Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  TRAFIKINFORMATION I TJECKIEN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Körinformation för Tjeckien

  Generell information
  Tjeckien och Prag i synnerhet är ett av Europas mest populära resmål. Under de senaste årtiondena har landet moderniserats kraftigt och vägnätet förbättras konstant. Det är enkelt att köra bil i Tjeckien, men tänk dock på att körstilen skiljer sig från den svenska. Håll avstånd och kör defensivt. Tjeckien bjuder på mysiga små städer och intressant kultur.

  Regler vid bilhyra i Tjeckien
  För att få hyra bil i Tjeckien måste du vara minst 21 år gammal (minimumålder kan variera beroende på vilken bilkategori du väljer) samt haft körkort i minst ett år. (Olika regler gäller för olika uthyrare). För förare under 25 år kan en extra avgift tillkomma lokalt och vissa uthyrare tillämpar en maxålder på 70 år. Säkerhetsbälten är obligatoriska och barn upp till 12 år måste sitta i bilbarnstol eller på bilkudde.

  Hastighetsbegränsningar
  Hastighetsbegränsningar i Tjeckien:

  • Tätort: 50 km/h
  • Landsväg: 90
  • Motorvägar: 130 km/h

  Trafikregler
  I Tjeckien är det högertrafik. Spårvagnar körs om på höger sida. Liksom i Sverige ska du använda halvljuset under hela dygnet. Promillegränsen i Tjeckien är 0,00. Kör aldrig när du druckit alkohol! Om du blir stoppad av polisen kan de bötfälla direkt på plats i lokal valuta.

  Bensinstationer
  Bensinstationer utmed de större vägarna håller normalt sett öppet dygnet runt. I Prag finns de flesta bensinstationerna i utkanten av staden.

  Vägtullar och avgifter
  För att köra på de tjeckiska motorvägarna krävs en vägvinjett som du ska placera på vindrutan. Hör med den lokala uthyraren, oftast ingår denna i din hyra. Hör med oss vid bokning.

  Parkering
  I Tjeckien parkerar du enklast genom att betala i en parkeringsautomat. Automater med en grön markering indikerar parkering i max 6 timmar, orange markering innebär tillåten parkering i max 2 timmar. Om du vill parkera i mer än 6 timmar kan du använda ett parkeringshus. Lämna aldrig värdefulla saker i bilen.

  Försäkringsinformation

  Generell information
  Försäkringsreglerna varierar från land till land. I alla våra priser ingår brand- och ansvarsförsäkring. Vid hyra i Tjeckien ingår även olycksfallsförsäkring och stöldskydd i alla priser. Alla detaljer kring försäkringsreglerna kan du läsa på din voucher som du får vid bokning.

  Hyresrestriktioner

  De allra flesta hyrbilar kan köras fritt inom Västeuropa. För vissa hyrbilskategorier finns speciella reserestriktioner. Kontrollera online, vid bokning, vilka reserestriktioner som finns för just din valda hyrbilskategori.

  Inresa till andra länder
  Vill du korsa gränsen till ett annat land med din hyrbil? Kanske planerar du att köra till Slovakien eller kanske Tyskland? Vänligen kontakta oss på telefonnummer +46 10 888 66 52 eller 0046 105 517 039 (från mobil) så kontrollerar vi vilka regler som gäller för just din bilhyra samt om det tillkommer avgifter.

  Envägshyror
  Envägshyror mellan städer i Tjeckien är tillåtna och kan ibland kosta extra. Internationella envägshyror mellan olika länder är tillgängliga för vissa fordonskategorier och extra avgifter tillkommer alltid. Kontakta oss så beräknar vi kostnaderna.