Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I ATEN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Aten – Bästa priserna med Auto Europe

  Aten, födelseplatsen för demokrati och forntida filosofi som har lagt grundstenen för den moderna civilisationen, konst och humaniora, väntar på dig i hjärtat av Attikahalvön. Aten har en antik charm och en oerhört rik intellektuell och konstnärlig tradition, sammanflätad med känslan av en modern europeisk huvudstad. Med sina spektakulära historiska platser blir Aten en fantastisk kulturell tillflyktsort. Stadens landmärke Akropolis husar det världsberömda templet Parthenon, tillägnad gudinnan Athena, den grekiska huvudstadens beskyddare. Akropolis, som dominerar horisonten, är synlig från alla delar av Aten. I dagsljus kommer du att se Parthenon som solar sig under Medelhavets solsken, medan den på natten vilar underbart upplyst ovanför Aten. Med en hyrbil i Aten kan du se mer!

  Att hyra bil nuförtiden är ingen konst. Billigast gör du det via Auto Europe. Vi har funnits i över 60 år på marknaden eftersom vi varje dag i veckan erbjuder dig bättre priser. Idag kan du ordna din biluthyrning med oss i över 180 länder och totalt 24 000 olika destinationer tack vare våra fina samarbeten med världsledande aktörer på marknaden. Onlinebokningar kan göras via vår bokningsmotor eller genom att ringa våra biluthyrningsspecialister som är tillgängliga sju dagar i veckan på +46 10 888 66 52.

  Ta del av tidigare kunders omdöme och åsikter på vår sida där vi samlat utvärderingar av hyrbil i Aten.

  Hur är trafiken i Aten?

  Att köra i Aten kan vara klurigt ibland. Med mycket trafik och ganska hetsig körning får man se till att vara fokuserad och köra försiktigt. Ta det hellre lite lugnare och planera i god tid innan du ger dig ut så att tiden inte blir något problem om det blir köer eller liknande. Det ska inte heller stickas under stolen att Grekland generellt har högst olycksstatistik i hela Europa. Håll koll på trafikteglerna när du ska hyra bil i Aten. Det gäller helt enkelt att köra lugnt och försiktigt.

  • I Grekland är det högertrafik.
  • Om du kör på en trefilig väg skall mittenfilen användas för omkörning.
  • Se upp med vespor och mopedister.
  • Det är inte tillåtet att prata i handhållen mobiltelefon (använd hands-free).

  För mer information, klicka här.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Aten?

  Att hitta parkering i Aten är inte en riktig utmaning. Det finns gott om parkeringsplatser i stadens centrum, men se till att ta in backspegeln när du parkerar, eftersom platserna är mycket små och grekerna tenderar att parkera sina bilar tätt mot varandra. Privata parkeringsplatser är de billigaste och du hittar dem också i centrum. Halvdagen kostar mellan 3 € och 10 €, dagen mellan 10 € och 18 €. P + R är också tillgängliga, och halvdagen debiteras cirka 4 €.

  Sätt på varningslampan när du stannar för att parkera. De vita markeringarna indikerar ett tillstånd att parkera, medan det gula märket indikerar ett förbud. Platser i blått är reserverade för invånare. För betald parkering, finns inga biljettmaskiner utan "förbetalda" kort, som du kan köpa i en kiosk. Ett timmars parkeringskort kostar € 1, två timmar: € 2 och fyra timmar: € 4. Skrapa din ankomsttid och placera kartan under vindrutan, som med en biljettidstämpel. Vårt råd om du parkerar i staden flera gånger under din vistelse är att köpa korten i förväg.

  Aten flygplats

  Atens flygplats är en medelstor europeisk flygplats med flighter både nationellt, internationellt och interkontinentalt. Från flygplatsen är det en 40 minuter lång färd med bil in till centrum eller så kan man ta tunnelbana eller tåg. Vi rekommenderar att man hämtar sin hyrbil direkt och på så sätt gör det smidigare för sig när man ska lämna tillbaka den innan hemfärd.

  Aten International Airport Elefthérios Venizélos (AIA)
  Hemsida: www.aia.gr
  Telefonnummer:(+30) 210 35 30 000
  Adress: Attiki Odos, Spata Artemida 190 04, Grekland

  Att göra i Aten

  Vi har sammanställt en lista på saker du inte borde missa i staden för att vara säker på att se det viktigaste och bästa.

