Soliga stränder, dramatiska landskap och historiska städer finns allt i det härliga semesterlandet Turkiet. Vi ska inte ens tala om den goda maten full av färgglada kryddor och smakrika ingredienser. Under många år har landet varit en populär destination för semestersugna svenskar som vill ha värde för pengarna. Åker du till kusten utlovas sol och bad och i huvudstaden Ankara, inåt landet , lockars besökare på grund av historisk arkitektur blandat med en moder storstadskänsla. Oavsett vad för slags resa du ska på kan du göra det mesta av din tid tid genom att boka en hyrbil i Turkiet via Auto Europe. En bil betyder frihet eftersom du är fri att utforma din resa helt efter dina egna behov och önskemål. Dessutom innebär det att du kan vara flexibel om dina planer ändras eller du spontant vill ta en dagsutflykt någonstans. Med en hyrbil är det verkligen du som är i kontroll över din resa!
Olika resor kräver olika bilar, och ingen vet bättre än dig själv vilka dina behov är. Därför kan kunder själv på vår hemsida jämföra olika fordon, priser och företag för att kunna ta ett informerat beslut om vilken hyrbil som är bäst för dem. Vi har ett stort utbud av bilar på destinationer i hela världen och i alla möjliga kategorier. Oavsett om du vill ha en lyxig konvertibel eller en liten bensinsnål tvåmanna bil har vi det du söker. Förutom vanliga personbilar kan du dessutom via oss hyra husbilar och vans till marknadens bästa priser. Använd vår bokningsmotor längst upp på denna sida för att få fram flera alternativ på din valda destination, eller hör av dig till en av våra hyrbilsexperter om du behöver hjälp. De finns tillgängliga sju dagar i veckan och hjälper dig gärna med din bokning eller eventuella frågor. Du kan också se vad tidigare kunder har att säga på vår sida med utvärderingar av hyrbil i Turkiet.
Att köra i ett främmande land är alltid lite läskigt. Turkiet har ett modernt motorvägssystem som anknyter landets stora städer till varandra och där vägarna är väl omhändertagna. På andra ställen kan det förekomma grusvägar som både är trånga och fulla av gropar, allt beror på var du kör. Överlag kan man säga att motorvägarna har hög standar med asfalterade vägar och omfattande körfält, och att inne i storstädernas centrum är vägarna ofta smala och det kan bli trångt när det är mycket trafik. Att tänka på är också att turkarnas körsätt är lite mer aggressivt än vad vi i Sverige är vana vid, defensiv körning och försiktighet när du är ute på vägen är därför att rekommendera. Läs gärna vår sida som tar upp mer saker att tänka på när du kör bil i Turkiet, den kan du hitta här.
Turkiet är ett land som på många sätt och vis är väldigt olikt Sverige. Med annorlunda kultur, klimat, mat och historia bjuder landet på många sevärdheter och aktiviteter vi svenskar klassar som exotiska. Den smakrika maten full av grytor och såser bidrar till helhetsupplevelsen precis som det varma vädret och de ofta gamla byggnaderna gör. Många reser till Turkiet på en charter resa, äter på sitt all-inklusive hotell och går till samma strand varje dag, och det är helt okej. Men varför inte göra resan ännu bättre och ta sig ut ur sin bekvämlighetszon för att utforska landet på riktigt? Turkiet har massvis av sevärdheter och aktiviteter som kommer göra din semester ännu bättre! Nedan har vi listat några tips på saker du kan göra i Turkiet.
Turkiet är till ytan ett väldigt stort land, detta gör att det har ett varierande landskap med olika miljöer och egenskaper. Beroende på vilken typ av resa du är ute efter kan du därför välja vilken del av landet du vill besöka. Ska du hyra bil i Turkiet har du också lyxen att kunna åka på olika roadtrips och utforska mer av detta mångfaldiga land. Att köra längst Egeiska havets kust sägs vara en av de vackraste turerna i landet, och då kan du njuta av att alltid vara nära stränderna samtidigt som du kan utforska lokala byar längst vägen. Söker du mer storstadspuls kan du istället köra mellan städerna Istanbul, Bursa och Ankara som är bland de största i landet och som alla levererar fartfylld atmosfär och massvis av sevärdheter. Oavsett vad du är ute efter har Turkiet med sitt mångfaldiga landskap något för dig!
Även den södra kusten bjuder på fantastiska roadtrip möjligheter och att köra från Antalya till Anamur är en populär rutt. Vill man bege sig ännu längre öst kan man fortsätta följa kusten till staden Mersin som är hem till landets största hamn. Även att köra västerut från Antalya till storstaden Izmir är ett alternativ som kommer bjuda på imponerande stränder, häpnadsväckande utsikter och vacker natur. Tack vare Turkiets moderna motorvägsystem är landets olika områden väl anslutna till varandra vilket tillåter dig att utforma din resväg utifrån vad du vill se och göra. Även om många associerar Turkiet med soliga stranddagar finns det även inåt landet massvis av sevärdheter och områden som är värt ett besök, med en bil är det helt upp till dig vart du vill resa. Jämför olika priser och företag på vår hemsida för att hitta den perfekta hyrbilen inför din resa så du kan uppleva Turkiet på bästa möjliga sätt.
De flesta hyrbilsföretagen kräver att man är över 21 år och att man haft körkort i över ett år för att man ska få hyra bil i Turkiet. Detta kan dock variera mellan olika leverantörer och bilkategorier så läs villkoren noga för att se vad som gäller på den bilen du önskar hyra. För förare under 25 år kan även en så kallan Ungföraravgift tillkomma, men även detta kan variera mellan företagen. Än en gång, läs igenom villkoren noga för att se vilka åldersrestriktioner som finns på din valda hyrbil.
