Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Destinationerna i Alperna med bäst vinterutrustning för din hyrbil

  Det finns flertalet inlägg om vilka vinterdäcksregler som gäller i Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Österrike med mera under vinter. Men vart är det egentligen bäst att hämta ut sin hyrbil bland de fem giganterna när man ska åka på skidsemester i Alperna över jul, nyår, sport- och påsklov?

  Val d'Isere, Chamonix, Sella Ronda, Vialattea, Les Portes du Soleil, 4 vallées, St Anton Zillertal och Garmisch-Partenkirchen ligger alla inom ett par körtimmar bort från varandra. Längsta sträckan från Val d'Isere till Wien är på cirka 12 timmar, vilket gör Alperna utmärkt för att resa runt till olika liftsystem på semestern. De nära avstånden gör också att valet dit man tänker flyga för att påbörja semestern påverkas av priset, eftersom man bara kan ta hyrbilen från flygplatsen till sin tilltänkta destination på några körtimmar oavsett om det är i ett helt annat land. Men, vad man bör vara medveten om innan man bokar flyget är att utbud, tillgänglighet och priser på vinterutrustning till hyrbilen skiljer sig kraftigt åt mellan de olika länderna, och att den billiga flygbiljetten inte behöver innebära den billigaste totalkostnaden för semestern om du räknar in kostnaderna för extrautrustning på hyrbilen. Av denna anledning rekommenderar vi starkt att du undersöker priser för hyrbil och extrautrustning först, innan du bokar flyget så att du kan spara både pengar och få maxad säkerhet för dig och din familj.

  För din skull har vi jämfört utbudet av vinterutrustningen och priserna på dessa mellan våra 22 olika uthyrare på 150 olika kontor i de 12 största vinterdestinationerna i Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Österrike. Undersökningen gjordes med upphämtning från den 27:e december 2015 till 3:e januari 2016 (7 hyrdagar) hos samtliga leverantörer på flygplats och endast för bilar i kompakt-klassen.Nu är du sjukt sugen på att lusläsa igenom hela undersökningen förstår jag.

  Milan, Bergamo, Turin och Venedig är populära destinationer under vinterhalvåret för svenskar. Till skillnad från många andra länder brukar inte italienska uthyrare utrusta deras hyrbilar med vinterdäck. Många bilar i Italien är istället utrustade med helårsdäck.Av 18 uthyrare så erbjuder endast 1 bolag vinterdäck, dock är dessa ej garanterade och kan bara begäras om de finns på plats när bilen ska hämtas ut mot en avgift på € 15 / dag. Snökedjor erbjuds av alla bolag, medelkostnaden är € 53,5 för snökedjor för en vecka. Skidräcken erbjuds av 6 uthyrare och kostar i snitt € 43.5 för en vecka.

  Tyskland

  München är egentligen den enda väsentliga destinationen i Tyskland dit svenskar åker på vintern och som dessutom ligger nära Alperna. Ungefär en halvtimme söder om staden med Autobahn kommer du till klassiska Garmisch-Partenkirchen och Tysklands högsta punkt, Zugspitze. Efter Garmisch-Partenkirchen har du bara ytterligare en halvtimmes åkning innan du kommer in i Österrike med deras gigantiska utbud av liftsystem.Bland våra 13 uthyrare på flygplatsen i München så ingår vinterdäck i priset på vår hemsida. Dessutom erbjuder hela 9 olika uthyrare snökedjor och du kan förbeställa skidräcken med 11 leverantörer. Snittpriset för snökedjor är cirka € 92 för en vecka och € 93 för skidräcken.

