Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION ÖSTERRIKE

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Österrike – Planera din semester

  Kör till Wien, en vacker stad med intressanta inslag eller gå på ett traditionellt café i Linz. Kör runt för att beundra de graciösa jugendbyggnaderna, inklusive Grand Belvedere Palace. Slottet är hem till ett fantastiskt museum med vackra trädgårdar och fin utsikt över hela staden. Eller kanske vill du ta din biluthyrning till Salzburg för att uppleva Mozarts födelseort och köra genom dess unika omgivande landsbygd fylld av höga berg och djupa dalar. Musikalen The Sound of Music spelades in här och speglar den oerhört vackra och idylliska miljön på ett bra sätt.

  Landet är också en del av Alperna som är Europas största bergskedja. Ställen som Innsbruck, Bad Gastein, Ischgl, Saalbach-Hinterhlemm med fler är populära orter eftersom de har nära till de snötäckta bergstopparna som bjuder på skidåkning i världsklass. Alperna är dock inte endast populärt under vinterns skidsäsong utan även på sommaren besöks bergskedjan av flera tusen turister som vill vandra bland de vackra och höga bergen.

  För att göra din resa till Österrike så enkel som möjligt har vi nedan sammanställt lite användbar information såväl som besvarat vanliga frågor som kan uppkomma när man ska på bilsemester till landet. Vår reseguide för Österrike innehåller allt du behöver för att inspireras till din resa och praktik information om saker som eluttag, valuta, visum med mer. På Auto Europe värdesätter vi att våra kunder har en lyckad resa och gör därför allt för att hjälpa dem ha det.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Österrike nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Österrike

  Bodensjön - ÖsterrikeÄven om Österrike är ett litet land jämfört med andra europeiska länder finns det några exceptionellt natursköna roadtrips att göra. Kör från de platta slätterna i östra Österrike till de västra alpina regionerna. Om du planerar att köra från öst till väst ska det ta cirka 7 timmar, medan norr till söder tar cirka 5 timmar. Med en envägshyra kan du även hämta bilen på ett ställe och lämna den på ett annat, till exempel kan du hämta den i Klagenfurt och sedan lämna den 3,5 timmar bort i Wien. Många leverantörer tillåter även internationell envägshyra vilket betyder att du kan hämta fordonet i Österrike men sedan lämna det i ett annat land, till exempel något av grannländerna Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Licktenstein eller Schweiz.

  När du har hämtat upp din bil rekommenderar vi att du tar en biltur från Innsbruck till Bregenz som ligger bredvid Bodensjön. Den här vägen tar dig genom de pittoreska alperna och genom vackra semesterorter som är populära bland skidåkare. En annan roadtrip vi skulle rekommendera är resan som tar dig genom Hohe Tauren nationalpark i Alperna. Den här vägen börjar i Salzburg och slutar vid Kärnten och passerar mängder av klippor, sjöar och ängar som tillsammans bjuder på en magisk vy. Alternativt, men också genom nationalparken, kan du köra mot staden Graz och på vägen dit stanna vid ett av Österrike mest berömda medeltida slott - Hochosterwitz. Slutligen vill vi tipsa om den mest populära österrikiska roadtripen som går från Wien till Salzburg och sedan därifrån vidare till Innsbruck. Även om det är långt att köra, cirka 3 timmar, får du en smak av vad Österrike handlar om - från Zillerdalen till den vackra sjön Konigsee.


  Att göra i Österrike

  Österrike har så många saker att se och göra och med så mycket naturskönhet att utforska är det lätt att missa vissa saker. Har men endast en begränsad tid i landet gäller det att prioritera och självklart måste man planera utifrån de sevärdheterna och upplevelserna som finns i den del av landet man befinner sig i. Några rekommendationer för de som ska på semester till Österrike är:

  • Time Travel - Historietur: Om du vill lära dig lite mer om Wiens historiska förflutna på ett underhållande sätt, ta en rundtur i Time Travel Museum. Med hjälp av modern teknik kommer du att transporteras tillbaka i tiden med hjälp av visuella effekter och ljudeffekter. Upptäck det medeltida Wien och lär dig om hur det var att bo i Habsburg-eran och hur det kändes att vara här under andra världskriget.