Ja, många av Turkiets motorvägar och broar har en tullavgift som betalas genom det så kallade “High-Speed Toll System”. Det innebär att man inte kan betala tullavgiften via kort eller kontanter i en automat, utan att alla bilar (privatägda såväl som hyrda) måste ha ett eklektiskt klistermärke eller avgiftssändare som registrerar tullavgiften automatiskt när du kör på någon av de avgiftsbelagda vägarna. De flesta hyrbilsföretagen erbjuder elektroniskt klistermärke eller avgiftssändare så du som kund inte behöver oroa dig över det, detta kan antingen ingå i priset eller kosta extra. Läs din voucher för att se vad som gäller i ditt fall om du har bokat hyrbil i Turkiet. Innan du lämnar upphämtningsplatsen är det en bra ide att dubbelkollar så klistermärket eller sändaren är i bilen, kör man på en avgiftsbelagd väg utan någon av dessa kan man nämligen få böter.
Människor har varit bosatta i området som numera är Turkiet i flera tusen år. Cirka 1800 f.Kr tros människor kommit hit och etablerat städer runt kusten och sedan bedrivit handel härifrån. Området blomstrade och på 1000-talet bildades Osmanska riket som kom att bli ett av världshistoriens mäktigaste imperier som erövrade bland annat nuvarande Syrien, Palestina, Grekland, Arabien, Egypten, Cypern samt en stor del av Medelhavets södra kust. Under lång tid härskade Osmanska riket med en järnhand och de rika levde i överflöd medan de fattiga knappt hade mat för dagen. På 1600-talet började deras makt att avta, och på 1800-talet tog sig många länder ifrån det Osmanska imperiet och blev självständiga, bland annat Grekland, Serbien, Rumänien och Bulgarien.
Även om Osmanska riket sedan 1600-talet försvagats så vad det först efter första världskriget som det upphörde helt. År 1923 tvingades den sista Osmanska sultanen att avgå, Republiken Turkiet bildades med de landgränser som finns idag och landet fick sin första president. Men detta var inte slutet på Turkiets turbulenta historia. Eftersom det bara var ett parti som var tillåtet så styrdes landet i princip som en diktatur vilket skapade mycket oense i landet. Uppror, kampanjer och motstånd ledde landet till att år 1950 införa flerpartisystem vilket betydde att flera parti kunde ställa upp som kandidater för att leda och styra landet. Detta var ett steg i rätt riktning men Turkiet har länge varit delat i sin politiska ställning och där presidenter och högt uppsatta politiker varit anklagade för fusk och korruption. År 2001 gick landet igenom en av de värsta ekonomiska kriserna sedan andra världskriget vilket delade landet ytterliga, samt ökade spänningen mellan de olika politiska ståndpunkterna.
Valutan i Turkiet heter lira (TRY) och på 100 Kr går det cirka 60 lira. Det är mer vanligt att använda kontanter i Turkiet än vad det är i Sverige, alla restauranger och butiker tar inte kort. Därför kan det vara en bra idé att växla till dig turkiska lira innan du åker, eller hitta en bankomat eller växlingskontor direkt på flygplatsen.
Turkiet gå under tidszon UTC+2 vilket innebär att de under sommartid ligger två timmar före svensk tid, och under vintertid ligger en timme före svensktid.
Det officiella språket i Turkiet är turkiska, även om många också talat arabiska och kurdiska. I de största turistorterna kan du komma undan med att endast tala engelska eftersom många förstår och kan prata det. Men så är inte fallet i många mindre städer eller områden som inte är så turistanpassade. Det kan därför vara bra att lära sig några av de vanligaste fraserna på turkiska, även om du ska till en turistort är det kul att kunna lite av det lokala språket. Nedan har vi listat några fraser som kan vara bra att lära sig inför sin resa till Turkiet.
Hej - Selam
God morgon - Günaydın
Godnatt - Iyi geceler
Var ligger närmaste polisstation? - En yakın karakol nerede?
Var ligger närmaste sjukhus? - En yakın hastane nerede?
Var finns närmaste bankomat? - En yakın ATM nerede?
Vart ligger [plats]? - Bulundu [plats]?
Kan jag betala med kreditkort? - Kredi kartı ile ödeyebilir miyim?
Kan jag betala med kort? - Kart ile ödeme yapabilir miyim?
Hur mycket kostar det? - Ne kadar?
Tack - Teşekkürler
Behåll växeln - Dişli tutmak
Nej, i Turkiet används samma eluttag som i Sverige och du behöver därför ingen adapter. Voltspänningen i Turkiet ligger på 220V och 50Hz.
Som svensk medborgare behöver du inte ansöka om visum för att åka till Turkiet så länge du har ett pass som är giltigt i mer än 150 dagar efter inresa. Uppmärksamma att man inte kommer bli insläppt i landet om man inte har rätt resedokument med sig, utan i så fall bli tillbaka skickad till det land man kom från. Svenska provisoriska pass i A4-format utformat av svenska ambassader är bara giltiga för utresa och inte inresa. Har man ett provisoriskt pass som utfärdats av polismyndigheten i Sverige är det dock giltigt för både ut- och inresa.
Det finns en svenska ambassad i huvudstaden Ankara och en svensk generalkonsultat i Istanbul.
Svenska ambassaden i Ankara
Katip Celebi Sokak 7
Kavaklidere, Ankara
Email: ambassaden.ankara@gov.se
Telefon: +90 312 455 41 00
Svenska generalkonsultati Istanbul
Istiklal Caddesi 247 (Tünel)
Beyoglu, Istanbul
Email: generalkonsulat.istanbul@gov.se
Telefon: +90 212 334 06 00