Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION SYDAFRIKA

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Sydafrika – Ett Afrikanskt Äventyr

  Vi har tagit fram denna reseguide för Sydafrika för de som planerar en resa till detta otroliga land. Det ligger som namnet avslöjar i södra Afrika och är en av kontinentens mest eftertraktade resmål, kanske för sin långa kustlinje, kanske för sin spännande kultur eller kanske för sina häftiga storstäder som Johannesburg och Kapstaden. Det finns många anledningar till varför folk väljer att resa till Sydafrika!

  Vid den östa kusten finner du Durban, East London och Port Elizabeth som alla är populära turiststäder där man finner vackra stränder och stadsatmosfär. Kapstaden som ligger på den sydvästra kusten besöks årligen av flera tusen turister och bjuder på det berömda Taffelberget och den ikoniska Godahoppsudden som är Afrikas sydligaste punkt. Vart i landet man än befinner sig har man nära till naturen då Sydafrika är hem till gröna skogsmiljöer och ett rikt djurliv. Extra populärt är det att besöka den enorma nationalparken och vilddjursreservatet Kruger National Park i hopp om att få så lite inhemska djur, men även nationalparker som Addo, Tsitsikamma och Taffelbergets nationalpark bjuder på magiska upplevelser.

  Nedan har vi på Auto Europe samlat värdefull information och användbara tips som du kan ta del av innan du hoppar på flyget ner till Sydafrika. Vi tar upp massvis av olika ämnen och som alltid är det bara att höra av dig till oss på +46 10 888 66 52 om du har några frågor eller behöver hjälp.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Sydafrika nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Sydafrika

  Sydafrika är ett land av kontraster och fantastiska äventyr. Från livliga storstäder som Kapstaden och Nelspruit till avlägsna och orörda landskap som skiljer sig stort från de hemma i Skandinavien. Det är även ett land med goda road trip möjligheter och nedan tipsar vi om några av Sydafrikas bästa rutter!

  Garden Route
  Garden Route heter rutten som årligen körs av flera tusen turister och som uppskattas bland annat på grund av sina vackra havsutsikter. Att köra längs den här vägen är en underbar upplevelse som tar dig från Mossel Bay på östkusten, längs Indiska oceanen enda till Atlanten vid västkusten. Du kommer via denna rutt få uppleva båda de stora oceanerna och även se var de möts, under resans gång kan du även stanna för andra aktiviteter som till exempel vandring, safari eller något annat kul.Road Trip -Sydafrika

  Panorama-rutt
  När du väl ställt dig in på en road trip längs Panorama-rutten kommer du att inse att namnet betjänar denna rutt väl. Förutom vackra fruktträdgårdar där du kommer att lära dig hur lokala frukter och råvaror odlas och produceras, kommer du att uppleva Blyde Canon och du kommer att se oförglömliga utsikter från flera tusen meter höga bergstoppar. Många besökare hävdar att denna rutt bjuder på några av de bästa utsikterna i hela Sydafrika!

  Sani Pass
  En roadtrip genom Sani Pass packar alla sydafrikanska bergsupplevelser i en. Detta bergspass går genom de berömda Drakensbergen och förbinder landet med Lesotho. Drakensbergs bergskedja hör till UNESCO:s skyddade platser och har vacker natur och ännu bättre vyer. Observera att körning genom Sani Pass kan vara riktigt utmanande på grund av dess ibland slingrande och smala vägar. Ibland kräver de sydafrikanska myndigheterna eller hyrbilsföretaget att du har en 4x4 för att köra genom passet. Vänligen kolla upp före din resa och dubbelkontrollera med leverantören vad du behöver för att köra in i Lesotho.

  Västra kustens blomstring
  Namqualand är en magisk plats där öknen blommar och den torra marken förändras från knäckt och torr till färgstark och blommig över natten. Detta naturliga fenomen äger rum i mitten av september och beror på vinterregn och vind. Kombinera denna rutt med ett besök på West Coast National Park för att beundra det rika djurlivet, speciellt om du är fågelskådare.

  Johannesburg till Durban
  Se Sydafrika från Johannesburg till Durban och lär dig mer om zulu-kulturen på vägen. Om du har tid så kan du även ta ett besök i Golden Gate Highlands National Park. Var noga med att planera en dag eller två i Midlands Meander känd för sin konst och hantverksscen.


  Att göra i Sydafrika

  Sydafrika trendar definitivt inom turismen just nu och är ett växande semestermål med en mängd roliga och äventyrliga aktiviteter på schemat. Våra tips nedan är bara en liten del av allt som erbjuds i landet, men vi hoppas du i alla fall genom att läsa vår lista kan finna lite inspiration inför ditt sydafrikanska äventyr.

