Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION PORTUGAL

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Portugal – Vi hjälper dig få ut mer av din resa

  Just för dig har Auto Europe tagit fram denna fantastiska reseguide för Portugal så du kan inspireras inför din resa till detta land i södra Europa. Portugal har länge varit ett populärt resmål på grund av sina vackra gyllene stränder vid Algarvekusten och Faro, men på senare år har landet även uppmärksammats på grund av sina historiska och charmiga städer. Porto uppe i norr är en uppskattad destination för kulturfantaster och vinälskare samt för de som vill uppleva ett grönskande Portugal. Naturen i landets norra region är extremt vacker!

  Mest populärt är det kanske att flyga till huvudstaden Lissabon som med sina låga priser på mat och dryck drar till sig turister från hela världen. Här är det atmosfären och den mysiga känslan som lockar även om staden också är hem till en hel del sevärdheter, bland annat torget i gamla stan Praça do Comércio, medeltidsborgen Castelo de S. Jorge och den berömda Jesus statyn som efterliknar den berömda Cristro Redentor i Rio de Janeiro. Besöker du Lissabon kan du också passa på att besöka andra populära städer i området, till exempel Belém, Sintra, Cascais och Fastlandseuropas västligaste punkt Cabo da Roca.

  En semester i Portugal bjuder på mer än bara sol och bad, och hur du vill spendera dina semesterdagar är upp till dig. Kanske är du en golfälskare som letar efter du bästa golfbanorna eller så vill du åka på en mat och vinresa. På grund av sitt läge vid Atlantens kust har Portugal en enastående matkultur med inspiration från havet. Det sägs bland annat att portugiserna har hundra olika sätt att laga bacalao (torsk) på. Delikatesser från havet inkluderar även bläckfisk, räkor, kräftor och en mängd andra fisksorter som simmar utanför Portugals kust.

  Fortsätt läsa vår reseguide för mer tips på vad du kan hitta på under din vistelse i Portugal. Förutom att inspireras kommer du även hitta praktiskt information du kommer ha god användning av under din resa. Under sektionen Vanliga Frågor tar vi nämligen upp viktiga saker som vilka eluttag som används i landet, valutan, tidszon och såklart vilken typ av hyrbil du ska boka.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Portugal nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Portugal

  Portugal är ett av Europas minsta länder, men låt inte det lura dig. Med ett varierande landskap och lång kustlinje finns det fortfarande otroligt mycket att se. Att köra från väst till öst tar endast 2,5 timmar medan syd till norr tar drygt 7 timmar, vilket betyder att Portugal är det ultimata landet att upptäcka med en bil. Tack vare envägshyror, där du hämtar bilen på ett ställe och lämnar den på ett annat, kan du åka på en spännande road trip i Portugal och spendera extra tid i de områdena, städerna eller regionerna du gillar mest. Landet är fyllt av historiska städer, medeltida slott, soliga stränder och vackra naturområden så boka en bil och upptäck detta charmiga land i södra Europa.

  Portvin i PortoI norr finner du många av landets berömda vingårdar som producerar det söta dessertvinet portvin. Åk på en vinresa i Dourodalen och se de stora vinfälten när de blomstrar i solen och lär dig mer om landets vinproduktion genom att besöka lokala vingårdar och vinkällare. Landets näst största stad Porto har fått sitt namn just efter denna alkoholhaltiga dryck och är en kulturrik och romantisk kuststad som absolut förtjänar ett stopp om du befinner dig i regionen Dão. Det var även här J.K. Rowling, författaren bakom Harry Potter, sägs ha fått mycket av sin inspiration från när hon skrev den första Harry Potter boken - speciellt av den fängslande trappan i bokaffären Livraria Lello i centrum.

  Åker du till huvudstaden Lissabon finns det massvis av dagsutflykter eller road trips du kan ta. Att besöka Cascais med sin fantastiska sandstrand är populärt men även att åka på en road trip till Sintra som är en underlig men mycket vacker plats är vanligt. Sintra har en bergig terräng, en grönskande skog och pricken över i:et är det färgglada medeltidsslottet Pena-palatset som befinner sig på Unesco:s världsarvslista.

