Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I NORGE

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Norge - Hitta din perfekta hyrbil

  Auto Europe grundades 1954 och har genom åren växt från ett litet företag som erbjud besökande amerikaner möjligheten till en hyrbil i Europa, till en global aktör med över 24 000 destinationer i 180 länder. Under alla dessa år har Auto Europe skapat starka förbindelser till ledande leverantörer världen runt, för att kunna erbjuda er de bästa möjliga priserna. Auto Europe höga fokus på kundhjälp, brett sortiment, flexibilitet och prisgaranti har gjort att Auto Europe är marknadsledande inom förmedling av hyrbilar. Använda den effektiva sökmotorn för att få en smidig och bra översikt så ni enkelt kan hitta er hyrbil i Norge som passar era ändamål bäst.

  Norge som är Europas längsta land är ett fantastiskt vackert land med underbar natur. Här kan man både få storstadskänsla, skidåkning och naturupplevelser som inte liknar något annat. Oavsett om ni önskar att resa till Bergen, Oslo eller Trondheim hittar ni snabbt många olika hyrbils alternativ. Men innan ni sätter er bakom ratten på er bil kan det vara bra att läsa utvärderingar av hyrbil i Norge samt ha lite koll på alla bestämmelser som finns gällande bilkörning i landet.

  Vilka är de viktigaste körreglerna i Norge?

  Att hyra bil i Norge är ett av de bästa sätten att uppleva detta härliga land. Trafikreglerna skiljer sig inte alltför mycket än det vi är vana vid i Sverige, dock bör man ha i åtanke att vägförhållandena kan vara svåra, framförallt under vinter halvåret. Om ni funderar på att köra längs med de vackra bergen eller längre sträckor på mindre vägar, är det starkt rekommenderat att ni har med er extra varma kläder och nöd rationer. Det kan vara långa avstånd mellan bensinmackarna och det kanske inte finns mobiltäckning dit ni funderar på att resa. Tänk på att anpassa er hastighet med tanke på att många av de norska vägarna är smala och går genom kuperat landskap. För mer nyttig information kan ni bege er till vår körinformations sida.

  • I Norge har man precis som i Sverige högertrafik.
  • Det är obligatoriskt att ha på halvljuset när man kör och säkerhetsbälten är ett krav för alla passagerare.
  • I Norge är promillegränsen precis som i Sverige 0,2 för rattfylla, kör man med mer alkohol i blodet än så riskerar man både dryga böter och fängelsestraff.
  • På vintern är vissa vägar stängda i Norge på grund av snö och halkrisk. Detta gäller oftast norra delarna av landet.
  • Bensinstationer varierar både i pris och öppettider. Oftast är det tätt mellan dem, men i vissa regioner kan det vara längre distanser, så se till att ha koll på hur långt ni ska köra och vart.

  Att göra i Norge

  Lofoten: Lofoten, förmodligen Norges vackraste plats och har under många år, varit den mest populära destinationen för turister och norrmännen själva. Lofoten sträcker sig hela 20 mil ut i havet där man hittar en fyr alldeles vid slutet där man kan få en oförglömlig utsikt över havet. Något man inte bör missa när man beger sig ut på en ur-norskt äventyr är den lokala delikatessen med skaldjur och lamm. Här som på många andra platser i Norge är det möjligt att klättra upp på en fjälltopp för att få en garanterat magnifik utsikt som inget på den här sidan på halvklotet kan slå. Lofoten är också världskänd för sin valsafari samt möjligheten att se himlavalvets jättar också. Här är det möjligt att se utrotningshotade örnar.

  Svalbard: Svalbard är en enorm ögrupp och den mest orörda vildmarken i Europa. Detta är platsen där man kan komma närmast till Nordpolen utan att vara på själva polen. Svalbard har ett alldeles unikt djurliv med en vild natur. Detta är ett topp resmål för naturintresserade, äventyrsälskare och för den som verkligen vill göra sin resa unik. Denna ö grupp är isbjörnens rike där ni kan åka hundsläde och paddla kajak i fjordarna. Eller varför inte övernatta i ett skepp som ligger infruset i isen. Detta är en destination som inget annat i världen kan jämföra sig med, reser ni hit, glöm för allt i världen inte varma kläder, för här kan det snöa året runt.

