Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION ISLAND

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Island – Upptäck Islands magi

  Island är känt för sina heta källor eftersom ön i grund och botten består av vulkaner vilket gör det möjligt att bada i naturliga källor året om som håller temperaturer på över 30 grader. Islands huvudstad och tillika största stad är Reykjavik och det är en av Europas minsta huvudstäder. Där kan du besöka Hallgrimskikja som är stadens högsta byggnad, Nautholsvik som är en sandstrand med uppvärmt havsvatten och Perlan som är en restaurang i en glasdom uppbyggd ovanpå stadens vattenreservoarer. En resa till Island gör att det känns som du färdas till ett sagoland eftersom inget annat land i världen bjuder på så många spektakulära upplevelser som Island. Ta dig runt bland glaciärer, bubblande varma källor, vita hästar och sprutande gejsrar.

  Landet är verkligen ett unikt land och en friluftsmänniskans dröm med spännande naturfenomen och vacker natur. Här på vår reseguide om Island kan du samla inspiration inför din resa och vi tipsar om ställen att se, saker att göra samt ger dig praktisk information som vilken typ av fordon du bör hyra. Med störst sannolikhet kommer du anlända på den internationella flygplatsen i Keflavik vilket betyder att ditt äventyr börjar i Islands södra delar. Det är detta område som är mest folktät och huvudstaden Reykjavik är faktisk hem till två tredjedelar av hela Islands befolkning. Det låter extremt mycket men Island är ett väldigt litet land som är stolta över sitt ursprung och sina traditioner och huvudstaden är var de flesta jobbmöjligheterna finns. Även om Reykjavik är en underbar stad kommer dock de flesta hit för att utforska Islands natur och det gör man bäst med en bil. Hyr en billig bil via Auto Europe och fortsätt läsa vår reseguide för att finna inspiration inför din vistelse.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Island nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil på Island

  Island som en liten ö är förmodligen det mest optimala road trip resmålet man kan resa till och man upplever ön på bästa sätt med en bil. Den mest klassiska bilrutten är att följa Riksväg 1 som är en 133 mil lång ringväg som kopplar samman de större städerna i landet, till exempel Reykjavik, Akureyri, Kópavogur, Hafnarfjörður och de större samhällena och passerar många underbara sevärdheter. Ringvägen är jämförbar med E4:an i Sverige och är den enda vägen som går runt hela ön. Om man kör längs med vägen utan några stop tar man sig runt på drygt 16 timmar. Men ack vilken skam det hade varit då det finns så otroligt mycket att se längst med rutten. Gör man en road trip och stannar vid kända sevärdheter och tar olika avstickare så tar det minst en vecka att ta sig runt och ännu längre om man vill hinna med alla häftiga sevärdheter.

  Road trip på Island

  Att göra en egen road trip med en bil är det bästa valet för de som vill utforska Island eftersom många av landets bussar slutar gå vissa årstider samt har ett begränsat körschema. Med ett körklimat som är lugnt och vänligt kommer du inte ha några problem med att ta dig runt på Island med en egen bil. Kanske börjar du resa med att besöka de enorma vattenfallen Seljalansfoss och Skógafoss som ligger i landets södra delar och sen följer ringvägen upp till issjön Jökulsárlón och sedan vidare till landets norra delar där du bland annat finner flera gejsrar och vulkaniska område. Befinner du dig i norr kan du även besöka Mývatn och Akureyri innan du svänger riktningen söder igen, denna gång dock genom att köra på öns västra sida så du tagit en komplett loop runt hela ön.


  Att göra på Island

  På Island är det naturen och utomhusaktiviteterna som står i centrum. Dra på dig vandringskängorna och ge dig ut för att upptäcka vad det är som är så speciellt med de isländska landskapen. Landet är verkligen unikt med både vulkaner och glaciärer vilket har gjort att landet har kommit att kallas landet av eld och is. Du kan bokstavligt talat bada i en varmvattenkälla naturligt uppvärmd av vulkanmarken och några timmar senare ge dig på att klättra upp för en glaciär eller ett snötäckt berg. Nedan hittar du fler tips på vad du kan hitta på runt om på Island.

