Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION SCHWEIZ

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Schweiz – Ett äventyr i vacker natur

  När man tänker på Schweiz har de flesta dyra klockor, arméknivar och välsmakande choklad i tanken. Detta stämmer men landet har mer än bara detta att erbjuda, besöker du landet kommer du finna moderna samhällen med en blomstrande ekonomi, en passion för traditioner, ett starkt intresse för kultur och ett varierande landskap som alltid kommer lämna dig i beundran. Tag en tur och upptäck de snötäckta Alperna, de härligt blåa sjöarna, de mysiga trähusen och de gröna böljande ängarna som är fulla av små charmiga gårdar. Landet är litet men ack så vackert.

  Alperna är som känt Europas största bergskedja och fulla av berg som bjuder på skidåkning i världsklass. Årligen tar sig flera tusen turister sig till de alpinska backarna för att njuta av både offpist och pistade skidbackar, inte heller bara i Schweiz utan även i Tyskland, Italien och Frankrike som även de är hem till delar av Alperna. Skidorter finns det gott om och du kan till exempel semestra i Zermatt, Verbier, Davos, Sankt Mortiz eller Saas-Fee. Är det storstäder man vill uppleva rekommenderar vi dock landet största stad Zürich eller huvudstaden Bern.

  Andra städer i landet som är populära är Genève som är känt för sin stora sjö och Genèvekonventionen, Luzern känd för att vara en gammal handelsstad med ett starkt historisk arv från medeltiden och Basel som ligger precis vid gränsen till Frankrike och Tyskland. Som du märker finns det extremt mycket att se i landet och vi har tagit fram denna resguide för Schweiz i hopp om att kunna inspirera dig för din resa. Vi tipsar om sevärdheter, roadtrip och annat spännande men tar också upp viktig praktisk information. Med Auto Europe är du i trygga händer och vi hjälper dig ha ett lyckat biläventyr i Schweiz. Med över 65 års erfarenhet i baklukan är vi experter på hyrbilar och kan besvara alla dina frågor som uppkommer inför din kommande resa. Ta kontakt men en av våra fantastiska hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52 om du behöver hjälp eller undrar över något.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Schweiz nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Schweiz

  Trots att Schweiz är ett relativt litet land är det fullpackat av saker att göra. Inget annat land i världen kan erbjuda så många sevärdheter på en så liten yta, vilket gör att det är mer eller mindre omöjligt att hinna med allt under sin tid i landet. Nedan kommer vi tipsa om några saker vi rekommenderar i Schweiz även om det bara är en liten del av allt som erbjuds.Utflykterna vi listar varierar men kommer alla få dig att beundra den naturliga skönheten som landet besitter.

  Ticino - SchweizSolig körning
  Denna rutt kommer att dig djupt in i den italienska delen av landet, där medeltida slott, charmiga sjöar och en rik kulinarisk tradition kommer tillsammans och väcker södra Schweiz till liv. Från Bellinzona och slottet i Ticino, kör västerut via A13 tills du når det soliga Locarno. Väl här tag en paus och besök Santuario della Madonna del Sasso, Castello Visconteo och den gamla stan. Nästa stopp är Rivera där du hittar Monte Tamaro som erbjuder den perfekta platsen att ta en paus och bege sig ut på en äventyrlig promenad. Slutmålet för denna road trip blir när du har nått Lugano, en stad där du kan koppla av och vandra längs med sjön och njuta av miljön fylld av palmer, segelbåtar och historiska byggnader. I alla ovannämnda städer kan du självklart njuta av god mat som har influenser från både Italien och Schweiz.

  Alpint äventyr
  Alla som gillar att köra över berg och alpina dalar kommer att älska denna road trip. Från Zürich börjar denna underhållande resa som tar dig mot de tre stora alpina passagerna i centrala Alperna. Rutten bjuder bland annat på en glimt av safirblåa sjöar, gnistrande glaciärer och pampiga bergsorter. Korsa Klausen Pass och fortsätt längs med de kurviga vägarna mot Luzern, där rekommenderar vi att stanna för ett dygn eller flera och njuta av den vackra miljön och medeltida stadskärnan. Nästa del av resan tar dig längs med en naturskön bilresa genom Susten passet, Grimsel passet, Rhône glaciären och Furka passet som är känt från ett flertalet James Bond filmer.

