Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I KIRUNA

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Kiruna - Boka billigt med Auto Europe

  Kiruna kommun är känd som Sveriges nordligaste kommun och den ligger i norra delen av Lappland. Kommunen har även en tätort med samma namn som lite under 18.000 människor kallar hem, detta gör Kiruna stad till den största tätorten i Lappland. Många reser hit i affärssyfte, oftast relaterat till stadens gruvföretag eller forskning, men området lockar även besökare som kommer för att uppleva den vilda naturen och landskapen. Det är främst besökare från andra delar av Sverige som reser hit, men även internationella turister har på senare år intresserat sig för Kiruna. Detta kanske främst på grund av det mystiska och vackra norrskenet som förekommer här. Vill du uppleva allt staden, kommunen och området har att erbjuda kan du boka en hyrbil i Kiruna via oss på Auto Europe och utforska Lappland på egen hand. Kör försiktigt och se upp för vilt bara!

  Eftersom vi samarbetar med flera hyrbilsleverantörer kan du på vår hemsida jämföra olika erbjudande från företag på den destinationen du väljer. Du kan då se de olika bilarna, priserna och vad som ingår i priset för att själv kunna ta ett informerat beslut om vilken hyrbil som är bäst för din resa. Våra många samarbeten gör också att vi har tillgång till ett stort utbud av fordon såväl som destinationer, via oss kan du boka hyrbilar i över 180 länder. Börja din sökning här på vår hemsida eller läs igenom recensioner av tidigare kunder på vår sida med utvärderingar av hyrbil i Kiruna.

  Hur är trafiken i Kiruna?

  Trafiken och trafikreglerna skiljer sig inte mycket från resterande Sverige. Dock är det, speciellt utanför centrala Kiruna, mindre trafik än vad många är vana vid och beroende på vart du kör kan det ta flera minuter innan du får mötande trafik. På vintern faller det mycket snö i Kiruna vilket gör att vägarna kan bli hala, är man inte van att köra i snö kan det vara obehagligt. Kör försiktigt, håll dig till hastighetsgränserna, ha alltid en mobil med dig och det kan även vara en bra idé att förvara en spade eller liknande i bilen ifall man skulle köra fast. Även efter snön har smält och vår- och sommarvärmen kommit får man köra försiktigt eftersom det finns mycket vilt som kan springa ut på vägarna utan förvarning. Utöver detta tror vi inte det kommer vara några större problem att köra i Kiruna. Vägarna är väl omhändertagna, det är skyltat och staden är väl ansluten till andra städer i Lappland som Torneträst och Gällivare.

  För mer information om vad du bör tänka på när du kör bil i Sverige, se vår informativa körinformationsguide här.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Kiruna?

  Kiruna kommun har allmänna parkeringsplatser runt om i staden som är helt kostnadsfria, dock behövs en P-skiva. Precis som parkeringarna är P-skiva helt gratis att skaffa och du kan göra det på turistinformationen i Folkets Hus, Stadshuset och på ett fåtal bensinstationer. Det är viktigt att P-skivan placeras tydligt i bilens framruta och att den anger dina ankomsttid. Har du ingen P-skiva än går det också bra att ange din ankomsttid på en papperslapp som går att hitta i brevlådor som är utplacerade vid de allmänna parkeringarna. Även om parkeringarna är gratis är det viktigt att man följer de angivna parkeringstiderna och reglerna som anges eftersom en felparkerad bil kan försvåra till exempel snöröjning, sophämtning o.s.v. Dessutom riskerar man att få böter om man inte följer parkeringsreglerna.

