Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I THESSALONIKI

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Thessaloniki - Greklands kulturstad

  Det är något speciellt med Grekland, kanske är det den kvarlevande historiken och kulturen från Antiken eller så är det landets varma klimat och fantastiska läge i Medelhavet. Maten är gudomlig, folket är charmiga och miljön är exotisk och inspirerande. Många turister väljer att åka till huvudstaden Aten eller någon av de grekiska öarna som ligger en bit utanför fastlandet, men landets näst största stad Thessaloniki har också mycket att erbjuda.

  Thessaloniki kallas oftast Greklands kulturella huvudstad eftersom det är en stad full av festivaler, events, konst och ett sprudlande kulturarv och tradition. Beläget i en stor vik i Egeiska havet har staden också ett fantastiskt läge med flera paradisstränder och naturområden en kort sträcka utanför stadsgränserna. Gör som många andra och boka en hyrbil i Thessaloniki via Auto Europe och utforska storstadens innerstad men också regionens andra sevärdheter och natur.

  I över 60 år har Auto Europe byggt upp samarbeten och relationer med hyrbilsföretag i hela världen som kunder kan dra nytta av. Hos oss kan kunderna själv besluta vilket fordon och företag som är bäst för dem eftersom de hos oss kan jämföra alla sina alternativ. För att få fram fordon du kan hyra på en specifik destination rullar du enkelt upp överst på denna sida och fyller i den nödvändiga informationen i vår sökmotor. Vi kommer sedan hitta de bästa priserna på hyrbilar hos flera leverantörer och vissa resultaten för dig. Sedan är det upp till dig att välja en bil och leverantör som känns bra för dig. Om du behöver hjälp med din bokning eller har några frågor om processen kan du ringa våra hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52. Du kan också ta del av tidigare kunders åsikter på vår sida där vi samlat utvärderingar av hyrbil i Thessaloniki.

  Hur är trafiken i Thessaloniki?

  Thessaloniki har ett omfattande och utvecklat trafiknät med hyfsat stora och breda vägar, kanske inte på ställen som gamla stan, men utöver det är vägarna lätta att ta sig fram på. Dock kan det, på grund av att det är en storstad med över en miljon invånare, vara mycket trafik ute på vägarna. Detta gäller speciellt tidiga morgnar på vardagar och vid 17.00 - 18.00 tiden när många slutar jobba. Kör försiktigt och håll en passiv körstil så kommer det säkert gå bra.

  Läs gärna vår körguide för Grekland där vi tar upp de viktigaste trafikreglerna och vad du bör tänka på när du kör i landet.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Thessaloniki?

  Har du bokat ett hotell eller annat boende kan du fråga och se om de erbjuder gratis parkering där du kan låta din bil stå över natten, eller till och med dagen om boendet ligger väldigt centralt. Annars består dina parkeringsalternativ av allmänna parkeringsplatser som Thessaloniki stad omhändertar och av privata parkeringsplatser. Även om de allmänna parkeringsplatserna är något begränsade i stadskärnan finns det gott om privatägda parkeringshus och utomhusparkeringar du kan ställa dig på mot en avgift. Priset varierar men första timmen brukar kosta mellan 2.50 - 4.00 euro och därefter minska ju längre du står.

  Du kan använda dig av denna parkeringskarta över Thessaloniki för att få en överblick över var du kan parkera din hyrbil.

  Thessaloniki flygplats

  Det finns en flygplats som heter Thessaloniki Airport Makedonia som ligger cirka 16 kilometer utanför stadskärnan. Namnet kommer inte från landet Nordmakedonien, tidigare endast Makedonien, utan från regionen med samma namn som Thessaloniki är huvudstad i. Det är en internationell flygplats även om den största andelen av den totala flygtrafiken sker inrikes, bland annat till Aten, Rhodos och Kreta.

  Man kan hyra bil i Thessaloniki och hämta den direkt efter man landat på flygplatsen för att sedan bege sig ut på sitt grekiska äventyr. När det är dags att flyga hem igen kan man smidigt lämna den i anslutning till flygplatsen precis innan man hoppar på planet hem. Tack vara envägshyror kan du också hämta bilen på flygplatsen men sen lämna den på ett annat ställe i Thessaloniki, Grekland eller till och med ett annat land om du vill. Tänk dock på att en extra avgift tillkommer för detta.

  Thessaloniki flygplats – (SKG)
  Flygplatsen ligger cirka 17 kilometer norr om centrala Thessaloniki.
  Adress: EO Aerodromiou Thessalonikis, Thessaloniki 551 03, Grekland
  Hemsida: www.skg-airport.gr/en
  Telefon: +30 2310 – 473212

  Att göra i Thessaloniki

  Ät moussaka, sallad med oliver och fetaost eller gyros med vitlökssåsen tzatziki, eller varför inte testa på alla medan du är här? Äta bör man annars dör man. Matkulturen är stor i Grekland och du behöver inte gå till någon storslagen och fin restaurang för att få smaka på goda maträtter som kommer få dina smaklökar att dansa. Ta en promenad i staden och stanna på ett lokalt café eller matställe innan du tar dig vidare för att utforska denna härliga stad. Thessaloniki har något för alla åldrar så även om du suktar efter pulserande utekvällar eller familjevänliga aktiviteter barnen kommer älska finns det något för dig. Nedan har vi listat några populära saker du kan göra i Thessaloniki under din vistelse.

