Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION KROATIEN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Kroatien – Planera din resa med Auto Europe

  Kroatien är en gammal semesterfavorit som nu gjort come-back och vuxit till ett riktigt hett resemål. Den mycket vackra kuststräckan vid Adriatiska havet och de fina kalkstensklipporna i kontrast till det turkosa havet lockar många till detta soliga paradis. Kuststäder som Split och Dubrovnik välkomnar årligen flera tusen turister och är förutom städer för sol och bad även intressanta historiska centrum. Huvudstaden Zagreb ligger inåt landet men är även det en spännande stad fylld av historiska sevärdheter som Sant Markus kyrka, Lotrščaktornet och Zagrebs katedral.

  Landet förknippas med stranddagar och solsemester, men under vintern kan en resa till Kroatien också bjuda på mycket intressant. I norr finner du vacker natur och även en del skidorter som du under årets kallare månader kan besöka för att ge dig ut i skidbackarna. I den underbara nationalparken Krka finner du magiska vattenfall och grönska som vi starkt rekommenderar att utforska. Den berömda nationalparken ligger i området Šibenik-Knins mellan Split och Zadar. Utöver detta finns det sju andra nationalparker i landet så bästa sättet att ta sig till alla är med hjälp av en billig hyrbil från Auto Europe. Med oss kan du enkelt boka en prisvärd bil inför ditt äventyr här på vår hemsida eller så kan du fortsätta läsa denna reseguide om Kroatien för att finna inspiration inför resan.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Kroatien nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Kroatien

  Börja resan i Zagreb, den sofistikerade huvudstaden. I Zagreb kan man besöka Ban Jelacic´s Central Square som är omgivet av historiska och vackra byggnader som hintar om stadens djupa rötter. Du kan också hämta din bil i Dubrovnik som sägs vara en av de vackraste städerna vid Adriatiska havet.

  Ska du på bilsemester till Kroatien kan du starta din road trip på valfri plats och upptäcka mer av vad landet har att erbjuda! Om du vill ta en klassisk road trip som är lite kortare och koncentrerad på södra delen av landet kan du ta dig från Split till Hvar och till sist Dubrovnik. Den totala restiden gå upp till cirka 6 timmar och passar dig som vill stanna kvar lite extra länge på varje destination. Tack vara envägshyra kan du hämta fordonet i en stad och lämna den i en annan vilket är det ultimata om du planerar en större road trip i landet.

  Krka National ParkOm du vill se andra ställen i Kroatien kan du börja din road trip i huvudstaden Zagreb för att sedan därifrån ta dig till populära Dubrovnik i söder eller Rijeka och Pula i norr. På vägen kan man exempelvis besöka Plitvice Nationalpark, Zada, Murterön och Sibenik. Zadar är en stad som är väldigt annorlunda till skillnad från andra städer I landet, det är därför värt att stanna i denna stad för att få en helhetskänsla av landet., bland annat kan du besöka sevärdheterna Havsorgeln och minnesmärket vid namn Hälsning till Solen.

  Med i Kroatien finns det mer än bara städer att utforska. De åtta nationalparkerna Brijuni, Mljet, Kornatiöarna, Paklenica, Plitvicka Jezera, Risnjak, Norra Velebit och Krka bjuder alla på något speciellt i naturväg och är därför väl värt ett besök. Främst rekommenderar vi Krka som ligger nära Split och Dubrovnik och som är hem till natursköna vattenfall och grönska. Glöm inte att packa med badkläderna bara för här kan du inte bara beundra vattenfallet från avstånd utan även hoppa ner i det kristallklara vattnet för att ta dig en närmare titt. Plitvicka Jezera ligger mellan Zagreb och Split och är även den en nationalpark fylld av sjöar och vattenfall som du kan bada i.


  Att göra i Kroatien

  Det finns så mycket att se i hela Kroatien och de olika områdena har alla sina egna pärlor. Läget vid Adriatiska havet gör självklart att landet har en stark relation till havet och detta speglar sig i hela landet. Men Kroatien är mer än sin långa kuststräcka, med spännande kultur som har influenser från både väst- och östvärlden är det något alldeles unikt i luften. Vad man kan hitta på i landet beror mycket på var man befinner sig, men nedan tipsar vi om några platser som brukar vara uppskattade.

