Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I DUBROVNIK

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Dubrovnik – Utforska södra Kroatien

  Att boka en hyrbil i Dubrovnik är inte alls komplicerat om du använder dig av Auto Europe. Via oss kan du enkelt jämföra olika företag, erbjudande, bilar och priser för att kunna ta ett beslut om vilken bil du ska boka till din semester i södra Kroatien. Dubrovnik är en riktig turistmagnet eftersom de vackra kalkstensklipporna vid kusten skapar en exotisk plats med goda bad och solmöjligheter. Belägen vid det adriatiska havet är det just det kristallklara havsvattnet, familjevänliga stränderna och naturligt skapade klipporna som man kan bada ifrån som lockar mest, även om staden även har ett charmigt samhälle och historiska sevärdheter. Bland annat är gamla stan med sina gotiska kyrkor, kloster, palats, borgar och fontäner från renässansen uppställd på UNESCO:s världsarvslista.

  Dubrovnik har även en berömd stadsmur med ikoniska vyer över horisonten och de orangea hustaken i gamla stan. Muren byggdes först på Medeltiden men de mest välbevarade delarna genomgick en stor renovering mellan 1100-talet och 1600-talet. Som högst är muren 25 meter och den sträcker sig över 1900 meter runt gamla stan och det adriatiska havets kust. Ta en promenad längst muren och ta del av denna fantastiska sevärdhet i centrala Dubrovnik. I centrum finns det mycket att se och göra men vill du utforska områdena lite utanför stan kan det vara önskvärt att boka en bil. Många av de bästa stränderna och naturområdena ligger en bit utanför stadskärnan, en bil är därför det ultimata valet för den som vill få ut så mycket som möjligt av sin tid i Dubrovnik. Ta gärna del av tidigare kunders utvärderingar av hyrbil i Dubrovnik innan du själv bokar din bil i staden.

  Hur är trafiken i Dubrovnik?

  Det är inga större svårigheter att köra i Dubrovnik. Visst kan en del av vägarna vara i dåligt skick eller vara väldigt smala, men detta gäller främst de små vägarna vid kusten eller utanför stan. I gamla stan är det också körförbud så det bästa sättet att utforska detta historiska område är till fots. Utöver detta ska det inte vara några problem att köra i Dubrovnik, vägarna är för det mesta väl omhändertagna och det är tydligt skyltat. Många av reglerna och lagarna ute i trafiken är dessutom samma som hemma i Sverige, bland annat är det högertrafik och bilbälte är obligatoriskt. Trots det kan det vara bra att läsa på lite om hur det är att köra i landet, du kan läsa mer om Kroatiens trafikvanor här.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Dubrovnik?

  Som sagt är gamla stan en trafikfri zon, du kan därför glömma att parkera där. Det bästa är att parkera en bit utanför centrum och sedan promenera, cykla eller ta bussen till sin slutdestination. Det finns en del allmänna gratisparkeringar i Dubrovnik, men dessa är få och oftast redan upptagna. Det kan vara en utmaning att hitta parkering i Dubrovnik och ditt bästa alternativ är att ställa dig på en av de avgiftsbelagda parkeringarna. Staden är uppdelad i fem parkeringszoner där priset varierar beroende på vilken zon du ställer dig i, den dyraste zonen (röd) kostar 40 HRK/timme eller 800HRK/dygn och den billigaste zonen (blå) är oftast gratis eller kostar bara några få HRK. Observera också att priset på zonerna kan variera beroende på vilken tid på året du parkerar där, priset är till exempel högre under sommarens högsäsong när efterfrågan på parkeringar är större.

  Du kan se en parkeringskarta över Dubrovnik här.

  Dubrovnik flygplats

  Ska du hyra bil i Dubrovnik kan du förutom i centrum också hämta upp fordonet på stadens flygplats - perfekt om du vill påbörja semesteräventyret så snabbt som möjligt! Flygplatsen, som kort och gott heter Dubrovnik Airport, ligger cirka två mil söder om centrala Dubrovnik i det lilla samhället Čilipi. Flygplatsen låg först i området Gruda, men efter andra världskriget flyttade den sin verksamhet till Čilipi var den alltså står än idag. Det är ingen jättestor flygplats men eftersom Dubrovnik är en populär semesterdestination har den en del internationella destinationer, bland annat till Storbritannien, Italien och Frankrike. Observera att många av flygen till de internationella destinationerna är säsongsberoende och endast avgår under sommarhalvåret, inrikes flyg till Zagreb och Split avgår dock året runt.