  • Akropolis: När du tänker på Aten, tänker du på dessa gamla byggnader. Akropolis ligger på toppen en stenig kulle och var man än är i Aten kan man se det. Parthenon-templet, tillägnad gudinnan Athena, är perfekt proportionerad och betraktas som världens finaste Doriska mästerverk (och det finns många). Ordet "akropolis" definieras som en citadell eller en befäst del av en antik grekisk stad, typiskt byggd på en kulle. Det finns andra Akropolis i Grekland, men Akropolis i Aten är den mest kända. Denna steniga kulle har varit bebodd sedan fjärde årtusendet f.Kr. Byggnaderna som fortfarande står idag byggdes under ledning av Perikles under 500-talet f.Kr. Parthenon, templet för Athena Nike, Propylaea och andra är resterna av Greklands guldålder.

  • Museum of Cycladic Art: Allt började på 1960-talet, då Nicholas och Dolly Goulandris började samla antika föremål och cykladiska figurer. Med tiden ökade samlingen i storlek och reste till viktiga museer över hela världen. Museum of Cycladic Art öppnade sina dörrar för allmänheten i januari 1986. Idag är det ett påkostat museum som är hem för mer än 3 000 artefakter av kykladisk, forntida grekiskt och cypriotiskt ursprung. Här kan man se de tydligt formade smala marmorstatyetterna och statyerna som går tillbaka till bronsåldern. Se även de 150 föremålen från de antika grekiska konstkollektionerna, inklusive vaser, figurer och vapen grupperade efter teman 'Gudar och hjältar', 'Eros', 'kvinnans värld' och 'Underjorden'.

  • Nationalträgården: Mitt i hjärtat av Aten, mellan Syntagma-torget och Kallimarmaro-stadion, ligger den berömda Nationalträdgården, ett vackert område för att undkomma den bullriga stadskärnan och koppla av i en frodig grön miljö. Det är nästan otroligt att en sådan fantastisk trädgård ligger bland de livligaste avenyerna i staden och fortfarande är den så välskyddad från buller. Om man sett på statyer och gamla byggnader en hel dag kan det vara skönt att ta en paus. Nationalträdgården är en väldigt fin och lummig park att strosa omkring i eller sitta och läsa på en bänk. Här finns många olika sorters träd och växter. En hel del småfåglar finns även och om man tittar noga kan man se fantastiska bon byggda av papegojer i en del barrträd. Det finns också några inhägnader med kaniner och getter i parken.

  • Panathinaikostadion: Panathinaikostadion är en antik idrottsarena. Stadion byggdes på platsen för en enkel racerbana av den ateniska statsmannen Lykourgos ca. 330 f.Kr., främst för de panatenaiska spelen. Den byggdes om i marmor av Herodes Atticus, en atenisk romersk senator, år 144 e.Kr. och hade en kapacitet på 50 000 platser. På 400-talet övergavs den till stor del. Stadion grävdes ut 1869 och var värd för Zappas OS 1870 och 1875. Efter att ha renoverats var det värd för öppnings- och avslutningsceremonierna för de första moderna OS 1896. Arenan tar cirka 80 000 åskådare. Hit kan man ta en mycket trevlig vandring bland rester av gamla ruiner och grekisk natur. Toppen av kullen är väl värd vandringen då den panoramiska utsikten är underbar. Det kan vara en något ansträngande vandring så bra skor och bra med tid rekommenderas!

  • Syntagma Square: Kolla in parlamentets byggnad och det nyrenoverade Grande Bretagne Hotel. Här kan man se det kända bytet av vakterna framför parlamentet varje timme. Deras uniformer och promenadstil är kul att se men se till att du inte står på fel sida av dem om du vill ta en bild. Torget har en lång historia. Det verkar som att varje större händelse i Grekland antingen har sörjts eller firats här. Det har hållit några av de största politiska pep-rally som någonsin har sett på planeten. 1940 var det synen av en strid mellan kommunisterna och regeringen. Grekland hade ockuperats av nazisterna och som många länder bestod motståndet främst av kommunister.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Aten

  Om man tröttnat på Aten för en dag så finns det flera härliga utflyktsmål. Om man funderar på att hyra bil i Aten är det perfekt att kunna ta sig ut för en dag, men det finns såklart andra färdmedel att ta om man vill slippa ratten ett tag.

  Grekiska öar

  Under sommaren (juni, juli, augusti) är grekiska öar en måste-destination. Vattnet är exceptionellt vackert och varmt nog att simma i. Dessutom verkar många turistiska affärsföretag (restauranger, hotell, nattliv) på öarna under denna tid. Båtar avgår från Pireaus, Lavrio och Rafina. Tre populära öar som finns innom 2 timmar från Aten är Aegina, Hydra och Spetses. Aegina, en del av de Saroniska öarna och är en av de närmaste öarna till Aten. Efter en 40-minuters resa med en färja från Piraeus kan du upptäcka Aegina och dess charm. Hydra är en annan Saronisk ö med en orörd karaktär, eftersom motorfordon är förbjudna på ön. Det är därför en utmärkt tillflyktsort från livliga Aten. Spetses, som är känd för sina nyklassiska hus, kullerstensgator och sin roll i det grekiska självständighetskriget, är en charmig grönskande ö där bilar är förbjudna. Hyr bara en skoter och utforska ön för att hitta ditt lilla paradis.

