Auto Europe grundades 1954 och har genom åren växt från ett litet företag som erbjud besökande amerikaner möjligheten till en hyrbil i Europa, till en global aktör med över 24 000 destinationer i 180 länder. Under alla dessa år har Auto Europe skapat starka förbindelser till ledande leverantörer världen runt, för att kunna erbjuda er de bästa möjliga priserna. Auto Europe höga fokus på kundhjälp, brett sortiment, flexibilitet och prisgaranti har gjort att Auto Europe är marknadsledande inom förmedling av hyrbilar. Använda den effektiva sökmotorn för att få en smidig och bra översikt så ni enkelt kan hitta er hyrbil i Norge som passar era ändamål bäst.
Norge som är Europas längsta land är ett fantastiskt vackert land med underbar natur. Här kan man både få storstadskänsla, skidåkning och naturupplevelser som inte liknar något annat. Oavsett om ni önskar att resa till Bergen, Oslo eller Trondheim hittar ni snabbt många olika hyrbils alternativ. Men innan ni sätter er bakom ratten på er bil kan det vara bra att läsa utvärderingar av hyrbil i Norge samt ha lite koll på alla bestämmelser som finns gällande bilkörning i landet.
Att hyra bil i Norge är ett av de bästa sätten att uppleva detta härliga land. Trafikreglerna skiljer sig inte alltför mycket än det vi är vana vid i Sverige, dock bör man ha i åtanke att vägförhållandena kan vara svåra, framförallt under vinter halvåret. Om ni funderar på att köra längs med de vackra bergen eller längre sträckor på mindre vägar, är det starkt rekommenderat att ni har med er extra varma kläder och nöd rationer. Det kan vara långa avstånd mellan bensinmackarna och det kanske inte finns mobiltäckning dit ni funderar på att resa. Tänk på att anpassa er hastighet med tanke på att många av de norska vägarna är smala och går genom kuperat landskap. För mer nyttig information kan ni bege er till vår körinformations sida.
Lofoten: Lofoten, förmodligen Norges vackraste plats och har under många år, varit den mest populära destinationen för turister och norrmännen själva. Lofoten sträcker sig hela 20 mil ut i havet där man hittar en fyr alldeles vid slutet där man kan få en oförglömlig utsikt över havet. Något man inte bör missa när man beger sig ut på en ur-norskt äventyr är den lokala delikatessen med skaldjur och lamm. Här som på många andra platser i Norge är det möjligt att klättra upp på en fjälltopp för att få en garanterat magnifik utsikt som inget på den här sidan på halvklotet kan slå. Lofoten är också världskänd för sin valsafari samt möjligheten att se himlavalvets jättar också. Här är det möjligt att se utrotningshotade örnar.
Svalbard: Svalbard är en enorm ögrupp och den mest orörda vildmarken i Europa. Detta är platsen där man kan komma närmast till Nordpolen utan att vara på själva polen. Svalbard har ett alldeles unikt djurliv med en vild natur. Detta är ett topp resmål för naturintresserade, äventyrsälskare och för den som verkligen vill göra sin resa unik. Denna ö grupp är isbjörnens rike där ni kan åka hundsläde och paddla kajak i fjordarna. Eller varför inte övernatta i ett skepp som ligger infruset i isen. Detta är en destination som inget annat i världen kan jämföra sig med, reser ni hit, glöm för allt i världen inte varma kläder, för här kan det snöa året runt.
Trollstigen: 106 kilometer lång är den välkända Trollstigen ringlar sig runt till 858 meter över havet i västra Norge, inte långt ifrån Geirangerfjorden. Med de 11 hårnålskurvorna som finns längs med vägen behöver man ha lite is, när man kör här. Men den utsikten och de omgivningarna som finns här gör det definitivt värt det. Här kommer ni att hitta norsk natur när den är som bäst. Längs med Trollstigen kommer ni att få en hänförande utsikt med bördiga dalar, branta klipport och magiska vattenfall.
Røros: Om ni önskar får en glimt av det förflutna så bör ni bege er till Røros som är en UNESCO skyddad gruvstad som inte ligger allt för långt från den svenska gränsen. Ortens unika träbebyggelse kan man spåra ända tillbaka till 1600-talet vilket har gjort att staden har certifierats som en hållbar turistort. Många svenskar reser hit för den välkända julmarknaden. Inte nog med att de har välbesökta marknader, med staden är omringad av enastående naturmark där man kan åka hundsläde, även möjligt att besöka Femundsmarka nationalpark. Ett annat populärt tidsfördriv är att klättra ner i den gamla gruvan för att se hur det fungerade när den var aktiv.
Trots att Norge är Europas mest avlånga land, så är det lätt att underskatta avstånden och körtiden. Det tar runt 30 timmar med er hyrbil i Norge att ta sig från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr. Runt hela Norge finns där många vackra vägar, och de flesta av dem har flera natursköna partier. Där finns 18 vägar som är extra speciella och går under namnet Norges nationella turistvägar. Det som gör dessa vägar så speciella, är den pittoreska naturen, den unika arkitekturen och turistvänliga omgivningar. Dessa noga utvalda turist vägar omfattar totalt över 2 100 kilometer som tar er från västra Norge till mellandelen av landet upp till norra delarna. Där finns vägar som följer kusten och för er upp till bergen. Dessa 18 utvalda vägarna blev valda dels för dess naturliga attraktioner längs med vägen, samt att vid alla rastplatser och utsiktspunkter har vägen smyckats med konst, design och unik arkitektur.
