Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I ÅBO

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Åbo – Besök Finlands äldsta stad

  Visste du att Helsingfors inte alltid har varit Finlands huvudstad? Innan Helsingfors var det nämligen landets äldsta stad Åbo som höll den titeln under en längre period. Åbo, som heter Turku på finska och engelska, har idag förlorat sin titel som huvudstad med behåller sin status som konstens, historiens och kulturens centrum. Gör som många andra och ta dig till sydvästra Finland för att utforska denna mysiga stad på egen hand. Är du på jakt efter en prisvärd bil att köra runt i kan du via oss på Auto Europe jämföra och boka en billig hyrbil i Åbo med marknadens ledande företag. Hitta den perfekta hyrbilen här på vår hemsida eller ring en av våra fantastiska hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52!

  Förutom många leverantörer har Auto Europe även ett stort utbud på fordonskategorier. En Standard/-SUV är det ultimata fordonet att åka på en längre road trip med och utforska södra Finlands vackra landskap och kust. Är du och en vän eller partner bara i Åbo över en helg och behöver ett sätt att smidigt och enkelt ta er runt i området på kan det räcka med en bil från kategorin Mini eller Ekonomiklassen. Fundera över vilka behov du har och jämför sedan leverantörer, fordon och priser för att hitta alternativet som är rätt för dig. Resan blir ofta bättre om man obehindrat kan ta sig runt och därmed slipper begränsa sig. Vill du få ut så mycket som möjligt av din tid i Åbo bör du därför hyra en bil och känna känslan av frihet medan du kör längst Aura å och vattnet vid den södra kusten.

  Hur är trafiken i Åbo?

  Att köra i Åbo bör inte innefatta några större problem om man är en van bilförare. Det är högertrafik och de flesta (och de viktigaste) trafikreglerna i Finland är samma som i Sverige. I kommunen bor det strax över 190 tusen invånare vilket betyder att trafikmängden inte är överbelastad. Visst kan det under rusningstrafik förekomma köer och stopp men ofta upplöses dessa efter några minuter och trafiken är i rullning igen. Vägnätet är omfattande och via stora motorvägar som E10 och E8 kan du ta dig till Helsingfors i öst och Björneborg i nordväst.

  Något som man bör vara uppmärksam på om man ska besöka Åbo under vintern är att det kan förekomma en hel del snö. Vägarna kan vara hala och krav på att bilen ska vara vinterutrustad kan finnas. Ska man hyra bil i Åbo under vintern ingår det ofta vinterutrustning med alla bilar, men fråga gärna oss eller den lokala leverantören om du är osäker.

  Klicka här om du vill läsa mer om Finlands trafikregler och lagar.

  Var kan jag parkera min hyrbil i Åbo?

  De allmänna parkeringsplatserna i centrala Åbo är indelade i två zoner och har ett per timme pris. I första zonen kostar det 3 euro per timme och i andra 1,5 euro per timme. Som tumregel kan man säga att parkeringarna i dessa två zoner endast är avgiftsbelagda vardagar mellan 09.00-18.00 samt lördagar 09.00-15.00. Kolla dock alltid vad parkeringsskyltarna säger eftersom de är det som gäller. Utöver allmänna parkeringsplatser finns det även en del privatägda parkeringar där avgifterna kan variera, till exempel kan du i centrum ställa dig vid Aimo Park Turku Stockmann, Caribias parkeringsplats eller P-Louhi.

  Åbo flygplats

  Åbo är inte bara Finlands äldsta stad utan staden är också hem till landets äldsta civila flygplats. År 1935 invigdes flygplatsen och blev då landets första flygplats med kommersiella flygningar, då belagd i Artukais. Tjugo år senare flyttade Åbo flygplats till Rusko, cirka åtta kilometer norr om Åbo, där den står än idag. Det är en av Finlands mest trafikerade flygplatser och den har vunnit flera ärofyllda titlar, bland annat Årets Flygplats år 2003, 2011 och 2018. Den har en 2.500 meter lång landningsbana och ett flertal direktdestinationer i Finland och Europa.

  Åbo flygplats– (TKU))
  Flygplatsen ligger 8 kilometer norr om Åbo.
  Adress: Lentoasemantie 150, 20360 Turku, Finland
  Hemsida: www.finavia.fi/sv/flygplatser/abo
  Telefon: +358 20 7084717

  Att göra i Åbo

  Finland är känt för sina vita och kalla vintrar och så är även fallet i Åbo. Här kan komma mycket snö vilket förvandlar staden till ett mysigt vinterparadis som lyser upp i vintermörkret. Under sommaren är Åbo en riktigt härlig semesterdestination på grund av sin vackra skärgård fylld av öar att utforska. Ta en båttur lägst sundet och njut av den underskattade finska sommaren som många förbi ser. Letar du efter ännu mer saker att hitta på under ditt besök i staden har vi nedan listat några aktiviteter och sevärdheter du kan göra under din vistelse.