  • Schonbrunner trädgårdWien Schonbrunner: Lämna hyrbilen på parkeringen och utforska Wiens underbara frodiga gröna trädgårdar med en mini tågresa. Hoppa på och av tåget var du vill medan det leder dig genom det vackra barocka Schönbrunner-palatset. Med informativ ombordkommentarer är trädgårds- och palatshistorien utlagd för dig och hjälper dig få en bättre inblick i dess historia. Du får också en chans att besöka djurparken och andra attraktioner som passar hela familjen.

  • Hallstatt Skywalk: Österrike är överflödigt med fantastiska landskap och därför är en resa till Skywalk tornet ett absolut måste. 360 meter över havet befinner sig denna plattform som sträcker sig 12 meter från bergssidan, denna utsiktsplattform kommer låta dig fascineras av de otroliga vyerna. Landskapet står i centrum men det är även ett enkelt sätt att få en syn på fåglar över sjön och se den gröna landsbygden. Om du kommer på vintern kan du se snön som blänker vitt på de höga bergstopparna.

  • Gå på opera: Du kan inte besöka Österrike utan att få biljetter till Wiens Mozart-konsert. Den spelas i det vackra 1700-tals operahuset och bjuder in dig till en fantastisk musikupplevelse där Wien Music Orchestra bländar dina sinnen. Om du bestämmer dig för att skaffa en VIP-biljett får du inte bara nöjet att lyssna på den mycket begåvade orkestern - som alla klädda speciella tidsenliga kläder - du får också en fyra-rätters middag och en hästvagnsresa till och från föreställningen.

  • Linz: Linz ligger i området Oberösterreich vid floden Danau och är hem till historiska sevärdheter som The New Cathedral och Linz’s Main Square, men även moderna byggnader som Ars Electronica Center och Lentos Kunstmuseum. Det är en charmig stad med ett mysigt centrum med många uteserveringar som serverar klassiska österrikiska bakverk som sachertårta, apfelstrudel och kaiserschmarren. Utforska staden till fots, i bil eller genom att hoppa på en spårvagn vid Hauptplatz eller Pöstlingbergbahn.

  Lite historia

  Artefakter har hittats i moderna Österrike som kan spåras tillbaka till stenåldern. Av alla österrikiska regioner har däremot bara två framgångsrikt varit en del av Österrike under hela dess existens. Under 500-talet ockuperade germanska folket dessa länder fram tills det att det franska riket tog över på 800-talet. 1276 kom Österrike under styrning av den tyska kung Rudolf I i Habsburg och så var fallet sedan i flera århundraden. Under denna period började den österrikiska identiteten skilja sig från Bayern, men fortfarande inom det heliga romerska riket. Under 1400- och 1500-talet, genom äktenskap och allianser, cementerade Österrike sig och växte i betydelse i hela Europa och hade territorier i bland annat Italien, Holland och Spanien.

  År 1529 belägrade det osmanska riket framgångsrikt staden Wien och sen igen år 1683. Under Österrikes historia har många krig skett och varje har lämnat sina spår och hjälpt forma de österrikiska territorierna vi ser idag. 1792 till 1802 befann sig Österrike i krig mot Frankrike, föregångaren till Napoleonkrigen 1803-1815. Österrike blev en del av det tyska förbundet fram till 1866, men 1867 inrättades den österrikiska-ungerska kompromissen. Denna kompromiss löpte inte upp nationalistiska känslor i Österrike och 1914, med den österrikiska arvtagaren i Sarajevo - Duke Ferdinand, skedde en kedjereaktion som ledde till första världskriget. Efter kriget och med Österrike i osäkerhet försökte de österrikiska nazisterna utan framgång att göra en kupp. Det var inte förrän 1938 som Adolf Hitler framgångsrikt bifogade Österrike till dess befrielse 1945. År 1955 blev Österrike en egen stat igen och 1995 gick landet med i Europeiska unionen.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Österrike

