Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION NEDERLÄNDERNA

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Nederländerna – Få ut det mesta av din resa

  Nederländerna eller Holland som man också kan säga har mycket att erbjuda. Huvudstaden Amsterdam erbjuder ett kulturellt smörgåsbord och Rotterdam erbjuder turer med båt i Europas i särklass största och mäktigaste hamn. Här finns något för alla. Nederländerna är också ett av Europas cykeltätaste länder, då landet är så platt är det givetvis en dröm att få cruisa runt i Amsterdams centrum på en lättrampad cykel.

  Tulpanfält, väderkvarnar, ost och trätofflor är bara några saker landet är känt för. Nederländerna är till ytan hyfsat litet, hyr du en bil kan du till exempel köra från Amsterdam till Haag och Rotterdam på mindre än en timme och till Eindhoven på cirka två timmar. Dessutom ger turen dig möjligheten att göra avstickare för att se några av de färgglada blomsterfälten eller besöka The Cheese Valley som tillverkar Gouda, Edam, Maasdam och en mängd andra ostar på traditionellt vis. Det finns otroligt mycket att se och bästa sättet att ta sig runt är just med en bil.

  För att hjälpa dig ha en lyckad semester i Nederländerna har vi på Auto Europe tagit fram denna guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig med praktiska saker såväl som inspirera dig om saker att se och göra. Vår reseguide om Nederländerna svarar bland annat på frågor om landets valuta, eluttag, tidszon, men tipsar även om road trips och de främsta sevärdheterna. Fortsätt läsa så du är förberedd inför din resa och kan få ut det mesta av din vistelse genom att redan innan du anländer ha planerat vad det är du vill spendera dina dagar åt.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Nederländerna nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil i Nederländerna

  En road trip i Nederländerna är ett utmärkt sätt att se så mycket av landet som möjligt. Du kan skräddarsy din resa enligt din egen smak för att inkludera natur, historiska platser eller stadsbyggnader som du bara inte vill missa. Res runt i landet i ditt eget tempo eller åk på en större road trip till någon av grannländerna Tyskland eller Belgien. Bara din fantasi sätter gränser på vart du kan köra! Nedan tipsar vi dock om några utflykter som brukar uppskattas av turister.

  Hoge Veluwe National Park

  Nationalparken Hoge Veluwe är ett fantastiskt resmål för den som vill återvända till naturen i dess oförstörda form. Oerhört varierad, parken är en underbar visning av sanddyner, tjocka skogar och hedar. Lämna storstaden bortom dig och njut istället av en dag på denna fantastiska plats tillsammans med hela familjen. Några av aktiviteterna i Hoge Veluwe inkluderar fågelskådning, cykling och vandring längs de många lederna och skogsvägarna. I parken ligger även Kröller-Müller Museum som har en av världens största samlingar av Vincent van Gogh målningar, detta efter det världsberömda Van Gogh-museet i huvudstaden Amsterdam. Besöker du Hoge Veluwe National Park så passa även på att besöka detta intressanta konstmuseum.

  Marken

  Nordost av den nederländska huvudstaden finns en pittoresk halvö vid namn Marken, ett fiskegemenskap med välbevarade hus på pelare, kanaler och en härlig hamn. Det finns en bro som ansluter halvön till fastlandet så du behöver inte åka båt dit om du inte vill. Se den vita fyren, domkyrkan eller besök Wooden Shoe Factory som tillverkar de klassiska holländska trätofflorna. I närheten finner du även staden Volendam som även det är en mysig hamnstad värd att utforska. Här finner du bland annat ett museum och en ostbutik där du kan köpa traditionell ost såsom Gouda, Edam, Boerenkaas, Leyden och Maasdam.

  HaagHaag

  I Nederländernas sydvästra del ligger provinsen Zuid-Holland som bland annat är hem till Haag. Staden ligger precis vid kusten och har en fyr och strand som fungerar som ett mini-nöjesfält. Bege dig till Scheveningen Pier för att åka zipline, hoppa bungyjump, spela spel eller ta ett varv eller två i pariserhjulet. Staden är också hem till vacker arkitektur som du till exempel kan ta del av om du besöker Binnenhof, Fredspalatset eller Madurodam.

  Tyskland

  Västra Tyskland lämpar sig för en road trip från Nederländerna. Utforska Nordrhein-Westfalen och upplev den historiska karaktären i städerna Aachen, Bielefeld eller Köln. Besök gamla slott och ta en tur ner på NaturGenuss-vägen som bjuder på idylliska landskap som är idealiska att utforska med bil. Även Münster, Dortmund, Bonn och Düsseldorf ligger nära den nederländska gränsen och kan därför besökas om man till exempel vill se sevärdheter som Prinzipalmarkt, Westfalenpark, Schloss Drachenburg eller Rhine Tower.