  • Blå lagunen: Den mest besökta platsen på hela Island är den blåa lagunen. Denna berömda konstgjorda lagun ligger som en oas mitt i ett lavafält utanför Reykjavik och är ett utomhusbad som får sitt vatten direkt från geotermiska källor och håller varma 36 - 39° C året runt. Det mineral rika vattnet har en balanserande och avkopplande inverkan på ens kropp och själ. Njut av det varma vattnet och undfly den vardagliga stressen.

  • Geysir: Detta är en av Islands gejsrar och är den som är ursprunget till ordet gejsrar. Geysir ligger nordost om Reykjavik och är den första gejsern som omnämnts i skrift och när den har ett utbrott så bildas en pelare bestående av varmt vatten och ånga som kan sträcka sig upp till 70 meter upp i luften. Det är trott att Geysir har varit aktiv i med än 10 000 år och sprutat upp tonvis med vatten under alla dessa år. Detta är inte Islands enda gejs men det är en av de största och mest kända.

  • Vattenfall på IslandSkógafoss: Detta är Islands största och mäktigaste vattenfall. Det är 25 meter brett och har ett fall på 60 meter. Det är möjligt med hjälp av vandringsleder att ta sig upp till toppen av vattenfallet för att se detta otroliga vattenspel från en annan vinkel. Den välbesökta vandringsleden som tar dig upp till toppen av vattenfallet kommer ta dig mellan två glaciärer. Det räknas som det vackraste vattenfallet på hela Island och på grund av all mist bildas det en mängd regnbågar här vilket har lett till myten att detta är födelsedagsplatsen för alla regnbågar i hela världen.

  • Reykjavik: Man kan inte ta sig till Island utan att besöka huvudstaden Reykjavik. Staden är belägen vid kusten på södra Island och har ikoniska sevärdheter som Hallgrimskirkja, Solfärd och Perlan. Utöver detta är det den livligaste delen på hela ön och här finner du massvis av butiker, restauranger och café, inte minst på huvudgatan Laugavegur som på kvällstid vaknar till liv och bjuder på festligheter.

  Lite historia

  De första bosättarna på Island härstammade från Irland, men de flydde ön när norska vikingar utvandrade till Island under 900 talet. Under norrmännens styre så inrättades alltinget, världens första demokratiska styrelseskick. Island var en fristat ända fram till 1262, då alltinget beslutade att Island skulle ansluta sig till Norge. Med Kalmarunionen 1380 blev Norge danskt och därmed Island också.

  Även efter upplösningen av Kalmar unionen förblev Island en dansk koloni där danskarnas reformer mötte hårt motstånd. Efter århundraden av hårt motstånd av isländska grupper lyckades Island bli en självständig stat i union med Danmark. Detta avtal löpte ut 1944, då Island hade en omröstning där i princip hela Island röstade för att bli en egen republik och bryta sig från Danmark. En av orsakerna de utropade sig som egen republik var för att bryta sig från Danmark som under denna tiden var ockuperat av Tyskland.


  Vanliga frågor och svar om att resa på Island

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterAuto Europe vill hjälpa dig ha den bästa resan någonsin och förutom våra restips ovan så besvarar vi nedan några vanliga frågor man kan undra över om man ska besöka Island för första gången. Vår reseguide är framtagen för att underlätta din resa och nedan besvarar vi därför frågor om landets valuta, eluttag, språk, tidszon, vad för typ av hyrbil som är bäst och mer. Om du har fler hyrbilsrelaterade frågor vänligen kontakta vår reservationsavdelning på +46 10 888 66 52 som enkelt kan besvara alla dina frågor.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa på Island?

