter och aktiviteter du kan göra medan du är här är:

  • Guidad tur av Cézanne - Paul Cézanne var en fransk konstnär från Aix på 1800-talet. Hans verk har haft stor betydelse för bildkonsten då han var en av de som tidigt började experimentera med kubism, vilket är målarmetoden som Pablo Picasso senare blev känd för. Aix turistkontor arrangerar guidade turer där besökarna får se mycket av Cézannes konst, besöka studion där han tillbringade sina sista fyra år i livet och höra allt om hans liv och konst. Den guidade turen tar cirka 2 h, kostar 10 euro och finns på engelska eller franska.
  • Montagne Sainte-Victoire - Det över tusen meter höga berget ligger cirka 20 km från centrala Aix och är en av stadens mest ikoniska landmärken. Aix har en fantastisk utsikt över berget, men för att verkligen uppleva allt Montagne Sainte-Victoire har att erbjuda krävs det att du besöker det. Här hittar du nämligen flera vandringsleder, paragliding, grottor, mountainbike spår och allt som friluftsmänniskan kan tänka sig. Även ett flertal historiska byggnader går att hitta på berget. Till exempel Sainte-Victoire Priory som är ett gammalt kloster från 1700-talet och Saint-Ser Hermitage, ett litet kapell inuti en grotta som byggdes för att hedra en eremit som flydde hit på 1500-talet. Så vad du än önskar har Montagne Sainte-Victoire något för dig, och som en av regionens främsta landmärken bör det inte missas.
  • Fontänerna - Som sagt är Aix känt för alla sina fontäner, “the city of a thousand fountains” brukar staden ibland kallas. Bara du går på gatan kommer du stöta på en fontän eller två, men självklart finns där några som är mer sevärda än andra. Fontaine d´Albertas liknar ett gigantiskt fågelbad och är mittpunkten på Baroque torg. Här blandas lokalbefolkning och turister som vill ta en kaffe på ett av torgets många caféer medan de njuter av den härliga atmosfären. Dock är det Fontaine de la Rotonde som är stadens mest välkända fontän. Den byggdes 1860 och representerar stadens rättvisa, jordbruk och konst. Fontänen ligger centralt och är en stor del av befolkningens liv, det är här den lokala marknaden finns och det är här man möter upp sina kompisar för att tillsammans dra vidare. Fler fontäner som är värt ett besök är Fontaine des Augistins, Fontaine Sanglier, Fontaine des Neufs Canons, Fontaine d’Eau Chaude och Fontaine du roi René.
  • Sain-Jean de Malte kyrkan - När kyrkan byggdes på 1200-talet var det stadens första gotiska byggnad. Här låg områdets adelsmän begravda och kyrkan var centrum för katolikerna i Aix. Idag har kyrkan flera utställningsrum där tavlor, konst och arkeologiska fynd från 1500-talet till 1900-talet visas upp. De har till exempel ett flertal tavlor från den lokala konstnären Cézanne som flera tusen turister årligen kommer för att se.
  • Fondation Vasarely - Victor Vasarely är huvudpersonen av detta populära museum. Den fransk-hungariska konstnären är känd för att tänka utanför ramarna och själva museet i sig är ett konstverk. Byggnaden består av 16 hexagoner som alla innehåller mer av Vasarelys kreativa konstruktioner. Han jobbade mycket med abstrakt konst och använde sig av ljus och vinklar för att skapa illusionen att bilderna rörde på sig. Han var bland de första att jobba på detta sättet och ses därför som en fadersfigur till den så kallade Op art konststilen. Om du vill besöka detta fantastiska museum kan du göra det varje dag mellan klockan 10.00 och 18.00.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Aix en Provence

  Om du planerar att hyra bil i Aix en Provence kan du passa på att uppleva mer av området genom att åka på olika dagsturer. Södra Frankrike har mycket att erbjuda när det kommer till sevärdheter, natur, historia men framför allt den unika stämningen och lugnet. Paris är en av Europas mest kända och välbesökta städer med ikoniska byggnader som Eiffeltornet, Notre-Dame, Triumfbågen och Louvren men om du söker något mer unikt med en blandning mellan storstad, natur och historia ska du besöka Aix. För att hjälpa dig hitta vad du söker har vi här listat olika dagsturer du kan ta i din bil från Aix en Provence.

  Calanques of Cassis

  En timmes bilfärd söder om Aix hittar du häpnadsväckande Calanques of Cassis. Detta är nästan 2 mil av kalkstensklippor som möter medelhavet i vad som bara kan ses som ett naturligt under. Bland klipporna finns det flera vandringsleder och utsiktsplatser som erbjuder en fantastisk utblick över havet, klipporna och den omringade naturen. Här kan du snorkla i det kristallblå vattnet, dyka bland klippornas många grottor, paddla kanot eller bara parkera bilen högst upp på en av klipporna och njuta av den underbara utsikten.