  Matälskarens drömplats
  Fribourg regionen är mättad med familjejordbruk, gröna betesmarker, orörda sjöar och härlig nötkreatur. Från historiska byar med sydlig charm till alpinska adrenalinfyllda höjderna och tre stora sjöarna är det en bilresa som ger dig tillfället att upptäcka de dolda pärlorna på landsbygden. Njut av de lokala delikatesserna som silkeslen choklad och ekologiska ostar, vi rekommenderar att du testar Le Gruyére AOP och den krämiga Vacherin Fribourgeois AOP. I denna region kommer landets traditioner fram på bästa sätt och du kan njuta av tillvägagångssätt som ärvts generation efter generation.


  Att göra i Schweiz

  Spana in de snötäckta charmiga småstugorna, lyssna på det härliga joddlandet, njut av fondue och välsmakande choklad och mycket mer. Här nedan listar vi ett litet smakprov på några av de många aktiviteterna och sevärdheterna man kan ägna sin tid åt i Schweiz.

  • Château de Chillion: Med ett besök till denna ovalformade fästning från 1200-talet kommer det kännas som att du är i saga. Chillion slott ligger vid en flodbädd intill Genèvesjön i närheten av Lausanne, omgiven av färgglada blomsterbäddar och mörkblått vatten. Inuti finner du en labyrint av gårdar, torn och lyxiga rum som förevigar historien om Savionhuset och Lord Byrons bok från 1816. Du kan även hitta Byrons namn inristat i en av pelarna i slottets fängelsehålor.

  • Fasnacht: I slutet av februari och början av mars kan man verkligen känna av den festliga stämningen i Basel. Den schweiziska versionen av den välkända karnevalen är lika förtrollande som originalet, men ändå väldigt annorlunda. Basels kända karneval håller på i 72 timmar och skänker glädje till hela familjen. Karnevalen börjar på en måndag redan klockan 4 på morgonen och är fylld av marching band, välgjorda kostymer och lyktor och fyller gatorna i staden centrala delar. De olika karnevalgrupperna delat ut apelsiner, godis och annat smått under de pågående dagarna och Fasnacht har kommit att bli en folkfest utan dess like.

  • Fromagerie d'Alpage de Moléson: Om du någonsin har undrat över hur den läckra osten tillverkas i Schweiz har du nu möjligheten att ta reda på det genom att besöka detta mejeri. Här erbjuds du att lära dig allt om hur osten tillverkas och dess historia, samt få chansen att provsmaka de olika typerna. Detta mejeri har anor från 1700-talet och ligger endast några kilometer från Gruyère. Mejeriet har även en liten och mysig restaurang där man kan smaka nyskapade fondue och andra typiska rätter ikoniska för regionen.

  • Kapellbrücke Jet d'Eau: Om du passar på att ta en titt ut från flygplanet när och om du anländer på Genéve flygplats kan du se denna magnifika fontän som kallas Jet d'Eau. Det sprutar vatten över 150 meter upp i luften och är ett av Genéves mest välkända landmärken. Passa på att ta en promenad längs med vattnet vid fontänen och för att se när nästan 7 ton vatten sprutas upp i luften i ett häftigt vattenspel. Andra sevärdheter i Genéve är Nationernas palats, Jardin Anglais, St Pierre Cathedral, Place du Bourg-de-Four och Bains des Paquis.

  • Junfraujoch: Detta är Europas högsta tågstation med en höjd över havet på 3 466 meter. Det är verkligen en surrealistisk upplevelse att ta sig hit och runt två miljoner turister besöker platsen årligen. Väl på plats kan du njuta av en utsikt över Aletschglaciären och ett nöjescenter som inkluderar restauranger, ispalats och Snow Fun Park.

  • Kapellbrücke: Denna bro från 1400-talet är det mest kända landmärket för den livliga staden Luzern. Bron är unikt inred med målningar från 1700-talet som representerar viktiga händelser i schweizisk historia och mytologi. På båda sidorna av bron odlas det röda och rosa blomsterbäddar som förvandlar den enkla trästrukturen till ett konstverk. Vi rekommenderar att du tar dig över Kapellbrücke i riktning mot Rosengart Platz och tar dig ner mot Rathousquai, där kan du ta en matpaus i någon av de många små pittoreska restaurangerna.

  Lite historia

  Landets historia är komplex men fascinerande. Det var först 1291 som landet formades, då ack vare att tre landsbygder sammanfogades för att tillsammans kunna avvärja attacker från utsidan. Genom århundradena präglades landet av migrering från flera olika grupper, från romarna till romerna och fler.

  På slutet av 1400-talet hade landet växt till sig och blivit tillräckligt stark för att kunna påverka händelser i Europa, mycket på grund av den roll som landet spelade i flera krig. Efter det 30 åriga kriget på 1600-talet blev Schweiz invaderade av Frankrike och det var första gången i Schweiz historia som landet var tvunget att avstå från sin opartiskhet genom att ge trupper till Frankrike.

