Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION TYSKLAND

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Tyskland - Inspiration & tips inför din resa

  Som ett av Europas största länder till ytan har Tyskland ett varierande geografiskt landskap, speciellt populärt är det att under vintertid besöka de höga bergstopparna i landets södra regioner. Men i alla väderstreckens riktningar har Tyskland något nytt att upptäcka. Landet har en charmig känsla och är hem till en mängd gamla byar som fick sin personlighet under medeltiden och som idag är en hint mot landets historiska rötter.

  Som tur är har Tyskland sin berömda Autobahn som gör det enkelt att ta sig mellan de olika regionerna, områdena och städerna. Fira Oktoberfest i München ena dagen och kör sedan ut på Autobahn och bege dig nordväst för att några timmar senare anlända till storstaden Düsseldorf som har en härlig blandning på kultur, finans, arkitektur och historia. Härifrån ligger grannländerna Belgien och Nederländerna inte långt bort och de kan vara ett roligt besök för de som önskar. Passar inte det kan man köra ut på Autobahn igen och bege sig till städerna Frankfurt, Köln, Bonn eller Stuttgart.

  Är man inte sugen på att åka skidor, snowboard eller utföra någon annan vintersport i landets skidorter är det populärt att besöka huvudstaden Berlin. Stadens historia är mörk, länge var staden indelar i väst och öst med förtryck och segregation, men numera är det en trendig stad och kulturens centrum. Efter den berömda Berlinmuren föll år 1989 tog stadens befolkning tillbaka sin stad och uttryckte sin sinnesställning efter allt som hänt med konst och kultur. Än idag kan du gå lägst muren och se de uttrycksfulla målningarna av artister som Dmitri Vrubel, Thierry Noir och den hemlighetsfulla Banksy.

  Det kan vara svårt att planera en resa i Tyskland eftersom det finns så enormt mycket att se. Varje stad och region har sina egna unika egenskaper som kännetecknar dess charm och det kan vara svårt att navigera sig i mängderna sevärdheter och aktiviteter. Förhoppningsvis kommer denna reseguide för Tyskland som vi på Auto Europe framtagit hjälpa dig finna inspiration inför ditt besök i landet.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Tyskland nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Tyskland

  Det finns oändligt många road trips rutter i Tyskland att välja mellan och det är bara du som sätter gränserna på vart och hur långt du åker. Som sagt har landet ett väldigt varierande landskap; allt från höga och branta berg till öppna fält och täta skogsområden. Även städer finns det gott om och i metropoler som Berlin, München och Hamburg kan du få en känsla av hur livet är i dagens moderna tyska storstäder. Många av Tysklands magiska platser är dock gömda i små byar och ute i den vilda naturen. Nedan har vi gjort vårt yttersta för att lista några road trips rutter du kan ta för att komma till dessa gömda pärlor ute i landet.

  Ölgård i TysklandVi har talat mycket om den vackra södra delen av Tyskland, men faktum är att även de nordliga regionerna bjuder på många sevärdheter och uppskattade städer. Den 1000 km långa road trips rutten tar sin start i Köln där du kan besöka den stora chokladfabriken vid hamnen, Kölnerdomen och den fantastiska äventyrsparken Phantasialand som har både vattenattraktioner och klassiska karuseller som hela familjen kan roa sig med. När ni fått nog av staden och är på jakt efter nya upplevelser kan vi ta er ut på Autobahn och i rusande fart ta er till städerna Düsseldorf, Münster, Osnabrück, Bremen och populära Hamburg. Vill man fortsätta resan kan man även besöka Rostock och Potsham innan man kommer fram till slutdestinationen Berlin. Kanske har man sparat det bästa till sist för i Berlin finns det extremt mycket att se i form av kultur och historia, till exempel den prominenta porten Brandenburg Tor, det känsloväckande Förintelsemonumentet och såklart det som finns kvar av Berlinmuren.

  Vill du åka skidor eller bara utforska de många bergen i Alperna kan du köra på den Tyska alpvägen som bjuder på helt otrolig miljö och fantastiska utsikter. Även om du åker på en road trip i Bayern kommer du uppleva södra Tysklands vilda natur och öppna landskap. Kör du från München till Freising och Bamberg är det kultur, tradition och öl som är i centrum. Under flera århundraden har det i regionen tillverkas öl och än idag finns det ölbryggare som använder de gamla traditionella teknikerna men också moderna byggerier som bjuder på en lokal och smakrik dryckupplevelse.