  Hör man Portugal tänker man kanske främst på sol och bad. Är det det du är ute efter kan du hoppa in i din bil och köra mot de bästa stränderna på jakt efter din favorit. I Portugal är kusten lång och stränderna många så vi tvivlar på att du inte kommer trivas som fisken i vattnet om du gillar varma stranddagar. Förutom Portlands fastland kan du även hyra en bil på paradisön Madeira eller i Ponta Delgada på exotiska São Miguel för att sedan utforska på din egen hand.

  Att göra i Portugal

  Det finns väldigt mycket att göra i Portugal, vi har lyckades samla några rekommendationer för att maximera din semester i landet nedan - från ståtliga palats till vinregioner. Tyvärr hade listan varit alldeles för lång om vi skulle berätta om alla, men vi hoppas dessa guldkorn vi tagit ut till dig kan inspirera dig till saker att se och göra under din semester.

  Sintra - Portugal

  • Sintra: Denna stad ligger inte långt från Lissabon (cirka 29km) och är kanske som mest känd för Pena-palatset, som ligger på toppen av staden. Slottet är beläget runt vackra trädgårdar och byggdes av Kung Ferdinand II. Att gå runt i rummen är som att resa bakåt i tiden och det finns bra guidade turer att få. Detta är en väldigt unik upplevelse så missa inte Pena-palatset om du reser till Portugal! Andra sevärdheter i Sintra är Quinta da Regaleira, Sintra National Palace och Palace of Monserrate.

  • Arrabida, Sebutal: Arrabidas naturpark ligger vid staden Sebutal, cirka 5 mil söder om Lissabon. Här finns en fantastisk utsikt över den djupblå Sado-floden, historiska slotten Palmela, Forte Sao Filipe och ett mycket vacker kloster. Det finns kort sagt en hel del att göra i denna fantastiska park. Mot kusten finns även gott om stränder, bland annat Galapinhos som röstades fram som Europas bästa strand år 2017.

  • Algarvekusten: Kusten är mest känd för sina vackra och välbesökta orter som Faro, Lagos och Albufeira. Längs den 16 mil långa kusten kan du finna kritvita stränder, kristallklart vatten och dramatiska klippor. Algarvekusten är unik för den behåller sin originella känsla och pittoreska miljö trots dess popularitet bland lokalbefolkningen och turister. Packa ner baddräkten eller badbyxorna och bege dig till Algarvekusten för badstränder i världsklass! Med sina stora vågor är möjligheterna till vinsurfing och surfing också stora.

  • Duoro: Duoro är en vinregion vid floden Duoros dalgång. Regionen har landets högsta vinklassificering och Duoro är troligen mest känt för sitt söta portvin, även om här även produceras mycket bordsvin och starkvin. Vinregionen fick världsarvstatus år 2001 och är en plats vinälskare inte får missa! Föraren får såklart avstå från att dricka och köra, men det finns även möjlighet till att hitta billiga boende i regionen.

  • Funchal: På den portugisiska ön Madeira som ligger ute i Atlanten finns den omtyckta turiststaden Funchal. Precis som på många ställen i Portugal, är det det varma klimatet och stränderna som står i centrum, men här finns även en mängd andra sevärdheter och upplevelser att hitta. Ta en promenad längst hamnen, besök den tropiska botaniska trädgården Jardim Tropical de Monte eller se häftig och uttrycksfull gatukonst vid Rua de Santa Maria.

  Lite historia

  Portugal har haft många olika influenser genom hela sin historia och är ett av Europas äldsta länder, ofta kallar man Lissabon Europas äldsta huvudstad. Många civilisationer har påverkat kulturen med bland annat jordbruk, brons och järn. Det var inte fören 1140 som Portugal blev ett självständigt kungarike och sedan dess har landsgränserna knappt förändrats. På 1400-talet blev landet en stor sjöfartsnation som öppnade handelsvägar till andra länder i Europa och etablerade handelsposter i Afrika. Portugal har varit en ledande nation när det kommer till upptäcktsfärder och i Belém, utanför Lissabon, finns bland annat ett stort monument uppställt dedikerat till 1400 och 1500-talets upptäcksmän. På portugisiska heter monumentet Padrão dos Descobrimentos men på svenska går det bra att säga “upptäckarnas monument”. I spetsen står Henrik Sjöfararen som var en av männen som först påbörjade upptäcktsfärderna ut i världen.