  Att göra i Nederländerna

  Trots sin lilla yta har Nederländerna mycket att bjuda på. Amsterdam och Rotterdam kan ses som huvudpunkter, men även de vackra landskapen och naturen. Självklart är det dina egna intressen som avgör vad som faller dig i smaken, men Nederländerna har något för alla, från de som älskar sport till historiefanatiker och friluftsmänniskor. Nedan listar vi några av våra bästa tips:

  • Amsterdam: En av de mest populära platserna i Västeuropa - Amsterdam drar till sig miljoner av turister på grund av sitt charmiga utseende, sina kanaler och prydliga museum. Om vädret är fint, hyr en cykel och börja utforska! Du kan också utforska huvudstaden till fots och till exempel se de berömda gamla kanalerna från den holländska guldåldern, fodrad med vackra färgstarka hus. Var noga med att inte missa den flytande blomstermarknaden. Ta en kryssning längs kanalerna en solig sommardag eller ta dig till Damrak för att se det kungliga palatset. Om det finns tillräckligt med tid, besök ett av museerna och beundra mästerverk från konstnärer som Van Gogh, Rembrandt och Vermeer.

  • Rotterdam: Den näst största staden i Nederländerna heter Rotterdam och är känd för sin moderna arkitektur och en välbalanserad blandning av gammalt och nytt. Rotterdam är hem för Cube Houses, ett arkitektoniskt underverk som innehåller spännande hus i olika vinklar. Bara en titt på dessa kommer att göra dig yr! Andra sevärdheter i staden är Euromast, Erasmunsbrug, Grote of Sain-Laurenskerk och Rotterdam Zoo.

  • Zaanse Schans: Zaanse Schans borde definitivt vara inkluderad i din nederländska road trip. Hela detta område är en enorm tidsmaskin med många spår från 1700 och 1800-talet. Här finns charmiga väderkvarnar, gamla hus, ladugårdar, kvarnar och hantverksbutiker. Besök en traditionell ostfabrik och ett klassiskt varuhus där du kan se hur de kända träskorna tillverkas. Tillbringa en dag eller två med att njuta av traditionell atmosfär och stil i Zaanse Schans!

  • Keukenhof trädgårdEuropas trädgård: Den bild vi ser som emblematisk i Nederländerna är den av fält med tusentals tulpaner så långt ögat kan nå. Europas trädgård belyser denna typiska bild under flera veckor på våren - vanligtvis från slutet av mars till mitten av maj. Detta är verkligen ett spektakel med ett fascinerande färgutbrott som du inte bör missa! Planera din resa så att den sammanfaller med Europas trädgårds öppettider och ta del av denna ikoniska syn.

  • Efteling: Efteling kallas ”World of Wonders” och är en nöjespark för hela familjen i närheten av Breda och Tilburg. Efteling bjuder på ett brett utbud av attraktioner för både barn och vuxna. Upptäck det nostalgiska pariserhjulet, vandra runt Fairytale Forest eller ta en tur på River Rapid Ride. Det finns något för alla och dagen kommer gå snabbt i denna roliga nöjespark.

  • Väderkvarnar: Det är praktiskt taget omöjligt att hitta en plats som Kinderdijk någon annanstans på planeten. Ett speciellt system med utarbetade pumpar och väderkvarnar drar nytta av vinden och torkar jorden med det omgivande vattnets naturliga kraft. Den utmärkta tekniken att dränera mark har erkänts av UNESCO, som har inkluderat Kinderdijk på världsarvslistan. Kom hit för att beundra tusentals traditionella väderkvarnar typiska för Nederländerna!

  Lite historia

  I det förflutna var Nederländerna bebodd av germanska stammar och geografi spelar en viktig roll i landets utveckling. Då området kännetecknas av våtmarker, hedar, floder och sjöar, var antika Nederländerna ganska svårt att invadera. Vilket bidrog till dess säkerhet från erövrare ända fram till första århundradet f.Kr. då romerska soldater erövrade den södra delen av landet. Som en del av det mäktiga romerska riket hade området det gott ställt i flera århundraden. Men efter de inre problemen och försvagningarna i Rom erövrade frankerna och andra germanska stammar Nederländerna och förde med sig kristendomen. Franks, den starkaste barbariska stammen bland de gamla tyskarna, införde landet till imperiet i Charlemagne med Aachen som huvudstad. Medeltiden var graciös i Nederländerna och härskades då av många hertigar och grevar. Landet såg den ekonomiska utvecklingen under hela tiden, trots Karlemagnas fall. Handelsvägar till avlägsna länder och andra kontinenter utvecklades och växande städer gav upphov till ett växande samhälle.

  Den mäktiga Habsburgmonarkin bredvid hertigarna i Bourgogne gjorde försök att ta makten över Nederländerna och vann till slut och införde då ett beskattningssystem. På 1600-talet gavs landet till kungen i Spanien, en katolik, vars religiösa åsikter inte gynnade de nederländska protestanterna. Detta påbörjade en konflikt som till slut ledde till ett 80-årigt långt krig. Nederländerna vann självständighet från Spanien år 1581, men det var först 1648 som Spanien accepterade detta.

