Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I PRAG

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Prag - Hög kvalité, låga priser

  Prag sägs vara en av Europas vackraste huvudstäder, och det är billigt att besöka! Varken flyg eller hotell är särskilt dyrt i Tjeckiens huvudstad, och ölen kostar inte mer än 12-20 svenska kronor. Att boka hyrbil i Prag är också billigt, speciellt om du bokar via Auto Europe. Vi garanterar bästa pris och hjälper dig jämföra olika företag och bilar så du kan hitta den perfekta bilen för dig. Ge dig ut på äventyr i denna vackra stad och ta en promenad över Karlsbron, gå till Krutporten i Gamla staden eller besök ett av de många museum som finns här.

  Tjeckien ligger i Centraleuropa och gränsar till länderna Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Prag är beläget i den nordvästra delen av landet vid floden Moldau, som rinner genom staden i behagligt tempo. Prag är inte bara Tjeckiens huvudstad, utan det är också den största staden i landet. Av Tjeckiens totalt 10,58 miljoner invånare bor hela 1,28 miljoner i Prag, dessutom välkomnar staden varje år flera tusen turister. Förutom sin historia, kultur och alla sevärdheter är Prag också känt för sitt nattliv. På kvällen hittar du flera festsugna turister som hoppar runt mellan olika barer och nattklubbar på jakt efter den billigaste ölen. Söker du storstadspuls och fest kommer du inte bli besviken över vad Prag har att erbjuda.

  Här kan du läsa utvärderingar av hyrbil i Prag skrivna av våra tidigare kunder.

  Hur är trafiken i Prag?

  Precis som i de flesta storstäder kan trafiken vara både tät och långsam beroende på tid på dygnet. Rusningstrafik tycks man aldrig komma bort från och så är även fallet i Prag. Förutom detta är vägarna i Prag väl omhändertagna, tydligt skyltade och hyfsat lättnavigerade. De har ett stort trafiknät som gör att du kan ta dig fram i staden med din hyrbil utan problem. Det är alltid en bra idé att ha med antingen GPS eller karta när man kör i ett främmande land dock. Om du bokar en hyrbil med oss kan du alltid lägga till en GPS redan under bokningsprocessen, på så sätt slipper du oroa dig över att köra vilse. Vi rekommenderar också att läsa på om körreglerna i Tjeckien innan du ger dig ut i trafiken, det kan du göra här.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Prag?

  Att hitta parkering i centrala Prag kan vara lite klurigt. Staden är uppdelat i tre zoner; en blå, en orange och en grön. I den blåa zonen får du som turist absolut inte parkera, detta är till för lokalbefolkningen och parkerar du olagligt i denna zon kan din bil bli bogserad. Den orangea zonen är okej att parkera i mot en avgift så länge du inte parkerar längre än två timmar. Detta gäller också den gröna zonen, men där kan du stå i upp till sex timmar. Biljettautomater hittar du lite här och var runt om i staden vid parkeringarna, beroende på parkering så kostar det runt 15-50 kr per timme.

  Bilstölder och inbrott är inte helt ovanligt i Prag, även om det minskat på senare år. Många turister föredrar därför att inte parkera på gatan, utan spenderar hellre lite mer för att parkera i ett övervakat parkeringshus. Exempel på sådana parkeringshus är Central Parking Prague, Parking Palladium, Mr.Parkit, Smile Parking och Public Parking Alcron. Många hotell och motell erbjuder också parkeringsplatser för sina gäster, antingen gratis eller mot en avgift.

  Prag flygplats

  Prag flygplats ligger cirka 30 km väst om centrala Prag och det tar cirka 30-40 min att köra sträckan. Flygplatsen öppnades år 1937 och hette då bara Prague Airport, men 2012 döptes den om till Václav Havel Airport Prague, efter Tjeckiens tidigare president Václav Havel. Det är en internationell flygplats och härifrån kan du bland annat flyga till Nederländerna, Turkiet, Kanada och Sverige. Om du vill hyra bil i Prag vid flygplatsen går det alldeles utmärkt. Vi samarbetar med flera hyrbilsleverantörer som har kontor här och du kan därför snabbt och smidigt hämta upp din hyrbil direkt när du landat. Använd vår bokningsmotor längst upp på denna sida för att jämföra olika hyrbilar vid Prag flygplats, eller hör av dig till en av våra hyrbilsexperter om du har några frågor eller hellre bokar via telefon.

