Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Oktoberfest i München - våra bästa insider tips

  Världens största ölfest, Oktoberfest även kallat Wiesn i folkmun, går av stapel varje år i vackra München från mitten av september, till början av oktober och erbjuder besökare mycket mer än bara öl. Ska du besöka festligheterna för första gången? Då tänkte vi på Auto Europe tipsa om våra bästa insider tips (vårt europeiska huvudkontor ligger belägget i den bayerska huvudstaden så vi passade på att fråga våra medarbetare om deras erfarenheter från festen) så att du kan få en härlig och minnesvärd upplevelse.

  Oktoberfests historia

  Den allra första Oktoberfesten hölls år 1810 för att hedra den bayerska kronprins Ludwigs äktenskap med prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Festligheterna började den 12 oktober 1810 och avslutades den 17 oktober med en hästkapplöpning. Under de följande åren upprepades festligheterna och man förlängde festen, för att senare flytta tillbaka hela evenemanget till september månad för att kunna njuta av bättre och varmare väderförhållanden. Traditionellt infaller alltid den sista Oktoberfest-helgen i oktober, något som fortsatt även i nutid.

  Datum, öppningstider och transport

  Festen som hålls på Theresienwiese börjar lördagen den 17 september, 2016 och hålls fram till 3 oktober, 2016. Förutom öltälten där det serveras mat och öl till varierande musikunderhållning, kan besökare njuta av marknadsstånd, karuseller, sidoshower samt en jordbruksutställning (utställningen sker bara vart fjärde år, resterande år kan besökare njuta av 'Oide Wiesn' - gamla Wiesn). Reservation är inte nödvändig för att få tillträde till öltälten men mellan 18.000 till stängning, speciellt fredag till söndag, brukar det vara svårt att få tag på bord. Prova istället att komma in vardagar mellan 12-15 eller 15-17.00, då du även får ta del av rabatter och tälten ofta har traditionella orkestrar som spelar blåsmusik.

  Öppettider tält (ölservering): Lör 17 sep (öppningsdagen): 12.00 till 22.30
  Vardagar: 10.00 till 22.30.Lördag-Söndag, samt helgdagar: 9.00 till 22.30

  Öppettider marknadsstånd: Lör 17 sep (öppningsdagen): 12.00 till 24.00
  Måndag-torsdag: 10.00 till 23.30Fredag: 10.00 till 24.00Lördag: 9.00 till 24.00Söndag: 9.00 till 23.30

  Öppettider karuseller och sidoshower: Lör 17 sep (öppningsdagen): 12.00 till 24.00
  Måndag-torsdag: 10.00 till 23.30
  Fredag, Lördag: 10.00 till 24.00
  Söndag: 10.00 till 23.30

  Fyra tunnelbanestationer ligger runt om Oktoberfest och förbinds med följande tunnelbanelinjer: Theresienwiese: U4 & U5Schwantalerhöhe: U4 & U5Goetheplatz: U3 & U6Poccistrasse: U3 & U6Theresienwiese som är huvudstation för festligheterna är närmast och också den station som är mest överbefolkad. Då resterande stationer bara ligger en kort promenad bort, är de att föredrar för att slippa trängas. För den som inte har något emot en cirka 10-15 min promenad kan även S-bahn stationen Hackerbrücke (förbinds via S1, S2, S3, S4, S6, S/7och S8) användas för att nå festen.

  Höjdpunkter du inte får missa på Oktoberfest

  Trachten- und Schützenumzug (Folkdräktsparad): Paraden som är en stor händelse varje år, hålls söndagen den 18 september 2016 kl. 10:00 och håller på i cirka 2 timmar. Nästan 8000 deltagare går från Maximiliansstraße genom Münchens centrum till Oktoberfestplatsen och uppvisar på vägen traditionella folkdräkter, traditioner och folkdanser från både de tyska delstaterna och andra europeiska länder, däribland Italien, Kroatien, Österrike, Polen och Schweiz. I en färgstark procession på sju kilometer får du se en blandning av traditionella dräkter, skarpskyttar och de fantastiska München bryggeriernas ölvagnar dragna av hästar, marschera bland fanfarer och färgstarka flaggor. Mer info hittas här.

  Weißbierkarussell: Egentligen är karusellen tänkt för barn men här har endast vuxna tillgång. För med elva meter i diameter är karusellen den största mobila baren i världen. Under flera år har den haft sin plats på Oktoberfest och baren erbjuder ett unikt och härligt sätt att spendera en eftermiddag i skuggan och avnjuta ett gott glas Weißbier. Risken att du börjar må dåligt i karusellen är ganska liten då ett varv runt tar flera minuter.

  Ochsensemmel på Ochsenbraterei: För den är sugen på något gott men inte lyckats knipa ett bord inne i öltälten för att avnjuta några av de traditionella, bayerska läckerheterna så är en Ochsensemmel från Ochsenbraterei ett smarrigt alternativ. Även om tältet är stängt på grund utav överfyllnad så är man välkommen in att köpa brödbullen som är fylld med oxkött, sås och sallad, runt hörnet vid en av sidoingångarna. Tältet ligger beläget mellan gata 1 och 2 i närheten av tunnelbanestationen Theresienwiese.

  Feldl's Teufelsrad (Djävulshjul): Ett 'Teufelsrad' är en typ av nöjesattraktion som är uppdelat i ett publikområdet och ett 'passagerarområde'. I passagerarområdet som består av en roterande cirkulär plattform på vilken en suspension är fäst vid en remskiva, kan besökare delta aktivt genom att gå, sitta, ligga och klamra sig fast medan skivan roterar allt snabbare. Du som besökare betalar några Euro i inträde och kan därefter delta i galenskapen och tävla mot andra besökare om vem som kan hålla sig kvar längst, allt medan moderatorn skriker, härjar och svär på bayerska.

  Weißwurst frühstück: För den som känner sig lite sliten efter en kväll/natt av festande rekommenderar vi en stadig och typisk bayersk Weißwurst-frukost med tillhörande Weißbier i Augustiner Festhalle Biergarten (tältet ligger belägget mitt på området i närheten av gata 3) om vädret tillåter. Korven som serveras med brezn (mjuk kringla) och söt senap är ofta bara tillgängligt fram till kl. 13.00.

  Klä dig i traditionell “Trachten”: Lederhosen för killarna, dirndls för flickor; de traditionella folkdräkterna säljs över hela München och omgivande städer under och fram till festligheterna. Kolla in alla lokala varuhus (Karstadt, C&A, Kaufhof) eller secondhand affärer för billigare alternativ eller specialitetsbutiker för din Oktoberfest upplevelse. Hur du bär din outfit säger en hel del om dig också: en dirndl knuten till vänster = ledig/singel; höger = i ett förhållande/gift; center = princip ett kyskhetsbälte . Om du väljer att inte klä upp dig i folkdräkt så var noga med att inte bära något som kan förstöras om massor av öl spills på den. Det kommer nämligen att hända.

  När du ändå besöker Bayern rekommenderar vi alla några extra dagar för att se sig omkring. Besök härliga platser i närheten av München och upplev fantastisk natur och kultur. Varför inte hyra en bil eller husbil med Auto Europe och passa på och besök sagolika Neuschwanstein och den vackra alpsjön Königsee som båda kan nås enkelt med bil inom några timmar. Glöm inte heller att spana in vår lilla ordlista med ord som kan tänkas behövas under din vistelse.

  Bloggsökning


  Kategorier