  Med Napoleonkrigen, den stora jordbävningen 1755 och mordet av kungen 1910 började Portugals globala inflytande och imperium att minska. Den första republiken etablerades men varade inte länge då landet styrdes av en diktatur som varade fram till 1974. Idag är Portugal medlem i Nato, EU, FN, UNESCO och börjar sakta men säkert bygga upp sin ekonomi och välfärd igen.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Portugal

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterAuto Europe är inte bara experter på hyrbilar, vi kan även mycket om hela resebranschen. När man ska besöka ett annat land kan det komma upp en hel del frågor, nedan har vi därför besvarat de vanligaste frågorna som ställs när man ska resa till Portugal. Förutom att ta upp olika fördelar och nackdelar med olika bilkategorier besvarar vi även frågor relaterade till landets valuta, tidszon, eluttag, turistskatt och mycket mer. Läs gärna igenom frågorna nedan för att se om du hittar svaret du söker.

  Om det skulle vara så att du inte får svar på din fråga nedan, eller om du anser att svaret inte är tydligt nog kan du även klicka dig in på vår sida där alla våra resetips är samlade. Där finner du en fullständig guide på alla tänkbara ämnen, till exempel vad du ska tänka på vid upphämtningen av en hyrbil men också massa tips på road trips och sevärdheter i olika länder. Som alltid kan du även ringa vår fantastiska personal på +46 10 888 66 52 som kan hjälpa dig med alla dina hyrbilsrelaterade frågor eller funderingar.


  Behöver jag betala turistskatt i Portugal?

  På vissa ställen i Portugal förekommer det att man behöver betala turistskatt. Det finns inte på alla ställen men vissa boende, hotell eller andra turistfaciliteter tar en extra avgift för turister. Ofta handlar det om att man betalar 1-2 euro extra per natt och kostnaden är ofta inräknad i totalpriset, i alla fall om man befinner sig i Lissabon eller Porto. I dessa städer kan man räkna med att behöva betala 2 euro per natt, med en maxgräns på sju nätter – det vill säga den totala turistskatten överstrider sällan 14 euro (cirka 150 SEK).

  Det kan verka konstigt med en turistskatt för oss svenskar eftersom det är något vi själv hemma i Sverige inte har. Syftet bakom konceptet är att alla inkomster går tillbaka till turismverksamheten genom att investera i olika projekt, utrustning och etableringar relaterade till landets turism. Till exempel kan du se att Vila Nova de Gaia har en turistskatt på 2 euro/dag under högsäsongen (01 april – 30 september) och 1 euro/dag under lågsäsongen (01 oktober – 31 mars). Även Óbidos, Cascais och Mafra har turistskatt och Braga, Fátima and Guimarães planerar inom en snar framtid att införa det.

   

  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Portugal?

  Det finns ingen specifik bil som är bäst för en resa i Portugal, allt beror på hur många ni är, vart ni ska åka, vilka behov ni har samt vilka önskemål ni har. Vår billigaste kategori är mini-klassen, detta är ett väldigt budgetvänligt alternativ men tyvärr är fordonen, som namnet avslöjar, ofta ganska små. Med det sagt kan dessa fordon vara perfekt för två personer att utforska Porto eller Lissabons trånga och branta gator med. Även en bil från ekonomiklassen är ett alternativ som inte lämnar några stora spår i plånboken, då också med lite mer utrymme än mini-klassen.

  Ska du på äventyr i Portugals lite mer avlägsna och naturnära delar, till exempel till den stora nationalparken i norr Peneda-Gerês, kan du överväga att boka en SUV. Dessa fordon är väldigt uthålliga och kraftfulla vilken kan behövas när man utforskar landets lite vildare områden. Även en Standard/Full-Size kan passa bra om man ska åka på lite längre resor längst med Algarvekusten eller köra långa sträckor och behöver lite mer komfort.

