Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL PÅ CYPERN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Cypern - Marknadens bästa priser

  Upplev landet och Medelhavsön Cypern på bästa sätt med en bil. Kör runt mellan vita stränder, grönskande skogar och fridfulla småstäder och njut av din semester i detta härliga land. Bokar du en hyrbil i Cypern via Auto Europe får du dessutom bilen du vill ha till bästa pris - det garanterar vi!

  Cypern är en östat belägget i östra delen av Medelhavet, nästan så långt österut man kan komma på den europeiska kontinenten faktiskt. Enligt FN tillhör inte ens Cypern Europa, utan i själva verket Västasien. Det är medelhavets tredje största ö, Sicilien och Sardinien i Italien är de största, och med sitt varma klimat är det ett toppval bland många semestersugna svenskar. Längst hela kusten bjuds det på vita sandstränder och klippformationer som är perfekta att hoppa från ner i det svalkande havet. Många reser till ön för en klassisk sommarsemester full av sol och bad, men staden Ayia Napa har de senaste årtiondena gjort sig känt som ett riktig festpalats ditt turister från hela världen kommer för att njuta av varma festkvällar och fartfyllda nattklubbar.

  Vad säger Auto Europes tidigare kunder som sin hyrbilsupplevelse på denna soliga Medelhavsö? In och läs deras omdöme på vår sida med utvärderingar av hyrbil på Cypern.

  Vilka är de viktigaste körreglerna i Cypern?

  Ska du hyra bil i Cypern är det viktigt att du har koll på de viktigaste trafikreglerna och körlagarna i landet. Visste du till exempel att det är vänstertrafik i Cypern? Detta innebär att körningen är lite annorlunda än vad den är hemma i Sverige och att det kan ta ett tag innan man vänjer sig att köra på “fel” sida av vägen. Det finns en del andra regler som är viktiga att veta, vi har listat några av de nödvändigaste nedan men läs gärna vår sida som handlar om just hur det är att köra i Cypern; den kommer du till genom att klicka här.

  • I Cypern är det vänstertrafik

  • Säkerhetsbälte är obligatoriskt

  • Barn under fem år får inte sitta i framsätet

  • Det är förbjudet att prata i telefon om det inte är hands-free

  • Billjus måste användas när det är mörkt

  • Du får inte röka i bilen om någon av passagerarna är under 16 år

  • Ha alltid med dig ditt körkort, försäkringspapper och hyreskontrakt när du kör

  Att göra i Cypern

  Cypern brukar kallas solens och kärlekens ö, här är det paradisstränderna och den idylliska miljön som står i centrum. Vi lovar, du kommer inte hitta en ända plats i Cypern som inte är vacker! Spendera dagarna i en solstol på stranden eller i en mysig liten by vid kusten, hela landet är fullt av vykort-värdiga platser. I nordväst hittar du grönskande skogar och bergsterräng som skapar fantastiska utsiktsplatser och perfekta landskap för friluftsaktiviteter som vandring, klättring, fågelskådning, ridning och mountain bikeing. Det är bara din fantasi som sätter stopp för vad du kan göra i detta soliga land!

  • Vinprovning: Landet är inte känt som något stort producerande vinland, men faktum är att den alkoholbaserade drycken är djupt rotad i cyprioternas kultur och tradition. På ön har vin tillverkats i över fyra tusen år och det söta vinet Commandaria som tillverkas på Cypern är ett av de äldsta vinerna i världen. Det finns gott om lokala vingårdar och bryggerier runt om på ön, stora som små. Åk på en vinprovning, ät en romantisk middag på en lokal vingård eller besök den årliga vinfestivalen i Limassol som bjuder på både traditionell mat, dans, festligheter och såklart massvis av vin.

  • Se flamingos: De vackra men smått underliga rosa fåglarna besöker delar av ön under vinterhalvåret. Reser du hit någon gång mellan november och mars bör du därför inte missa chansen att få se dessa långbenta fågeldjur i sitt naturliga habitat. Upp emot 20.000 migrerande flamingos kan komma till ön för att återhämta sig efter en lång migration och för att föda bland landets olika sjöar. Ett av de bästa ställena att se de rosa skönheterna på är Salt Lake som ligger nära Larnaca.