  • Vita Tornet - Stadens ikoniska byggnad som pryder de flesta vykorten får inte missat om du besöker denna grekiska stad. Beläget precis vid vattnet i stadens centrala delar är det en populär turistdestination i vacker miljö och omgivning. Tornet byggdes på 1400-talet, är 34 meter högt och har en diameter på 23 meter. Det byggdes under Osmanska rikets styre och fästningen var till för att försvara området. Senare användes det även som ett fängelse och numera är det ett museum folk kan besöka för att läsa sig mer om Thessalonikis rika och intressanta historia.

  • Aristotelous Torg - Ett stort och vackert tog i hjärtat av Thessaloniki. Det byggdes år 1918 av den franska arkitekten Ernest Hebrand och är ett ståtligt torg omringad av eleganta byggnader fulla av utsmyckningar och detaljer. Det är även en samlingsplats och här hålls årligen olika event som julmarknader, matfestivaler och politiska tillställningar. Utsikten över havet och de många restaurangerna lockar även besökare till detta härliga torg.

  • Ladadika - Denna mysiga stadsdel sprudlar av charm och personlighet. Promenera runt bland de färgglada husen och ojämna kullerstens gatorna som ringlar sig runt denna förtjusande stadsdel. Köp lite traditionell olivolja, besök en lokal smycketillverkare eller luncha på någon av de många restaurangerna eller caféerna. När skymning faller och solen gått ner för dagen vaknar området till liv och festsugna besökare kan barhoppa mellan livliga uteställen och umgås med varandra.

  • Rotunda - Rotunda refererar till en rund byggnad som ofta förknippas med ståtlighet och grandios arkitektur. Thessaloniki är hem till en sådan byggnad som byggdes av det romerska härskaren Galerius på 300-talet. Byggnaden är oerhört välbevarad och har gått igenom ett flertal renovationer för att kunna bibehålla sitt vackra utseende. Sedan den byggdes har den används som bland annat ett tempel, en kristen kyrka, en moské och numera är det en eftertraktad turistsevärdhet som är uppskriven på Unesco:s världsarvslista.

  • Achaeological Museum - Besök stadens arkeologiska museum som har en imponerande samling från bland annat tidsperioderna antiken, romarriket och flera som sträcker sig ända tillbaka till förhistorisk tid. Museet ligger i centrala Thessaloniki och är öppet alla dagar i veckan, året runt (förutom vissa speciella helgdagar). Förutom sin permanenta utställning arrangerar museet också tillfälliga utställningar där du kan gå och se vacker konst och historiska verk under en begränsad tid. För att läsa mer om dessa temporära utställningar, vänligen besök museets officiella hemsida.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Thessaloniki

  Grekland har mycket att erbjuda när det kommer till landskap, städer och sevärdheter. Genom att boka en hyrbil i Thessaloniki kan du på egen hand ta dig runt problemfritt i regionen eller till och med besöka länderna Nordmakedonien eller Bulgarien om du så önskar. Staden är väl ansluten till flera stora motorvägar så du smidigt kan ta dig ditt du vill. Vill du inspireras inför din resa har vi nedan listat flera dagsturer och roadtrips du kan ta från Thessaloniki.

  Alexandroupolis

  Kör de cirka 30 milen öst om Thessaloniki till hamnstaden Alexandroupolis. Detta är en av Greklands nordöstligaste städer och en viktig punk för handeln i landet, såväl som för handeln mellan Grekland och Turkiet. Det är huvudstaden i regionen Evros och hem till flera sevärdheter och attraktioner. Ta en promenad i Dadia skogen, besök grottan Cave of Polyphemus och ta en bild med den kända vita fyren. Det tar cirka tre timmar att köra hit och på vägen kan du stanna i idylliska Serres eller den mysiga Kavala.

  Olympen

  Greklands högsta berg Olympen ligger bara cirka 150 kilometer från Thessaloniki. Självklart kan du försöka att ge dig på att bestiga detta berg, men då får du med störst sannolikhet planera mer än bara en liten dagstur. Nästan 3.000 meter upp från marken höjer sig detta otroliga berg och det är inte förvånansvärt att besökare från hela världen kommer hit för att uppleva Olympen. Även om du inte har tid (eller ork) att bestiga berget finns det mängder av andra vandringsleder som passar allt från barnfamiljer till den erfarna friluftsmänniskan. Bestig någon av de mindre topparna eller hitta ett av flera vattenfall som finns i området.

