Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION SVERIGE

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Sverige – Borta bra men hemma bäst

  Här har vi på Auto Europe tagit fram en informativ och inspirerande reseguide om Sverige som du kan ta del av när du planerar en resa eller utflykt i vårt vackra land. Från norr till söder och öst till väst finns Auto Europe runt om i landet och erbjuder biluthyrning till bra priser och här på denna sida vill vi tipsa dig om olika saker att se och göra i vårt avlånga land. Befinner du dig i Skåne kan du ta del av den svenska landsbygden med mängder av gula rapsfält, öppna landsvägar och mysiga byar med lantlig känsla medan storstäder som Göteborg och Stockholm bjuder på storstadsatmosfär och fart och fläng. Skogarna, älvarna och bergen i norra Sverige är även en syn för sig och i dessa delar finner du städer som Kiruna, Umeå och Luleå.

  Svenskar brukar spendera semestern utomlands men sanningen är att det finns så otroligt mycket att se här i vårt eget land. Visste du till exempel att Sverige geografiskt är det femte största landet i Europa? Det finns alltså så otroligt mycket natur och så många städer, stora som små, att besöka och det bästa sättet är självklart med en bil! Besök vår vackra huvudstad Stockholm för att se de färgglada husen i Gamla Stan eller besök Dalarna för att uppleva länets starka traditioner och vackra natur. Även utanför fastlandet bjuder Sverige på magisk natur och sevärdheter, inte minst på den största ön Gotland med även i Stockholm och Göteborgs skärgård.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Sverige nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Sverige

  MalmöSverige är ett avlångt land med många roliga och intressanta regioner och område att besöka. Ska du hyra bil i landet kan det vara smidigt att boka en envägshyra eftersom det tillåter dig att hämta bilen på ett ställe och lämna den på ett annat. Till exempel kan du hämta bilen i Göteborg, spendera några dagar med att besöka Lisseberg, Avenyn och Ullevi för att sedan köra till Stockholm och lämna fordonet på ett hyrbilskontor där när äventyret är slut. Innan du lämnar bilen får du se till att du sett allt du vill se i huvudstaden dock, Gamla Stan och Vasaplan är klassiska stopp med glöm inte att även ta ett besök till Skansen, Djurgården och Södermalm med sin vackra arkitektur och trendiga butiker.

  En bra road trip att ta är även att köra längst med den svenska västkusten. Börja turen i Malmö med att besöka Malmöhus Slott, Turning Torso och Kungsparken och kör sedan hela vägen till Göteborg. Men vad är en road trip utan stopp på vägen? Passa på att stanna för lunch i Helsingborgs hamn eller i vackra Båstad som några veckor under sommaren är en av Sveriges främsta semesterdestinationer på grund av tennisturneringen Båstad Open. Passa även på att stanna i Varberg och Falkenberg som även de är populära sommarstäder för svenskar såväl som internationella turister. På vägen upp till Göteborg har du chansen att se några av Sveriges vackraste stränder och turen bjuder på massvis av fantastiska utsikter. Når du Göteborg men inte känner dig klar med ditt äventyr än kan du fortsätta köra längst med den västra kusten tills du anländer till Bohuslän och Fjällbacka som är en liten idyllisk svensk sommarstad med vacker natur och historiska sevärdheter från vikingatiden.

  Missa heller inte chansen att köra genom Värmlands skogar och enda in till Norge. Se det bästa av Värmland genom att utforska regionens vackra natur med täta skogar och mängder av fridfulla sjöar. Sveriges största sjö Vänern befinner sig här och du kan besöka denna genom att till exempel ta dig till Kristinehamn eller Karlstad.

  Här kommer lite avståndsinformation mellan Sveriges största orter:
  Mellan Stockholm och Göteborg: 47 mil, ca. 4,5 h körtid.
  Mellan Stockholm och Malmö: 61 mil, ca. 4 h och 44 min körtid.
  Mellan Stockholm och Umeå: 64 mil, ca. 6 h 23 min körtid.
  Mellan Göteborg och Malmö:27 mil, ca. 2 h 34 min körtid.


  Att göra i Sverige

  Man brukar kallar Sverige lilla landet lagom, men det finns inget lagom med mängden saker att se och hitta på runt om i landet. Även om våra kunder har olika intresse och därför vill spendera sin semester åt olika saker har vi nedan gjort en lista på saker att göra i Sverige som vi hoppas har något för alla. Självklart finns det otroligt mycket mer än såhär att se, men vi ville tipsa lite om våra favoriter.

  Stockholm

  • Stockholm: Sveriges huvudstad Stockholm hämnar självklart övers på listan. Här finns allt från vackra parker och arkitektur, det är nära till havet och har en underbar skärgård samt är fylld av historia och intressanta museum. Besök Vasa museet, gå runt i Gamla Stan eller Djurgården eller varför inte ta en titt på Stockholms stadshus eller Fotografiska? Shoppa i Södermalm eller spendera dagen på Gröna Lund som är en nöjespark för hela familjen.

  • Abisko: Abisko nationalpark är en av Sveriges nationalparker och ligger vid orten Abisko i norra Lappland. Parken invigdes år 1909 och består av cirka 7 700 hektar vildmark. Många hävdar att detta är platsen där man hittar Sveriges vackraste natur och det sägs även vara ett av ställena där man vissa tider om året kan få syn på det mytomspunna norrskenet. Parken är allmänt välskött och har flera leder och liknande som är perfekt för den som vill ge sig ut och vandra i den vilda naturen. Boka en natt med bad och bastu i en av de närliggande byarna och njut av Sveriges norra delar.