  Tidigt på 1900-talet skedde en rad utvecklingar som förbättrade de politiska, ekonomiska och de sociala områdena i landet. Med en förändring i partisystem såväl som industrialisering av landsbygden och investeringar i social trygghet, förbättrades livskvaliteten i Schweiz stadigt och betydligt. Landet valde att förbli politiskt neutralt under både första och andra världskriget vilket tros ha varit bra för landets ekonomi. År 2002 gick Schweiz med i FN och idag är landet hem till ett stor FN kontor. För närvarande bor det runt 8,5 miljoner personer i landet och det är uppdelat i 26 landskap/kantoner. Schweiz anses vara en världsreferens för innovation, vetenskaplig forskning och ett starkt och välmående banksystem.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Schweiz

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperter Vår reseguide om Schweiz hjälper dig finna inspiration till din resa men också med praktiska saker. Som alltid när man reser till ett annat land, speciellt om det är ett man inte har besökt innan, uppkommer det frågor. Nedan har vi besvarat några av dessa frågor och hoppas de kan hjälpa dig ha en smidig och problemfri semester där du har koll på vad för valuta som används i landet, vilken tidszon du befinner dig i och om du behöver ha med dig en adapter.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Schweiz?

  Kolla in alla våra fordonskategorier för att se vad för typ av bilar du har att välja mellan. Våra ekonomiklassade bilar är mycket populära eftersom de är budgetvänliga men fortfarande har mer utrymme än en bil från vår mini eller kompakt kategori. Dessa två kategorier fungerar dock alldeles utmärkt om man ska utforska en storstad som Zürich, Genéve eller Bern och behöver en smidig och lätthanterlig bil.

  Ska man köra bland Schweiz lite mer tuffare vägar, till exempel uppe bland Alpernas berg, rekommenderar vi ett lite bastantare fordon. Kanske en bil från vår Standard/Full-Size kategori eller till och med en SUV. Dessa kategorier kostar lite mer men ger dig samtidigt mer utrymme och ett bastantare fordon att utforska landets makalösa natur med.

   

  Vad är valutan i Schweiz?

  Schweiz har sin egen valuta som kallas schweizisk franc, förkortas CHF. Även om Schweiz inte ingå i EU så anges priset i de flesta butikerna i euro och schweiziska franc. Men tänk på att butikerna inte måste acceptera euro och det är långt ifrån alla som gör det. Valörerna för schweiziska franc mynt är 5, 10, 20, 50 cent och 1, 2, 5 franc. Medans valörerna på sedlarna är 10, 20, 50, 100, 200 och 1000 franc.

   

  Vilken tidszon är Schweiz i?

  Det är ingen tidsskillnad från Sverige. De har samma vintertid som vi har och de ställer även fram klockan för sommartid vid samma tidpunkt som vi gör. Tidszonen är GMT+1.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Schweiz?

  Både volttalet och Hertz-talet är detsamma som i Sverige. Däremot så ser kontakterna annorlunda ut (typ J) med tre pinnar. Ojordade kontakter kan du utan problem plugga in. Om du har en jordad kontakt bör du ta med en adapter.

   

  Behöver jag visum för att resa till Schweiz?

  Är man svensk medborgare och innehavare av ett svenskt pass behöver man inte ansöka om visum om man ska stanna i Schweiz i mindre än 90 dagar. Ska man stanna längre än så kan man behöva ansöka om visum, till exempel studentvisum, arbetsvisum och så vidare. Passet måste vara giltigt under hela tiden du planerar att stanna i landet och inte bara när du anländer.

  Sveriges ambassad i Bern
  Bundesgasse 26
  3011 Bern
  Schweiz
  Email: ambassaden.bern@gov.se
  Telefon: +41 31 328 70 00

   

  Vilka är de mest använda fraserna på schweizertyska?

  I Schweiz talas det både tyska (schweizertyska), franska, italienska och rätoromanska. Majoriteten av invånarna talar tyska men i västra Schweiz, speciellt i Genève och Lausanne är det franska som gäller och mot gränsen till Italien talas det italienska. Rätoromanska talas endast av ca. 50 000 personer. Här kommer några nyttiga fraser på schweizertyska som kan vara bra att lära sig inför sin semester Schweiz.

  Hej - Salve
  God morgon - Guete Morge
  God kväll - Guete abig
  Tack - Dänke eller märssi
  Vad är klockam? - Wie schpot isch es?


  Nyttiga länkar

  Resetips - Res till Alperna i vinter

  Officiell turistinformation för Schweiz

  Resinformation Schweiz