  • Dykning: Med sitt turkosblåa vatten och behagliga klimat är det inte konstigt att dykning är en populär aktivitet på ön. Det finns mängder av dykplatser som bjuder på en undervattensvärld full av grottor, rev, koraller och färgglada fiskar, har du tur kan du till och med få syn på en sköldpadda! Lite utanför Cyperns kust finns det även ett vrak som blivit ett populärt dykarställe, fartyget Zenobia sjönk 1980 och tillsammans med sin last med bland annat fordon och containrar är det numera en populär sevärdhet bland dykare.

  • Åk skidor: Ja, det låter konstigt men uppe i Troodosbergen går det faktiskt mellan månaderna januari och mars att åka skidor. Detta är en av Cyperns dolda pärlor som absolut bör uppskattas mer än vad den faktiskt gör. Även om skidåkningen kanske inte ligger i samma klass som Alperna, har berget Olympos en skidanläggning med en hel del backar i olika svårighetsgrader samt fyra skidlifter. Olympos är det högsta berget i Cypern och det ligger nästan tvåtusen meter ovanför havsytan, vilket gör att det under vinterhalvåret faller mycket snö här. Det bästa är att temperaturen på semesterorterna i söder fortfarande håller sig runt 15 grader, vilket betyder att du kan åka skidor på förmiddagen och ligga på stranden på eftermiddagen - det bästa av två världar!

  • Festa i Ayia Napa: Ayia Napa är Cyperns feststad nummer ett. Mängder av unga turister kommer hit för att spendera hela natten på stadens barer och nattklubbar. Den skandinaviska baren Grabbarna Grus är ett klassiskt val för svenska ungdomar som kommer hit för en vecka av sol, bad och fest. Det finns även en mängd andra sevärdheter i staden, bland annat Ayia Napa Monastery, Thalassa Museum och Sculpture Park.

  Roadtrip med min hyrbil i Cypern

  Att hyra bil i Cypern är något vi starkt rekommenderar eftersom du då kan utforska hela landet, bokstavligt talat. Ön är inte särskiljt stor och ska du köra från den populära turistorten Protaras i öst till den andra populära orten Paphos i väst tar det inte mer än tre timmar. Dessutom kan du njuta av fantastiska utsikter över Medelhavet medan du kör längst kusten. På vägen kan du också stanna i lokala byar eller ta en omväg till landets sydligaste punkt i Akrotiri. Att köra i sin hyrbil till olika stränder, klippor och städer utan att egentligen ha en specifik plan och ta dagen som den kommer räcker gott och väl för att skapa en minnesvärd roadtrip. Cypern är full av vackra landskap och exotiska miljöer så oavsett vart du kör kommer du mötas av häpnadsväckande utsikter som är värt resan.

  Cypern är full av orörd natur och i din hyrbil kan du utforska landets olika nationalparker på egen hand. Den utan tvekan största parken är Troodos National Forest Park som ligger i sydvästra delen av landet. Där finner du ett flertal vattenfall, grönskade skogar och höga toppar. Landets högsta berg Olympos som på vinter fylls av snö och skapar skidåkningsmöjligheter finns här. Även på sommaren är Olympos en populär dagsutflykt på grund av sina många vandringsleder och friluftsmöjligheter. En annan vacker nationalpark är Cape Greco som ligger på en halvö cirka 10 kilometer öster om Ayia Napa. Även där kommer du uppleva orörd natur i en stillsam och fridfull miljö, eftersom parken är belägen vid kusten går det även att bada här.

  Hur gammal behöver jag vara för att hyra bil i Cypern?

  Vill du boka en hyrbil i Cypern måste du vara över 21 år och haft körkort i minst tre år. Extraförare som också ska köra hyrbilen måste vara minst 18 år och haft körkort i över ett år. Även om man är 21 år och får hyra bilen tillkommer det ofta en så kallad ungföraravgift som betalas lokalt hos leverantören, detta eftersom man är under 25 år. Exakt hur mycket denna avgiften är på kan du se på din voucher samt på vår hemsida i samband med bokningen. Även personer som är över 70 år kan behöva betala en så kallas senioravgift, men detta beror på leverantör och hyrbilskategori.

  Behöver jag betala vägtull när jag kör min hyrbil i Cypern?

  Nej, alla vägar är helt gratis att köra på och det finns inga vägtullar.