  • Västkusten: Det som ofta kallas västkusten är Bohusläns skärgårdskust och Göteborgs skärgård inklusive Onsalahalvön. Detta område är som himmelriket för skaldjur, bad och kayakälskare. Du kan ta dig till Koster med dess unika kustlinje av stränder och klippor eller till Tjörn för färska skaldjur och fisk. Göteborg i sig är en sevärdhet. Som Sveriges näst största stad har den mycket att se, bland annat berömda Avenyn, vetenskapscentret Universeum och Nordens största nöjespark Lisseberg.

  • Gotland: Denna ö i Östersjön cirka 100 km från fastlandet har mycket att erbjuda sina besökare. Gotland har allt från avkoppling till fest, kanske främst då under den traditionella Medeltidsveckan samt Almedalsveckan som gör att turister flockas till ön. På Gotland finns det totalt 92 medeltida kyrkor vilket gör det till Sveriges kyrkotätaste kommun. Visby är den största staden på ön och kallas rosornas och ruinernas stad, det är också en fantastisk kullerstensbelagd stad med sevärdheter som Visby Ringmur, Sankta Katarina Kyrkruin och Gotlands Museum.

  • Malmö: Gör två resor till en genom att besöka Malmö i södra Sverige för att sedan ta dig över bron till Köpenhamn. Malmö är en stad som är rik med kultur, konst och historia och den är ansluten till Danmarks huvudstad genom Öresundsbron. I Malmö är det aldrig långt från en härlig restaurang eller ett mysigt café, till exempel är det populärt att luncha på en uteservering på Lilla Torg eller njuta av en middag med drinkar på Mölletorget. Missa inte heller sevärdheterna Turning Torso, Sankt Petri kyrka, Folkets Park och Moderna Museet Malmö.

  Lite historia

  Gustav Vasa blev vald till kung av Sverige den 6:e juni 1523, ett datum som idag är Sveriges nationaldag, detta på grund av att han besegrade danskarna efter inbördeskriget och tog makten i Sverige. Under stormaktstiden på 1600-talet så expanderades Sverige. Områden som erövrades förlorades dock senare under 1700-talet, till exempel Kexholms län, Ingermanland, Estland och Livland som gick till ryssarna och Bremen-Verden som gick till Hannover. Jämtland, Härjedalen, Gotland, Skåne, Blekinge och Bohuslän har varit under svenskt styre sedan mitten av 1600-talet. Under tidiga 1800-talet slutade även Finland och Åland att tillhöra det svenska riket och de övriga områdena utanför den Skandinaviska halvön likaså. Under 1814 tvingades Norge in i union med Sverige som sedan upplöstes år 1905. Sverige har haft fred sedan 1815 och har en neutral utrikespolitik vilket de även hade under första och andra världskriget.

  Under åren 1905-1920 skedde demokratins genombrott i Sverige med allmän rösträtt för alla män 1907 och kvinnor 1919. De första nya valen med de nya rösträttreglerna skedde år 1921 med Hjalmar Branting som statsminister. Från 1917 till 1947 ökade befolkningen med en hel miljon till 6,8 miljoner invånare, vilket ledde till stor bostadsbrist och arbetslöshet. Sverige repade sig med stor expansion under 1960-talet men det var en hård tid vilket resulterade att många migrerade till bland annat USA. Idag ligger befolkningen på cirka 10 miljoner och de tre största städerna är Stockholm, Göteborg och Malmö.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Sverige

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterHär hittar du svaren på några vanliga frågor som kan uppkomma när man ska resa i Sverige med hyrbil. Vi tar bland annat upp vilken fordonskategori som är bra för olika typer av resor och vad du ska tänka på när du bokar bil. Vår hemsida är full av tips så besök gärna vår reseblogg eller vår sida med restips som tar upp allt från envägshyror och hyrbilsskydd till road trips och vad du gör om du är med om en olycka.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Sverige?

  Auto Europes stora utbud på olika fordonsmodeller och kategorier gör att vi har något för alla. I storstäder kan det vara skönt att köra en lite smidigare bil som är lättare att hantera, till exempel en bil från vår Mini eller Kompakt kategori. Detta är även våra billigaste kategorier och de brukar därför vara populära bland våra budgetmedvetna kunden. Även ekonomiklassen erbjuder prisvärda fordon, dock som är lite större än de två tidigare kategorierna.

  Är du ute efter en lite större bil, om du till exempel ska hyra bil i Östersund för att ge dig ut i den vilda naturen för att fiska lax eller vandra, har vi det också. Vår kategori Mellan och Standard/Full-Size passar bra för de som behöver lite mer utrymme och ett lite kraftigare fordon. Dessa kategorier passar även barnfamiljer, om de inte är fler än fem personer det vill säga för då behöver man boka en minibuss. Utöver detta erbjuder Auto Europe även biluthyrning av SUV:s, lyxbilar och husbilar och egentligen är det ingen som vet bättre vad du behöver för fordon än du själv. Du kan kolla in våra fordonskategorier för att förstå deras fördelar och nackdelar, men i slutändan är det upp till dig att hitta fordonet som passar din resa bäst, även om Auto Europe självklart finns här för att vägleda dig i ditt beslut. Börja jämföra fordon med vår sökmotor eller hör av dig till en av våra hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52.

   

  Vad är valutan i Sverige?

  Sverige har Svenska kronor (SEK) med en rörlig växelkurs mot andra valutor. Bankomater finns tillgängliga i alla städer och samhälle och det går ofta att betala både med kort och kontant.


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Sverige

  Regeringens hemsida

  Reseinspiration - 8 mysiga julmarknader i Sverige

  Resetips - Sverige bästa vägkrogar