Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  AUTO EUROPES 10 BÄSTA TIPS TILL DIN ROADTRIP

  VI förbereder dig innan du ger dig ut på vägarna
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Top 10 bästa road trip tipsen - planera din perfekta resa

  Vilka är de första bilderna du får i ditt inre när du tänker på ordet "Roadtrip"? Bilder av glädje? Frihet? Bekymmerslöshet? Ungdom? Äventyr? Upplevelser? Kanske en kombination av samtliga intryck som du får vid bara tanken av ordet och som också ger dig den där pirriga känslan i magen av förväntningar och nyfikenhet? Tanken av att sätta sig i en bil och bara köra bort från vardagsstressen, till semester och en kravlös tillvaro, blir allt mer frestande ju mer du tänker på det. Tänk också på att ju bättre du förbereder din resa, desto mindre bekymmer riskerar du att stöta på under resans gång som förtar den där härliga känslan av ren livsglädje. Lita därför på Auto Europe och blås bort alla bekymmer bakom dig med gaspedalen, åtminstone för en stund, och läs våra 10 bästa tips för en lyckad roadtrip innan du ger dig av!

  Road Trip Tips #1: Hur du packar

  Vi börjar från början med packningen. Denna del av resan brukar nästan alltid vara den mest impopulära i undersökningar. Förhoppningsvis kan vi göra den lite enklare för dig med följande tips:Roadtrip-tips - Hur du packar

  Packa inte med dig "utifall-att-saker". Mindre är mer. Hur många extratröjor och t-shirts har du inte tagit med sig i onödan bara för att det fanns lite extra plats kvar i väskan? Sjukt onödigt! Kom ihåg att du måste bära på väskan till och från varje flyg och hotellrum, samt baxa den in och ur bagageluckan. Du måste också nästan alltid slita ur hela innehållet ur väskan för att hitta den där saken du egentligen ville ha på dig/behövde, och den fina organisationen som du en gång hade i din resväska har snabbt klassats som fornminne. Kolla väderprognosen dit ni ska resa och packa efter den. En gång tog jag med mig mina fordrade jeans till Mallorca. Smart? - Nej. Får jag höra det 20 år senare av alla mina familjemedlemmar? - Ja.

  Skulle du få brist på kläder eller annat finns det alltid tvätt att få tag på, oftast på hotellet, eller så kan du passa på att utnyttja det där oanvända bagageutrymmet på ett vettigare vis, och köpa på dig lite nya kläder du inte kan få tag på i Sverige.

  Road Trip Tips #2: Hur du förekommer problem som kan uppstå

  Ta det säkra före det osäkra och förbered dig för vad som kan gå fel längs vägen, men förvänta dig endast det bästa! För det första, se till att ditt fordon eller hyrbil har lokalt, giltiga försäkringar. Se också till att du har numret till vägassistans nedskriven någonstans lättillgängligt, förslagsvis i mobilen och på papper som du förvarar i plånboken, i handskfacket eller dylikt. Se även till att du har skrivit ner direktnumret för samtal från utlandet, om det första numret mot förmodan inte skulle fungera från din mobiltelefon. När du bokar hyrbil med Auto Europe står vårt journummer i din voucher, så att du kan kontakta oss dygnet runt - alla dagar på året - om problem skulle uppstå. Har du funderingar kring hyrbilar och försäkringar innan din resa kan du ringa till oss på +46 10 888 66 52. Med dessa åtgärder blir du inte ruckad ur balans om något skulle inträffa.

  Se alltid till att du har extra vatten och snacks med dig i bilen, om du fastnar i en tung trafikstockning till exempel. En ficklampa och startkablar är alltid en god idé att packa med. Reser du på vintern är en varm sovsäck också bra att ha med sig om bilen skulle lägga av. Att sitta och vänta på vägassistansen i en minusgradig bil är nämligen en riktigt obehaglig upplevelse.

  Försök lära dig hur man uttalar städerna dit du ska åka. Detta enkla trick kan göra all skillnad i världen om du fastnar ute på landsbygden eller åker vilse och måste be lokalbefolkningen om hjälp. Se också till att ha på dig kontanter, utifall det råder brist på bankomater i närheten.

  Road Trip Tips #3: Hur du förbereder dig innan din resa

  Innan du bara kastar dig iväg på äventyr kan du minska sannolikheten för att det blir ett äventyr i negativ bemärkelse genom att kolla oljan och däcktrycket. Detta gäller även för hyrbilar. En del av upphämtningsprocessen går ut på att du själv inspekterar din hyrbil innan du kör iväg med den, eftersom du själv ansvarar för fordonet under hela hyresperioden. Hittar du repor, bucklor eller andra fel, som att oljan inte är är påfylld eller bränsletanken inte är full, måste du uppmärksamma personalen på plats om detta så att de kan fylla i alla skador i ditt hyreskontrakt (så att du inte hålls som ansvarig för dom) och se till att olja och bensin är påfyllt enligt. Hyresvillkoren. På detta sätt slipper du förlora tid och vända tillbaka till upphämtningsstationen när du upptäckt eventuella fel efter att du åkt iväg. Vid osäkerheter ringer du till oss på de nummer du hittar i vouchern innan du kör ut från parkeringsplatsen.

