Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION USA

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide USA - Upplev den amerikanska kulturen

  USA har verkligen allt och lite till. Oavsett vad för typ av resa du vill åka på har landet det du söker, kanske mest populärt är det att åka till The Big Apple, New York, med sina höga skyskrapor och unika atmosfär. Det sägs att detta är staden som aldrig sover och det ligger något i det, här är det alltid något som händer! Även Los Angeles är en populär destination många drömmer om att besöka med sitt härliga klimat, lyxiga stämning och många klassiska sevärdheter och aktiviteter som Disneyland, Hollywood, Santa Monica Pier och Beverly Hills. För den som vill se mer av Kalifornien kan man åka på den ikoniska road trippen längst Highway 1 som kör längst kusten och stannar i städer som San Jose, Santa Maria, Santa Barbara och San Francisco.

  Kalifornien är också hem till en av landets otroliga nationalparker, nämligen Yosemite National Park som bjuder på ett fantastisk orört naturområde med höga berg, täta skogar och magiska vattenfall. Det finns gott om nationalparker i USA och några av de internationellt välkända är Death Valley, Yellowstone, Zion, Great Smoky Mountains och Rocky Mouintain National Park. I Florida ligger där även en som heter Everglades och som blivit en populär utflykt för de som befinner sig i Miami eller Orlando. Everglades är ett stort träsk som man med hjälp av båt kan utforska och har man tur kan man få se sköldpaddor, ormar och alligatorer. Passar inte det har Florida också underbara vita stränder och med sitt subtropiska klimat är det ett exotiskt och eftertraktat resmål – Både för internationella besökare och amerikanarna själva.

  I ett så stort land som USA kan det vara svårt att planera sin semester – Hur ska man kunna välja vad man vill se och göra när det finns så mycket att välja mellan? Auto Europe har tagit fram denna reseguide för USA i hopp om att kunna hjälpa och inspirera dig till ditt äventyr på andra sidan Atlanten. Vi går grundligt igenom praktisk information som eluttag, valuta, tidsskillnad och så vidare, men ger dig även tips på saker att se och göra under din vistelse. Kanske planerar du att hyra en bil och letar efter en oförglömlig road trip att åka på? Titta då under sektionen där vi listar några av landets häftigaste rutter!

  Titta över ämnena för vår reseguide till USA nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i USA

  USA är verkligen som skapt för road trips och bilutflykter. Först och främst är det ett stort land och du tar dig därför mellan olika städer, regioner och delstater enklast med hjälp av en bil. Dessutom finns det en körkultur i landet och vägnäten är därför väl utvecklad och ansluter hela landet. Det finns extremt många rutter som turister från hela världen drömmer om oavsett om du besöker Washington, Kalifornien, Nevada, Colorado, Texas, Alabama, Florida eller någon annan av landets 50 delstater. Nedan ser du några av våra bästa tips på road trips du kan åka på i USA:

  Southern Pacific

  Om du väljer denna intressanta väg kan du vänta dig San Diegos stränder, Arizonas öknar, en speciell kulturmix med Texas och Mexiko och massa annat. Några av staterna du kommer passera är Kalifornien, Arizona, Texas, Louisiana, Mississippi och Alabama. Det finns många bra anledningar till att ta Southern Pacific route och kör du här kommer du garanterat på en oförglömlig resa fylld av sevärdheter och attraktioner.

  Route 66 - USARoute 66

  Route 66 är den väg som känd som Amerikas huvudväg. Det är en diagonal väg som sträcker sig över kontinenten och länkar samman Los Angeles på västkusten med Chicago i nordöst. Detta är kanske världens mest ikoniska väg som finns med i många populära rocksånger, filmer och tv-serier. Route 66:s historia går bak lång i tiden och detta var faktiskt en del av USA:s första motorvägssystem.

  Appalachian Trail

  Appalachian Trail är en fantastisk väg att ta för de som gillar att vandra och är därför extremt populär bland friluftsmänniskor och naturälskare. Vägen går från Maine till Georgia och speglar en unik syn på den diversifierade landsbygden. Du kan ta Skyline Drive i Virginia, som gå längs Shenandoah National Park, eller Blue Ridge Parkway, som går från Blue Ridge till Black Mountains i North Carolina.

  Pacific Coast

  Föreställ dig själv att du kör längs kusten i Kalifornien i en cabriolet eller varför inte i en husbil? Pacific Coast Highway, även känt som California State Route 1 eller Highway 1, är ett oslagbart roadtrip-val och finns med på många människors bucket list. San Francisco kan bli din startpunkt och cruisa hela vägen till San Diego och stanna i städer som Los Angeles, Santa Cruiz, Santa Barbara och San Jose innan.