  Kiruna flygplats

  Inte förvånansvärt är Kiruna flygplats den nordligaste flygplatsen i Sverige. Den ligger cirka nio kilometer från centrala Kiruna och det tar inte mer än 15 minuter att köra till stadskärnan. Den öppnades år 1960 och är en väldigt liten flygplats som bara har fyra destinationer: Amsterdam, Bryssel, London och Stockholm. Trots detta är den extremt viktig för Kiruna och resterande Lappland eftersom det är en infrastruktur som hjälper till att upprätthålla och utveckla samhället i dessa nordliga delar av Sverige. Bland annat har flygplatsen varit en nyckelspelare i takt med att områdets gruvnäring utvecklats och i samband med att områdets turismverksamhet ökat. På senare år är det många som fått upp ögonen för det mäktiga och orörda Lappland vilket har gjort att flygplatsen haft en viktig roll i att hjälpa besökare ta sig hit. Efter man landat finns också möjligheten att hyra bil i Kiruna direkt på flygplatsen. På så sätt kan man ta sig ut på sitt äventyr så snabbt som möjligt och dessutom ta sig runt obehindrat under hela sin vistelse. Använd vår sökmotor överst på denna sida för att få fram olika hyrbilsalternativ eller hör av dig till oss via telefon.

  Kiruna flygplats – (KRN)
  Flygplatsen ligger cirka 9 kilometer utanför centrala Kiruna.
  Adress: Flygfältsvägen, 981 41 Kiruna, Sverige.
  Hemsida: www.swedavia.se/kiruna/
  Telefon: +46 10 109 46 00

  Att göra i Kiruna

  Vintern skiljer sig mycket från sommaren i Kiruna, och detta gör att många aktiviteter bara går att göra på sommaren och vice versa. Det hade varit svårt att ta ett isbad i en av de närliggande sjöarna under juli månad till exempel. Men oavsett om du kommer till Kiruna under sommarhalvåret eller vinterhalvåret är det en vacker stad med flera sevärdheter och aktiviteter. Nedan har vi listat några tips på saker att göra i Kiruna under din resa.

  • Se norrskenet - Norrskenet, eller Aurora Borealis som är det latiska namnet, har länge fascinerat oss människor. Även om det sedan länge bevisats att alla magiska myter om varför norrsken finns inte stämmer, utan att orsaken till norrsken är att solens partiklar fångas av magnetfältets linjer och skapar detta skinande ljus, så har det inte slutat fascinera oss. I Kiruna är chansen stor att du kommer få se de dansande ljuset på himlavalvet om du reser hit någon gång mellan september och maj. Stadens ligger cirka 20 mil ovanför polcirkeln vilket gör att norrsken är väldigt vanligt här. För att bäst kunna se det häpnadsväckande fenomenet rekommenderas det att ta sig bort från ljusen inne i stan som kan störa synen av himlen. Några populära platser att se norrksen på är Camp Ripan, som ligger cirka 15 minuters gång från centrala Kiruna och Abisko som Lonely Planet utsett till en av världens bästa platserna att uppleva Aurora Borealis på.

  • Kiruna Kyrka - Denna unika och något märkliga kyrka byggdes mellan åren 1909 och 1912 under uppsyn av arkitekten Gustaf Wickman. Det vackra utseendet med bred bas som sedan smalnar av mot toppen inspirerades av de traditionella lappkåtorna som länge använts av samerna i området. Kyrkans är sedan utsmyckad med tolv stycken 2 meter höga och 250 tunga skulpturer som framställer människans olika sinnestillstånd. Det är Christian Eriksson som gjort dessa vackra statyer som bidrar till kyrkans mäktiga och ståtliga utseende. Kiruna Kyrka kallas ofta för “vandrarfolkets helgedom” vilket är passande eftersom syftet med kyrkan var att bygga en samlingsplats för alla i området, inte bara de kristna.

  • Ta en QR-promenad i centrum - Kiruna kommun har tagit ett fantastiskt initiativ till att skapa två roliga och lärorika QR-promenader i stadens centrala delar. Allt du behöver för att genomföra dessa kreativa promenader är en smartphone där du kan laddar ner en app som kan skanna av QR-koder. Sedan är det bara att skanna en streckkod som finns utplacerade på olika landmärken, byggnader och konstverk runt om i staden för att få fram intressant fakta om just den platsen eller byggnaden. Det finns även en karta så du vet var du ska ta vägen och promenaderna tar cirka en timme att genomföra. Detta är ett väldigt roligt sätt att se och lära sig mer om Kiruna, vill du läsa mer om QR-promenaderna kan du göra det här.

