Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I ISTANBUL

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Istanbul till de bästa priserna

  Med Auto Europe kan ni känna er säkra på att ni kommer hitta en bil som passar just era ändamål för er resa i Turkiet. Letar ni efter en hyrbil i Istanbul har ni kommit helt rätt. Vi har över 60 års erfarenhet inom hyrbils branschen och kan stoltserar med vårt enorma utbud av olika bilar inom olika kategorier. Med oss hittar ni allt från en mini bil, perfekt för att ta sig runt inom städerna i Turkiet som Antalya, till stora bilar som enkelt får plats hela ert sällskap med gott om plats för bagage. Skulle ni vara osäker på vilken bil kategori som skulle passa er bäst, då är våran prisbelönade kundservice redo att hjälpa till. De kan tipsa er om de bästa alternativen och hjälpa er med bokningen. De står redo till ert förfogande alla dagar i veckan.

  Istanbul är den mest livliga och befolkade staden i Turkiet, en av de mest befolkade städerna i världen och är landets finansiella och kulturella centrum. Hämta upp er hyrbil och tag er runt den historiska halvön, kyrkorna, slotten, basarerna och en mångfald mer som denna härliga plats kan erbjuda. Missa inte att koppla av med ett traditionellt turkiskt bad. Längre ner listar vi några av våra favorit mål i och runtom Istanbul. Auto Europe erbjuder möjligheten att göra det bästa av er semester och göra stora besparingar på hyrbils hyran och ha över mer att spendera på semestern. Vi jobbar med lokala och kända leverantörer och erbjuder upphämtning av hyrbil på många platser inom Turkiet såsom Bodrum och många fler platser.

  Klicka här för att läsa tidigare kunders utvärderingar av hyrbil i Istanbul.

  Hur är trafiken i Istanbul?

  Istanbul är en stad med en enorm befolkningen vilket leder till att trafiken kan vara manisk. Om ni önskar att hyra bil i Istanbul bör ni förvänta er en stressfull körning, eftersom ni kommer frekvent att bli avskuren och till skillnad från i Sverige så tutas det på allt. Oavsett hur svårt det kan vara, så är det av yttersta vikt att man håller sig lugn och behärskad. Staden har över en och en halv miljon bilister vilket kan leda till smått kaos. Själva staden är uppdelad på två olika kontinenter och är sammankopplad utav två broar. För att korsa dessa broar behövs det att man betala en vägtull. Tänk på att de accepterar inte kontanter, utan det behöver vara med kreditkort eller om ni anskaffar en transponder och betalar när ni återlämnar hyrbilen. Tänk på att på vardagar bör ni förvänta er stora trafikstockningar, eventuellt flera timmar på vägarna som leder till broarna. Speciellt på morgonen är det stora köer till den västra bron, som leder till den europeiska delen och på kvällen till den östra bron som leder till den asiatiska sidan. Ni kommer även att märka att det är ofta väldigt dåligt skyltat, generellt i hela Turkiet. Det är väldigt vanligt att även taxi förare stannar och frågar någon på gatan.

  • Turkiet har högertrafik
  • Halvljuset ska vara på oavsett tidpunkt
  • Säkerhetsbälte är obligatoriskt
  • Barn under 36 kg behöver sitta i bilbarnstol eller bilkudde

  Var kan jag parkera min hyrbil i Istanbul?

  Att hitta en parkerings plats för er hyrbil i Istanbul kan vara något av en mardröm. Eftersom gatorna är så fulla och parkerings platserna är otillräckligt för så många, kommer ni att se att de flesta lokala förarna parkerar huller om buller, försök att undvika detta, eftersom det är svårt att veta vart det är tillåtet att göra så. Det är bättre att ta sig tiden och försöka hitta en privat parkerings plats där det är möjligt att parkera mot en avgift, leta efter ordet otopark. Räkna med priser runt 5tl/timme med lägre pris om ni väljer att parkera en längre stund. När ni kör runt och letar efter parkerings plats, så kan ni stöta på att trafikljuset pulserar rött, vilket är vanligt när det är nästan ingen trafik på den vägen, som under kvälls tid eller natten. Då behöver ni inte vänta för att det skall slå över till grönt, vilket det inte kommer göra. Utan det är bara att stanna och kolla om vägen är fri, och sedan köra på.