  Nederländerna var särskilt stark i utomeuropeisk handel och utforskning av nya handelsrutter. Amsterdam blev en av de viktigaste punkterna för finansiell kraft i Europa och hela Nederländerna var den ledande sjöfarten. Den nederländska republiken var dock liten i jämförelse med de stigande staterna Österrike, Preussen, Frankrike och Ryssland. Dessutom sänktes de välbehövliga spannmålsförsörjningarna från Polen, och tiden för nationell välbefinnande kom till sitt slut. Efter Napoleons fall innehöll Konungariket Nederländerna delar av moderna Belgien och Luxemburg, som skilde sig från riket senare på 1800-talet. Nederländerna var då en liberal stat med modern utsikt. Landet förblev neutralt under första världskriget. Under andra världskriget däremot var landet ockuperat av Tyskland men det motstod terror och många nazistiska försök att införliva landet i tredje riket. Efter andra världskriget tog Nederländerna tid att återhämta sig och bygga upp sin välfärd igen. Den ekonomiska tillväxten var stabil och idag är landet ett rikt land med en blomstrande ekonomi.


  Vanliga frågor och svar om att resa i Nederländerna

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterEfter att ha varit i branschen i snart 70 år har vi på Auto Europe samlat på oss massvis av information, inte bara angående hyrbilar men även annan reseinformation. Vi vill att kunderna ska ha en bra och smidig resa och därför delar vi med oss av vår expertis genom att besvara några av de frågor som kan uppkomma om man planerar en resa till Nederländerna. Läs igenom svaren eller ring oss på +46 10 888 66 52 om du undrar över något annat eller inte fann svaret tillräckligt hjälpfullt. Vår telefonlinje är öppen sju dagar i veckan och är bemannad med duktiga hyrbilsexperter som kan hjälpa dig att planera din bilsemester i Nederländerna.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa i Nederländerna?

  Nederländerna är för det mesta ett platt land utan tuff terräng så de flesta fordon i våra olika kategorier bör vara lämpliga att ta sig runt i landet med. Valet av hyrbil ligger därför mycket på dina egna önskemål. Ska man stanna i Amsterdams stadsområde räcker det gott och väl med en minibil eller ett fordon från vår ekonomiklass, förutsatt att ni är max fem passagerare. Är ni fler än så behöver ni boka en minibuss och är ni fem personer kan det även bli lite trångt i dessa fordon, kanske är det mer lämpligt att boka en Standard/Full-Size eller SUV så ni har mer utrymme och bekvämlighet. Vill man utforska Holland i still kan man välja att boka en av våra lyxbilar, tänk bara på att det då kan behövas två kreditkort istället för ett.

  Klicka här för att läsa mer om våra olika hyrbilskategorier.

   

  Vad är valutan i Nederländerna?

  I Nederländerna använder man sig av Euro (EUR). Det finns gott om växlingskontor i landet, bland annat på de flesta flygplatser, och man kan även ta ut pengar med ett internationellt bankkort utan problem. Däremot kan man räkna med att betala en liten avgift för varje uttag. De allra flesta butikerna och restaurangerna tar emot både betalkort och kreditkort.

   

  Vilken tidszon är Nederländerna i?

  Nederländernas tidszon är (GMT-1), det vill säga samma som Sverige. I Nederländerna har man precis som i Sverige också vinter/sommar tid.

   

  El – Behöver jag en reseadapter i Nederländerna?

  Nej, uttagen i Nederländerna är samma som i Sverige.

   

  Behöver jag visum för att resa till Nederländerna?

  Som till de flesta länderna som är medlem i EU, behöver man inget visum som svensk medborgare för att besöka Nederländerna. Ett giltigt pass räcker gott och väl så länge du inte ska stanna i landet i flera månader. Många tror att det finns en svensk ambassad i huvudstaden Amsterdam, men så är faktiskt inte fallet. Den svenska ambassaden ligger istället i Haag, cirka sex mil söder om Amsterdam. Dit kan du vända dig om du får problem under resan och behöver hjälp av en svensk myndighet. Kontaktuppgifter hittar du nedan:

  Sveriges ambassad i Haag
  Embassy of Sweden
  Postbus 85601
  2508 CH Den Haag, Nederländerna
  Email: ambassaden.haag@gov.se
  Telefon: +31 70 412 02 00

   

  Vilka är de mest använda fraserna på holländska?

  I Nederländerna pratar man för det mesta hollänska. Dialekten kan skilja mycket och vid den belgiska gränsen appliceras helt andra uttryck än i övriga delar av landet. Många är dock väldigt duktiga på engelska så med engelska är det inga problem att ta sig fram och göra sig förstådd. Här nedan följer en liten ordlista på ord som kan vara bra att kunna och förstå när man besöker landet.

  Hej - Hi
  Hur är det med dig? - Hoe zit het met jou?
  Ha en bra dag - Heb een goede dag
  Var är toaletten? - Waar vind ik een toilet?
  Ja - Ja
  Nej - Nee
  Tack - Bedankt
  Ursäkta - Excuus


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Nederländerna

  Resinformation Nederländerna