Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  VINTERDÄCKSREGLER

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Vinterdäckslagar i Europa

  Vinterdäck reglerOm du ska köra utomlands på vägarna i vintern kan det vara bra att förbereda och informera sig om de olika vinterförhållanden och regler som gäller hemma i lugn och ro, speciellt om ni ska resa till vintersport-destinationer i Central-Europa. Att vara informerad om och förstå de olika specifika föreskrifterna är lika viktigt som att köra försiktigt och att göra resan så trygg som möjligt för dina medpassagerare.

  Medan vissa länder har infört obligatorisk användning av vinterdäck, finns det även många där vinterutrustning bara är en rekommendation. Det är förarens ansvar att se till att fordonet är utrustat med relevant vinterutrustning. Vår infografik visar var vinterdäck är obligatoriska, var extra avgifter tillkommer och vad exakt som gäller ute på vägarna. Auro Europes bokningsbmotor visar dig priser med gratis vinterdäck så att du kan få en säker och smidig semester och spara på vägen. leta bara efter texten "Gratis vinterdäck".

  Vi har sammanställt information om vinterdäck runt om i världen som hjälper dig på din nästa vinter-resa.

  Förkortningar:

  FWT: Auto Europes priser med "Gratis: Vinterdäck"
  WTM/R: Vinterdäck obligatoriskt/rekommenderas
  FWT n/a: priser med "Gratis: vinterdäck" finns inte tillgängligt

  Tyskland: WTM, FWT

  I Tyskland krävs vinterdäck vid vinterväglag - dvs vid is, frost, snö och slask på vägen. Hyrbilsfirmorna tar ut en extra avgift för vinterdäck. Vårt tips: Boka hyra med "Gratis: vinterdäck" i priset och undvik lokala avgifter.

  Österrike: WTM, FWT

  Österrike är ett populärt resmål under vintertid. Med många turister årligen är det extra viktigt med vägsäkerhet. Vinterdäck är obligatoriska i Österrike mellan 1 november till 15 april.

  Schweiz: WTR, FWT

  Likt i Tyskland är det inte lag på vinterdäck mellan vissa datum i Schweiz. Men om du skulle bli upptäckt körandes på vinterväglag utan vinterdäck riskerar du böter. För att vara på den säkra sidan bokar du enkelt en hyra med "Gratis: vinterdäck".

  Italien: WTR, FWT N/A

  I norra Italien rekommenderas vinterdäck mellan 15 oktober till 15 april. Även om du inte kan boka till vinterdäck så är alla bilar utrustade med sk. åretrunt-däck. Dessutom kan man hyra snökedjor på hyrbilsstationerna vid de populära vintersportorterna.

  Frankrike: FWT N/A

  Det finns inget krav på vinterdäck i Frankrike men om du ska köra till bergsregioner under vintern rekommenderar vi att du använder snökedjor till din bil. Du kan antingen köpa dem på plats vid uthyrningsdisken, på ett köpcentrum eller ta med egna hemifrån.

  Finland: WTM, FWT

  Enligt finsk lag måste alla bilar vara utrustade med vinterdäck mellan 1 december och fram till slutet av februari. Snökedjor är tillåtna från 1 november till den första måndagen efter påsk.

  Sverige: WTM, FWT

  Det är lag på vinterdäck mellan 1 december och fram till 31 mars. Om väglaget under denna period dock skulle vara bra (ingen snö, is eller våt yta) och det är plusgrader gäller inte kravet. Men vädret är svårt att förutsäga och därför levereras alla hyrbilar med vinterdäck under denna period.

  Norge: WTR, FWT

  Vinterdäck/snökedjor måste användas i Norge vid vinterväglag. Eftersom vändret oftast är snöigt, kallt eller isigt under vintern i Norge är det alltid bra att boka priser med "Gratis: vinterdäck" och kontrollera tillgängligheten på snökedjor.

  Infografik: vinterdäck regler