Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I ROVANIEMI

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Hyrbil i Rovaniemi - Hitta din perfekta hyrbil

  Auto Europe är marknadsledande inom att förmedla hyrbilar världen runt. Med oss är det fullt möjligt att hitta en hyrbil i Rovaniemi till oslagbara priser eller från någon annan plats utav de över 24 000 destinationer som det är möjligt att hyra bil från med Auto Europe. Som marknadsledare jobbas det hårt för att alltid kunna erbjuda er oslagbara priser och förmånliga fördelar som ingen annan kan erbjuda. Njut av hur enkelt det är att hitta rätt hyrbil utan att det behöver kosta skjortan. Använd den säkra sökmotorn för att välja mellan de olika etablerade leverantörerna som Auto Europe har nära samarbete med.

  Rovaniemi ligger i finska Lappland alldeles vid polcirkeln, vilket gör det till den största staden i närheten av norra polcirkeln. Staden som blev mer eller mindre helt förstörd under andra världskriget har blivit uppbyggt på ett roligt sätt, stadens är formad som en ren med Finlands längsta flod som flyter förbi centrala delen. Staden utgör en utmärkt bas för att utforska polcirkeln och andra härliga äventyr som lappländska vildmarken erbjuder. Men en av de främsta anledningarna staden tar emot många besökare, är att den räknas som officiellt hem för jultomten, med sitt hem endast några kilometer från Rovaniemi.

  Hur är trafiken i Rovaniemi?

  Själva Rovaniemi är en relativt liten stad med endast runt 60 000 invånare och ligger beläget mellan två stora älvar och de mesta är inom kort kör avstånd. Inne i staden går det smidigt att ta sig fram. För att se många av de större sevärdheterna är det smart att hyra bil i Rovaniemi för att göra det smidigare och enklare att ta sig fram och tillbaka. Generellt så är det glest med trafik i de flesta ställena i Lappland, men tänk på väderunderlaget. Rovaniemi ligger nära polarcirkeln och ofta är det vinterunderlag, så ha detta i tanke när ni kör och anpassa er hastighet därefter. Läs Auto Europe välskrivna körinformation som har utmärkta tips och råd för er körning i Finland.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Rovaniemi?

  Precis som med många andra städer i Finland, som Uleåborg, är parkering inne i centrum avgiftsbelagda. Med tanke på stadens storlek är det enkelt att hitta en plats att parkera er hyrbil i Rovaniemi. Utöver hela centrum finns det 73 parkeringsautomater som ni behöver använda för att betala för er parkering. När ni använder automaten för att betala, får ni ett kvitto, som måste ligga synligt på instrumentbrädan. En fördel med Rovaniemi, är att om ni har tid kvar på kvittot kan ni använda den för att parkera i alla avgiftsbelagda parkeringsplatser i stadens centrum.

  Rovaniemi flygplats

  Rovaniemi flygplats är Finlands tredje största med en trafik som är mest frekvent under vinterhalvåret, då många kommer för att besöka jultomten. Detta är officiellt jultomtens flygplats och ligger endast två kilometer från jultomtens hem. Det är fullt möjligt att ordna hyrbil på flygplatsen om ni inte har valt att hyra bil från Rovaniemi, annars finns där gott om bussar som kör fram och tillbaka mellan flygplatsen och staden. Det anländer en hel del internationell trafik, men de flesta flygen är reguljärflyg från Helsingfors.

  Rovaniemi flygplats (RVN)
  Adress: 96101 Rovaniemi, Finland
  Telefonnummer: +35 820 708 65 06
  Hemsida: www.finavia.fi

  Att göra i Rovaniemi

  • Artikum: Artikum i Rovaniemi är ett museum och ett vetenskapscenter och är ett mycket populär attraktion för staden. Museet ger dess besökare en överblick över den arktiska naturen samt med dess många utställningar leder en på ett äventyr i det finska Lappland och visar dess historia genom tiderna. Men det som gör Artikum extra spektakulärt är dess glastunnel som leder från Ounasjoki till vetenskapscentret. Den 172 meter tunneln erbjuder en oslagbar vy över den igenisade älven där skridskoåkare glider fram.

  • Rovaniemi viktigaste landmärke: Bron som sträcker sig över Finlands längsta älv Ounasjoki, som är över 300 kilometer lång, är Rovaniemi mest igenkännbara och viktigaste landmärke. Den 320 meter långa bron är Finlands första och äldsta kabelbro och var färdigbyggd 1989. Bron som lyser upp under kvällstid dominera stadslandskapet med sitt ljus är byggt i en form för att hylla stadens skogsarv. Brons pelare är fylld av fluorescerande ljus som skapar ett varmt och skarpt ljust för att symbolisera ett skogshuggare ljust som användes för att klyva större bitar av ved.

  • Europas nordligaste kulturhus: I Korundi Kulturhus kan ni slå två flugor i en smäll, genom att besöka två nationellt och internationellt betydande konstitutioner. Dess konstmuseum är Europas nordligaste konstmuseum som representerar finsk konst från 1940 till nutid. Där finns även gott om internationella utställningar för att introducera dess besökare till olika områden av konst. I kulturhuset finner ni även en högklassig musikhall där stadens kammarorkester håller till. Den 340 platser stora konsertsalen är alltid fullsatt när orkestern spelar upp sin vackra musik.

