Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  3 skäl för att besöka Island och 5 insidertips hur du förbereder dig optimalt

  I samband med att ett nytt lågprisbolag (wow air) gör entré i Sverige med transatlantiska avgångar från Västerås till USA via Reykjavik, som vi skrev om tidigare i veckan via Facebook och Twitter, passar vi på att ge dig tre anledningar till varför du bör göra ett besök på sagolika Island.

  1. Island är som gjord för ett biläventyr

  Om du är en aktiv person som tycker om aktiva semestrar är Island den perfekta destinationen för dig! Det bästa sättet att resa runt Island är genom att hyra en egen bil. Detta ger dig ovärderlig frihet till att skapa ditt eget, unika äventyr. Highway 1, även kallad ringvägen, tar dig runt hela Island längs med Atlantkusten och genom de flesta av landets magiska landmärken och sevärdheter. Detta är den perfekta semesterrutten för alla som är intresserade av att upptäcka Island (och ärligt talat, vem är inte det?). Då det finns en uppsjö mysiga fiskebyar att stanna till vid och övernatta på är det bara era inplanerade kringaktiviteter som sätter gränserna för hur långt ni kan åka på en dag. Totalt tar det cirka 16-17 timmar att åka ett helt varv, beroende på trafik och väderförhållanden. Det bör dock poängteras att detta är mer passande som en sommaraktivitet och att vintern kommer snabbare och hårdare på Island än i Sverige. Dock ska det inte vara några problem att ta denna rutt oktober ut och det går även att resa rutten runt även på vintern, dock är en bil med fyrhjulsdrift en stark rekommendation.

  Ett par nyttiga tips för er som ska hyra bil på Island är att:

  • Planera er rutt i förväg och uppdatera er kring framkomligheten via The Icelandic Road and Coastal Administration innan ni ger er iväg och under er resa, när möjlighet finns.

  • Ta med er en karta och ladda hem appen '112 Iceland ', som sänder en signal med era koordinater till Islands räddningstjänst. Du kan också checka in din senaste position och lämna ett spår efter dig, vilket underlättar en räddningsinsats om något mot förmodan inte skulle gå som planerat.

  • Fyll på bensintanken varje gång du ser en bensinstation. Avstånden kan vara långa mellan de olika stationerna och väderförhållandena kan ändras drastiskt, vilket gör en körsträcka på 2h enligt Google maps i realiteten till en sträcka på 5h. Vanligtvis är stationerna obemannade och du kan enbart betala med kreditkort. Se till att du har med dig åtminstone två kreditkort, om det ena kortet inte kan debiteras p.g.a. anslutningsproblem med banken. Du kan läsa mer om bränslepolicys här och hur du vet vilken sida av bilen bränsletanken sitter på här.

  • Fyll på rikligt med tilltugg, vatten och toapapper innan ni åker och fyll på förrådet när ni får möjlighet till det. Inga motiveringar till detta behövs. Maximera dagsljuset och se till att ha en back-up-lösning utifall att det inte är möjligt att passera de sträckor som ni hade planerat att klara av. Till exempel extra pengar för oförutsedda utgifter som oplanerade hotellnätter. Tänk också på att djur finns överallt på Island under sommarhalvåret. Sakta in och var uppmärksam.

  • Tänk också på att vissa av våra uthyrare av hyrbilar på Island har restriktioner gällande vägar ni kan åka på. F-klassade vägar, väg 35 mot Kjolur och väg 550 mot Kaldidalur är till exempel endast tillåtet med bilar med fyrhjulsdrift. Var därför noga med att ange detta när ni bokar via vår hemsida, så att vår uthyrare bekräftar rätt typ av bil åt er.Den enda avgiftsbelagda sträckan på Highway 1 är tunneln under Hvalfjörður, som kostar cirka 800 isländska kronor. Det går också bra att åka runt tunneln, vilket blir en omväg (men en vacker sådan) på ungefär fem mil.

  2. Naturen

  Flertalet människor som har besökt Island har beskrivit ön som den mest magiska platsen i hela världen, orörd av tiden, sprängfylld av vattenfall, glaciärer, vandringsleder och varma källor. Islands avlägsna och norra placering gör vinterhalvåret utmärkt lägligt för att se norrskenets discobelysning på himlen, som vanligtvis syns som bäst under vindstilla kvällar med bitande kyla. Den vilda och oländiga naturen är en av de främsta anledningarna till varför vi uppskattar Island och på inget annat ställe på Island är omgivningen vildare och oländigare än på Västfjordarna, en halvö i nordvästra Island med fler vattenfall än människor. Från Ísafjörður som bas kan du bland annat utforska vattenfallet Dynjandi, paddla kajak i fjordarna eller speja ut över Atlanten från Latrabjargs skarpa, dramatiska kustklippor tillsammans med häckande fåglar. Passa på att besöka museet för isländsk trolldom och häxeri i Hólmavík om du har vägarna förbi. Ett underhållande avbrott och variation från naturens intryck, som gör landet än mer mystiskt efter besöket.Fler avstickare värda ett besök är givetvis gejsern, Geysir som gett namnet till samtliga varma källor på Island. Geysir ligger nordost om Reykjavik och strax bredvid den ligger Strokkur som har utbrott med täta mellanrum. Ni kan sedan resa vidare in i landet, förbi vattenfallet Gullfoss och vidare upp till naturreservatet Hveravellir, beläget mellan två glaciärer med gott om varma källor och en spaanläggning där ni kan vila upp er med hög komfort mitt ute i den tysta, lugnande naturen.