  Istanbul flygplats

  Det är mycket enkelt att komma till Istanbul med flyg. Staden har två internationella flygplatser, den ena på den europeiska sidan och den andra på den asiatiska sidan. Istanbul flygplats öppnades i oktober 2018 och i april 2019 ersatte Atatürk flygplats som stängdes ner för passagerare flyg och blev stadens nya huvudflygplats. Nästa flygplats som byggdes för att klara av att hantera alla flyg var Sabiha Gokcen flygplats, som finns på den asiatiska sidan, och är döpt efter den första kvinnliga piloten i Turkiet.

  Istanbul flygplats (IST)
   Hemsida: www.istanbulhavalimani.com
   Telefonnummer: +90 444 14 42

  Sabiha Gokcen Internationella flygplats (SAW)
   Hemsida: www.sabihagokcen.aero
   Telefonnummer: +90 216 588 88 88

  Att göra i Istanbul

  • Hagia Sophia: Denna makalösa kyrka, omgjord till moské och omgjort igen till museum är en av historians främsta arkitektoniska prestationer. Efter år av återställnings arbete är Hagia Sophia redo, så att ni kan njuta av dess prakt till fullo som den var tänkt att vara. Ståendes under en 43 meter bred kupol, 65 meter över huvudet, trotsar det allt man har lärt sig i skolan och fysik för den delen också. Tag er upp längs med spiralrampen för att komma till galleriet och njut av de fantastiska bysantinska mosaikerna, inklusive Kristus flankerad av kejsaren Constantine IX och hans fru.

  • Grand Bazaar: Bege er ut till den över 500 år gamla marknaden och ge er ut på jakt efter allt tänk bart till förmånliga priser. Denna basar är fortfarande världens största täckta marknader med 60 gator som hushåller med än 5000 butiker, 60 restauranger, 18 fontäner, 12 moskéer och en skola. Räkna med att förhandla för allt, och de kan alla knepen. Basaren är mycket känd för sina mattor, läder, keramik och souvenirer.

  • Arkeologiska museet: Denna dolda och relativt okända pärla för de flesta turister är något man inte bör missa, för här uppvisas en av världens rikaste samlingar av klassiska antikviteter. Topp attraktionen på museet är den fantastiska sarkofagen av Alexander den stora som visar viktiga händelser i hans liv, den blå kaklade karamanen Mihrab, den vackert kaklade paviljongen och Kadesh föredraget - världens tidigaste överlevande fredsavtal.

  • Galatatornet: Tornet erbjuder den bästa platsen i staden för att få en 360 graders panoramautsikt över hela Istanbul. På en klar dag kan ni även se prins öarna från detta 60 meter höga torn. Ni finner även möjligheter att äta och dricka på den nionde våningen. Skulle där vara fullt, så finns där många terrasser runt tornet som erbjuder mat och dryck. 

  • Hamam: Finns inget som är bättre än att uppliva sin kropp genom en skönt tvätt i ett hamam. Föreställ er efter en lång hektiskt dag i hektiska Istanbul att få slappna av i en bastu medans ni ligger på varma stenar och lyssnar på det sköna ekot av rinnande vatten. Sedan en uppiggande kroppstvätt med tvål, följt an en kunglig massage som gör er mjuk och len och ni kommer känna er som pånyttfödd.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Istanbul

  Troja

  Få arkeologiska platser är lika mytologiserade som Troja. Ruinerna här är, förmodligen, platsen för det berömda trojanska kriget från Homers Illiad, där grekerna krigade mot Troja stad. 1870 deklarerades utgrävningen som platsen för Troja, och även om en arkeologisk debatt härjar om detta, är platsen betydelsefull för många faktorer bortom den grekiska legenden. Här finns rester av många olika handelsstäder som härstammar från den tidiga bronsåldern fram till den bysantinska perioden. Som konsekvens har utgrävningen en stor betydelse för arkeologisk förståelse för kontakten mellan de antika medelhavs kulturerna , och har därför tilldelats UNESCOs världsarvsstatus.