  The Atlantic Coast

  Att åka längs Atlantens kusten genom USA kommer ta dig på en resa genom USA:s historia. Rutten är full av vintagestäder men också färgfulla och moderna städer som New York, Boston, Philadelphia och Jacksonville. Börja på Plymouth Plantation i Massachusetts för att fördjupa din kunskap om det amerikanska arvet. Du kommer lära dig mer om 1600-talets USA och de första bosättarna som tog över området. Rutten åker ner till södra USA och hela vägen till Miami där vita sandstränder och ett varmt klimat väntar dig. Kanske har du sparat det bästa till sist!


  Att göra i USA

  Det finns oändligt många saker att göra i USA! Det är ett stort land med många delstater som alla har något spännande att erbjuda. Om man är i landet för första gången kan det vara bra att planera i förväg vad man vill göra för att inte missa de mest ikoniska platserna. Vi har samlat några sådana nedan och hoppas de kan vara till hjälp dig med din semesterplanering.

  New York - USA

  • New York: Det är svårt att beskriva denna stad med bara några ord. Denna metropol drar åt sig turister och invånare som en magnet och förlorar aldrig sin styrka. De lokala invånarna kanske anser att staden inte riktigt är familjevänlig, men faktum är att ett ständigt flöde av människor kommer hit för att bygga på sin karriär, jaga den amerikanska drömmen eller besöka ställen som Soho, Little Italy, Manhattan och många andra kända New York-områden. I The Big Apple är det stämningen som ligger i fokus men sevärdheter man inte får missa är Frihetsgudinnan, Times Square, Brooklyn Bridge, Empire State Building, Central park och Rockefeller Centre.

  • Golden Gate Bridge: Den världskända bron är ett landsmärke för San Francisco men det är inte den enda anledningen till att besöka staden. Denna beundransvärda bro som är målad i "international orange" är en bro som kräver mycket underhållning eftersom miljoner fotgängare och bilar passerar varje år. Förutom den kända bron, kommer San Francisco förtrolla dig med sin unika avslappnande atmosfär. Ta en spårvagn på en kullig gata eller ta dig till Alamo Square för att se de vackra husen i viktoriansk stil som är starkt förknippade med staden. Är du intresserad av historia kan du hoppa på en båt och åka till berömda Alcatraz som tidigare var ett högsäkerhetsfängelse. Andra sevärdheter i staden är Pier 39, Golden Gate Park, Union Square och, en bit utanför stadsgränsen, Muir Woods National Monument.

  • Yellowstone National Park: Detta är världens första nationalpark och har varma källor, gejsrar och vilddjur i massor. Yellowstone slutar aldrig att inspirera och är ett fantastiskt naturområde i USA med sin orörda natur och naturligt skapade fenomen. Här kommer du bli förtrollad av kanjonerna, de dramatiska klipporna, grönskan, bergen och de mäktiga floderna och vattenfallen. Nationalparken ligger nordväst i USA vid delstaterna Wyoming, Idaho och Montana.

  • Yosemite National Park: Ett besök till Yosemite kommer att vara ett rent nöje för barnen, familjen och vuxna som älskar naturen. En höjdpunkt är de gigantiska sequoiaträden som några är flera tusen år gamla. En sak man inte får missa i parken är ett konstgalleri med samlingar från den kända amerikanske fotografen Ansel Adams som spenderade stora delar av sin karriär i Yosemite där han tog oförglömliga svartvita landskapsfoton. Med många berg och höga klippor drar parken också till sig bergsklättrare som vill bestiga berg som Half Dome, El Capitan och Cathedral Peak.

  • Las Vegas: Färgglatt och roligt kan man beskriva Las Vegas som. Detta är en mycket speciell ökenstad i Nevada som har full fart dygnet runt. Ett besök till Las Vegas kräver mycket energi för här hållas det igång med shower och attraktioner. Staden är känd som ”Sin-City” eftersom det sägs att ”det som händer i Las Vegas, stannar i Las Vegas". Glitter, glamour, fest, extravagans och neonskyltar är det som gäller här. Vi kan lova, du har aldrig upplevt något som Las Vegas innan!