  Även vin tillverkas i Tyskland, även om många främst förknippar landet med öl och Oktoberfest. Ta en tur på vinvägen som tar sin start i Frankfurt och slut i Straßburg, med flera stopp där i mellan. Denna tur passar dig som söker en lugn och harmonisk resa med rullande öppna landskap och romantiska vingårdar som producerar landets bästa viner. Mest är regionen känd för sitt vita vin som tillverkats av druvorna vid namn Riesling, men det förekommer även röda viner så oavsett vad du föredrar kommer du uppskatta denna härliga road trip (förutsatt att du tycker om vin).

  Alla har vi väl hört talas om Hans och Greta som hittade ett pepparkakshus i skogen och blev lurade av den onda häxan. Eller Rödluvan som vargen ville äta och Snövit som blev kompis med de sju dvärgarna som bodde ute i skogen. Gemensamt har alla dessa att det var bröderna Grimm som först samlade ihop och skrev ner dessa klassiska berättelser i en och samma bok. Bröderna Grimm är två viktiga personer i Tysklands historia och genom att köra längst sagovägen kan du besöka samma ställen de två bröderna tog sig till för att få fram alla dessa berättelser till sin fantastiska samling. Du kommer få se magnifika slott, sagolika byar, mystiska skogar och magiska landskap som alla inspirerat de olika sagorna i bröderna Grimms sagor, till exempel Törnrosa, Snövit, Askungen, Rapunzel och många fler!

  Sist men inte minst vill vi tipsa om den romantiska vägen. Detta är en av världens äldsta turistrutter och med årens lopp har den bara blivit mer och mer populär. Roadtrippen, som börjar i Frankfurt, bjuder på både historiska sevärdheter, äventyr och fantastisk natur i form av stilla sjöar, snötäckta berg och gröna skogar. Efter man spenderat några dagar i Frankfurt tar mig sig ut på den öppna vägen till städerna Würzburg, Rothensburg, Nördlingen och Augusburg innan man anländer till det sista stoppet som är det förtrollande slottet högt uppe i bergen i Hohenschwangau.


  Att göra i Tyskland

  Var ska vi börja? Landet har under vintern ett bra klimat och terräng för skidåkning och är därför hem till många skidorter högt uppe bland Alpernas berg. Dessutom finns det under vintern massvis av folkkära julmarknader som har en mysig och traditionell stämning såväl som många trendiga städer. Även under sommaren bjuder samma platser på friluftsaktiviteter med hög standard och moderna och kulturrika städer som har något för alla oavsett om man är intresserad av historia, konst, arkitektur, shopping, äventyr, sport, mat och dryck eller något annat. För att hjälpa dig hitta vad du önskar spendera din tid på under semestern har vi nedan listat några av våra toppval på vad man kan göra i Tyskland.

  Brandenburg Tor i Berlin - Tyskland

  • Berlin: Berlin är ett måste om du besöker Tyskland. Staden har en mycket rik historia och de tolv stadsdelarna är var och en intressanta att se. Berlin har också många museum och du kan också hitta konstutställningar som är värda att se, bland annat det judiska museet och teknikmuseet Deutsches Technikmuseum. Det finns otroligt mycket att göra i Berlin, allt från shopping, restaurangbesök och de klassiska sevärdheterna Brandenburger Tor, Riksdagshuset, Checkpoint Charlie, Berliner Dom och det berörande Förintelsemonumentet med anslutande museum.

  • Oktoberfest: Åk till Bayerns huvudstad München och fira den legendariska ölfestivalen alla talar om! Festen hålls i staden under sexton dagar och startar före den första söndagen i oktober, varav namnet Oktoberfest. Varje år bryggs en särskilt oktoberfestöl som tillverkats endast för detta festliga arrangemang. Ölen serveras i speciella kannor som heter Mas och som håller en liter öl och som blivit en klassisk symbol för denna populära festival. Även om du inte besöker München under Oktoberfest kan du få smaka på god öl i en av stadens bryggerier eller öl-trädgårdar. Andra sevärdheter i München är Marienplatz, Hofbräuhaus am Platzl och slottet Nymphenburg från 1700-talet.