  • Safari: Ett besök i Sydafrika utan en safaritur är knappast tänkbar. Med många vackra reservat är det inte alltid lätt att göra rätt val på vilken park man ska besöka, men att man ska besöka minst en är det ingen frågan om. Privata reservat som är gjorda speciellt för safari tenderar att vara dyrare. Kruger är förmodligen den mest kända parken där safari är tillgängligt, besök där är populära och behöver oftast bokas flera månader i förväg. De flesta nationalparkerna är utrustade med allt du behöver för en trevlig semester, inklusive boende och mataffärer. Det är sant att ingen safariupplevelse kommer att vara densamma och det finns ingen garanti för att du kommer att se alla arter du vill. Men om du har tur kan du se Big Five i bland annat Kruger National Park.Safari - Sydafrika

  • Canopy Tour: Denna tur ligger i kategorin extremsporter och är inte för den som vill ta det lugnt. Resor av detta slag har sitt ursprung i Sydamerika. Nuförtiden kan vi tacka en grupp biologer som var angelägna om att studera skogsnivåerna och inte hade lämplig utrustning. De visade sig vara resursfulla och utvecklade ett helt system av fasta kablar och säkra plattformar för att kunna komma åt höga avlägsna områden. Canopy turer är riktig spännande och en viktig del av ekoturismen i Afrika och kan bokas på flera platser. Du kan kombinera en tur med en resa på Garden Route, eftersom några av de största träden i Sydafrika finns nära Storms River. Varje tur börjar med en säkerhetsutbildning och instruktioner om hur man använder zipline och luftbroar högt över marken. När du är där uppe kommer du att kunna njuta av den enastående utsikten över naturen eller skogen nedanför. Sväva över den frodiga vegetationen och gör något du antagligen aldrig kommer glömma!

  • Kapstaden Freedom Tour med Robben Island: Ta den här turen för att få veta mer om Sydafrikas arv, historia och ojämlikhet som den främsta källan till kamp i det förflutna. Det är viktigt att förstå historian för att skapa en bättre bild av vad Sydafrika är idag. Turen tar dig genom flera intressanta platser i Kapstaden, livliga stadsdelar som fortfarande berättar den sorgliga historien om Apartheid och Robben Island, den ökända fängelseön där Nelson Mandela satt fängslad i över 27 år.

  • Johannesburg med Soweto cykeltur: För ännu mer inblick i historien om segregation och modern kultur i Sydafrika rekommenderar vi en cykeltur i Johannesburg med Soweto som är det mest kända distriktet som är synonymt med uppror mot apartheid. Du kommer att se en värld av kontrast som sträcker sig från slumområden och extrem fattigdom till extravagans och överdådig livsstil.

  • Kusttur: Sydafrikas kust är den plats där två oceaner möts och du kan få det bästa från båda världar. Se den spektakulära utsikten över de mäktiga oceanerna och deras rullande vågor och välj en av de många stränderna med den finaste vita sanden. Frossa i solen och koppla av med att njuta av cocktails på en traditionell braai grillfest.

  • Häng med pingviner: Afrika har inte bara sina världsberömda djur från savannen, utan även pingviner! De söta små varelserna kan ses nära Simon's Town på Boulders Beach. De är inte rädda för människor och kommer även ofta använda din strandhandduk. Du kan praktiskt taget simma längs med dem eller ligga på stranden omgiven av dom. Besöker du Boulders Beach kan du även passa på att besöka Godahoppsudden som ligger nära och som är Afrikas sydligaste punkt.

  Lite historia

  Det antas att människor som bebodde Afrika för många tusen år sedan var jägare som samlade växter för mat. Det finns inte så många arkeologiska artefakter från denna period, men detta är vad forskningen kommit fram till. Den första europeiska kolonin i Sydafrika grundades på 1600-talet av holländska bosättare. Kolonin utvidgades snart när protestanter från Europa flydde från religiös förföljelse, och britterna tog över Kapkolonien. Den pågående konflikten mellan holländarna och britterna resulterade i nederländska bosättare migrerade till land där zulu höll till och ännu mer konflikter skapades. Den stora upptäckten av diamanter i landets norra delar tillsammans med guld nära moderna Pretoria var en stor händelse. Oroliga och hemska krig skedde mellan britter, zulu-folket och holländare under lång tid. Än idag är Sydafrika ett väldigt segregerat land.