  Çanakkale

  Denna frodiga stad med en ungdomlig modern känsla är ofta ett alternativ om man vill uppleva en turkisk stad som är lika energisk som Istanbul men mycket mer tillgänglig i storlek. Utöver det så är där ett gigantiskt monument som är omöjligt att missa, som är en av de stora dragplåstren för staden. I centrala torget står ett trojansk hästmonument i trä som är en film rekvisita från 2004 filmen Troja.

  Gallipoli krigskyrkogård

  För många besökare i Istanbul , så är räknas en dagstur till den underbara Gallipoli halvön som den främsta dagsfärden. Huvudmålet är vanligtvis inte för att beundra halvöns sköna gröna kustlinje, utan är istället för att visa deras respekt för offren från det första världskriget. Utspritt över halvön ligger där kyrkogårdar från både turkiska och allierade styrkor som kämpade mot varandra i de blodiga striderna under första världskriget. Slagfält och minnesmärken är nu en del av denna historiska nationalpark som hedrar båda sidorna i kriget.

  Şile

  Şile är huvudsakligen en fiskeby vid kusten längs med Svarta havet. Det som lockar turister och lokala hit är den underbart vackra stranden med sin svepande vita sand som under sommaren är en av de mest besökta stränderna. Trots att det är stranden som är det största lockelsen och erbjuder en skön flykt från de heta och hektiska stadsgatorna i Istanbul, har Şile också andra höjdpunkter, när ni önskar en paus från stranden. Det finns ett litet slott precis utanför kusten, byggt av genuen i 1300 talet och en fyr som härstammar från den ottomanska eran.

  Geografisk information & historia

  Istanbul är en av de mest speciell städerna i världen där staden fungerar som en brygga mellan Europa och Asien. Söder om Istanbul ligger Marmarahavet och till norr ligger Svarta havet. Västra delen av staden ligger i Europa och den östra delen ligger i Asien, vilket gör staden till en mycket viktigt handels centrum som binder samman de två olika kontinenterna. Det vitala vattendragen som delar av staden är Bosporen som leder till att som en hamn stad är det både den närmaste asiatiska staden i Europa och den närmaste europeiska staden till Asien.

  Istanbul har ett tempererat havsklimat som ger en varm och fuktig sommar och en kall och blöt vinter, och emellanåt snö. Trots att London och andra brittiska orter är ökända för deras regns, så regnar det i snitt mer i Istanbul än i någon brittisk stad. I Istanbul bör man alltid ha med sig ett paraply oavsett årstid. På vinter, våren och hösten för att skydda sig mot häftiga regnskurar och på sommaren som ett skydd mot den stekheta solen.

  Konstantinopel var nästan för tusen år romarrikets sista utpost och erövrades till sist 1453 av Osmanska rikets sultan Mehmet II. Det gjordes otaligt många försök att erövra Europas vackraste stad men dess stadsmurar som är ett av världens främsta befästningsverk stod emot alla försök. Det var först 1453 som Mehmet II lyckades besegra murarna och ta över staden, efter ett två månader långt anfall med den tidens främsta vapenteknologi och besköt muren med en jättelik kanon. Efter lång beskjutning och flera stormningsförsök lyckades de ta sig igenom och erövra staden till stora förluster, trots att försvararna endast förfogade över 7000 man medans osmanerna hade över 100 000 man, vilket också markerade slutet på medeltiden. Staden blev huvudstad i det Osmanska riket och var ursprungs punkten för rikets militära makt för att utöka dess influens område. Staden blomstrade under dess styrelse och det var först under första världskriget som det Osmanska riket blev besegrat av de alliera styrkorna och Turkiet grundades 1923, och huvudstaden flyttades till Ankara. Staden fick sitt namn Istanbul först vid 1930 från den Grekiska benämningen vilket betyder “till staden”. Istanbul är i nuläget Turkiets största stad med över 14 miljoner invånare.