  Ska du hålla dig i södra delen av landet där den största delen av Islands befolkning bosatt sig går det bra att boka en bil från vår kategori Mini eller Ekonomi. Detta är våra minsta och billigaste kategorier och kan vara perfekt om man till exempel bara vill ha att smidigt sätt att ta sig runt inne i Reykjavik eller köra från flygplatsen i Keflavik. Efter detta kommer kategorierna Kompakt och Mellan som innebär lite större fordon med mer plats och mer bekvämlighet. Dessa är populära kategorier eftersom de är prisvärda och tillåter en att utforska Island tryggt och säkert, med dessa fordon kan man enkelt köra ringvägen runt för att upptäcka allt Island har att bjuda på.

  Standard/Full-Size är även de stora fordon med en hög level av komfort. Denna kategori är för de som vill ha ett kraftigare fordon med mycket utrymme att ta sig runt på Island med. Vår största kategori är våra SUV:s dock, dessa är perfekta att hyra under vintertid eftersom de hanterar bra att köra på snö, is och andra tuffa underlag. På vissa speciella vägar på Island får endast fyrhjulsdrivna SUV:s köra så kolla gärna upp vilken rutt du ska ta och boka ett lämpligt fordon utifrån landets lagar och restriktioner. Vänligen klicka här om du vill läsa mer om våra olika fordonskategorier.

   

  Vad är valutan på Island?

  På Island används den isländska kronan ISK som valuta. Den kommer i valörerna 1, 5, 10, 50 och 100 i mynt medans de högre valörerna är i sedlar. 1 isk är 100 aurar, motsvarande öre, vilket numera inte används varse sig i mynt eller transaktioner. Kort används också frekvent på Island, speciellt i de större städerna.

   

  Vilken tidszon är Island i?

  Island ligger en timme efter svensk tid, de tillhör tidszonen GMT medan Sverige är GMT + 1. Precis som Sverige har Island också sommar och vinter tid.

   

  El - Behöver jag en reseadapter på Island?

  Island har samma uttagstyp som Sverige med samma volt spänning. För din resa till Island behöver du alltså inte ta med dig någon speciell adapter för din tekniska utrustning.

   

  Behöver jag visum för att resa till Island?

  Som svensk medborgare behöver du inget visum för att besöka Island. Mellan de nordiska länderna behöver man inget visum för att besöka varandras länder, ett pass kan dock behövas. Detta gäller speciellt om man flyger hit då flygbolagen ofta kräver ett pass för alla sina resenärer, men även vid ankomst till Island kan gränskontrollen be dig visa ditt pass. I huvudstaden Reykjavik finns det en svensk ambassad, kontaktinformation till den hittar du nedan och dit kan du vända dig om du behöver komma i kontakt med en svensk myndighet medan du befinner dig på Island.

  Sveriges ambassad i Reykjavik
  Svenska ambassaden
  Lágmuli 7
  128 Reykjavik, Island
  Email: ambassaden.reykjavik@gov.se
  Telefon: +354 520 12 30

   

  Vilka är de mest använda fraserna på isländska?

  På Island är det officiella språket Isländska, men de flesta förstår även engelska och danska mycket väl eftersom det är obligatoriska språkämnen i grundskolan. Den Isländska danskan är dessutom en förenklad variation av danskan, vilket oftast kallas för skandinaviska och är enkel att förstå även för svenskar och norrmän. Här nedan är några mycket användbara fraser som kan vara bra att använda för sitt besök på Island.

  Hej - Halló
  Godmorgon - Góðan daginn
  Godnatt - Góða nótt
  Hur mycket kostar det? - Hvað kostar það?
  Tack - Takk fyrir
  Pratar du engelska? - Þú talar ensku?
  Nej - Nei
  Ja - Já


  Nyttiga länkar

  Resetips - 3 Skäl för att besöka Island

  Officiell turistinformation för Island

  Reseinformation Island