  Aten

  Letar du efter en riktig roadtrip full av sol, bad och charmfulla städer och byar kan du ta din hyrbil och köra neråt i landet till huvudstaden Aten. Följ landets västra kust och njut av en fantastisk utsikt över Egeiska havet hela vägen ner. Stanna för frukost i Katerini, ta en bensträckare i Larissa och stanna för ett dopp i den lilla byn Paralia Rachon innan du kommer fram till din slutdestination. Det tar lite mer än fem timmar att köra mellan Thessaloniki och Aten men är väl värt det på grund av den vackra vägen vid kusten och huvudstadens unika atmosfär.

  Pozar Baths

  Vid berget Kaimaktsalans fot, lite mer än 10 mil från Thessaloniki, ligger de ljuvliga Pozar baths. Det är varmvattenkällor där besökare kan få njuta av ett uppfriskande dopp i detta naturliga mineralvatten mitt i naturen. Ett dopp i detta vatten är inte bara skönt en varm sommardag, det sägs också vara bra för hälsan. Bland annat sägs vattnets mineraler hjälpa till att återfukta och rensa huden, hjälpa matsmältningen och lindra huvudvärk. Om detta är sant eller inte vet vi inte, men oavsett vad är att bada i en varmvattenkälla mitt i den grekiska naturen något att uppleva. I de små närliggande byarna finns det även olika marknader och ljuvliga lokala affärer som kan vara värt att utforska om man beslutar sig för att åka hit.

  Geografisk information & Historia

  Thessaloniki är idag Greklands näst största stad efter huvudstaden Aten och ligger i nordöstra delen av landet. Det är en hamnstad som sedan den grundades cirka 300 år f.Kr av den Makedoniska kungen Kassander varit en viktig punkt för handeln i Medelhavet. Eftersom det är en gammal stad har den varit med om mycket och haft många maktbyten och varit under flera stormakters styre. När staden grundades tillhörde den Makedonien men år 146 f.Kr blev den en del av det Romerska riket, vilket den var i över 1.500 år. På 1400-talet erövrade Ottomanska riket Thessaloniki men det dröjde inte mer än 300 år innan Grekland förklarade krig mot Ottomanska riket och invaderade staden. Detta innebär en stor etnisk omvandling i Thessaloniki eftersom den grekiska befolkningen från Ottomanska riket accepterades medan alla muslimer (oftast turkar men också en del greker) förvissades till det nybildade Turkiet.

  Sedan dess har staden tillhört Grekland, även om det under andra världskriget invaderades och var under styre av Nazityskland. Ockupationen varande endast i tre år men under denna mörka tid utrotades nästan hela den judiska befolkningen och på grund av detta genomgick staden ännu en gång en stor etnisk omvandling. Trots att stora delar av staden förstördes under den tyska ockupationen lyckades staden hyfsat snabbt efter andra världskriget byggas upp till sin tidigare glans. Idag är det en sprudlande och levande stad känd för sin tradition och härliga atmosfär som många anser vara landets kulturella huvudstad.

  Ta sig runt i Thessaloniki

  En bra sak är att många av Thessalonikis historiska sevärdheter ligger inom gångavstånd från varandra. Att promenera runt i innerstaden och upptäcka stadskärnan är därför att rekommendera. På senare år har det också blivit populärt att hyra en cykel och rulla runt mellan de olika Unesco-listade sevärdheterna, butikerna och allt annat staden har att erbjuda. Vill du se mer av området och regionen kan det dock vara en bra idé att hyra en bil i Thessaloniki. Med hjälp av en bil kan du snabbt och smidigt ta dig runt i en större skala än du kan på en cykel eller genom att promenera. Få ut det mesta av din resa och boka en hyrbil på vår hemsida redan idag!

  Kollektivtrafiken består främst av bussar som ansluter alla stadens delar till varandra. Detta är ett populärt och ekonomiskt transportalternativ som drivs av Organization of Urban Transportation of Thessaloniki (O.A.S.TH.). Det finns gott om busshållplatser och busslinjer i staden, att ta sig runt i de centrala delarna med hjälp av kollektivtrafiken är därför inga konstigheter. Det finns även en turistbuss som avgår från Vita Tornet var 30-80 minut beroende på säsong. Den bussen kör mellan de populäraste turistattraktionerna, har åtta stop, tar cirka 70 minuter och finns på åtta olika språk (grekiska, engelska, tyska, ryska, serbiska, judiska, turkiska och rumänska).

  Som en stor hamnstad finns det även möjlighet att åka båt till olika ställen från Thessaloniki. Under sommaren går det en så kallad waterbus, översatt på svenska till vattenbuss. Det är en båt man kan ta från Thessalonikis hamn till olika populära stränder som ligger i närheten av staden. Det finns även större kryssningar som kör till städer som Limnos, Kavala, Syros, Samothraki och många fler.

  Viktiga länkar

  Turistinformation Thessaloniki