  • Europa-Park: En temapark som finns i Rust i sydvästra Tyskland. Äventyrsparken är den största i landet och en av de största i Europa och har ett flertal spännande åkattraktioner. Parken är indelad i fjorton olika områden, där de flesta områdena är namngivna efter Europas länder. Parken öppnades 1975 och har utökats och förbättrats varje år, numera har parken över 100 attraktioner för stora och små och är därför populärt att besöka för turister som söker fart och spänning.

  • Neuschwanstein: Ludwig II uppförde ett sagoslott som ligger uppe i bergen cirka 130 kilometer från München. Detta är ett av världens mest kända slott och bland annat Disney hämtade inspiration till sina filmer på detta magiska slott. Det är väldigt populärt att åka hit så vi rekommenderar att boka biljetter i förväg för att minska väntetiden och förbättra upplevelsen. Tycker du om historisk arkitektur, och framför allt slott, kan du även besöka Wartburg slott, Lichtenstein slott, Hohenzollern slott eller Schwerin slott.

  Lite historia

  År 1871 bildades Tyska riket, eller Kejsardömet Tyskland som var den första egentliga samlade tyska staten. Kejsardömet ersattes sedan av den demokratiska Weimarrepubliken år 1919. Några år senare, 1933 för att vara exakt, tog nazisterna makten och detta var starten på en brutala diktatur som ledde till många hemskheter och brott mot mänskliga rättigheter. Det var först efter andra världskriget år 1945 som nazisterna förlorade sitt hölje om Tyskland och fick dra tillbaka sina trupper.

  Efter andra världskriget ockuperades Tyskland av krigets segrare och blev under kalla kriget delat in i de amerikanska, brittiska, franska och den sovjetiska ockupationszonerna. Den sovjetiska zonen var i sin tur indelad i Väst- och Östtyskland med Berlinmuren som en slags fysisk och symbolisk vägg på hur delat landet var. Med Berlinmurens fall hösten 1989 upptogs Östtyskland i den västra Förbundsrepubliken Tyskland och landet var än en gång enat.

  Tyskland är idag med sina över 82 miljoner invånare det näst folkrikaste landet i Europa efter Ryssland. Tyskland har också idag den största ekonomin i Europa. Landet var en av de länder som skapade Europeiska kol- och stålgemenskapen som sedan utvecklades till Europeiska unionen och är även medlem i militäralliansen Nato sedan 1955.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Tyskland

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterNu hoppas vi du är full av inspiration till din resa och att du inte kan vänta på att avresedatumet ska anlända. Men som alltid när man är ute och reser kan det hända att man har lite frågor angående det landet man ska besöka. Nedan har vi listat och besvarat några av de vanligaste frågorna som ställs av personer som ska på äventyr i Tyskland.

  Vi har varit i resebranschen under många år och har därför svaren på många av de vanligaste frågorna. Vi tar upp allt från vilken hyrbil som är bäst för din resa, vad valutan i Tyskland är, om eluttagen ser annorlunda ut och massvis av annan nödvändig information. Om du har några fler hyrbilsrelaterade frågor är du också välkommen att ringa oss på +46 10 888 66 52. Du kommer då komma i kontakt med en av våra fantastiska agenter som kan allt om hyrbilsprocessen, så har du ett problem eller en fråga slå oss gärna en signal.

  Här på vår hemsida har vi även under en lång tid samlat massvis av information och tips till er kunder så ni ska ha en så bra hyrbilsupplevelse som möjligt. Ta en titt på vår sida med alla våra restips för att se om du kan ta hjälp av något ämne, till exempel här vi där inspirerande tips inför din bilsemester, råd för en lyckad upphämtning och återlämning samt listat erbjudande som bland annat kan ge dig en gratis uppgradering till nästa bilstorlek eller en gratis extra förare. Klicka in på vår restips sida för all information du kan tänkas behöva eller hör av dig till oss om du har fler frågor!


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Tyskland?