  Lavendelfälten i Valensole

  Varje sommar kan du hitta flera lila fält som är fulla av blomstrande lavendel. Hela Provence regionen är känd för sina lavendelfält och det har därför blivit ett populärt turistmål. Du hittar bland annat flera fält runt staden Valensole, 7 mil norr om Aix. Det relativt platta området erbjuder fantastiska utsikter där vinden svingar fälten och skapar en känsla av att vara i ett lila hav. De gamla stenhusen och gårdarna ökar bara känslan av total stillsamhet och harmoni. Kom bara ihåg att alltid vara försiktig när du besöker ett lavendelfält eftersom detta faktiskt är folks levebröd, var försiktig så att du inte trampar på några växter, skräpa inte ner och plocka inga blommor.

  Marseille

  Frankrikes näst största stad efter Paris ligger bara 40 min i din bil från Aix. Här hittar du allt som en storstad har att erbjuda när det kommer till restauranger, barer och storstadspuls. Men här finns även unika sevärdheter som kyrkan Basilique Notre-dame de la Garde, fontänen i området Boulevard Longchamp och Frankrikes största klubb fotbollsarena Stade Vélodrome. Staden har också flera museum som Musée d´Histoire de Marseille, ett museum där stadens historia är i fokus, och MuCEM, ett modernt museum precis vid vattnet som har allt från tavlor, fotografier, skulpturer och statyer från olika tidperioder. Marseille har också en havspromenad vid La Corniche som är mycket vacker och värt ett besök om ni kommer till staden.

  Luberon

  Vill du komma bort från typiska turistdestinationer och uppleva södra Frankike som lokalbefolkningen ska du besöka Luberon. Området sägs vara hjärtat av Provence och består av ett flertal byar uppbyggda på kullar i området. Byarna sägs ha funnits här i över tusen år och har därför en rik historia och kulturarv som levt kvar generation efter generation. Bland annat kan du besöka den lilla byn Buoux som är hem till en 1200-tals kyrka, en slottsruin och flera klippor med fantastiska utsikter. Stannar du i byn Ansouis kan du besöka en av områdets vingårdar, gå runt bland de ojämna stengatorna och besöka det väl omhändertaga slottet från 1200-talet. Andra byar att åka till i Luberon är Cucuron, Isle sur Sorgue, Goult, Gordes, Bonnieux, Caseneuve, Murs, Saignon och Lagnes. Det bästa är att varje by är så pass liten att du hinner besöka tre-fyra stycken på en dag.

  Geografisk information & historia

  Aix är belagt i området Provence i södra Frankrike cirka 76 mil från huvudstaden Paris. Staden har en lutning på cirka 173 meter från norr till söder vilket gör att det ikoniska berget Montagne Sainte-Victoire är synligt från centrala Aix. Staden bildades 122 f.kr av romarna och hade då namnet Aquae Sextiae. Sedan dess har den varit under flera styren och haft flera namnbyten, men år 1486 blev det officiellt en del av Frankrike och hade då namnet Aix en Provence. På grund av Aix långa historia finns det många sevärdheter och monument från olika tidsperioder i och runt omkring staden. Genom att skaffa en hyrbil i Aix en Provence kan du uppleva allt området har att erbjuda i ditt eget tempo och på dina egna villkor.

  Precis som de flesta städer och byar i södra Frankrike har Aix oftast fina somrar med mycket sol och höga temperaturer. Juli är vanligtvis den varmaste månaden med en medeltemperatur på 29 grader 2019. Vintermånaderna är oftast lite kyligare och brukar ha en temperatur runt 5-8 grader, det är också vanligare att det regnar under vinterhalvåret. Detta har gjort att de flesta besöker Aix under juni, juli och augusti eftersom de söker varme och vill se de blomstrande lavendelfälten.

  Ta sig runt i Aix en Provence

  Bil

  Om du inte hyr bil i Aix en Provence finns det flera taxibolag som är aktiva i staden. De tre största bolagen heter Taxi radio Aixois, Taxi Cézanne Aix-en-Provence och Radio Taxi Mirabeau och erbjuder vanliga passagerarbilar men även minibussar för upp till 8 personer. De flesta taxichaufförerna pratar engelska väl och är vana att bemöta turister.

  Buss

  Kollektivtrafiken sköts av Lepilote och har flera busslinjer i centrala Aix så du kan ta dig dit du vill. Du kan välja mellan att köpa en singelbiljett eller ett åkpass där du kan åka hur mycket du vill i en dag, vecka eller månad. Perfekt för turister som kommer för att besöka staden och behöver ett ekonomist sätt att åka runt mellan olika turistattraktioner. Ska du ta dig utanför staden finns det också regionbussar som kan ta dig från Aix till Marseille, Ciotat, Vitrolles, Arles och flera andra städer i Provence.

  Tåg

  Aix har två tågstationer, en för det så kallade TGV high-speed tåget och en “vanlig” central tågstationen som bland annat kan ta dig till Marseille, Gardanne, Manosque och Sisteron. Tack vare TGV tåget är Aix ansluten till hela Frankrike, och även många delar av Europa. Bland annat kan du ta dig till Paris på tre timmar, Lyon på en timme men även till länder som Belgien och Schweiz.

  Viktiga länkar

  Turistinformation Aix en Provence

  Fondation Vasarely

  Tillbaka till toppen