  Kessariani

  Cirka 9 km om Aten ligger Kessariani, en förort och en kommun i den östra delen av Aten-agglomerationen i Grekland. Här finns fina kyrkor och kloster samt så kan man få en fin utsikt över Aten, Attika och Saronica-viken. Om du vill ge dig precis utanför Aten för dagen, är Kaisariani-klostret (eller Moni Kaisarianis) ett bra ställe att besöka. Detta vackra 1100-talets östraortodoxa kloster ligger på de trädbevuxna sluttningarna av Mt. Hymettor bara 5 km öster om staden.

  Delphi

  Delphi är en stad vid berget Parnassus i södra fastlandet Grekland. Här finns även Apollotemplet, en gång hem till ett legendariskt orakel. Detta omfattande arkeologiska komplex vid bergen innehåller resterna av helgedomen Apollo och Athena Pronaia, samt en gammal stadio och teater. Delphi arkeologiska museum visar artefakter som hittades bland ruinerna. Strax ovanför templets plats i Delphi finns en teater från 400-talet f.Kr. Teatern kunde rymma över 2000 personer och var värd för föreställningar för besökare. Du kan inte förneka att utsikten är helt spektakulär när du tar dig hit! Du tar dig till Delphi från Aten på två timmar.

  Geografisk information & historia

  Athens historia går tillbaka till omkring 4500 - 4000 f.Kr., med installationen av de första människorna på Akropolis. Det är 510 f.Kr. J.C. som vi bevittnar demokratins födelse. Faktum är att Boulè är en församling med 500 medlemmar av företrädare för de tio stammarna i Aten. Ecclesia var en församling av medborgare. Följande århundrade (500-talet f.Kr.) präglades av övergången till Perikles makt. Han lanserade särskilt konstruktionen av det berömda Parthenon, uppmuntrade vetenskapsstudier och utvecklingen av shower. Detta är en mycket god utvecklingsperiod för staden, eftersom den nådde 250 000 invånare i slutet av seklet. Efter denna tillväxt kom tiden för social, politisk och kulturell nedgång. Fram till 2000-talet f.Kr. J.C., när staden passerade under ledning av Rom. Aten erkändes dock över hela världen som ett intellektuellt kapital. Under århundraden invaderades staden av olika folk, från barbarer till det bysantinska riket. 1821 förstörde inbördeskriget Aten. År 1835 blir staden huvudstad i kungariket Grekland. Före andra världskriget utropades republiken 1924, innan Metaxás inrättade ett diktatur. Situationen återkom till det normala 1974.

  Aten är Greklands huvudstad och även landets största stad. Med kända sevärdheter från antikens Grekland är staden världsberömd. Inte långt ifrån fastlandet ligger välkända öar som är väldigt populära bland svenska resenärer, såsom Rhodos, Santorini och Kreta. I Aten kan man bland annat uppleva Akropolis, Dionysosteatern, Atens Agora, Theseion, Olympisa Zeus-templet med mera. Stadens arkitektur är karaktäristisk och utgör egentligen hela själen här. Aten är en större hamnstad också men det är fortfarande metallindustrin som inbringar mest pengar till staden och därmed är en av landets största inkomstkällor. Aten är Greklands kulturcentrum samt ekonomiska centrum med flertalet banker, teatrar, museer, rederier och försäkringsbolag huserande i staden. Från Aten finns goda vägförbindelser till exempelvis Thessaloniki och Kavala.

  Ta sig runt i Aten

  Du behöver inte bara ta dig runt med hyrbil i Aten, det finns många andra sätt. I Aten kan du ta dig runt med tunnelbana, bussar, spårvagn och pendeltåg. Tunnelbanan kör mellan måndag till torsdag samt på lördagar mellan kl. 05:00 till midnatt, på fredager kör den mellan kl. 05:00 till 02:00, och på söndagar hela dygnet. Biljettautomaterna har information på engelska men utropen är på spanska.

  Tågstation: Centralstationen i Aten ligger lite utanför absoluta centrum. Härifrån kan man ta sig med tunnelbana in till centrum eller med tåg till nästan alla städer i Grekland, inklusive Kreta.

  Bra länkar

  Turistinformation Aten