För att kunna hyra bil i Norge har de flesta leverantörerna en minimum ålder på 19 år. Tänk på att många av leverantörerna har en ungförare avgift för de som är mellan 19 och 25, som man behöver betala på plats när man hämtar upp hyrbilen. Om ni är osäkra på avgiften, kan ni ringa till våra hyrbils experter som kan hjälpa er.
Norge har många avgiftsbelagda vägar runt femtio avgiftsbelagda stationer, de flesta är automatiska. Man kan registrera sig via internet med sitt kreditkort och på så sätt köra igenom alla AutoPass stationer utan att behöva stanna. Man kan registrera sig hela 14 dagar efter man passerade första avgiftsbelagda stationen. Om man inte vill registrera sig kan man betala på en bensinstation med markering "KR-service". I städer som Oslo behöver man också betala en trängselavgift.
Norge har genom historians gång bollats mellan Sverige och Danmark. Landet började under vikingatiden som många mindre fylke som enades till ett land först under 1000-talet under vikingen Olav Haraldsson. Trots att han lyckades ena Norge, var där många inbördesstrider och ett handelskrig med det tyska Hansan vilket gjorde att under denna tiden led Norge av en nationell tillbakagång, där mellan en tredjedel och hälften av befolkningen dog ut. 1380 var året då Danmark och Norge ingick i en union som varade i mer än fyra sekler. Danmark fick lämna ifrån sig Norge till Sverige som en del av det fredsavtal i Kiel 1814, men danskarna fick behålla det tidigare norska områdena Island, Grönland och Färöarna, vilket än i dagens läge tillhör Danmark.
Under svenskt styre så lades det politiska styret till grunden i Norge. Landet blev det första landet i Norden med parlamentariskt styre, som röstade 1905 att upplösa unionen mellan Sverige och Norge. Under andra världskriget, blev Norge ockuperat av Tyskland vilket ledde till att Norge anslöt sig till Nato. Dock så har Norge ännu inte anslutit sig till EU, trots två stora folkomröstningar. Sedan 1970-talet har Norge förvandlats från en fiske och småbruksnation till ett av världens rikaste länder, tack vare sin olje- och naturgasutvinning.
Det är kronor, NOK, som gäller i Norge. Om man vill växla kan man göra det på växlingskontor eller på turistbyrån. Man kan även ta ut norska pengar från en vanlig bankomat. Nästan överallt tillåts kortbetalning och det är inga problem med dessa korten; Visa, Eurocard, Mastercard, Diner´s Club och American Express.
Liksom Sverige följer Norge Centraleuropeisk tid (CET).Norge har också sommartid från den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Tiden flyttas fram en timme på sommaren för att ta vara på sommarens dagsljus.
De flesta i Norge talar god engelska, speciellt den yngre generationen. De flesta förstår svenska relativt bra, och för många svenskar är norska möjligt att förstå. Som i Sverige så lär sig många i skolan grunderna i tyska eller franska också utöver engelska. Här nedan har ni några vanliga ord som kan komma till användning under er semester i Norge.
Hej - Hallo
God morgon - God Morgen
God eftermiddag - God Ettermiddag
God kväll - God kveld
Var ligger närmsta polisstation? - Hvor er nærmeste politistasjon?
Var ligger närmsta sjukhus? - Hvor er nærmeste sykehus?
Var ligger närmsta bankomat? - Hvor er det nærmeste minibank?
Var är...? - Hvor er....?
Kan jag betala med kreditkort? - Kan jeg betale med kredittkort?
Kan jag betala med bankkort? - Kan jeg betale med debetkort?
Hur mycket kostar det? - Hvor mye koster dette?
Tack - Takk
Behåll växeln - Behold veksle
Nästan all av Norges härstammar från vattenkraft, så mycket mer miljövänlig el kan man inte hitta. Precis som i Sverige så är 220 volt AC (50 Hz) standard, så man behöver inte ha med sig någon adapter.
De som är från Schengenländerna behöver inte pass eller visum vid inresa till Norge, men måste kunna visa upp ett giltigt ID-kort. EU:s ID-kort eller pass rekommenderas.
Svenska ambassaden i Oslo
Sveriges ambassad
Nobels gate 16 A
0268 Oslo
Telefon: +47 24 11 42 00
E-post: ambassaden.oslo@gov.se
Svensk konsulat i Bergen
Sveriges konsulat
Kanalveien 11, ingång A
5068 Bergen
Telefon: +47 51 84 12 21
E-post: bjorg.erstad@lawyer.no
Svensk konsulat i Stavanger
Sveriges konsulat
Strandkaien 28
4005 Stavanger
Telefon: +47 24 11 42 00
E-post: khj@tapper.no
Svensk konsulat i Trondheim
Sveriges konsulat
Olav Tryggvasons gate 24
7011 Trondheim
Telefon: +47 73 88 38 51
E-post: marit.tolo@stromberg-gruppen.no
För resenärer som vill komma riktigt nära den norska naturen rekommenderas hyra av husbil i Norge. Res prisvärt och flexibelt. Du planerar din resa helt efter egen önskemål och behöver inte förboka boende och förlita dig på tidtabeller för lokal transport. Besök de norska fjordarna, njut av midnattssol, shoppa i Oslo eller besök pittoreska fiskebyar längs med kusten. Skapa en flexibel semester i Norge genom att hyra husbil.