Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  ROADTRIP TYSKLANDS SAGOVÄG

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Tysklands Sagoväg - 600 km äkta magi!

  Om du har växt upp med Bröderna Grimms äventyr är en roadtrip på Sagovägen i Tyskland perfekt för dig! Sagovägen kommer att ta dig genom sagolika byar och landskap, direkt hämtade ur brödernas många samlingarna. Upplev allt från Törnrosas slott och pepparkakshus i Hessens avslappnande byar till hänförande och mystiska skogar med din hyrbil i Tyskland!

  Sagovägen är en av de vackraste lederna i Tyskland. Den har fått sitt namn på grund av det sköna, omgivande landskapet och för att nästan alla städer längs med Sagovägen ser ut som sagostäder. Vägen är cirka 75 mil lång och kantad med majestätiska katedraler och magiska slott. Vår roadtrip i Tyskland börjar i Frankfurt och tar dig upp, norrut via Marburg till Bremen.

  Om du fortfarande inte är helt säker på när ska du resa och när du behöver hyrbil i Tyskland, rekommenderar vi att du väljer en tidpunkt under vår, sommar eller höst för bäst upplevelse. Kom dock ihåg att våren börjar lite tidigare i Tyskland och att hösten kommer lite senare, om ni vill uppleva färgsprakande skogar! På våren är floddalen täckt med blommor och gröna ängar, under sommaren är vädret perfekt för en roadtrip med en cabriolet och på hösten förvandlas stämningen till mystik och förundrande skönhet på en och samma gång när den spöklika dimman kryper in sakta över byarna på kvällarna.

  Rutt Avstånd Körtid
  Frankfurt till Hanau 25.6 29 minuter
  Hanau till Steinau an der Straße 48.5 30 minuter
  Steinau an der Straße till Marburg 117 1 timme 55 minuter
  Marburg till Kassel 144 1 timme 20 minuter
  Kassel till Göttingen 114 1 timme 54 minuter
  Göttingen till Hameln 125 2 timmar 7 minuter
  Hameln till Bremen 182 2 timmar 51 minuter
  Totalt 756.1 12 timmar 23 minuter

  Dag 1 : Frankfurt till Hanau

  Sagovägen roadtrip i Frankfurt med hyrbil Sagovägen roadtrip i Frankfurt med hyrbil

  Vad ska man göra i Frankfurt:

  För bästa planering och utförande av denna rutt börjar ni er resa i Tysklands finanshuvudstad, Frankfurt, vars flygplats har gott om dagliga avgångar. Ni väljer någon av våra tiotal uthyrare på vår hemsida och bokar er hyrbil i Frankfurt direkt på en av stadens två flygplatser efter datum och tidslag som ni landar. Se till att ge er lite tidsbuffert och boka ungefär en timme efter landning, om bagaget skulle bli försenat till exempel. Blir hela planet försenat innan avgång ringer ni till oss direkt så meddelar vi din uthyrare att ni kommer lite senare än planerat.

  Beroende på hur mycket tid du har planerat för resan, rekommenderar vi att du spenderar minst ett dygn i Frankfurt am Main för att inte gå miste om stadens främsta sevärdheter dit Senckenberg naturhistoriska museum, Goethes hus och vackra rådshuset, Römer räknas.

  Vad ska man göra i Hanau:

  På ungefär en och en halv timmes körtid når du ditt första stopp på resan, roadtrip till Hanau. Väl i Hanau kommer du märka direkt att detta är en stad i bröderna Grimms anda med sagolika byggnader och nationalmonumenten "större än livet"-statyn i brons, föreställande bröderna Grimm, som står på torget framför rådhuset.

  I det närbelägna slottet, Philippsruhe finns även ett museum dedikerat till författarna. Utställningen inkluderar en samling av kläder, personliga dokument och andra artefakter som en gång tillhörde bröderna.


   

  Nästa stopp: 29 minuter


  Dag 2 : Hanau till Marburg via Steinau

  Roadtrip Hanau, Tyskland Roadtrip Hanau, Tyskland

  Cirka 30 minuter med hyrbil från Hanau ligger Steinau an der Strasse, som är den enda staden på Sagovägen roadtrip som kallas för Bröderna Grimms stad. Fram till 12 års ålder levde bröderna bland stadens typiska korsvirkeshus, kullerstensgator och palats med magiska torn

  Vad ska man göra i Steinau:

  Den största attraktionen på din roadtrip i Steinau är bröderna Grimms födelseplats. Bröderna Grimms Hus, som denna plats även kallas omfattar även ett museum med utställning av bröderna verk. Slottet i Steinau är en annan, populär attraktion. Det imponerande slottet har en fantastisk utsikt över hela staden. Du bör också planera in ett besök till Steinauers dockteater vars föreställninar även görs på slottet. Perfekt för barnfamiljer eller för de som uppskattar och förundras av den ädla konsten av kunna framföra genuint bra dockteater.