  Auto Europe erbjuder ett stort utbud på fordon i alla möjliga storlekar och till olika budgetar. Vårt billigaste alternativ är definitivt vår mini-kategori som kan passa resenärer som inte behöver så mycket utrymme utan som på ett smidigt sätt endast vill ta sig från A till B. Perfekt om man kanske ska besöka en storstad som Berlin eller Frankfurt och vill ta sig runt i staden utan problem. Även en bil från kategorierna Kompakt och Ekonomi passa för dessa ändamålen, då oftast för en lite högre slant men med mer utrymme och kraftigare motor.

  Ska du ut på en större road trip i de vilda naturområdena i Bayern eller Rhone kan en bastantare SUV eller Standard/-Full Size vara bättre. Speciellt om ni är fler personer i bilen som behöver både benutrymme och plats för sin packning. Dessa fordonskategorier är lite dyrare än de tre tidigare nämna, men de kommer också med fördelar som mer bekvämlighet, kraftigare motor, mer utrymme, säkrare och överlag bättre om man ska köra stora distanser på Autobahn. För dig som vill unna dig något speciellt och göra resan lite lyxigare, kan du välja att hyra en bil från vår exklusiva bilkategori som bland annat har bilmodeller från märkena Hummer, Jeep Grand Cherokee och Lamborghini.

  För att ta reda på vilket fordon du behöver under resan kan du konsultera vår guide som detaljerat beskriver varje fordonskategorier i tur och ordning. Den kan hjälpa dig förstå skillnaderna på de olika kategorierna och att hitta drömbilen som har allt du söker.

   

  Vad är valutan i Tyskland?

  I Tyskland betalar man med Euro. Bankomater finns tillgängliga överallt och de flesta ställen tar kort, då accepteras de största och välkända bankkorten som VISA, Mastercard och American Express. Din bank kan ta avgifter när du tar ut pengar så vi rekommenderar att antingen växla innan du kommer hit eller att ta ut en större summa pengar en gång istället för flera mindre uttag.

   

  Vilken tidszon är Tyskland i?

  Berlin, Frankfurt, Stuttgart och resterande tyska städer ligger alla på GMT+1 precis som Sverige, därmed ingen tidsskillnad. Tyskland har sommartid som slutar sista söndagen i mars och börjar sista söndagen i oktober.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Tyskland?

  Både volttalet och Hertz-talet är detsamma som i Sverige. Kontakterna är också detsamma vilket gör att du inte behöver skaffa en reseadapter om du ska till Tyskland.

   

  Behöver jag visum för att resa till Tyskland?

  Du behöver inte visum för att besöka Tyskland eftersom landet, precis som Sverige, är medlemmar i EU. Ska du stanna i mer än 90 dagar kan det dock behövas lite extra pappersarbete. Om du bara ska på besök och ska stanna i mindre än 90 dagar kommer du klara dig så länge du har ett giltigt pass. Om får problem under din tid i landet och behöver vända dig till en svensk myndighet finns det en svensk ambassad i huvudstaden Berlin. Kontakt information till den finner du nedan.

  Svenska ambassaden i Berlin
  Schwedische Botschaft
  Rauchstraße 1
  10787 Berlin, Tyskland
  Hemsida: www.swedenabroad.se
  Email: ambassaden.berlin@gov.se
  Telefon: +49 30 50 50 60

   

  Vilka är de mest använda fraserna på Franska?

  De flesta i Tyskland förstår engelska men det officiella språket är tyska. Det kan vara kul att lära sig några tyska fraser även om man med störst sannolikhet kommer klara sig bra med endast engelska. Kanske vill man kunna beställa en öl på den lokala språket eller säga förlåt om man råka bumpa in i någon. Nedan har vi listat några av de vanliga orden och fraserna vi hoppas du kan ha nytta av under din tid i Tyskland.

  Hej - Hallo
  Godmorgon - Guten Morgen
  Godnatt - Guten Abend
  Jag skulle vilja beställa... - Ich möchte bestellen...
  Var ligger (plats)? - Wurde gefunden (plats)?
  Var finns närmaste bankomat? - Wo ist der nächste Geldautomat?
  Förlåt - Pardon
  Ursäkta - Entschuldigung
  Hur mycket kostar det? - Wie viel kostet es?
  Tack - Dank
  Nej - Keine
  Ja - Ja


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Tyskland

  Resinformation Tyskland

  Bra att kunna om du ska fira Oktoberfest i München