  Österrike

  I ett land beläget på ett berg behöver inte åka långt för att ta dig till en skidanläggning. Direkt när du kliver ut från terminalen är du omgiven av bergstoppar oavsett vart du befinner dig. Främsta destinationer är Wien, Salzburg och Innsbruck.Vad man bör vara beredd på är att öppettiderna hos våra uthyrare i Innsbruck, som är en relativt liten flygplats, är begränsade och 6 av 9 kontor stänger innan kl. 19. Europcar, Hertz och Thrifty har öppet till 22 eller 23. Megadrive och Enterprise erbjuder servicen att de håller öppet längre mot en avgift på cirka € 40 per hyra. Detta är dock på förfrågan. Salzburg är lite generösare och fler bolag har öppet längre men, Wien är bäst och de flesta har öppet där till 22.30 - 23.00.I Österrike ingår vinterdäck i våra priser hos alla 10 leverantörer. 9 av 10 erbjuder skidräcken och snökedjor. Snittpriset för skidräcken och snökedjor är är cirka € 45 var för sig för en vecka. Även motorvägsvinjetten för Österrike ingår i priset.

  Genève

  Genève får en egen rubrik. Det luriga med Genève är att villkoren ändras beroende på vilken sida av gränsen som du hämtar ut bilen på, franska eller schweiziska, då utbudet och villkoren ändras hos samma leverantörer beroende på vilket land de tillhör. Läs därför noga nedan om du funderar på att flyga till Genève och hämta ut en hyrbil där, då utrustning och priser skiljer sig åt markant.

  Schweiz

  Schweiz är det främst Genève och Zurich som det gäller. På dessa destinationer samarbetar vi med 9 leverantörer som alla inkluderar vinterdäck i priset samt motorvägsvinjetten som kostar cirka € 34. Dessutom inkluderar vissa bolag även snökedjor i sina priser! Alla kontor erbjuder även skidräcken. Dessa kostar cirka € 56 på en vecka. Snökedjor erbjuds av 6 uthyrare och kostar cirka € 25 på en vecka.

  Frankrike

  Genève på franska sidan har inte samma utbud av vinterutrustning och motorvägsvinjetten för Schweiz är inte inkluderad i deras pris. Den mest populära destinationen är dock Nice, som bara ligger ett par körtimmar bort från skidorten Chamonix. Även om många reser till Nice av andra anledningar än skidåkningen.I Genève erbjuder 3 av 9 uthyrare vinterdäck på sina bilar. Detta ingår alltså inte i priset och kostar € 15 dag med en maxgräns på € 300 för en hyra. Hyr ni en vecka kostar vinterdäck € 120 som ni betalar på plats när ni hämtar ut bilen. 6 av 9 erbjuder dock skidräcken och snökedjor för cirka € 45 för en vecka vardera.I Nice är utbudet mycket sämre. Ingen erbjuder vinterdäck, 4 av 9 erbjuder dock snökedjor för € 45 för en vecka i snitt men 5 av 9 erbjuder skidräcken för € 43,5 i snitt för en vecka men allt är på förfrågan och kan generellt inte förbokas, utan beror på vad som finns tillgängligt på plats när ni kommer för att hämta ut bilen.

  Slutsatser

  Om du funderar på att flyga till Genève så är Schweiz den absolut bästa sidan att hämta ut en bil på. Endast 3 franska uthyrare erbjuder vinterdäck mot cirka € 105 för en vecka och € 300 max för en hyra (max € 154 med Sixt), samt att den Schweiziska motorvägsvinjetten inte ingår. Kolla därför om inte totalkostnaden faktiskt blir lägre genom att boka flyg och hyrbil på den Schweiziska sidan istället för att boka flyget till den Franska sidan.

  Utrustningsmässigt är Schweiz det bästa landet att hyra bil i när du ska resa runt i Alperna. Vinterdäck ingår i priset och likaså motorvägsvinjetten (som är dyrare än Österrikes motorvägsvinjett). Snökedjor erbjuds av majoriteten av uthyrare och ingår i priset hos vissa. Där snökedjor inte ingår är priset det lägsta i jämförelse med de andra destinationerna och kostar i snitt € 25 för en vecka. Skidräcken erbjuds av alla uthyrare för cirka € 55 i snitt. Näst dyrast i jämförelse, men dock bara med € 10. Dessutom överväger de andra fördelarna detta.På andra plats kommer Österrike.