  • Åk hundspann - Detta tip är främst till för resenärerna som kommer hit under vintern när snön ligger tjock på marken. Långt innan bilar och andra motordrivna fordon existerade var hundspann ett vanlig transportmedel i dessa nordliga delar av landet. Denna tradition sitter kvar än idag och massvis av företag erbjuder olika turer där slädhundarna tar ut besökare på ett spännande äventyr. Bland annat kan du ta en tur under en eftermiddag eller en som varar i flera dagar, det finns även turer som kombinerar hundspann med andra aktiviteter som norrskensåskådning eller ishotellet i Jukkasjärvi. Trots att detta främst är en aktivitet för vintern så finns där vissa företag som även erbjuder möjligheten att åka hundspann även på hösten och sommaren.

  • Fiska - Sjön Södra Luossajärvi som ligger i centrala Kiruna är full av både öring och abborre. Att bege sig på en fisketur är därför mycket populärt bland både lokalbefolkningen och stadens besökare. För ännu större chans till napp behöver du bege dig utanför stadskärnan dock, i Kiruna kommun finns det över 6000 sjöar, sex älvar och hundratals jokkar och åar som bjuder på fantastiska fiskemöjligheter. Ta med dig ditt fiskespö och bege dig ut bland vattnet och hoppas du får upp en gädda eller två, chansen är kanske större att du lyckas veva upp antingen öring, röding, lax eller harr som också förekommer i dessa vatten.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Kiruna

  Eftersom många av de bästa sevärdheterna och upplevelserna ligger utanför den centrala delen av staden rekommenderar vi starkt att hyra bil i Kiruna om du ska besöka området. Det är den orörda naturen med sina stora renfält, många sjöar och vilda skogsområden som lockar de flesta hit till Kiruna. För att kunna uppleva allt detta på bästa sätt behöver du en bil, så du fritt kan köra runt och ta dig vart du vill utan att behöva anpassa dig. Eftersom staden ligger högt upp i den norra delen av landet är gränsen till verken Norge eller Finland många timmars bilresa bort. En utflykt till någon av dessa länder kan därför vara önskvärt och är något många passar på att göra. Andra populära dagsturer du kan ta från Kiruna är:

  Jukkasjärvi

  Den lilla staden, eller byn kanske är det rätta ordet, Jakkasjärvi ligger bara 17 kilometer öst om Kiruna på andra sidan Torne älv. Detta är en av de äldsta byarna i Norrbotten och sevärdheter inkluderar Jukkasjärvi kyrka, hembygdsparken och ett uppbyggt sameviste där betande renar, lappkåtor och samisk mat, konst och hantverk finns. Men även om dessa saker lockar besökare så är byn främst känd för en annan sak, nämligen ishotellet, eller ICEHOTEL som det är känt internationellt. På detta otroliga och unika hotell kan gäster sova, äta och bo helt i ett hotell byggt av snö och is. Även om du inte ska övernatta kan du besöka hotellet för att ta del av denna fantastiska snöupplevelse. Under dagen är det nämligen öppet för allmänheten och du kan antingen gå runt i detta uppbyggda is-paradis själv eller boka en guidad tur. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du imponeras över den förtrollade men kalla värld av is som byggts upp här.

  Kåppasjokkgrottan

  I området Björkliden, cirka en timme och tjugo minuters bilfärd nordväst om Kiruna, ligger Kåppsjokkgrottan som är ett av Sveriges längsta grottsystem. Grottan upptäcktes på 1980-talet, är över 2 kilometer lång och modiga besökare kan krypa in i grottan för att uppleva den fantastiska insidan. Här finns massvis av underjordiska bäckar, grottsalar och droppstensformationer som tagit flera århundrade att skapa. Uppmärksamma att du behöver boka en guidad tur om du vill besöka grottan, då kommer du inte bara få gå in i grottan utan också lära dig mer om dess historia och funktion. Dessutom ingår all utrustning som hjälm, pannlampa och grottoveraller. Guidade turer finns året om förutom under våren när snön smälter och fyller grottan med vatten.