  Vad skall vi äta i Steinau:

  Under ditt besök i Steinau bör du boka bord på restaurang Brathähnchenfarm. Utan en hyrbil i Steinau är det lite knökigt att ta sig dit då restaurangen är beläget på ett berg, men utsikten och maten är värd besväret. Stadens bästa hotell hittar du på Burgmannenhaus. Hotellets atmosfär är givetvis inramat efter Grimm brödernas sagor som de kombinerar med moderna bekvämligheter som rinnande vatten och Wi-Fi.

  Vad ska man göra i Marburg:

  Vi fortsätter vidare på din resa med din hyrbil på Sagovägen. Njut av utsikten medan ni passerar Freiensteinau, Lauterbach och Alsfeld tills du når ditt nästa stopp, Marburg. Börja först med att sträcka på benen efter din roadtrip till Marburg och sedan är du redo att utforska platsen som Jacob Grimm en gång beskrev med orden "staden med fler trappor på gatorna än i husen". Även om beskrivningen av Marburg , som är en ganska brant stad med många gatstens-gator, är korrekt gissar vi på att Jacob inte var en person som uppskattade motion allt för mycket.

  Gå i historiens vingslag och flåsa dig vidare i sanna Grimm-takter till en av Marburgs viktigaste, kulturella sevärdheter, Elisabeth-kyrkan. Förutom den gyllene graven av skyddshelgonet Elisabet av Thüringen (eller Elisabet av Ungern) - som föddes på 1207, gav upp sin rikedom för att bygga sjukhus åt fattiga och avled 1231 i just Marburg - finns en stor samling av religiös konst, fresker och statyer.

  Du behöver dock inte oroa dig för att allting är medeltida i Marburg. Tack vare stadens universitet och deras därför unga befolkning finns det gott om moderna butiker, restauranger, barer och pubar att slappna av på.

  Var skall vi bo i Marburg:

  För övernattning rekommenderar vi Welcome Hotel Marburg. Trots att andra hotell kanske ser bättre ut till fasad och inredning är detta ett av stadens mest bekväma hotell med sin egna restaurang "Tartaruga", bar och bastu.


   

  Nästa stopp: 30 minuter


  Dag 3: Marburg till Göttingen via Kassel

  Marburg till Göttingen via Kassel Roadtrip, Tyskland Marburg till Göttingen via Kassel Roadtrip, Tyskland

  Dag tre på Sagovägen roadtrip tar du din hyrbil i Marburg och kör i ungefär en timme och tjugo minuter till Kassel. I denna idyll i Hessen tillbringade bröderna Grimm sin ungdom som bibliotekarier åt kungen av Westfalen - Jerome Bonaparte, som också var Napoleons yngsta bror.

  Vad ska man göra i Kassel:

  Mycket av vad som fanns i staden under brödernas tid i staden förstördes under andra världskriget, men återuppbyggdes, dock utan att ta hänsyn till den tidigare, arkitektoniska stilen. En roadtrip till Kassel erbjuder trots detta sina besökare med två givande utflykter till ytterligare ett Grimm museum och bergsparken Wilhelmshöhe som ligger i västra delen av Kessel som också har Europas största kullar som vaktas av en gigantisk staty föreställande Herkules. Se till att ha med dig bekväma skor och tillräckligt med vatten med dig om du vill parkera din hyrbil i Kassel och bestiga kullen och få en härlig utsikt över området!

  Vad ska man göra i Göttingen :

  Nästa anhalt på Sagovägen roadtrip är Göttingen som ligger cirka 45 minuter bort från Kessel. I Göttingen ligger det berömda universitetet Georg-Ausgust-Universität där bröderna en gång i tiden var professorer. En av de mest besökta platserna i staden är det centrala torget med en statyn, Gåsflickan som central dragkraft. Statyn föreställer en flicka med en gås i ena handen och en korg i den andra handen och är en av de mest kyssta statyerna i världen då det sägs att den som kysser statyn kommer att belönas med lycka. Därför klättrar varje år nyexaminerade studenter upp på statyn för att kyssa den som ett tecken på tacksamhet.