  Václav Havel Airport Prague – (PRG))
  Flygplatsen ligger cirka 30 km väst om centrala Prag.
  Adress: Aviatická, 16108 Praha 6, Tjeckien
  Hemsida: www.prg.aero
  Telefon: +420 220 111 888

  Att göra i Prag

  Mycket av Prags charm ligger i miljön och atmosfärer, att bara sitta på en uteservering med en kall öl och titta på folket som kryllar förbi är därför halva grejen. Se till att koppla bort stressen och bara njut av att vara i denna vackra stadsmiljö. Trots detta finns där såklart några sevärdheter du inte bör missa medan du är här. De viktigaste, enligt oss, är de följande:

  • Karlsbron - Detta är antagligen Prags mest kända landmärke, det är Karlsbron som pryder vykorten och som alla kommer fråga dig om efter din resa. Att besöka denna historiska bro är därför ett måste. Bron blev klar år 1402 och har sedan dess stått stadigt som en väg mellan Gamla staden och Lillsidan. Numera är den inte öppen för biltrafik utan bara för fotgängare. En promenad över Karlsbron kommer ge dig en fantastisk utsikt över staden samtidigt som du kan beundra bronsstatyerna av olika helgon som står här. På den 520 meter långa bron finns också en mängd musiker, konstnärer, souvenirstånd och gatuartister av olika slag som bidrar till en minnesvärd upplevelse. Se upp för ficktjuvar bara.

  • Gamla staden - När du är vid Karlsbron kan du passa på att promenera vidare till Gamla staden som ligger i närheten. Här finns en mängd monument och sevärdheter som inte bör missas. Den första är Krutporten som är en av de 13 ursprungsportarna in till Gamla staden. Den byggdes först på 1000-talet, men genom gick sedan en ombyggnad år 1475 och blev då till vad den är idag - En ståtlig historisk byggnad full av detaljer och utsmyckningar. I området hittar du också Gamla stadens torg, som sägs vara en av stadens allra vackraste platser på grund av de många gamla byggnaderna som omringar torget. Andra platser att besöka i Gamla staden är Kinský palatset, Gamla stadens rådhus, Jan Husmonumentet och barockkyrkan Saint Nikolaus.

  • Pragborgen - På en kulle ovanför Moldau floden ligger slottet Pragborgen. Det byggdes på 800-talet och är strategiskt belagd på denna höjd så det skulle vara lättare att försvara. Men det var inte bara på 800-talet som staden styrdes härifrån, än idag har Tjeckiens president sitt kansli här. Pragborgen är också med i Guinness rekordbok, det är nämligen världens största forntida slott. Området består inte av en byggnad, utan här ligger fyra olika palats, fyra kyrkor, fem trädgårdar samt åtta andra byggnader. Det finns med andra ord massvis att se här!

  • Vaclavplatsen - Här hittar du flera restauranger, barer och shoppingställen. Att äta ute är mycket billigare än vad det är i Sverige och här kan du få god mat till bra pris. Beställ in lite klassiska tjeckiska maträtter som gulasch, ugnsbakad anka eller fläsk med klimp och surkål. Skölj ner allt med en kall öl eller ett härligt glass vin, självklart kan man välja alkoholfria drycker om man hellre vill det. Till Vaclavplatsen kan du också komma för att shoppa, stora märkeskedjor såväl som mindre lokala butiker finner du här. För den som vill besöka Nationalmuseum ligger det också här.