  • Åbo slott - Stadens djupa historia kan man inte minst få syn av på det över 700 år gamla slottet. Här brukade adelsmän, guvernörer och kungligheter leva gott och slottet är idag hem till ett museum med både utställningar och evenemang. Sedan är 1881 har det varit just Åbo stads historiska museum och det blev snabbt en eftertraktad och populär sevärdhet som är starkt förknippad med staden. Slottet ligger precis vid vattnet där Aura å rinner ut till havet och skärgården.

  • Flowpark - Söker du äventyr kan du bege dig till Flowpark som är en rolig utomhusaktivitet under våren, sommaren och hösten. Detta är en äventyrspark fylld av olika banor och uppgifter att utmana sig själv med. Det bästa? Du gör det medan du är över 20 meter upp i luften! Ta dig upp bland trädtopparna och klättra, hoppa, svinga och gör vad som krävs för att du ska ta dig igenom banan tillsammans med dina vänner. Självklart ingår all säkerhetsutrustning och säkerhetsgenomgång och ingen tidigare erfarenhet krävs. Besök Flowparks hemsida om du vill läsa mer om deras häftiga äventyrsbanor.

  • Botaniska trädgården - Åbo universitet har en botanisk trädgård som är lika vacker som den är viktig för den vetenskapliga forskningen. Här finns över 5.000 olika växtarter som tillsammans bildar en blomstrande och harmonisk stämning. I trädgården finns det tre dammar fyllda av vita och rosa näckrosor såväl som andra vattenväxter. Trädgården har både utomhus och inomhus (växthus) odlingar med klassiska finska växter men också exotiska träd, buskar och blommor. Det finns ett litet café där man kan köpa en kopp kaffe eller något gott att äta medan man sitter och njuter av den fridfulla miljön. Den botaniska trädgården ligger på ön Runsala cirka 15 min utanför centrala Åbo.

  • Klosterbacken - År 1827 var det en stor brand i Åbo som förstörde i princip hela staden, allt förutom det lilla området Klosterbacken. Klosterbacken är numera det ända trähusområdet som står kvar sedan denna tid och är därför ett viktigt historie- och kulturarv som representerar livet för arbetsklassen på 1800-talet. Idag fungerar Klosterbacken som ett museum där man på ett interaktivt sätt får lära sig om hur livet i Åbo var för cirka 200 år sedan. Till exempel kan du gå till postkontoret och få ditt brev stämplat för hand, köpa unika hantverk under Hantverksdagarna och köpa söta godiskarameller i den lilla butiken.

  • Sibeliusmuseum - Sibelius-museet är det enda museet som helt ägnas åt musik i Finland. Museets byggnad, designad av Woldemar Baeckman, är en av 1960-talets finaste finländska skapelser enligt många och är i sig en sevärdhet. Inuti museet möts du av en värld av musik i form av instrument, noter, bilder och såklart musik! Det finns ett oerhört omfattande musikarkiv här som bjuder på toner och visor från 1700-talet och framåt, främst inriktat är museet på det finska musikarvet men även internationella influenser kan bevittnas här på Sibelius. Är ni en grupp kan ni för 35 euro (plus inträdeskostnaden) boka en guidad tur och på så sätt lära er ännu mer av de musikaliska rötterna i Åbo och Finland.

  Bästa dagsturerna med min hyrbil i Åbo

  Med oss kan du hyra bil i Åbo till ett pris som passar dig och utforska mer av skärgården och södra Finland. Att åka på en utflykt över en dag eller bara några timmar kan förgylla hela resan och brukar vara uppskattat för alla involverade. Ta dig an den fantastiska skärgården och åk med färja mellan olika öar och sevärdheter eller sätt dig bakom ratten och kör till Tammerfors eller Salo. Nedan har vi listat lite fler road trips du kan ta i din hyrbil från Åbo:

  Kurjenrahka nationalpark

  För dig som vill uppleva den ökända finska naturen och vildmarken kan du bege dig till nationalparken Kurjenrahka som ligger cirka 35 km nordöst om Åbo. Alla möjliga friluftsaktiviteter finns här och beroende på väder och säsong kan du antingen dra på dig vandringsskorna eller skidkängorna. Under vintern finns här många längdskidspår som tar dig ut i naturen och under sommaren kan du bege dig ut i en av de många vandringslederna i en grönskande miljö. Förutom växter så finns det även ett rikt djurliv här och för de som vill få syn på speciella fåglar finns det en hel del fågelskådningstorn att nyttja, bland annat kan man få syn på gråhäger.

  Muminvärlden

  I Nådendal, endast 20 minuter från Åbo, ligger den världsberömda Muminvärlden som inspirerats av Tove Janssons böcker och berättelser om de vänliga mumintrollen. Här kan barnen leka och få träffa sagofigurerna Lilla My, Snorken, Snusmumriken och såklart Mumin och de resterande mumintrollen. Världen är uppbyggd för att likna den värld Mumin och hans vänner bor i och bjuder in till lek, bus och lärande. Under vintern då det är så kallad ”Trollvinter” bjuds det på miniskidor, dockteater och annat kul medan Trollsommar har massvis av äventyr som till exempel en labyrint, sagostigar, Hatifnattarnas grotta och massa andra mumininspirerade attraktioner och sevärdheter. Läs mer om Muminvärldens öppettider, priser och attraktioner på deras hemsida.