  Vinterdäck är alltid inkluderade i våra priser på destinationer i Österrike och motorvägsvinjetten för Österrike ingår även i priset. Snökedjor finns hos nästan alla och likaså skidräcken. Priset för skidräcken ligger på € 45 för en vecka och snökedjor ligger även de på € 45 i snitt för en vecka. Dock drar två uthyrare upp snittpriset och tar man bort dessa landar snökedjor på € 35 i snitt för en vecka. Näst billigast efter Schweiz. Däremot kan det vara så att Österrike blir den billigare totalkostnaden även om du köper motorvägsvinjetten för Schweiz, om priset för hyrbilen är markant billigare än i Schweiz, så glöm inte att jämföra mellan de olika destinationerna. Håll dock utkik efter öppettiderna på kontoren, som kan vara begränsade i framförallt Innsbruck och delvis Salzburg.Tredje bästa destination för en skidsemester i Alperna är München, Tyskland som ligger nära Alperna och har ett stort utbud av bilar och generösa öppettider. Dock måste du köpa vinjett till Österrike och/eller Schweiz om du ska resa på motorvägarna (om du inte har tur och det redan finns en sticker på den hyrbil du får). Utbudet av utrustningen är bra. Så gott som alla erbjuder skidräcken och snökedjor. Dock är priserna de dyraste i jämförelse med cirka € 93 för en vecka vardera. Vinterdäck ingår i priset.Mellan Italien och Frankrike är det nästan dött lopp gällande vinterutrustning med fördel åt Frankrike på grund av Genève, där vinterdäck går att förboka, dock till en ganska hög extra kostnad på plats, Cirka € 105 för en vecka och € 300 som mest som är på förfrågan hos endast 3 av 9 uthyrare. Skidräcken och snökedjor går på cirka € 45 vardera för en vecka hos 6 bolag.

  I Italien kan man utesluta vinterdäck helt. Allrounddäck med snökedjor som komplement är det som erbjuds hos samtliga 18 uthyrare, även om ett bolag erbjuder vinterdäck men som ej kan förbokas. Snökedjorna kostar i snitt € 53,5 för en vecka. Skidräcken erbjuds endast av 6 av de 18 olika bolagen och kostar i snitt € 43.5 för en vecka. Detta kan dock vara fullgod utrustning beroende på vilken typ av resa man har tänkt sig och hur högt upp man tänkt åka.

  Motorvägsvinjetter

  Motorvägsvinjetter i andra länder ingår inte i priset på er hyrbil. Om ni har tur kan ni däremot få en bil där en giltig sticker sitter kvar i fönsterrutan. Om inte annat får ni betala för detta. I Italien och Frankrike används vägtullar, varför ni inte behöver köpa en sticker. Ni betalar själva i stationerna när ni passerar en gräns. I Österrike kostar vinjetten € 8,70 för 10 dagar eller € 25.30 för två månader. I Schweiz kostar motorvägsvinjetten € 34 och är giltig i ett år. I Tyskland är motorvägarna gratis. Motorvägsvinjetterna köper ni innan ni passerar gränsen, om den inte redan finns i bilen. Ni kan göra detta på de flesta bensinstationer när ni börjar närma er en landgräns. Vinjetterna sätter ni i vänstra hörnet på fönsterrutan eller i mitt, framför backspegeln.

  Övrigt

  Skidräcken tar oftast 2 par skidor per räcke, men det går också att boka en kombivagn så kan ni stuva in skidor etc i bakluckan.Kom ihåg att lägga till all extra utrustning ni vill ha med er när ni gör er bokning, så att vi kan bekräfta dessa åt er i förväg då de är på förfrågan och att ange vilka länder ni tänker besöka. Prisangivelser kan skifta, vissa bolag har en maxgräns för utrustningen, andra inte. Undersökningen och priserna är gjorda för en vecka. Om er hyrperiod är kortare eller längre än så kan priset påverkas positivt eller negativt. Ni hittar alla priser och villkor under produktinformation på vår hemsida och i Hyresvillkoren.

  Läs mer:

  Chamonix

  Res till Alperna i vinter

  Oväntade skidorter

  Bloggsökning


  Kategorier