  Packa med er tält, sovsäck och ett gasolkök när ni reser hemifrån och vandra ned för Laugavegurinn, som spänner sig cirka 55 kilometer över vidsträckt natur längs med varma källor. Leden börjar i Landmannalaugar och sträcker sig hela vägen genom dal och glaciärer ned till Þórsmörk. Det kraftigt varierande landskapet kommer att hänföra dig längs med varje steg på vägen med sina minnesvärda och häpnadsväckande smaragdgröna dalar, stora glaciärer och kala berg. Den genomsnittliga tiden som avsätts för denna vandring är 2 till 4 dagar.För er som inte riktigt känner för att släpa runt en väska och sova i ett tält ett par dagar behöver ni inte oroa för att gå miste om storslagen natur. Längs motorvägen highway 1 ligger bland annat de sevärda vattenfallen Seljalandsfoss, Dettifoss, Skogafoss och Godafoss.Har ni inte så mycket tid på er kan ni besöka Blå lagunen, ett geotermiskt spa, beläget mellan Reykjavik och flygplatsen Keflavik. Detta är ett av Islands populäraste turistattraktioner och om än lite turistigt, helt klart värt ett besök om ni inte haft tiden till att bege er utanför huvudstaden Reykjavik för att uppleva vad Islands unika natur har att erbjuda.

  3. Reykjavik

  Om du inte riktigt lyckas slita dig från Reykjavik så har vi full förståelse för detta. Förutom klassiska sevärdheter som Hallgríms kyrka, skulpturen Solfar och konserthuset kommer du att hänföras av helt annorlunda och unika intryck än från någon annan huvudstad i Europa

  I fotspåren av finanskrisen år 2008, som slog Island hårt, har islänningarna hitta nya, kreativa sätt att använda sina resurser på. Detta återspeglas inte minst i den ständigt varierande gatukonsten, på caféer och nattklubbars atmosfär och på modet. Är det någonting moderna Reykjavik förknippas mest med idag förutom sitt legendariskt nattliv så är det sitt rebelliska, excentriska, okonventionella, europeiska avantgarde-mode som florerar på gatorna runt om i Reykjavik, typiskt för sin småskaliga design och produktion med endast lokala råmaterial. Letar du efter någonting unikt att ha på dig är det i Reykjavik du ska leta och du kommer garanterat att se många plagg med flera färger, stora konstraster, ulligt, galet, yvigt och samtidigt vansinnigt snyggt.Flera isländska designers som Magnea, Another Creation, Scintilla, Eyland och Sigga Maija börjar få internationellt erkännande. Förutom detta finns det en uppsjö av spännande uppstartare som Kanill Apparel och konceptbutiker som till exempel Kiosk och Flora. Nattlivet - ett eget kapitel. De säger att om du inte har festat i Reykjavik, har du inte festat alls. Typiskt för Reykjavik är att det inte finns några stora klubbar som i övriga Europa, utan istället förvandlas de olika caféerna längs med huvudgatan Laugavergur till pubar med dansant stämning på kvällar och nätter med DJ:s från över hela världen som spelar hela natten lång. När det kommer till nattlivet är scenen uppdelad i övre Lækjargata och nedre Lækjargata. Normalt så förfestar islänningarna till cirka 01:00 innan de går ut, så se till att inte vara för tidigt ute. Ingen av pubarna tar några inträdesavgifter (såvida inget musikband har live-spelning eller något annat arrangemang pågår) och därför kan du barhoppa utan problem och utan att köa. Detta innebär också att du alltid har mycket folk i rörelse på gatan.Om du är en öl-entusiast kan vi rekommendera ett besök till Skúli ölbryggeri, som har många olika ölsorter på kran, och det som inte finns på kran har de på flaska. De har happy hour från kl. 14.00 men stänger redan kl. 01.00 på helgerna, vilket gör det till ett utmärkt ställe att börja kvällen genom att pröva olika, lokala ölsorter och samtala med sina vänner, innan ni beger er ut i natten och det riktiga festandet börjar.För de som gillar isländsk musik och vill se unga talanger innan de slår igenom bör ta sig till Hitt húsið, ett kulturhus för ungdomar. Under vintern kan du se konserter med spännande band varje lördag från 15:00 till 17:00. Adressen är Posthusstraeti 3-5 och entrén är gratis. På andra våningen i samma huset finns också ett galleri som kallas för Galleri Tukt, där du kan titta på konst av isländska tonåringar.Förutom detta finns en musiktävling varje år som heter Músíktilraunir. 2016 kommer den att hållas i Harpa från 2.a till 5:e april med avslutning 9:e april. Inträdet är mycket billigt, cirka 1000 ISK per natt under själv a tävlingen, och 1500 ISK för den sista natten. Många av Islands mest populära band har börjat sin karriär genom att vinna den här tävlingen, till exempel Of Monsters and Men, Mammút, och Agent Fresco.

  Även kring Reykjavik finns det fina vandringsleder. En av de bättre som inte är lika turistig som vissa andra sevärdheter är i Hvalfjörður, en kort körsträcka Reykjavík. Denna vandringsled tar dig till Islands högsta vattenfall som heter Glymur. Med körning och vandring är detta en dagstripp, se därför till att åka tidigt för att maximera dagsljuset.Förslag på andra aktiviteter som rekommenderas av lokalbefolkningen är att ni besöker badhusen Seltjarnarness och Vesturbæjarlaug som är billigare än Blå lagunen och med mindre turister, vilket ger en mer genuint avslappnande känsla. Tänk på att tvätta av er utan badkläder innan ni hoppar in i bassängerna av respekt för andra, eftersom desinfektionsmedel inte används.

  Redo för att kasta dig ut på ett biläventyr? Använd vår vår bokningsmotor och börja jämföra priser i 3 enkla steg idag eller kontakta oss på +46 10 888 66 52 eller skicka e-post för frågor.

  Bloggsökning


  Kategorier