  Split

  • Plitvice Nationalpark: En av Kroatiens mest kända ställen att besöka är denna nationalpark i den centrala delen av landet. Parken består av 16 små sjöar med vattenfall och berg. En riktigt vacker plats att besöka som dessutom är öppen året runt. Se till att vara säker på hur vädret är under tiden du planerar att besöka parken, då det ibland kan vara mycket regnigt och dimmigt och tyvärr dåliga väderförhållande. Försök besöka nationalparken under en varm och solig dag så du kan ta dig ett svalkande dopp i en av de fridfulla sjöarna samtidigt som du hör vattenfallen i bakgrunden.

  • Dubrovnik: Denna stad sägs vara en av Medelhavets vackraste platser. Här kan man njuta av sol och bad, samt mycket historia. Gamla Stan som kallas Stari Grad är en av de stora sevärdheterna - här kan du ta en promenad och besöka museer, katedraler och fina kyrkor. Om man vill njuta av en enastående utsikt kan man ta en linbana till Srd, det 405 meter höga berget, eller ta en promenad på ringmuren som även den bjuder på en bra utsikt över havet och centrum. Är du ett fan av Game of Thrones rekommenderar vi starkt att besöka Gradac Park och Minčeta tower som var två av inspelningsplatserna i tv-serien, Dubrovnik var faktiskt den främsta inspelningsplatsen och många av scenerna från Kings Landing togs här.

  • Vis: Längst ut i Adriatiska havet ligger en rofylld ö man inte får missa! Här ligger en gammal fiskeby, vita stenhus och medeltida kyrkor. Det finns möjlighet till att vandra eller dyka och många dykkurser för allt från nybörjare till avancerade går att ta. Vill man bara slappa på stranden går det såklart också bra och ön är full av idylliska sandstränder, bland annat Smokova, Grandovac Beach och Stonica. För att ta sig hit kan man ta färja från Split, men tänk på att fråga leverantören om du får åka färja med din hyrbil innan du ger dig iväg.

  • Split: Stadens historia sträcker sig tillbaka till 400 f.Kr och är en av de äldsta i området. Det romerska palatset Diocletianus är en av stadens främsta sevärdheter och byggdes av kejsaren Diocletianus på 200-talet och vittnar därför om stadens långa historia. Palatsets sägs vara en av de största och bäst bevarade sedan denna tid och är något du absolut inte får missa om du besöker Split. Andra historiska sevärdheter är Klisfäsningen, Gyllene porten och stadens katedral. Men det finns mer än historia här, besök Green Market för en mysig marknad, ta dig till Marjan Forsest park för lite grönska eller till Beach Bane för en härlig stranddag.

  • Pula: Även Pula i nordvästra delen av Kroatien är hem till intressanta historiska arv från Romarrikets stormaktstid. Pula Arena är en av de bäst bevarade romerska amfiteatrarna som finns kvar idag och befinner sig därför på UNESCO:s världsarvslista. Pula ligger på halvön Istrien och är belägen i en stor vik vilket gör att den har ett naturlig skydd från starka vindar och så vidare. Staden är främst känd för alla sina romerska byggnader, men har även andra sevärdheter som Aquarium Pula, Brijuni National Parl, Fort Punta Christo och Seagull’s Rocks.

  Lite historia

  Vid 500- och 600-talet började kroater och slaver bosätta sig i dagens område som kallas Kroatien. Efter det har landet erövrats av kringliggande länder som Ungern på 1100-talet, Venedig under 1200-talet och det osmanska riket vid 1450. 1830 bildades det kroatiska språket och efter första världskriget 1918 bildades en federation som fick namnet Jugoslavien, som bestod av nuvarande Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien. Kroatien är ett land som ärvt inflytande från många länder, både i öst och väst, och har därför en spännande och unik kultur.

  1980 började en kamp för självständighet i landet som lyckades 1991 efter ett allmänt val. Detta ledde till ett inbördeskrig som fortsatte enda fram till 1995 då ett fredsavtal slöts. Från 2000 har Kroatien utvecklats mer i demokratisk riktning och 2009 blev de medlemmar i NATO och 2013 blev de medlemmar i EU. På grund av oroligheterna som rådde i landet under 80 och 90-talet landet betraktades det då inte som någon höjdare inom turism, men sedan fred slutit och det lugnat ner sig med de etniska såväl som politiska konflikterna har landet etablerat sig som en av Europas främsta turistmål.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Kroatien

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterMålet med denna reseguide för Kroatien som vi utformat är att inspirera dig inför sin resa samt att göra din resa lättare genom att besvara frågor relaterat till visum, valuta, eluttag och så vidare. Det är just detta vi gör nedan och där kan du hitta svaren på några vanliga frågor som ställs av de som ska på semester till landet. Hittar du inte svaret på din fråga nedan kan du även ringa +46 10 888 66 52 för att få tala med en av våra reservationsagenter som kan ge dig den nyaste informationen om att besöka Kroatien samt besvara alla dina hyrbilsrelaterade frågor.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Kroatien?