  Sedan några år tillbaka kan kunder även via Auto Europe boka sitt semesterhem, då i form av en husbil! Portugal är ett soligt land med varmt klimat vilket betyder att det är det perfekta landet att campa på, antingen på officiella campingplatser eller fritt ute i naturen. Mängder av campingplatser finns utspridda i landet, ofta nära havet och kusten eller vid grönskande parker och skogar. Spara pengar på boende samtidigt som du upplever Portugal fritt och obegränsat men en husbil.

  Läs gärna mer om Auto Europes fordonskategorier för att kunna ta ett beslut om vilken typ av bil du ska boka inför din semester.

   

  Vad är valutan i Portugal?

  I Portugal betalar man med Euro och det finns gott om bankomater lite överallt. Din bank kan ta avgifter när du ska ta ut pengar, vi rekommenderar därför att du tar ut en större summer färre gånger än mindre summor flera gånger. Portugisiska bankomater ger dig valet mellan att ta beloppet i euro eller sek. Om du väljer sek kommer växelkursen att sättas av den portugisiska banken och om du väljer euro kommer din bank att sätta växelkursen. Oftast är växelkursen bättre om den sätts av den svenska banken, och det blir alltså billigare för dig att ta ut pengar, därför rekommenderar vi att välja det alternativet.

   

  Vilken tidszon är Portugal i?

  Kontinentala Portugal har GMT-tidszon, alltså en timme före den svenska. På öarna Madeira och São Miguel är tidszonen densamma som i Sverige, det vill säga GMT-1.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Portugal?

  Volttalet skiljer sig, det är 220 volt men hertz-talet är detsamma som i Sverige. Kontakterna ser likadana ut och adapter behövs därför inte.

   

  Behöver jag visum för att resa till Portugal?

  För att kunna resa till Portugal som svensk medborgare krävs det endast ett giltigt pass, du behöver alltså inte ansöka om något visum om du bara är på besök. Utan visum kan du stanna i landet i upp till 90 dagar, ska du stanna längre än så kan det behövas ytterligare papper som godkänner att du befinner dig i landet. Behöver du hjälp av svenska myndigheter medan du är på semester i Portugal finns svenska konsulaten i Tavira, Funchal, Porto samt på São Miguel som du kan vänta dig till. I huvudstaden Lissabon finns det även en svensk ambassad, se kontaktinformation nedan.

  Svenska ambassaden i Lissabon
  Embaixada da Suécia
  Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
  1249-077 Lissabon
  Hemsida: www.swedenabroad.se
  Email: ambassaden.lissabon@gov.se
  Telefon: +351 213 942 260

   

  Vilka är de mest använda fraserna på portugisiska?

  I Portugal talas det portugisiska och även om många anser att det liknar spanska väldigt mycket är det två olika språk. Visst kan det underlätta lite om du kan prata spanska, men långt ifrån alla kommer förstå dig. Bättre är det om du lär dig några vanliga fraser på det lokala språket. Nedan har vi listat några meningar och ord vi hoppas du kommer ha användning av under din tid i landet, det minsta du kan göra är att lära dig säga tack på portugisiska!

  Hej - Olá
  Godmorgon - Bom dia
  Godnatt - Boa noite
  Var finns närmaste polisstation? - Onde fica a esquadra de polícia mais próxima?
  Var finns närmaste sjukhus? - Onde fica o hospital mais próximo?
  Var finns närmaste bankomat? - Onde fica o multibanco mais próximo?
  Kan jag betala med kreditkort? - Posso pagar com cartão de crédito?
  Kan jag betala med debitkort? - Posso pagar com multibanco?
  Hur mycket kostar det? - Quanto custa?
  Tack - Obrigado
  Behåll växlen - Pode ficar com o troco.


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Portugal

  Resinformation Portugal

  Åk på en vårsemester till Portugal