  Dubrovnik Airport – (DBV)
  Flygplatsen ligger cirka 22 kilometer utanför Dubrovnik i byn Čilipi.
  Adress: Dobrota 24, 20213, Čilipi, Kroatien
  Hemsida: www.airport-dubrovnik.hr/
  Telefon: +385 20 773 100

  Att göra i Dubrovnik

  Har du bokat en resa till Dubrovnik har du nog redan en överblick av vad staden har att erbjuda. Kanske har du sätt bilder på de orangea hustaken i gamla stan, på de vita kalkstensklipporna längst med kusen och den härliga maten med inspiration från havet. Trots detta vill vi tipsa dig om några absolut måsten du bara inte får missa om du ska resa till Dubrovnik, om inget annat kan du lära dig mer om sakerna du redan sätt på bild!

  • Tvrđava Minčeta - Denna fantastiska stenborg från 1300-talet befinner sig på stadens högsta punkt och bjuder därför inte bara på historia utan också häpnadsväckande utsikter. Fortet har fått sitt namn efter familjen Minčeta som på 1300-talet ägde marken borgen byggdes på. Tvrđava Minčeta är ansluten till den långa stadsmuren som är en av stadens främsta sevärdheter, stadsmuren är över 1900 meter lång och byggdes under medeltiden (även om flera renoveringar på senare år har skett).

  • Dubrovnik Cable Car - Med löftet om att ge besökare den bästa utsikten över Dubrovnik är det oerhört populärt bland turister att hoppa in i en av linbanevagnarna som tar dem 778 meter upp i luften. Sträckan upp till toppen tar cirka fyra minuter och väl uppe kommer de anlända till fortet Imperial Fort som i sig är en fantastisk sevärdhet. Fortet byggdes i början av 1800-talet av Napoleon och är en historisk sevärdhet med magisk utsikt över Dubrovniks gamla stan och det lugnande havet. På toppen finns det även en restaurang och bar där den som vill kan avnjuta lite god medelhavsmat och vin från en av landets lokala vingårdar.

  • Lovrijenac - Lovrijenac är ännu en gammal borg med vacker utsikt. Till skillnad från Tvrđava Minčeta, är Lovrijenac inte ansluten till stadsmuren dock utan befinner sig väst om muren och var under 1500-talet och framåt en viktig punkt för stadens försvar. Idag är borgen starkt förknippad med sina härliga teaterföreställningar som bjuder in till både tragedi och komedi. Borgen har på senare år också blivit en filmstjärna, fantasy serien Game of Thrones använde nämligen Lovrijenac som en inspelningsplats och bogen föreställer i serien slottet ”Red Keep”. Oavsett om du är ett fan av Game of Thrones eller inte är Lovrijenac en underbar sevärdhet du inte får missa.

  • Lokrum - Hoppa på färjan över till den lilla ön Lokrum som ligger cirka 600 mil utanför Dubrovnik. Denna grönskande ö är en mysig liten utflykt med tjocka skogsområden, fantastiska badmöjligheter och ett folkkärt gammalt kloster som går att besöka. På ön finns det också en botanisk trädgård med flera hundra olika träd- och växtarter som är en härlig omväxling från centrala Dubrovnik med sina många byggnader. Du tar dig till Lokrum via en färja som antingen avgår från Porporela eller Dubrovnik`s Old Port, alternativt kan du hyra en kajak ock paddla dit på egen hand. Det går även att boka en guidad tur med kajak för den som önskar.

  • War Photo Limited - I gamla stan finns det ett berörande museum med fokus på krig och konflikt. Museet består främst av fotografi från journalister som varit närvarande i kritiska situationer runt om i världen. Syftet med utställningen är att öppna upp besökarnas ögon till vad krig innebär och för folk att se dessa råa, känsloväckande och hemska bilder för att förstå krigs påverkan. Det finns ingen politisk anda bakom detta museum, utan syftet är endast att uppmärksamma vad för inverkan krig har på människor, samhällen och länder. Du kan läsa mer om War Photo Limited på museets hemsida.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Dubrovnik