  Vad skall vi äta i Göttingen:

  Det kulinariska utbudet består, som väntat, av traditionell, tysk mat. Ta din hyrbil i Göttingen till värdshuset Lockemann, som ligger i utkanten av de närliggande skogsmarkerna. Om du tröttnat på fläsk och potatis vid det här laget och istället vill pröva någonting annat rekommenderar vi ett besök till trendiga Medelhavsrestaurangen Gaudi, som severar allt från våra sydligare, Europeiska länder som tapas, pasta samt fisk- och skaldjursrätter.

  Var skall vi bo i Göttingen:

  På mysiga Romantik Hotel Gebhards kan du och din familj njuta ordentligt med en riktigt lyxig avslappning. Hotellets inredning varvar mörka träpaneler med vita väggar och har både en bubbelpool och en bastu, perfekt för den som behöver mjuka upp en stel kropp! Alla barn under fyra år bor också gratis så länge som de inte behöver en egen säng.


   

  Nästa stopp: 1 timme 54 minuter


  Dag 4 : Göttingen till Bremen via Hameln

  Göttingen till Bremen via Hameln Roadtrip, Tyskland Göttingen till Bremen via Hameln Roadtrip, Tyskland

  Hameln - inte helt okänd efter sagan, Råttfångaren i Hameln - tar det cirka en och en halvtimme att köra till på din roadtrip till Hameln. Väl där hittar du utmärkta exempel på byggnader uppförda under Weser renässansen. Om du trodde att lokalinvånarna skyr sin stämpel som pesten så trodde du dock fel. I staden finns både Råttfångarhuset och Bröllopshuset. Är du där i mitten på september har du chansen att se en av två (eller båda) utomhusföreställningar på Bröllopshusets terrass av Råttfångaren i Hameln.

  Sista delen på resan av Sagovägen består av en två timmars bilresa till Tysklands minsta regionhuvudstad, Bremen som också har den äldsta och näst största hamnen i Tyskland. Du bör åka vidare på din Sagovägen roadtrip tidigt från Hameln eftersom det finns en hel del att utforska med din hyrbil i Bremen.

  Vad ska man göra i Bremen:

  När du väl anlett med hyrbil från Hameln finns det som sagt en hel del sevärdheter att utforska. Populära platser i Bremen är Salutorget, som ligger i Bremens charmiga gamla stan, Ludwig Roselius Museum och Peterskyrkan, en gotisk katedral från 1100-talet. Ett annat populärt landsmärke i staden. En annan populär sevärdhet i Bremen är den berömda statyn av stadsmusikanterna från bröder Grimms sagor som ligger på Stora torget.

  Vad skall vi äta i Bremen:

  Det finns givetvis en mängd olika restauranger och barer i Bremen värda ett besök. Innan du reser hem bör definitivt besöka Rådhusets källare och njuta av nordtyska specialiteter. Restaurangen har en myllrande atmosfär och är framröstad som Tysklands äldsta och mest kända restaurang. Rätterna i Ratskeller är prisvärda, dess väggar klädda med vinfat och har serverat gästar i mer än 600 år! Har du bestämt för dig att gå "all in" gällande maten utan hänsyn till någon budget bör du istället besöka den fransk-inspirerande restaurangen Hoffs Bistro. Restaurangen är trendig, pytteliten och exklusiv och ansedd som Nordtysklands bästa ställe att avnjuta perfekta viner med utsökta ostar.

  Var skall vi bo i Bremen:

  Precis som med restaurangerna finns det något för alla plånböcker i utbudet av hotell på din roadtrip i Bremen. Exklusiva hotellpalatset Doring Parkt Hotel Bremen och pittoreska, kundfokuserade hotell som Pension Weidmann räknas till stadens bästa. Det finns även gott om allt från campingar, till vandrarhem, till mindre exklusiva hotell, b & b och airBnb att välja mellan efter smak. Om ni ska flyga hem igen går det utmärkt att lämna tillbaka bilen på Bremen flygplats. Se till att kontrollera envägsavgiften innan ni bokar med oss.


  Roadtrip längs tyska Sagovägen: Planera i förväg

  Nu har fått en ganska bra uppfattning om vad som väntar på dig längs med tyska Sagovägen. Allt du behöver göra nu är att spika resedatum, boka flyg, boka hyrbil och boka hotellrum. Behöver du hjälp med din biluthyrning kan du alltid kontakta oss. Har du tid över på din semester? Läs mer om våra andra roadtrip-guider i Tyskland med Auto Europe!


  Användbar reseinformation för Tyskland

  Vägbeskrivning
  Vägbeskrivning
  Hyrbil med envägshyra
  Envägs information

  Fler reseguider för roadtrips i Tyskland

  Biergartens Roadtrip Vinvägen Roadtrip Romantisk Roadtrip
  Alperna Roadtrip En 100 mil lång Roadtrip