Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION STORBRITANNIEN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Storbritannien - Planera din resa med oss

  Storbritannien, United Kingdom, Great Brittan, Förenade kungariket – kärt barn har många namn. Detta enorma kungadöme består av England, Wales, Skottland och Nordirland och är en fantastisk semesterdestination året runt. Beläget i praktfulla Atlanten, väst om Fastlandeuropa, har landet en djup historia som speglar sig i arkitekturen, kulturen och atmosfären än idag. Under din resa kommer du uppleva mängder av medeltidsbyar, forntida borgar och historiska slott som tar dig tillbaka i tiden. I Skottland finner du öppna landskap och mäktiga naturområden längst med kusten som är svåra att slå. Där finner du också Edinburgh som är en av de populäraste städerna att besöka på grund av sitt fantastiska kulturarv blandat med storstadskänsla. Även England är hem till några av världens mest eftertraktade städer att besöka, bland annat huvudstaden London och universitetsstäderna Oxford, Cambridge och Brighton.

  För sportintresserade kan en fotbollsresa till Manchester vara drömmen om favoritlaget är Manchester United. Även Liverpool, Chelsea, Arsenal och Tottenham har fotbollslag som bjuder på sportunderhållning i världsklass. Oavsett vad du har för intressen har Storbritannien något som passar dig. Landet är perfekt för en shoppingweekend, en kulturresa, en fotbollsresa, en matresa, en stor road trip eller bara en avslappnande get-away. Få inspiration till din resa här på vår reseguide om Storbritannien som vi på Auto Europe tagit fram för att du ska få ut så mycket som möjligt av din semester. Fortsätt läsa nedan för att ta del av fantastiska road trips tips, sevärdheter du inte får missa och användbar information om landets valuta, tidszon, eluttag och mycket mer.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Storbritannien nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Storbritannien

  Fotboll i alla ära men Storbritannien har också ett landskap som gör att några av världens bästa golfbanor att befinna sig här. Du kan åka på en golf road trip som tar dig från Aberdeen i Skottland till Newcastle på Irland och däremellan stanna på kända golfbanor som St Andrews, Royal Liverpool Golf Club och Muirfield Golf Club. Detta är något vi starkt rekommenderar för alla golffantaster där ute! Är du film-älskare kan du istället ta dig ut på en tur som tar dig kring några av landets häftigaste filminspelningsplatser. Besök herrgården från Downton Abby, åk samma tågväg som Harry Potter gjorde på väg till Hogwarts och se flera av inspelningsplatserna från fantasy-favoriten Game of Thrones. Storbritannien är full av häftiga platser som synt i tv-rutan!

  Lock NessEnligt legenden bor det ett enormt sjömonster i den stora sjön Lock Ness i Skottland. På grund av detta lockas det årligen massvis av turister till denna magnifika sjö som vill få syn på det sagolika monstret som kärleksfullt kallas Nessie. En road trip längst de skotska högländerna, var sjön befinner sig, är därför något som är mycket populärt. Dock inte bara på grund av Lock Ness monstret utan också på grund av det vackra landskapet, historiska arvet och den unika miljön. Att köra från Inverness till Durness sägs vara en av världens vackraste rutter och är väldigt populärt bland historieintresserade resenärer. Men Skottland är fullt av andra sevärdheter du inte heller får missa. Att åka på en bilsemester och köra mellan Glasgow och Inverness är också en populär road trip att ta för resenärer som vill uppleva Skottland.

  Även England är hem till några av världens vackraste road trips vägar. Längst den 450 kilometer långa Norfolks kustlinje kan turister njuta av ett otroligt växt- och djurliv, speciellt under våren och sommaren. Vyerna här är magiska och under resan kan du bland annat få syn på gråsälar, stenskvätta, buskskvätta och många andra djur samtidigt som du beundrar den fantastiska havsutsikten. Under resan kan du även stanna i charmiga städer och byar som King Lynn, Brancaster, Ealls, Cromer och Mundesley. Även den enorma Nationalparken i Yorkshire hedar bjuder på enastående road trip möjligheter med djur och natur i fokus.

  Med alla dessa förslag hoppas vi att du har funnit en road trip i Storbritannien som passar dina intressen. Landet är väldigt stort och har mycket att erbjuda så vi hoppas du med denna reseguides hjälp har kunnat finna en road trip som har allt det du önskar.

  Att göra i Storbritannien

  Det finns så mycket att se i hela Storbritannien och de olika regionerna har alla sina egna ikoniska landmärken. Det finns många platser som har historisk betydelse och som vittnar om landets forna stormaktstid. Vi har gjort vårt bästa för att få fram våra främsta rekommendationer i varje region, även om det finns så enormt mycket att se i detta land så du antagligen behöver åka hit mer än en gång för att kunna uppleva allt.