  Lite historia

  Myten säger att Afrodite, kärleken och skönhetens gudinna, steg i land här efter att ha föds ur havsskummet kring de vita klipporna. Än idag lockar denna sagolika gudinna solsugna besökare hit för att uppleva hennes mytiska födelseplats. Men sanningen är att Cypern har ett något mörkare och blodigare historia som än idag delar landet. På grund av sitt fantastiska läge i Medelhavet har det länge varit en viktig punkt för handeln i regionen, detta har gjort att Cypern varit under styre av flera olika stormakter, bland annat det Bysantinska riket, Osmanska riket, Grekland och Storbritannien. Befolkningen kommer ursprungligen därför främst från Grekland och Turkiet vilket är det som ligger som grund för den pågående konflikten.

  Efter Cypern blev självständigt från Storbritannien på 1960-talet påbörjades en konflikt mellan grekcyprioterna och turkcyprioterna om hur öns framtid skulle se ut. Denna konflikt ledde till flera uppror och slutligen till ett inbördeskrig och att grekcyprioterna bosatte sig på södra delen av ön och turkcyprioterna på norra delen av ön. Än idag är förhållandet mellan de två folkgrupperna infekterat och turkcyprioterna i norr har till och med förklarat sig själva till en egen stat som heter Turkiska republiken Norra Cypern. Denna stat erkänns av regeringen i Ankara men inte av någon annan regering. Cypern som ö blev en del av Europeiska Unionen 2004, men de norra delarna följer inte EU:s lagstiftning. Konflikten har delat landet i två läger som inte kommer överens vilket har haft (och fortfarande har) en stor påverkan på öns befolkning och välfärd.

  Vad är valutan i Cypern?

  I Cypern använder man sig av Euro och det finns gott om bankomater som accepterar de vanligaste svenska bankorten, till exempel Visa och Mastercard. Tänk på att en avgift för att ta ut pengar kan till komma, det kan därför vara smart att ta ut en större summa pengar istället för att ta ut flera gånger. Det går även att växla sig till Euro innan man reser.

  Vilken tidszon är Cypern i?

  Cypern går under tidszon EET (UTC+2) vilket innebär att det är en timme före oss i Sverige. Landet använder sig också av vinter- och sommartid precis som oss.

  Vilka är de mest använda fraserna i Cypern?

  På de största delarna av ön talar man grekiska, men även turkiska är vanligt. Detta är de två officiella språken men oroar dig inte, kan du inte grekiska eller turkiska kommer du klara dig på engelska. Även det talas nämligen i stor utsträckning på ön, speciellt i de stora turistorterna som Ayia Napa, Larnaca och Protaras. Trots att du mycket väl kan göra dig förstådd med hjälp av engelska kan det vara kul att lära sig lite av lokalbefolkningens språk. Nedan har vi listat några av de vanligaste fraserna vi tror du kan ha nytta av på din semester i Cypern.

  Grekiska

  Hej - Gh'ya
  Ja - Nei
  Nej - Ohki
  Godmorgon - Kaleemeerah
  Hur mår du? - Tee kahnis?
  Jag mår bra - Poli kala
  Tack - Efkharisto
  Förlåt - Parakalo
  Pratar du engelska? - Milate anglika?
  Hur mycket kostar det? - Posso kane?

  Turkiska

  Hej - Merhaba
  Ja - Wvet
  Nej - Hayir
  Godmorgon - Gunaydun
  Hur mår du? - Nasuhl-sunuz?
  Jag mår bra - Yi-yim teshek-kur
  Tack - Teshek-kur edirim
  Förlåt - Pardon
  Pratar du engelska? - ingilizce affeder misin?
  Hur mycket kostar det? - bunun maliyeti nedir?

  El - Behöver jag en reseadapter i Cypern?

  På Cypern har man voltspänningen 240V och 50Hz. Man har eluttagstyp G viket betyder att en adapter behövs om du har de klassiska svenska uttagen. Adapter går att köpa i Sverige innan sin resa eller i Cypern om du råkar glömma den hemma.

  Behöver jag visum för att resa till Cypern?

  Som svensk medborgare behöver du inte visum för att åka in i landet förutsatt att du har ett giltigt pass. Cypern är med i EU (men ingår inte i Schengen-samarbetet) vilket är anledningen till att personer med svenskt pass inte behöver ansöka om visum för att besöka landet.

  Det finns en svenska ambassad på Cypern som du kontakta om du behöver.

  Svenska ambassaden i Nicosia, Cypern
  9, Arch. Makarios III Avenue
  Severis Building, 2nd floor
  1065 Nicosia
  Email:ambassaden.nicosia@gov.se
  Telefon:+357 22 458 088

  Nyttiga länkar

  Turistinformation Cypern

  Svenska ambassaden i Nicosia, Cypern hemsida