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperter Som alltid uppkommer det en del frågor när man planerar en semester. Vi på Auto Europe vill hjälpa dig få svar på alla dessa frågor och har därför nedan sammanställt och besvarat några av de vanligaste vi får höra. Vi tar upp allt från om man behöver en adapter till vad för valuta som används i landet och om tidszonen skiljer sig från Sverige. Hittar du inte svaret på din fråga nedan eller har någon annan hyrbilsrelaterad fråga är du varmt välkommen att höra av dig till våra hyrbilsexperter på numret som visas här till höger.

  Besök gärna vår sida där vi samlat alla våra restips för att hitta ännu mer information och inspiration.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Österrike?

  De österrikiska landskapen varierar i olika regioner och mycket består av berg, klippor och annan tuff terräng. På grund av detta är det viktigt att man hyr ett fordon som passar den resa och det område man ska köra i. Uppe i Alperna och de bergiga regionerna rekommenderar vi ett kraftigt och säkert fordon, kanske en SUV eller en bil från vår Standard/Full-Size kategori. Dessa fordon har även mycket utrymme vilket är perfekt om man är på skidsemester och behöver plats till all skidutrustning och annan packning.

  Våra billigaste kategorier är mini, kompakt och ekonomisk. Dessa är bra för de som reser på en budget och inte behöver jättemycket utrymme. Ska man utforska huvudstaden Wien eller inte ge sig upp i bergen är dessa fordon bra alternativ. Utöver dessa har vi även lyxbilar, minibussar och husbilar till uthyrning i landet. Vänligen klicka här om du vill se en full lista av våra olika fordonskategorier.

   

  Vad är valutan i Österrike?

  Österrike är medlem i Europeiska unionen, liksom medlem av Ekonomiska och monetära unionen, som införde euron som gemensam valuta i hela landet. Bankomater finns i Österrike och kallas "Bankomats". Kreditkort, även om de accepteras på hotell, stora restauranger och butiker, används mindre för inköp i små butiker, kaféer och stormarknader och det kan därför vara bra att alltid ha lite kontanter med sig.

   

  Vilken tidszon är Österrike i?

  Samma som Sverige, det vill säga GMT+1.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Österrike?

  Nje, både volttalet och hertz-talet är detsamma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

   

  Behöver jag visum för att resa till Österrike?

  För att kunna resa till Österrike som svensk medborgare krävs endast ett giltigt pass och inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen och du kan stanna i upp till 90 dagar utan visum. Det finns en svensk ambassad i huvudstaden Wien som du kan vända dig till om du befinner dig i Österrike och behöver hjälp av en svensk myndighet. Kontaktuppgifter till ambassaden hittar du nedan:

  Sveriges ambassad i Wien
  Liechtensteinstrasse 51
  1090 Wien
  Österrike
  Email: ambassaden.wien@gov.se
  Telefon: +43 1-217 530

   

  Vilka är de mest använda fraserna på tyska?

  I Österrike talas det tyska. Dock skiljer sig Österrikisk tyska lite från rikstyskan, men det är inga problem att göra sig förstådd på rikstyska. Engelska talas främst av den yngre generationen i storstäder och i populära turistorter uppe i Alperna. Här kommer lite ord och fraser på österrikisk tyska som kan vara bra/kul att känna till.

  God dag - Grüss Gott
  Hej då - Babatschi
  På återseende - Wiederschauen
  Tack - Danke
  Pratar ni engelska? - Sprechen Sie Englisch?


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Österrike

  Resinformation Österrike