  Ta sig runt i Istanbul

  Även om ni har valt att hyra bil i Istanbul kan det ibland vara skönt att parkera sin hyrbil och ta sig runt på fots eller med kollektivtrafiken. En första titt på Istanbuls kollektivtrafik kan det verka väldigt svårt att klura ut. Linje kartor är sällsynta och oftast behöver man byta linje för att komma dit där man vill, men om man lägger manken till så är det ett bra alternativ istället för hyrbil, och där är många alternativ som man kan använda sig av.

  Buss
  Där finns två olika typer av buss, en körs utav den privata sektorn och är blå gröna med gula destinations skyltar, medans den andra körs av IETT som ägs av staden och de är röd blåa. På de privata bussarna köper man biljett på bussen med kontanter medans med IETT så köper man en biljett från en automat som finns vid alla hållplatser. De flesta linjerna kör mellan 06:00 till midnatt med reducerade avgångstider efter 22:00. Sedan finns där en tredje buss, som är till för längre sträckor och har sin egen väg fil för att smidigt ta sig fram där det oftast är trafikstockningar.

  Tunnelbana
  Istanbuls tunnelbanne system består utav fyra olika linjer som enkelt och smidigt tar er till olika destinationer. M1A börjar i Akssaray och har slutdestination i Ataturk flygplats. M1B börjar också i Aksaray och grenar iväg från M1A i Otogar och har Bagcilar Meydan som slutdestination. M3 är Kirazli-Basaksehir linjen och alla stopp är långt västerut i den europeiska sidan, och ser sällan några turister. Och den sista linjen M5 kör mellan Kadiköy till Kartal på den asiatiska sidan. Biljett köper man innan man stiger på tunnelbanan från en automat . De är endast i turkiska, och de kallas för Jetonmatic. Upp till 4 lire kostar en biljett, efter ni har betalat välj onay, och ni får ut er biljett.

  Spårvagn
  Där finns tre olika spårvagns linjer. Där linje T2 och T4 sammanbinder bostadsområden till de industriella områdena, vilket gör dessa linjer till lågt intresse för turister. Den mer populära linjet T1 är 14 kilometer lång och har 24 stopp. Den sammankopplas till tunnelbanan som går till flygplatsen. Många av denna linjes stopp är vid kända turist attraktioner. En fullständig resa från början till slutet tar runt 42 minuter.

  Båt
  Unikt till Istanbul är det möjligt att ta sig från den asiatiska sidan till den europeiska och vice versa via båt, vilket är ett snabbt sätt att ta sig runt plus att det erbjuder en fin utsikt över Bosphorus. Där finns stora färjebåtar, snabba katamaraner och medium stora privata färjor som kör till olika destinationer. Med de vanliga färjorna ta övergången runt 20 minuter och kommer med en kostnad på 1.50 TL. Sjöbussarna, de snabba katamaranerna är ett av de snabbaste sättet att ta sig från ena sidan till den andra.

  Taxi
  Taxi är ett enkelt och billigt sätt att ta sig runt i Istanbul, och priserna är det samma oavsett om det är dagtid eller nattetid. Tänk dock på att endast ta gul färgade taxi bilarna eftersom de andra bilarna med andra färger är oftast från andra städer och har ett helt andra avgifter. Normalt så är initial priset 3.40 Tl och sedan 2.1 TL per kilometer. Sedan finns det Dolmus, delad taxi, som kör fixerade linjer och är lite mer än en buss men billigare än en taxi. De kan ta upp till 8 passagerare, och under nattetid när all annan kollektivtrafik har slutat att gå, så är detta det enda alternativet än taxi.

  Nyttiga länkar

  Turistinformation, Istanbul