  Tillsammans med våra pålitliga leverantörer kan vi erbjuda kunder ett stort utbud på både destinationer och fordon i olika kategorier och prisklasser. Varje kategori har självklart sina egna fördelar och nackdelar, och det är egentligen bara du som vet vad för typ av fordon som är bäst för din typ av resa. Till exempel kan en bil från vår mini- eller ekonomiklass räcka gott och väl om du endast ska turista centrala Rijeka eller Zadar, dock kan det bli problematiskt att få plats om ni är en stor familj med mycket packning. Har man ett stort resesällskap eller ska köra längre sträckor kan det därför vara värt att boka ett större fordon, till exempel en bil från vår Standard/Full-Size kategori.

  Ska du utforska de lite mer öde områdena kan vi rekommendera att boka en SUV eftersom dessa fordon klarar sig bra i lite tuffare terräng. Vi har även minibussar, husbilar och lyxbilar för de som letar efter ett lite speciellare fordon med unika egenskaper. Du märket, utbudet är enormt och bästa sättet att ta ett beslut om vilket fordon som är bäst för dig är att komma på vad som är viktigast för dig. Är det komfort? Stil? Budget? Eller kanske miljöavtrycket? Klicka dig in på vår sida där vi beskriver våra fordonskategorier så du kan se vilken kategori du ska välja.

   

  Vad är valutan i Kroatien?

  I Kroatien har man Kuna (HRK). Valuta kan man växla på banker eller på växlingskontor. Nästan överallt kan man räkna med att kunna betala med kreditkort, i alla fall i städerna. Ska man besöka lite mer avlägsna område kan det vara smart att ha med sig lite kontanter utifall att internationella kreditkort inte accepteras.

   

  Vilken tidszon är Kroatien i?

  Kroatien har samma tid som oss i Sverige (GMT-1). I Kroatien har man också vinter/sommar tid.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Kroatien?

  I Kroatien har man 230 volt, 50Hz. Vanlig europeisk stil på eluttagen. Två-pin adaptor är alltså standard och du behöver därför inte adapter till din svenska elektronik.

   

  Behöver jag visum för att resa till Kroatien?

  Som innehavare av ett svenskt pass behöver man som besökare inget visum för att åka till Kroatien. Ska man stanna längre än tre månader kan man dock behöva ansöka om visum, till exempel ett studentvisum eller arbetsvisum. I huvudstaden Zagreb har Svenska Ambassaden ett kontor och det är dit du ska vända dig om du får problem eller har frågor och behöver hjälp av en svensk myndighet medan du befinner dig i landet. Uppmärksamma att ambassaden har stängt på helger och helgdagar men är annars öppet som vanligt. Vänligen gå till Ambassadens hemsida för mer information.

  Sveriges ambassad i Zagreb
  Embassy of Sweden
  Strojarska 20/24:e våningen
  Zagreb, Kroatien
  Email: ambassaden.zagreb@gov.se
  Telefon: +385 1 492 51 00

   

  Vilka är de mest använda fraserna på kroatiska?

  Kroatiska och serbiska är förekommande i Kroatien även om kroatiska är det enda officiella språket. Tyska är också ganska vanligt i de norra delarna av landet och längs med kusten är det inte ovanligt att höra italienska då Italien ligger på andra sidan av adriatiska havet. Som sagt är dock kroatiska det officiella språket och nedan har vi därför listat några vanliga ord och fraser du kan ha hjälp av under din tid i landet.

  Hej - Bok eller Bog
  Hur mår du? - Kako ste
  Bra, tack- Dobro sam, hvala
  Snälla - Molim
  Tack - Hvala
  Ja - Da
  Nej - Ne
  Vad heter du? - Kako se zovete?
  Polis - Policija
  Kan jag få låna din telefon? - Mogu li se psluziti telefonom


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Kroatien

  Resinformation Kroatien

  Reseinspiration - Kroatien: Ett land fyllt av charm