  Trollstigen: 106 kilometer lång är den välkända Trollstigen ringlar sig runt till 858 meter över havet i västra Norge, inte långt ifrån Geirangerfjorden. Med de 11 hårnålskurvorna som finns längs med vägen behöver man ha lite is, när man kör här. Men den utsikten och de omgivningarna som finns här gör det definitivt värt det. Här kommer ni att hitta norsk natur när den är som bäst. Längs med Trollstigen kommer ni att få en hänförande utsikt med bördiga dalar, branta klipport och magiska vattenfall.

  Røros: Om ni önskar får en glimt av det förflutna så bör ni bege er till Røros som är en UNESCO skyddad gruvstad som inte ligger allt för långt från den svenska gränsen. Ortens unika träbebyggelse kan man spåra ända tillbaka till 1600-talet vilket har gjort att staden har certifierats som en hållbar turistort. Många svenskar reser hit för den välkända julmarknaden. Inte nog med att de har välbesökta marknader, med staden är omringad av enastående naturmark där man kan åka hundsläde, även möjligt att besöka Femundsmarka nationalpark. Ett annat populärt tidsfördriv är att klättra ner i den gamla gruvan för att se hur det fungerade när den var aktiv.

  Road trip med min hyrbil i Norge

  Trots att Norge är Europas mest avlånga land, så är det lätt att underskatta avstånden och körtiden. Det tar runt 30 timmar med er hyrbil i Norge att ta sig från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr. Runt hela Norge finns där många vackra vägar, och de flesta av dem har flera natursköna partier. Där finns 18 vägar som är extra speciella och går under namnet Norges nationella turistvägar. Det som gör dessa vägar så speciella, är den pittoreska naturen, den unika arkitekturen och turistvänliga omgivningar. Dessa noga utvalda turist vägar omfattar totalt över 2 100 kilometer som tar er från västra Norge till mellandelen av landet upp till norra delarna. Där finns vägar som följer kusten och för er upp till bergen. Dessa 18 utvalda vägarna blev valda dels för dess naturliga attraktioner längs med vägen, samt att vid alla rastplatser och utsiktspunkter har vägen smyckats med konst, design och unik arkitektur.

  Hur gammal behöver jag vara för att hyra bil i Norge?

  För att kunna hyra bil i Norge har de flesta leverantörerna en minimum ålder på 19 år. Tänk på att många av leverantörerna har en ungförare avgift för de som är mellan 19 och 25, som man behöver betala på plats när man hämtar upp hyrbilen. Om ni är osäkra på avgiften, kan ni ringa till våra hyrbils experter som kan hjälpa er.

  Behöver jag betala vägtull när jag kör min hyrbil i Norge?

  Norge har många avgiftsbelagda vägar runt femtio avgiftsbelagda stationer, de flesta är automatiska. Man kan registrera sig via internet med sitt kreditkort och på så sätt köra igenom alla AutoPass stationer utan att behöva stanna. Man kan registrera sig hela 14 dagar efter man passerade första avgiftsbelagda stationen. Om man inte vill registrera sig kan man betala på en bensinstation med markering "KR-service". I städer som Oslo behöver man också betala en trängselavgift.

  Lite historia

  Norge har genom historians gång bollats mellan Sverige och Danmark. Landet började under vikingatiden som många mindre fylke som enades till ett land först under 1000-talet under vikingen Olav Haraldsson. Trots att han lyckades ena Norge, var där många inbördesstrider och ett handelskrig med det tyska Hansan vilket gjorde att under denna tiden led Norge av en nationell tillbakagång, där mellan en tredjedel och hälften av befolkningen dog ut. 1380 var året då Danmark och Norge ingick i en union som varade i mer än fyra sekler. Danmark fick lämna ifrån sig Norge till Sverige som en del av det fredsavtal i Kiel 1814, men danskarna fick behålla det tidigare norska områdena Island, Grönland och Färöarna, vilket än i dagens läge tillhör Danmark.