  • Niagara Falls: De spektakulära Niagarafallen kan ses båda från USA och Kanada. Oavsett land kommer du garanterat uppskatta denna förtrollande utsikt! Det finns väldigt mycket energi i Niagara med mer än 3000 ton vatten som flyter längs fallen varje sekund och som skapar detta enorma vattenspel. Vattnet kommer från små strömmar och floder som flyter till fem av se sex stora sjöarna och slutar i Niagarafallen. Från floden till fallen reser vattnet till Lake Ontario och tillslut ut i Atlanten. Man kan se detta otroliga vattenfall, som egentligen är tre vattenfall bredvid varandra, från en utsiktsplats eller genom att hoppa på en av båtarna som kör dig närmare fallen.

  • Grand Canyon: Grand Canyons nationalpark är ett naturunder som haft stora geologiska förändringar under en lång period. Kanjonen har inte bara fantastiska utsikter uppifrån, men också vackra gömda skatter som granar som växer längs bergen. Havasu Falls och andra utsiktsplatser är värt att besöka om du tar dig till denna unika plats i Nevada. Vill du förgylla ditt besök ännu mer kan du även boka en helikoptertur och uppleva Grand Canyon från ovan – detta kommer garanterat skapa oförglömliga minnen.

  Lite historia

  De Förenta Staterna är namnet som givits till den federala republiken i den nordamerikanska kontinenten som har 50 olika stater. Den nordligaste staten är Alaska och den sydligaste är Hawaii ute i Stilla havet. Det som karaktäriserar USA är dess blandning av landskap, med allt från öknar till regnskogar och metropoler, och människor som kommer från alla världens hörn.

  Nordamerikas moderna historia började med Spanien som startade de första kolonierna under 1500-talet. Strax därefter började sedan andra européer anlända och kolonisera USA, speciellt pilgrimer från England som tog skydd på grund av religiösa skäl. Under 1700-talet fastlades självständighetsdeklarationen vilket markerade en ny period i den Amerikanska historien när den inte längre var del av Storbritannien. Efter självständigheten följde indianernas försök till att hävda landet och USA expanderade mer till väst. De första tågrälsarna som byggdes hjälpte landet att nå andra delar av unionen och indianerna blev långsamt tvingade till att leva i reservat.

  Konflikten och motsättningen gällande slaveri och andra problem mellan norr och söder nådde sitt klimax under inbördeskriget (1849-1865) i Amerika. Under denna tid blev Abraham Lincoln den 16:e amerikanska presidenten och en av de mest inflytelserika personerna i amerikansk politik. Vändningen skedde under 1900-talet med en massiv våg av immigranter från Europa som förändrade industrin och välfärden. USA var med i första världskriget och var en del av de Allierade. De stora ändringarna i amerikansk ekonomi ledde till en kollaps, och USA var med i de Allierade igen under andra världskriget mot Japan och Tyskland. Under 1960-talet började politiska aktivister protestera mot kriget i Vietnam och samtidigt började medborgarrättsrörelsen vars ledare, Martin Luther King Jr., blev brutalt mördad år 1968 i Memphis. Dagens USA är en stor internationell makt på många olika sätt och vis.


  Vanliga frågor och svar om att resa i USA

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterDet är en stor uppgift att ta sig an att planera en resa i USA. Det finns många moment att ha i åtanke och mycket beror så klart på vart i landet man ska, till exempel finns det hela sex stycken olika tidszoner i landet. Auto Europe har besvarat några av det vanligaste frågorna som uppkommer när man ska på semester i USA. Nedan hittar du svaret på vilken valuta som gäller i landet, om du behöver en adapter till dina elektroniska prylar, om du behöver ansöka om visum och vilken typ av hyrbil som är bäst för din resa. Om du har någon annan hyrbilsrelaterad fråga kan du ringa våra hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52. Klicka gärna in och ta en titt på våra olika restips där vi samlas massvis av värdefulla och användbara råd relaterade till både bilhyra, resor och olika semesterdestinationer.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i USA?

  Att man väljer rätt bil inför sitt äventyr i USA är väsentligt för en lyckad resa. Tänk dig att sitta inklämd i en bil från mini-kategorin med tre skrikande barn i baksätet samtidigt som man kör på en motorväg med sex vägfält i Fort Lauderdale. Nä, då kanske det är bättre att hyra en rymlig Standard/Full-Size eller till och med en SUV. Dessa fordon är stora och erbjuder en hög känsla av komfort när man kör längre sträckor som Route 66 eller när man upptäcker någon av landets nationalparker. Dock är de lite dyrare och är man på en budget kan man välja att hyra en bil från ekonomi-klassen som inte lämnar så stort avtryck i plånboken.