  Om du kör i din egen bil så städa ur den innan du ger dig iväg. Även om du tycker att bilen får en härlig, säregen personlighet när den luktar soptipp så kanske inte dina medpassagerare är av samma åsikt. Det ger inte bara en bättre helhetsupplevelse för alla när bilen är städad och inte luktar illa, men du slipper även tjatet och kan koncentrera dig på vägen istället.

  Road Trip Tips #4: Bra utrustning till din roadtrip

  Navigationssystem är sjukt underskattat på en roadtrip. Uppdatera er GPS med nya kartor innan ni åker för att få ut maxpotentialen av denna underbara pryl. Hitta till er favoritrestaurang snabbt och enkelt på okända vägar när hungern börjar suga i magen eller guida er till närmsta köpcentrum om pengarna bränner i plånboken. Slipp ränna runt som en galning i jakt på hotellet och åk raka vägen dit när du börjar bli trött. Glöm inte laddaren och hållaren hemma bara! Du kan lägga till GPS när du bokar på vår hemsida, tillsammans med annan utrustning som barnsätet, skidräcken med mera. Kolla om du kanske till och med kan boka en hyrbil med gratis GPS här!

  Road Trip Tips #5: Planera din rutt

  Att resa runt helt planlöst kan vara riktigt skönt det med, men för att få ut det mesta av din resa kan lite löst planerande vara att föredra. Fundera på när det är bäst att besöka landet ni ska till, till exempel är det ingen höjdare att åka till Portugal mitt i sommaren i en bil utan A/C och pressa motorvägar genom ett Europa i högtryck. Faktum är att vid 40 grader rekommenderar vi att inte spendera för mycket tid i bilen alls, eftersom det är lätt att bli både uttorkad och överhettad i bil under dessa väderförhållanden.

  Försök att undvika helgdagar och rusningstrafik i den mån du kan eftersom detta oftast innebär tung trafik och köbildning. När detta är gjort bör du också fundera över vad ni vill se och göra under er roadtrip och hur länge ni vill vara ute. Ett hett tips är att inte planera in för mycket eller för långa sträckor, planera in max 8 körtimmar och någon sevärdhet per dag, annars får ni inte tid över till att uppleva något, utan bara flänger enbart fram mellan olika destinationer.

  Om ni uppskattar naturen så ta en avstickare längs via en landsväg istället. Kuperad terräng med lite trafik och doften av sommar är helt klart mer behaglig än avgasdoftande och öronbedövade motorväg. Framför allt om när du kör runt i en cabriolet. Dessutom kan ni spara en slant genom att slippa betala motorvägsavgift om ni tar en landsvägsrutt!

  Road Trip Tips #6: Hur du underhåller barnen

  Se till att underhålla barnen på din roadtripOm du reser med barn kommer du att tacka oss för dessa tips: För det första, se till att barnen är underhållna! Be era barn att packa med sig sina favoritspel i bilen, så att de kan snabbt kan byta när de blivit trötta på ett spel. Målarböcker är fina de med, men ingenting går idag upp mot en surfplatta med spel, filmer och musik på. Se bara till att ha med dig laddaren!

  Försök också att planera in raster på ställen där det finns en liten lekplats och låt barnen få utlopp för sin överskottsenergi medan ni tar en bensträckare. Finns det ingen lekplats? Ta med ett hopprep och gör det till en rolig tävling. Den som hoppar över repet mest gånger vinner

  Road Trip Tips #7: Underhållning för vuxna

  Precis som barn behöver vuxna också underhållning i bilen. Viktigaste är musiken, med rätt soundtrack finns det inga begränsningar för hur optimal en roadtrip kan bli. När sinnet är underhållet är också tröttheten dämpad och föraren kan fokusera bättre på trafiken. Se till att göra en låtlista för samtliga medresenärer i förväg innan ni åker, eller åtminstone kan alla som ska köra bilen göra en låtlista åt sig själv.

  Förutom musik och trevligt sällskap finns det också flera kortlekar man kan köpa med trivia-frågor. Man kan även utse något man ska se längs med vägen, som en Walmart-butik till exempel, och den som först ser en butik, skylt, lastbil eller liknande och ropar ut "Walmart!" eller liknande får en poäng för detta. Man kan också utse ett ord man inte får säga, och varje gång någon säger ordet måste man lägga en krona i en burk eller liknande, som man kan spendera på något kul tillsammans i slutet av resan, till exempel.

  Road Trip Tips #8: Hur ni fördelar ansvar

  En lång roadtrip kräver lite ansvarsfördelning. Någon kanske är riktigt vass på sevärdheter och kan planera stopp längs med rutten, medan en annan kan leta reda på prisvärda övernattningsställen. En tredje person kan samtidigt luska reda på bra matställen i förväg eller undersöka om det finns några roliga aktiviteter längs med rutten, som festivaler eller liknande.