  Buckingham Palace London

  • England: Många av de ikoniska sevärdheterna finner du i huvudstaden London. Shoppa bland märkesbutikerna på Oxford Street, ta ett varv i London Eye, korsa The Beatles övergångsstället på Abbey Road och beundra kungafamiljens Buckingham Palace. I staden ligger också Storbritanniens kanske mest välkända monument, Big Ben. Ja, storstaden London har verkligen allt och lite till, men England har en mängd andra städer och områden som är värt ett besök. I sydvästra England finner du bronsåldersmonumentet Stonehenge och i norr den populära staden Leeds som bland annat är känt för sina många statyer. Även Birmingham, Oxford, Brighton, Isle of Wight, Manchester och Newcastle är populära destinationer i England.

  • Skottland: Andas in frisk landsbygdsluft och vandra vid Trossachs Nationalpark i Skottland. Se män i kilt och besök ett whiskydestilleri för en genuin skotsk upplevelse. Regionen är känd för sin starka whisky, öppna landskap, slottsruiner och vilda kustlinje. Att utforska Skottland med en bil är bästa sättet och förutom den vilda naturen kan du då även besöka Aberdeen och Glasgow. Aberdeen är känd för sina byggnader gjord i granit och är hem till sevärdheter som The Gordon Highlanders Museum, Duthie Park och Sankt Machars katedral. I Skottlands största stad Glasgow kan du uppleva landets moderna arkitektur blandat med det historiska arvet. Besök Glasgow Necropolis för en inblick från stadens viktorianska tid och ta dig sedan till det futuristiska Glasgow Science Centre för en modern kontrast. Andra sevärdheter i Skottland är Edinburgh Castle, Lock Ness, Urquhart Castle, Palace of Holyroodhouse, Calton Hill och Loch Lomond.

  • Wales: Hela Wales har enormt mycket slott och borgar från medeltiden. Vissa av dem kan vara lite svårt att ta sig till, speciellt om du inte har tillgång till en bil. Populära slott och borgar i Wales är bland annat Caerphilly Caslte, Caernnarfons slott, Conway Castle och Cardiff Castle. Wales är den perfekta destinationen för friluftsälskare som tycker om att vara ute i naturen och röra på dig. I nationalparken Snowdonia finns det massvis av vandringsleder som kan ta dig till otroliga utsiktsplatser och vackra vattenhål. Även nationalparken Pembrokeshire Coast national Park bjuder på idylliska landskap och storslagna vyer. Andra sevärdheter i Wales är Newport Castle, Welsh National War Memorial, Millennium Stadium, Newborough beach och Barry Island.

  • Nordirland: Många tror att Nordirland tillhör Irland men så är alltså inte fallet, det tillhör Storbritannien. Regionen har massvis av unika landskapsformationer som gör det populärt bland turister. På Giant´s Causeway kan du få en smak av detta unika landskap och på Repbron Carrick-a-Rede kan du ta dig över till en liten ö med hjälp av en gungande träbro. Precis som resterande Storbritannien är Nordirland hem till många borg- och slottsruiner och har ett starkt kulturarv. Omtyckta slott att besöka är Dunluce Castle, Slane Castle, Carrickfergus Castle och Belfast Castle som ligger i huvudstaden Belfast. Andra populära sevärdheter i Nordirland är Titanic Belfast, Dark Hedges, Ulster Museum och Old Buchmills Distillery.

  Lite historia

  Storbritannien har en orolig tidig historia, något som det finns spår av än idag. Under 400-talet föll de romerska härskarna och landet blev invaderat av det germanska folket. De engelska monarkerna vann stöd först på slutet av 1600-talet och sedan dess har det varit monarki i landet. Drottning Elizabeth II har sedan 1952 varit statsöverhuvud för Storbritannien och hennes son Prins Charles är tronföljare. År 1717 gick England, Skottland och Wales samman i en union och Storbritannien bildades. Den industriella revolutionen under 1700-talet fick ekonomin att blomstra och tillsammans med kolonialväldet skapades ett stort imperium men mycket makt. Även om Storbritannien förlorade mycket av sin makt och kolonier senare förblev det en stormakt och är idag ett av Europas främsta ekonomiska centrum.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Storbritannien

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterVårt mål med denna reseguide för Storbritannien är att ge dig inspiration till din resa. Men det är också att besvara alla dina frågor och ge dig värdefulla restips. Nu när vi har gjort det första hoppas vi även kunna göra det sistnämnda.

  Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna resenärer ställer när de planerar en resa till Storbritannien. Vi har varit i resebranschen i över 65 år och har under tiden samlat på oss massvis av praktisk information du kan ha nytta av under din semester i Storbritannien. Vet du till exempel om du behöver ha med dig en adapter i resväskan och har dem sommar och vintertid i landet? Svaret på detta hittar du nedan tillsammans med en mängd andra vanliga frågor. Har du andra frågor eller behöver hjälp med en framtida eller nuvarande bokning så tveka inte att höra av dig till våra duktiga kundserviceavdelning som kan besvara alla dina hyrbilsrelaterade frågor. Du pratar med en agent från våran kundservice avdelning genom att ringa +46 10 888 66 52.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Storbritannien?

  Detta är det egentligen ingen som kan bestämma förutom du. Olika resor kräver olika fordon och hur många ni är på resan påverkar också valet av hyrbil. Är ni ett par som tillsammans ska utforska storstäder som London eller Glasgow kan en bil från kategorin mini eller ekonomiklassen vara bra. De är oftast de billigaste alternativen och är smidiga att turista stora städer med eftersom du är lätthanterliga och smidiga.

  Är ni på en familjesemester eller reser med flera personer kan det dock bli obekvämt i de modellerna eftersom du inte har så mycket utrymme. Är ni väldigt många kan ni boka en minibuss men vi har även större SUV och Standard/Full-Size modeller som har gott om benutrymme och plats för mycket bagage. Dessa valen är lite dyrare än mini- och ekonomiklassen men kan vara väl värt det på grund av bekvämligheten och säkerheten. Vi rekommenderar särskiljt någon av dessa modellerna om du ska ut på olika utflykter utanför städerna eftersom Storbritanniens vilda terräng ofta kräver lite kraftigare fordon.

  Titta gärna igenom våra fordonskategorier för att läsa på om för- och nackdelar på de olika kategorierna. På så sätt ser du till att du tar ett informerat beslut om vilken typ av hyrbil du ska boka. Om du behöver hjälp eller har frågor om våra hyrbilskategorier tveka inte att höra av dig till oss på +46 10 888 66 52.

   

  Vad är valutan i Storbritannien?

  Den officiella valutan i Storbritannien är pund. Det går cirka 12 svenska kronor på ett pund. På de flesta ställena går det att betala med kort men det är alltid bra att ha med sig lite kontanter. Du kan antingen växla till dig pund innan din resa, på flygplatsen eller själv ta ut pengar via en bankomat efter du anlänt.

   

  Vilken tidszon är Storbritannien i?

  Tidszon: Storbritannien går under GMT+0. Under sommaren flyttar man fram klockan en timme, precis som i Sverige.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Storbritannien?

  Officiell voltspänning är på 230V men även 240V är vanligt. I Storbritannien använder man en annan typ av adapter (typ G) till eluttagen och du behöver därför en adapter.

   

  Behöver jag visum för att resa till Storbritannien?

  I och med Brexit och att Storbritannien lämnar EU under 2020 kan kraven på visum förändras. Just nu är det inte fullt bestämt om besökare i framtiden kommer behöva ansöka om visum eller inte. Men under hela 2020 kan du som svensk medborgare resa till Storbitannien på semester eller kortare besök med endast ditt pass, detta gäller för alla resenärer som kommer från ett land som är med i EU. Som sagt kan detta dock komma att förändras år 2021 så håll dig gärna uppdaterad på regeringens hemsida.

  Det finns en svensk ambassad i huvudstaden London.

  Svenska ambassaden i London
  Embassy of Sweden
  11 Montagu Place
  London W1H 2AL, Storbritannien
  Hemsida: www.swedenabroad.se
  Email: ambassaden.london@gov.se
  Telefon: +44 20 7917 6400

   

  Vilka är de mest använda fraserna på engelska?

  I Storbritannien talar man engelska och dialekterna varierar väldigt mycket beroende på var i landet du befinner dig. Nordirland och Skottland har en dialekt som kan uppfattas som svårförståelig men som många ändå finner charmig. Även inom regionerna skiljer sig dialekterna ganska kraftigt, en person från södra England talar väldigt annorlunda jämfört med en person från norra England. Nedan har vi i alla fall listat några hjälpsamma fraser du kan ha nytta av under din vistelse i landet.

  Hej - Hello
  Godmorgon - Good morning
  Godnatt - Good night
  Var finns närmaste polisstation? - Where is the closest police station?
  Var finns närmaste sjukhus? - Where is the closest hospital?
  Var finns närmaste bankomat? - Where is the closest ATM??
  Förlåt - Sorry
  Ursäkta - Excuse me
  Hur mycket kostar det? - How much does it cost?
  Tack - Thank you
  Nej - No
  Ja - Yes


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Storbritannien

  Resinformation Storbritannien

  Fantastiska nöjesparker i Storbritannien