  Det bästa sättet att uppleva Dubrovnik är med hjälp av en bil, se därför till att boka din hyrbil i Dubrovnik så snabbt som möjligt för att se till att garantera priset. Med en bil kan du ta dig runt mellan olika sevärdheter och platser utan att behöva planera och vänta på kollektivtrafiken eller dyra taxibilar. Dessutom kan du med hjälp av en bil köra till avlägsna stränder och utsiktsplatser som du annars hade missat. Bland annat kan du åka på en av följande dagsutflykter om du har tillgång till en bil:

  Montenegro

  Passa på att besöka ännu ett baltiskt land när du befinner dig i Dubrovnik. Montenegro som är ett väldigt litet land söder om Dubrovnik ligger bara några mil bort, du kan passera gränsen efter mindre än en timmes bilfärd. Landet har vacker natur med mycket berg och grönska, tillsammans med sin historiska arkitektur med medeltida kloster, kyrkor och borgar är Montenegro en underbar dagstur att ta från Dubrovnik. Precis som Kroatien har Montenegro också en lång kust ut mot det adriatiska havet och bjuder därför på sol och badmöjligheter i världsklass. Populära sevärdheter i Montenegro är klostret Ostrog Monastery, kyrkan Our Lady of the Rocks och den enorma glasiärsjön Crno Jezero i landets norra del.

  Mijet

  Förutom Lokrum finns det en annan grönskande ö utanför Kroatiens kust. Mijet är större än Lokrum och är därför perfekt att utforska under en dag, i alla fall om man gillar att vandra i vacker natur. En tredjedel av ön består av Miljet Nationalpark som bland annat är hem till två turkosa saltvatten sjöar. Mijet är verkligen en paradis ö och förutom vandring är det också vanligt att turister paddlar kajak i dessa exotiska sjöar eller hoppar på cykeln och trampar sig ut i en av montainbikespåren. På ön finns det även ett kloster vid namn Benedictine Monastery som funnits här sedan 1200-talet, passa på att besöka det om du tagit dig över till Mijet via färjan som avgår regelbundet.

  Zadar

  Fyra timmar norr om Dubrovnik finner du en annan populär stad i Kroatien, nämligen Zadar som är en av landets äldsta städer. Sevärdheter inkluderar Curch of St Donatus, Cathedral of St. Anastasia och det nytänkande instrumentet Sea Organ som ser ut som trappor vid vattnet men som spelar musik när havets vågor slår mot ”trappstegen”. Zedar är en fartfylld stad så här finner du även lokala marknader där du kan fynda allt mellan himmel och jord såväl som många barer och restauranger. Men inte bara det, belägen vid kusten finns det en kort bit utanför stan även soliga stränder med både sand och klippor beroende på vad du föredrar.

  Veliki žali Beach

  För att ta sig till Veliki žali Beach krävs det att man har en egen bil, detta betyder att stranden ofta inte har lika mycket besökare som andra stränder i närheten av Dubrovnik, till exempel Kupari Beach, Uvala Lapad Beach och Bellevue Beach. Men låt inte turisternas frånvaro lura dig, stranden är exakt det man föreställer när man tänker på en strand i Kroatien – kristallklart vatten, vit sand och stenig botten. På stranden finns det dessutom en restaurang och kiosk där man kan köpa någon god drink eller en svalkande glass. Veliki žali Beach ligger cirka 30 minuter norr om Dubrovnik men tro oss, det är värt varenda minut!

  Ta sig runt i Dubrovnik

  Det finns inget bättre sätt att uppleva södra Kroatien på än med en bil, därför rekommenderar vi att hyra bil i Dubrovnik om du ska på semester hit. På så sätt kan du ta dig till ställen som annars är svåråtkomliga för turister, till exempel lite mer avskilda stränder och vackra naturområden. Men är du inte bekväm i att köra bil i ett främmande land eller av någon anledning inte vill boka en hyrbil så finns det andra alternativ. Taxi är vanligt i Dubrovnik och priserna är billigare än hemma i Sverige, ditt billigaste alternativ är dock att använda dig av stadens kollektivtrafik som består av bussar. Det finns ingen tågstation i Dubrovnik, den närmaste tågstationen ligger cirka 10 mil norr om Dubrovnik i staden Ploce, därifrån kan du bland annat ta dig till Split, Mostar och Zadar.

  Viktiga länkar

  Turistinformation Dubrovnik