  Den sydafrikanska ledaren Nelson Mandela dömdes och skickades till fängelse på grund av sin kamp mot Apartheid. Uppror fortsatte dock och tog många offer under de kommande årtiondena. Nelson Mandela släpptes slutligen 1990 efter att ha spenderat nästan trettio år i fängelse. Apartheid upphävdes och det första demokratiska valet hölls år 1994, då blev Mandela framröstad som president. Han kom senare också att vinna Nobelprisets fredspris.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Sydafrika

  Här i vår reseguide om Sydafrika hittar du massvis av tips och inspiration till din resa. Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna och tar upp relevanta ämnen som vilken valuta som används i landet, om man behöver en adapter till sin elektronik och om man behöver ett visum för att bli insläppt i landet. Läs igenom frågorna och svaren eller ring oss på +46 10 888 66 52 om du har några frågor om hur det är att genomföra en bilhyra där.Kontakta Auto Europes hyrbilsexperter

  För mer information och inspiration för din resa, vänligen besök vår sida full av restips.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Sydafrika?

  Det kan vara svårt att ta ett beslut om vilken bil man ska hyra inför sin semester. Vårt bästa tips om du velar mellan två kategorier är att fundera på vad för typ av resa du ska på och vart i landet du planerar att köra. I Sydafrikas storstäder räcker det gott och väl med en bil från kategorin Mini eller Kompakt eftersom de är lätta att ta sig runt med, speciellt på smala vägar och när det är mycket trafik. Ska man spendera mycket tid på landets motorvägar för att köra mellan städer som Johannesburg, George, Durban och Kapstaden kan ett större fordon vara bättre, till exempel en Stor eller Standard/Full-Size.

  Vill man ha en budgetvänligt alternativ men ändå en rymligare bil är Mini eller Kompakt kan vi rekommendera vår kategori Ekonomi. Dessa fordon är mycket prisvärda och tillåter dig att utforska Sydafrika bekvämt utan att det kostar skjortan. Är man ett stort resesällskap eller en hel familj kan det dock vara värt att lägga lite extra för att få ett fordon som är extra bekvämt har plats för alla, våra SUV:s är då bäst.

  Klicka här för att se alla Auto Europes fordonskategorier.

   

  Vad är valutan i Sydafrika?

  Valutan i Sydafrika är den sydafrikanska randen (förkortad som ZAR eller R). Du kan växla pengar på flygplatser eller på växlingskontor som finns i de största städerna. Du kan även ta ut pengar direkt från en bankomat om du använder ett bankkort med en fyrsiffrig PIN-kod. Många företag och hotell i större städer accepterar kreditkort som Visa eller Mastercard, men mindre företag kanske inte gör det och det är inget som garanteras. På grund av detta är det alltid en bra idé att ha lite kontanter med sig.

   

  Vilken tidszon är Sydafrika i?

  Johannesburg ligger i tidszonen +02.00. Sommartid används inte i Sydafrika.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Sydafrika?

  Sydafrika använder el på 220/230 volt och en frekvens på 50 hertz, men standardpluggen i landet är typ M. Kontakterna har tre piggar istället för två som hemma i Sverige, du behöver därför en adapter.

   

  Behöver jag visum för att resa till Sydafrika?

  Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte ansöka om visum innan avresa. I samband med passkontrollen får du automatiskt ett visum som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden eller 'Home Affairs' innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa.

  Sveriges ambassad i Pretoria
  I Parioli Complex
  1166 Park Street
  Sydafrika
  Email: ambassaden.pretoria@gov.se
  Telefon: +27 12 426 64 00

   

  Vilka är de mest använda fraserna på zulu?

  När man ska på semester till Sydafrika kan det vara bra att kunna några fraser i det talande språket. Ett antal språk används i Sydafrika och landet har hela 11 officiella språk, det är: engelska, afrikaans, zulu, xhosa, venda, sesotho, setswana, nordsotho, tsonga, siswati och sydndebele. 23% talar zulu vilket gör det till det mest använda första språket, men engelska är favoriserat i media och i storstadsområden. Många talar och förstår engelska även om det inte är deras modersmål. Nedan hittar du några zulu-fraser som kan hjälpa dig under din resa:

  Hej - Sawubona!
  Goddag - Okuhle dag!
  Var är toaletten? - Iphi lokugezela?
  Var är polisstationen? - Iphi esiteshini samaphoyisa?
  Var ligger närmaste bankomat? - Iphi ATM
  Tack - Ngiyabonga
  Var ligger närmaste sjukhus - Lapho kuba isibhedlela?


  Nyttiga länkar

  Resetips - Upplev Sydafrika och sol, saltvatten och safari

  Officiell turistinformation för Sydafrika

  Resinformation Sydafrika