  • Ta en båttur på Moldau - Floden Moldua sträcker sig genom Prag och delar staden på mitten. Med en båttur kan du få en fantastisk utsikt över de gamla byggnaderna och Pragborgen medan du flyter under Karlabron. En mängd företag erbjuder olika sorters båtturer du kan ta, allt från korta rundturer mitt på dagen till middagskryssningar med livemusik. Oavsett vad för slags båttur du är ute efter rekommenderar vi i alla fall att åka på en tur på denna vackra flod så du kan uppleva Prag från en helt unik synvinkel.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Prag

  Om du har bokat en hyrbil i Prag har du möjligheten att åka på olika dagsturer i området. En hyrbil betyder frihet eftersom du har friheten att åka dit du vill, när du vill det. Är du ute på en längre roadtrip behöver du inte stanna i Tjeckien, från Prag är det inte särskilt långt till varken Tyskland, Polen, Österrike eller Slovakien. Bland annat kan du köra till både Berlin och Wien på cirka 4 timmar, och det tar inte mycket längre att köra till München. Vill du hålla dig innanför Tjeckiens gränser går det också bra, här finns en hel del sevärdheter och turistattraktioner att besöka. Några populära dagsturer från Prag du kan ta är:

  Karlovy Vary

  Kallas också Karlsbad. Denna vackra stad ligger cirka 125 km väst om Prag och det tar runt 1 timme och 50 minuter att köra hit från huvudstaden. Karlovy Vary grundades på 1370-talet och är full av historiska och färgglada byggnader. Den bästa utsikten finner du på observationstornet Diana, du kan ta en bergsbana till Rozhledna Diana för att sedan gå en kort sträcka till tornet. Staden har ett flertal museum som är värt ett besök, bland annat House of Wax, Museum Moser och Museum Karlovy Vary. Men det som staden är mest känd för är sina varma källor, det finns hela 13 stycken här. Vattnet från källorna är drickbart och att köpa en traditionell spakopp och sedan besöka alla 13 källor för att dricka och få i sig källornas olika mineraler och vitaminer är därför en populär aktivitet. Vattnet sägs ha massvis av hälsofördelar som bland annat att det ger friskare hud, balanserar tarmarna och hjälper matsmältningen. Om du vill fortsätta på hälsospåret kan du njuta av ett besök på ett av stadens spa, detta är också väldigt populärt bland turister.

  Bohemian Switzerland

  Även om man kan tro det, ligger området inte i Schweiz utan i Tjeckien, cirka 130 km norr om Prag precis vid den tyska gränsen. Det var två schweiziska konstnärer som namngav området efter deras hemland eftersom de tyckte landskapet påminde om Schweiz. Höga klippor, mäktiga klippformationer och grönskande natur utmärker området som hyfsat nyligen blev en nationalpark. Om du vill ta en paus från storstadsatmosfären i Prag och uppleva friluftsliv i en vacker miljö är detta platsen för dig. Andas frisk luft och njut av utsikten från en av sandstensklippornas toppar. Här finns många vandringsleder för både rutinerade friluftsvandrare, nybörjare och även barnvänliga promenadsträckor. Om du hellre vill åka till en av Tjeckiens andra nationalparker kan du besöka Sumava nationalpark, Krkonose nationalpark, Podyji nationalpark eller Ceske Svycarsko nationalpark.

  Plzen

  Är du en äkta öl-älskare? Då borde du bege dig till staden Plzen, även känd som Pilsen, som ligger sydväst om Prag. Det var nämligen här den berömda lagern Pilsner Urquell föddes. Det tar cirka 1 timme och 20 min att köra hit och du kommer bli belönad med massvis av billig och god öl. Förutom det stora Urquellbryggeriet som du kan få en guidad tur av, ligger här också en hel drös med andra mikrobryggerier. Kör en barrunda och gå mellan olika bryggeri och barer för att hitta den du gillar bäst. Glöm bara inte att ha en nykter chaufför! Att dricka alkohol och köra bil är aldrig okej, men i Tjeckien är promillegränsen 0.0 vilket betyder att du inte ens kan dricka en klunk lättöl innan du sätter dig bakom ratten.