  Som du märker går det inte exakt att säga vilken bil som är bäst för en USA-resa eftersom det beror mycket på resesällskapet, syftet och destinationen. Visst kan det vara skönt att ha ett fordon från mini-kategorin som är lätt att parkera och köra när man utforskar storstäder som Orlando, San Francisco, Los Angeles och Chicago, men det passar inte lika bra för större turer. Auto Europe har ett omfattande utbud på fordonskategorier i olika modeller, storlekar och budgetar. Kanske vill du lyxa till det lite och hyra en cabriolet och känna vinden i håret medan du glider längst Los Angeles fantastiska kust eller berömda The Strip i Las Vegas. Jämför dina alternativ här på vår hemsida eller hör av dig till oss om du vill prata med en riktig hyrbilsexpert.

   

  Vad är valutan i USA?

  United States Dollar (USD), eller amerikanska dollar på svenska, är valutan i hela landet. Du kan hitta växelcentrum på olika internationella flygplatser. De flesta större kreditkorten fungerar, bland annat Visa, MasterCard och American Express. Det finns många bankomater i landet (bland annat på flygplatser) och vill du inte växla innan kan du därför ta ut pengar efter du ankommit. Observera att din bank kan ta ut en extra avgift för detta.

   

  Vilken tidszon är USA i?

  USA är indelat i sex olika tidszoner, de fyra största är: Eastern Standard Time, Central Time, Mountain Time och Pacific Time. New York ligger på Eastern Standard Time, vilket är tidszonen närmast Europa och den har en skillnad på -7 timmar jämfört med Sverige. Central Time zone är GMT -8 timmar, Las Vegas ligger på och är GMT -9, och San Francisco ligger på Pacific Time, som är GMT 10. De två sista tidszonerna är Hawaii (Hawaii-Aleutian Standard Time) och Alaska (Alaska Daylight Time).

   

  El – Behöver jag en reseadapter i USA?

  I USA är används 120 volt. Eluttagen är av typ A, vilket betyder att de har två platta parallella blad. Du kommer därför behöva köpa och ta med en adapter om du vill använda din elektriska utrustning från Sverige.

   

  Behöver jag visum för att resa till USA?

  Sverige är den del av Visa Waiver Programmet som gör det möjligt för svenska medborgare att resa till USA med endast ett turistvisum (om man stannar mindre än 90 dagar). Hela EU ingår i detta speciella program. Man behöver ansöka om turistvisum, även kallat ESTA, online i förväg och bli godkänd innan man kan resa till landet. Ska man stanna längre än 90 dagar behöver man ansöka om någon annan typ av visum, till exempel arbetsvisum, immigrationsvisum, studentvisum och så vidare. Du kommer behöver besöka den amerikanska ambassaden i Sverige om du önskar ansöka om någon av dessa visumen.

  Skulle du behöva ha hjälp av en Svensk myndighet medan du befinner dig i landet kan du vända dig till en del svenska utrikesdepartement. Bland annat finns det en svensk generalkonsulat i New York och San Francisco, samt svensk konsulat i ett tjugotal städer, bland annat Dallas, Houston, Atlanta, Miami, New Orleans, Las Vegas, Milwaukee och i Honolulu på Hawaii. Utöver detta ligger det även i huvudstaden Washington DC en svensk ambassad som du kan vända dig till, se kontaktuppgifter för denna nedan.

  Sveriges ambassad i Washington DC
  Embassy of Sweden
  2900 K Street, N.W.
  Washington DC, USA
  Hemsida: www.swedenabroad.se
  Email: ambassaden.washington@gov.se
  Telefon: +1 202 467 2600

   

  Vilka är de mest använda fraserna på engelska?

  Även om många språk talas i USA är det engelska som är landets officiella språk. Dialekterna skiljer sig en del, från ”The Southern Drawl” till den markanta Boston dialekten. Det är lite som att jämföra skånska och norrländska! Många svenskar är redan hyfsat bra på engelska men skulle du vara lite osäker kan du nedan hitta några ord och fraser du kan ha användning av under din tid i landet.

  Hej - Hello
  Godmorgon - Good morning
  Godnatt - Good night
  Var finns närmaste polisstation? - Where is the closest police station??
  Var finns närmaste sjukhus? - Where is the closest hospital?
  Var finns närmaste bankomat? - Where is the closest ATM?
  Kan jag betala med kreditkort? - Can I pay with credit card?
  Kan jag betala med debitkort? - Can I pay with debit card?
  Hur mycket kostar det? - How much does it cost?
  Tack - Thank you
  Nej - No
  Ja - Yes


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för USA

  Resinformation USA