  Under svenskt styre så lades det politiska styret till grunden i Norge. Landet blev det första landet i Norden med parlamentariskt styre, som röstade 1905 att upplösa unionen mellan Sverige och Norge. Under andra världskriget, blev Norge ockuperat av Tyskland vilket ledde till att Norge anslöt sig till Nato. Dock så har Norge ännu inte anslutit sig till EU, trots två stora folkomröstningar. Sedan 1970-talet har Norge förvandlats från en fiske och småbruksnation till ett av världens rikaste länder, tack vare sin olje- och naturgasutvinning.

  Vad är valutan i Norge?

  Det är kronor, NOK, som gäller i Norge. Om man vill växla kan man göra det på växlingskontor eller på turistbyrån. Man kan även ta ut norska pengar från en vanlig bankomat. Nästan överallt tillåts kortbetalning och det är inga problem med dessa korten; Visa, Eurocard, Mastercard, Diner´s Club och American Express.

  Vilken tidszon är Norge i?

  Liksom Sverige följer Norge Centraleuropeisk tid (CET).Norge har också sommartid från den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Tiden flyttas fram en timme på sommaren för att ta vara på sommarens dagsljus.

  Vilka är de mest använda fraserna i Norge?

  De flesta i Norge talar god engelska, speciellt den yngre generationen. De flesta förstår svenska relativt bra, och för många svenskar är norska möjligt att förstå. Som i Sverige så lär sig många i skolan grunderna i tyska eller franska också utöver engelska. Här nedan har ni några vanliga ord som kan komma till användning under er semester i Norge.

  Hej - Hallo
  God morgon - God Morgen
  God eftermiddag - God Ettermiddag
  God kväll - God kveld
  Var ligger närmsta polisstation? - Hvor er nærmeste politistasjon?
  Var ligger närmsta sjukhus? - Hvor er nærmeste sykehus?
  Var ligger närmsta bankomat? - Hvor er det nærmeste minibank?
  Var är...? - Hvor er....?
  Kan jag betala med kreditkort? - Kan jeg betale med kredittkort?
  Kan jag betala med bankkort? - Kan jeg betale med debetkort?
  Hur mycket kostar det? - Hvor mye koster dette?
  Tack - Takk
  Behåll växeln - Behold veksle

  El - Behöver jag en reseadapter i Norge?

  Nästan all av Norges härstammar från vattenkraft, så mycket mer miljövänlig el kan man inte hitta. Precis som i Sverige så är 220 volt AC (50 Hz) standard, så man behöver inte ha med sig någon adapter.

  Behöver jag visum för att resa till Norge?

  De som är från Schengenländerna behöver inte pass eller visum vid inresa till Norge, men måste kunna visa upp ett giltigt ID-kort. EU:s ID-kort eller pass rekommenderas.

  Svenska ambassaden i Oslo
  Sveriges ambassad
  Nobels gate 16 A
  0268 Oslo
  Telefon: +47 24 11 42 00
  E-post: ambassaden.oslo@gov.se

  Svensk konsulat i Bergen
  Sveriges konsulat
  Kanalveien 11, ingång A
  5068 Bergen
  Telefon: +47 51 84 12 21
  E-post: bjorg.erstad@lawyer.no

  Svensk konsulat i Stavanger
  Sveriges konsulat
  Strandkaien 28
  4005 Stavanger
  Telefon: +47 24 11 42 00
  E-post: khj@tapper.no

  Svensk konsulat i Trondheim
  Sveriges konsulat
  Olav Tryggvasons gate 24
  7011 Trondheim
  Telefon: +47 73 88 38 51
  E-post: marit.tolo@stromberg-gruppen.no

  Kan jag hyra husbil i Norge ?

  För resenärer som vill komma riktigt nära den norska naturen rekommenderas hyra av husbil i Norge. Res prisvärt och flexibelt. Du planerar din resa helt efter egen önskemål och behöver inte förboka boende och förlita dig på tidtabeller för lokal transport. Besök de norska fjordarna, njut av midnattssol, shoppa i Oslo eller besök pittoreska fiskebyar längs med kusten. Skapa en flexibel semester i Norge genom att hyra husbil.

  Nyttiga länkar

  Turistinformation, Norge

  Reseinformation, Norge

  Vinterdäcksregler