  Kutná Hora

  Medeltidsstaden Kutná Hora ligger 70 km öst om Prag och det tar cirka 1 timme att köra hit. Detta är en mycket populär dagstur från huvudstaden, främst för att folk vill besöka det så kallade Benhuset i Sedlec. Det är en gammal kyrka som har dekorationer och inredning gjorda av människoben. Ja, du läste rätt! Här hänger bland annat en stor takkrona som använt minst ett av kroppens alla ben och flera rosenkransar som består av människoskallar. Trots den otäcka inredningen och dekorationerna är det varje år flera tusen turister som vill besöka detta “benhus”. Kutná Hora i sig är en mycket vacker liten stad som består av flera byggnader från medeltiden, på grund av detta är den på UNESCO:s världsarvslista. Om du kommer till staden kan du också besöka sevärdheterna Santa Barbara kyrka och Cathedral of Our Lady.

  Geografisk information & historia

  Prag ligger i det kustlösa landet Tjeckien som gränsar till Tyskland, Polen, Österrike och Slovakien. På grund av detta är Prag inte direkt något badparadis med härliga stränder, här är det istället kultur och historia som står i centrum. Floden Moldau som rinner genom staden har länge varit en viktig vattenväg mellan södra och norra Europa, Prag har därför under lång tid varit en viktigt handelsstad. År 500 f.kr tros de första människorna ha bosatt sig här. Under Kung Charles IV styre på 1400-talet fick Prag mycket av sin karaktär som lever kvar idag. Hans mål var nämligen att göra staden till den vackraste i Europa och han ville vara ledande inom kultur och handel. Det var bland annat under Kung Charles IV:s tid som Karlsbron byggdes.

  Vädret i Prag brukar jämföras med det i södra Sverige. Oftast är det varmt och soligt under sommarmånaderna och kallare på vinterhalvåret. Temperaturen brukar under juni, juli och augusti ligga runt 20-25 grader, man kan även sticka över 30. I december och januari är det inte ovanligt att det snöar och temperaturen brukar ligga några grader under noll. De flesta turisterna väljer att besöka Prag under sommarhalvåret eftersom det är varmare då, vill du slippa trängseln kan det dock vara en bra idé att besöka staden när det är lågsäsong.

  Ta sig runt i Prag

  Genom att hyra bil i Prag kan du ta dig runt i staden och Tjeckien på ett smidigt och bekvämt sätt. Med en bil kan du resa på dina villkor och behöver inte begränsa dig till kollektivtrafik eller dyra taxiresor. Med det sagt är de två sistnämnda också ett alternativ. Kollektivtrafiken består av bussar, spårvagnar och tunnelbana. Om du ska hålla dig i centrala Prag kommer kollektivtrafiken räcka långt. Som turist kommer du antagligen mest åka spårvagn och tunnelbana eftersom bussarna i första hand går i de yttre delarna av staden. Men med spårvagnarnas 31 olika linjer och tunnelbanans 3 linjer kommer du med störst sannolikhet hitta en rutt som kan ta dig dit du vill. En enkelbiljett som varar i 30 min kostar 10 kr, men man kan också köpa biljetter som varar längre till ett högre pris. Det går att köpa biljett för 30 min, 90 min, 24 h och 3 dagar, på så sätt kan du köpa det alternativet som passar dina resplaner bäst.

  I Prag finns där även ett flertal taxibolag som är aktiva. Du kan boka i förväg, men du kan lika gärna hitta en ledig taxi som kör förbi på gatan eller som står parkerad och väntar på kunder. Några taxibolag i staden är City Taxi, AAA taxi, Tick Tack och Profi Taxi. Från Prag tågstation går där även dagligen tåg till andra städer i Tjeckien såväl som internationella destinationer i bland annat Tyskland, Österrike, Ungern och Polen.

  Viktiga länkar

  Turistinformation Prag