  Helsingfors

  Landets huvudstad Helsingfors ligger endast två timmar bort och du tar dig enkelt dit om du har tillgång till en bil. Helsingfors har mycket att erbjuda både när det kommer till natur, arkitektur, historia och storstadspuls. Se det abstrakta konstverket Sibeliusmonumentet, handla på stadens Salutorg, åk karuseller på Borgbacken eller ta dig ut till den enorma sjöfästningen Sveaborg som numera är en av landets främsta sevärdheter. Helsingfors har något för alla åldrar och intressen och en utflykt hit uppskattas av de flesta av Finlands besökare.

  JukuPark

  Besöker du Åbo med din familj en varm sommardag och ni behöver svalka och leka av er lite kan ni bege er till vattenlandet JukuPark som ligger endast 3,5 kilometer utanför centrala Åbo. Här finns pooler som passar alla åldrar, bland annat en småbarnspool som endast är 40 cm djup. För de lite större barnen finns roliga vattenrutschbanor och andra aktiviteter som flytleksaker, minifotbollsplan, volleybollplan och annat kul. I parken finns det även en del restauranger och kiosker du kan handla i om magen börjar kurra eller du plötsligt blir sugen på glass.

  Geografisk information & Historia

  Åbo grundades år 1229 vilket gör det till Finlands äldsta stad. Det var en viktig punkt för handelsskepp och än idag är hamnen viktig, bland annat går det regelbundet färjor till Marieholm och Stockholm. Staden var under en längre period huvudstad men när ryssarna tog makten ville de byta huvudstad till Helsingfors (detta för det låg närmare Ryssland och längre bort från Sverige som då hade mycket makt i Finland). Det hände inte över en natt men när en stor brand förstörde de största delarna av Åbo år 1827 förstod många att stadens tid som huvudstad var över.

  Än idag är det cirka 5% av Åbos drygt 191.000 invånare som talar svenska. På grund av det är det en perfekt semesterdestination om man vill åka utomlands men ändå ha bekvämligheten och tryggheten i att många talar och förstår svenska. På stora turistattraktioner erbjuds det ofta både två eller fler språk, till exempel finns det två föreställningar på teatern i Muminvärlden; en på svenska och en på finska.

  Ta sig runt i Åbo

  Bil

  Med en bil kan du fritt ta dig runt i Åbo och det närliggande området utan problem. Detta är speciellt bra att ha om man vill besöka de områden som inte har så bra buss- eller tågförbindelser, till exempel om du vill ut i den finska naturen bort från städerna. Med en bil kan du även köra till andra stora (eller små) städer i landet eftersom vägnätet är omfattande och välutvecklat. En bil är det ultimata transportmedlet om du inte vill begränsa dig och fritt vill kunna ta dig ditt du vill. Har du ingen egen bil kan du via oss på Auto Europe boka en hyrbil i Åbo till ett bra pris, börja din sökning här på vår hemsida eller hör av dig till oss om du har frågor eller behöver hjälp.

  Kollektivtrafik

  Bussarna består av både lokala och regionala busslinjer vilket innebär att det finns ett genomgripande trafiknät. Med de lokala bussarna kan du ta dig till de flesta platser i centrala Åbo utan problem, speciellt till populära ställen som Trätorget, Runsala och Kupittaa station. Det är busstationen vid Salutorget som är knutpunkten för stadsbussarna och härifrån avgår många bussar regelbundet. Som sagt finns det även en del regionbussar och via dem kan du ta dig till ställen som Pikis, Rusko, Nådendal, Kaanaa och Velkua.

  Cirka en kilometer från busstationen vid Saluhallen ligger stadens huvudsakliga tågstation, Åbo järnvägsstation (Turun rautatieasema på finska). Det finns även två andra tågstationer i staden, en nära universitetsområdet som heter Kuppis och en vid hamnen som heter VR. Tillsammans har dessa tre tågstationer goda förbindelser till resterande Finland och härifrån kan du bland annat enkelt ta dig till Helsingfors, Tammerfors och Raumo.

  Båt

  Åbo ligger som sagt vid den sydvästra kusten och har en otroligt vacker skärgård. Både Vikinga Line och Silja Line har rutter som kör mellan Åbo och Sverige som är väldigt populära, både för de som planerar att stanna några dagar i Åbo men också för de som bara vill åka på en minikryssning utan att lämna färjan. Inom Finlands skärgård och öar finns det även en del företag som erbjuder båttrafik, till exempel har Finnlines en färja som kan ta dig mellan Nådendal och Kapellskär på kort tid. Klicka här för att läsa mer eller se tidtabeller och rutter för skärgårdens båttrafik.

  Viktiga länkar

  Turistinformation Åbo