  • Pilke: Den finska skogen har varit mycket viktig för Rovaniemi genom tiderna och de är mycket stolta över sitt skogsarv. Med stadens senaste drag, Pilke vetenskapscentrum, kan ni skåda skogen på ett sätt son ni aldrig sett tidigare. Här kan ni lära er mer om vad skogen betyder för det finländska folket och höra episka historier om de nordliga skogarna. Med hjälp av de interaktiva utställningarna kan besökare i alla åldrar lära sig om hållbar användning av skogen, jaga virtuell älg och mycket mer.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Rovaniemi

  Tomtens verkstad

  Ett besök till jultomtens hemlighetsfulla verkstad vid polcirkeln är fullt möjligt. Endast några kilometer från Rovaniemi ligger jultomtens officiella kontor. Här kan man träffa jultomtens i hans stuga året runt. Hans stuga är förmodligen den mest spännande platsen att besöka för de mindre. Men här är det fullt möjligt att se vad tomtens medhjälpare sysslar med under hela året, eller besöka de fina renar som drar jultomtens släde. Tomtens verkstad är det största dragplåstret för Rovaniemi, och under jultid så strömmar det in besökare som vill ta del av den magiska upplevelsen man endast kan få med ett besök till jultomten.

  Djurparken Ranua

  Om ni är sugna på att besöka och observera isbjörn, är det fullt möjligt när ni är i Rovaniemi. Djurparken ligger drygt åtta mil från staden och en park med runt 50 arktiska och nordiska djurarter. Här kan ni kolla på djur som vargar, renar, älgar och många fler spännande djur. Parken är en favorit destination för de som reser med familjen och de har öppet året runt. Under sommar månaderna så erbjuder parken något speciellt för de yngsta besökarna, nämligen en avdelning med vänliga husdjur som de yngre kan besöka och klappa.

  Bästa vandringsleden

  Det bästa med Lappland är att de är en av få platser i världen där ni kan utforska orörd vild natur i en arktisk miljö. Gillar man att vandra och andas in förmodligen den renaste och friskaste luften och njuta av tystnaden och vindens ljud samt kunna dricka kristall klart vatten direkt från vatten källor, bör fundera på att ta en av de många enastående vandrings leder som erbjuds från Rovaniemi. Där finns gott om vandrings leder i varierande svårigheter och längd beroende på vilken nivå vandraren är på. Den mest populära är Polcirkelns strövområde som är endast ett par minuter med bil från Rovaniemi. Längs med denna vandringsled kan man vandra runt i den fängslande naturen som genomskärs av de två mäktiga forsarna. Ett tips om ni testar på att vandra här under vintern, är att använda skidor eller snöskor.

  Geografisk information & historia

  Med tanke på att Rovaniemi ligger endast 6 kilometer från polcirkeln kommer det inte som en chock att staden har ett subarktiskt klimat med milda korta somrar och väldigt långa vintrar där temperaturerna sjunker till väldigt låga grader och mycket snö. Rovaniemi är Lapplands administrativa huvudstad som är Finlands nordligaste provins och har en befolkning på lite mer än 60 000 invånare.

  1453 är det år som Rovaniemi först nämndes och var då en uppsättning av små byar som sysslade primärt med jordbruk. Samerna anses, precis som i den svenska delen av Lappland, vara regionens ursprungs befolkning. Med upptäckten av guld så lockades tusentals av människor till Lappland och Rovaniemi växte till sig rejält och blev snabbt regionens affärscentrum.

  Rovaniemi är mycket tack vare sitt läge regionens huvudstad och är Lapplands pulserande hjärta. Staden har blivit ett internationellt centrum för handel, administration och utbildning. Rovaniemi agerar också som huvudportal för de som kommer för att utforska Lapplands orörda natur. De mesta av Rovaniemi är uppbyggt efter andra världskriget, eftersom över 90% av alla byggnader i staden totalförstördes av flyende tyska trupper.

  Ta sig runt i Rovaniemi

  Om man bara vill ta sig runt inne i Rovaniemi är det enkelt att ta sig runt på fots, men önskar man se någon av de många underbara sevärdheterna så är det bästa alternativet att hyra bil i Rovaniemi. Vägnätverket är väl underhållit och genom staden löper Riksväg 4 och de finska vägarna 78, 76 och 80 som möjliggör resa till andra storstäder i Finland. Utöver det har staden också tågförbindelse till olika orter. Det är fullt möjligt med nattåg att ta sig rån Åbo och Helsingfors till Rovaniemi.

  Buss
  Stadens ända kollektivtrafik alternativ inne i staden är i form av bussar med olika linjer. Några av de mest användbara är Linje 8 som tar er till jultomtens plats. Där finns även en speciell buss linje som kör mellan stadens busstation och Ranua Zoo.

  Nyttiga länkar

  Turistinformation Rovaniemi

  Vinterutrustning för hyrbil

  Vinterunderhållning av bilen

  Tillbaka till toppen