  Vi ska inte heller glömma en av de tyngsta ansvaren på en roadtrip - Att åka "shotgun" - Detta är inte ett privilegium, utan ett ansvar. Den som sitter som passagerare i framsätet måste se till att spellistan med musik är laddad med chaufförens favoritmusik (den som kör bestämmer låt och volym, det vet alla) och ansvarar för att rätt låtar spelas, att föraren har dryck och snask i sin hand inom 10 sekunder från det att handen sträcks ut, att hjälpa till med navigation - som att att ha extra uppsikt över vägskyltar, butiker, bensinstationer och kolla på kartan/GPS när det behövs - samt föra samtalen när det börjar bli lite sömnigt i bilen.

  Ansvaret för vem som får sitta i framsätet som medpassagerare utses genom att den som är först med att se bilen utropar "shotgun" så att alla andra hör. Det är viktigt att hålla reda på att man endast får utropa "shotgun" för stundande åktur. Om du utnämner dig till shotgun för all evighet är detta alltså inte giltigt. Du får inte heller vara inomhus och utnämnda dig till shotgun för att du ser bilen genom fönstret. Enda gången det är OK att vara inomhus och proklamera shotgun är i ett garage. Framsätet blir ledigt när personen går ut ur bilen, varpå utnämningen börjar om igen. Vissa tror att de kan återställa shotgun genom att ropa "Reload", detta stämmer inte.

  Om ni ska hyra bil kan våra leverantörer ibland ta ut en extra avgift för ytterligare chaufförer som ska läggas till i hyreskontraktet. Slå oss en pling så tar vi reda på om och vad ni måste betala på plats för att lägga till en extra chaufför till ert hyreskontrakt. Ibland ingår extra chaufförer i priset när ni bokar på vår hemsida. Dessa erbjudanden kan ni hitta här.

  Road Trip Tips #9: Hur du tar hand om dig själv

  Vi tänker inte vara allt för mammiga på denna punkt. Men för din egen skull är det viktigt att den som kör är utvilad. Var därför flexibel när det kommer till avresetider. Om ni kom fram sent kvällen innan så ta en extra timme i sängen istället för att hetsa iväg. Ät regelbundet och få i dig tillräckligt med vätska. Se också till att sträcka på benen och stretcha med jämna mellanrum. Att byta chaufför med någon timmes mellanrum är också ett bra tips. Om ni är ute och festar kvällen innan så utse vem eller vilka som ska köra dagen efter redan samma kväll och se till att de inte dricker mer än tillåtet. Ibland kan man dock vilja vara spontan och leva för stunden, så om ni trötta eller fortfarande påverkade när ni vaknar dagen efter så sov ut istället, ät mat, drick vatten och åk någon gång på kvällen istället. Det är bättre att komma fram lite senare än tänkt än aldrig.

  Road Trip Tips #10: Hur du sparar pengar på din resa

  Hur du sparar pengar på din roadtripSist kommer vi med lite spartips för dig som har orkat läsa ända ner hit. De största slöseriet på en roadtrip sker på bensinmackarna. Stanna till vid en större matbutik och ladda bilen med snacks och dryck till bråkdelen av priset än vad du betalar på en bensinstation istället, med ett ännu större utbud! Ta med dig en kylväska i din hyrbil och fyll den med yoghurt, ost, grönsaker, sallad, smörgåspålägg och andra färskvaror. Köp på dig frukt och köp med dig en hel förpackning med mineralvattenflaskor som ni förvarar i bagageutrymmet. Detta är både nyttigare, fräschare och sundare för dig och din plånbok.

  Internet är fantastiskt, och precis som du har läst till dig massvis med information om roadtrip-förberedelser på vår hemsida kan du läsa på dig om prisvärda matställen i den stad ni besöker och undvika turistställena.

  Bensinen är givetvis det största kostnadskontot på din resa, efter boende. Håll utkik efter bra priser på skyltarna vid bensinmackarna (även detta kan göras till en lek), kanske finns det något rabattkort ni kan ta del av i det land ni besöker? Använd internet för att ta reda på vilka stationer som har billigast bensin längs med er rutt. Ska ni åka riktigt långa sträckor och ska hyra bil kanske ni bör överväga att boka en bil med dieselmotor. Kontakta oss så tar vi reda på om hyrbilar med dieselmotor eller hybridbilar finns på din önskade destination. I övrigt bör du planera din körning och undvika att köra ryckigt.

  Avslutande ord från din roadtrip-expert

  Ta till dig av våra 10 tips och du kommer att genomföra din roadtrip utan några som helst problem. Det tar lite tid att förbereda sig, men i slutändan är det mödan värt och tiden du investerade i förberedelserna kommer du knappast att ångra!

  Vet du redan var du vill ta vägen på din nästa roadtrip? Vår hemsida är fullspäckad med roadtrip-guider och användbar reseinformation där du kan hämta inspiration!

  Våra roadtrip-guider hittar du nedan!

  Roadtrip i Italien | Roadtrip i Frankrike | Roadtrip i Tyskland | Roadtrip i Spanien | Roadtrip i Storbritannien | Roadtrip i Portugal