  Kebnekaise

  Sveriges högsta berg ligger lite mindre än tio min väst om Kiruna. Vill du göra som många andra äventyrslystna resenärer och bestiga Kebnekaise måste du först köra till Nikkaluokta för att sedan påbörja din bergsstigning, bokstavligt talat för vägen tar slut där. Den högsta toppen på berget ligger nästan 2100 meter över havet och den näst högsta toppen ligger bara någon meter lägre än det. Det finns tre olika vägar man kan välja för att ta sig upp på berget: Östra leden, Västra leden och Durlings led. Vill du genomföra den kortaste av de tre lederna är det den Östra leden och då krävs det en guide eftersom ni ska klättra över glaciären. Tar du den västra leden behöver du ingen guide, lika så om du bestiger berget via Durlings led. Det rekommenderas dock att man är någorlunda kunnig i karta, friluftsliv och att man har rätt och bra utrustning med sig.

  Abisko

  Abisko är en nationalpark som sträcker sig på en yta av 7700 hektar. Området är också hem till Sveriges största fjällsjö Torneträsk som lockar fiskesugna besökare hit. Under flera århundrade var det enorma området hem till samerna som flyttade runt mellan fjällen och skogslandet i takt med att deras renar sökte färsk betesmark. Än idag kan man se spår av gamla kåtaplatser och fångstgropar, du kanske till och med får syn på en vild ren. Området har ett rikt djur- och växtliv och bland annat bor fjällrävar, björnar och älgar här fritt i sitt naturliga habitat. I Abisko kan du göra alla friluftsaktiviteter du kan förvänta dig, till exempel vandra, åka skidor, köra snöskoter eller åka hundspann. Det erbjuds även olika guidade turer, norrskensåskådning och från utsiktstornet Aurora Sky Station kan du inte bara se det magiska fenomenet utan också en fantastisk utsikt över hela nationalparken.

  Geografisk information & Historia

  Kiruna ligger i Kiruna kommun som är den nordligaste kommunen i Sverige, detta gör Kiruna stad till den nordligaste tätorten i Sverige. Beläget cirka 20 mil norr om polcirkeln är det en unik plats med subarktiskt klimat. Under vintern kan det bli hela -20 grader i stan och i de norra delarna utanför staden kan det bli ännu kallare. Stadens läge gör inte bara att det kommer mycket snö och är kallt under vinterhalvåret, utan det gör också så att staden har unika egenskaper som norrsken nästa varje kväll, dygn på året då solen aldrig ger ner, samt dygn då solen aldrig går upp. Detta hårda klimat gör att de största delarna av området har förblivit obebodda och orörda, därför är Lappland och Kiruna idag mest känt för sin vilda natur och vackra landområden.

  Ta sig runt i Kiruna

  Genom att boka hyrbil i Kiruna kan du ta dig runt i staden på bästa sätt. Det tillåter dig också att obehindrat och utan att anpassa dig utifrån tidtabeller eller dyra taxiresor kan ta dig runt i området utanför stadskärnan. Många av Kirunas bästa sevärdheter och aktiviteter ligger en bit utanför stadens centrala delar, en bil är därför det ultimata transportmedlet eftersom kollektivtrafiken är något begränsad i staden. Vill du få ut så mycket som möjligt av din resa rekommenderar vi därför att hyra bil i Kiruna.

  Som sagt finns det kollektivtrafik i Kiruna men den är något begränsad. Under vintertid finns det fyra busslinjer och under sommartid bara tre. Det finns även en tågstation cirka 2 kilometer utanför centrala Kiruna där du bland annat kan åka till Stockholm och Luleå. Ska du ta dig från tågstationen eller flygplatsen till centrala Kiruna går det tyvärr ingen busslinje de sträckorna utan istället erbjuds det transferbussar. Alternativet att ta taxi finns också men tänk på att du antagligen behöver förboka din taxiresa. Taxi Kiruna AB är det största taxibolaget och på deras hemsida kan du boka din taxiresa online,

  Viktiga länkar

  Turistinformation Kiruna