Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  RESEINFORMATION IRLAND

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Reseguide Irland – Allt du behöver veta inför din resa

  På Irland har man mycket att upptäcka, inte minst den bedårande naturen som förenar grönska med Atlantens förförande krafter. Irlands västra kust möter Atlanten och är både klippig och spektakulär medan östkusten är hem till huvudstaden Dublin som även har färjeförbindelser över till Liverpool i Storbritannien. Dublin erbjuder tradition av högsta grad. Här njuter man av mörk Guinness öl eller whisky medan man tar in stadens historia som speglas i byggnaderna och kulturen. Här finner man mycket vacker arkitektur som haft stor betydelse för landet och som blivit en stor del av den irländska identiteten.

  Även om Dublin är det självklara valet för många, bjuder städer som Cork, Kerry, Shannon och Galway också på sevärdheter och den berömda gästfriheten som landet är känt för. Det härliga med Irland är att landet är litet nog att utforska med bil men stort nog att du alltid hittar något nytt att upptäcka, om det så är vid norra, östra, södra eller västra kusten. Vill du inspireras inför ditt besök i detta charmiga land kan du fortsätta läsa vår reseguide för Irland som tar upp tips på sevärdheter och road trips. Men vi på Auto Europe hjälper dig ännu mer att planera din semester, nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna som uppkommer för resenärer som ska besöka Irland och vi tar upp viktig information om språk, valuta, eluttag, tidszon och så vidare.

  Ska du på bilsemester på Irland och vill ha mer information om dina hyrbilsalternativ eller har några frågor om hur bilhyra fungerar i landet kan du ringa våra hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52.

  Titta över ämnena för vår reseguide till Irland nedan för att lära dig mer:

  Road trips Sevärdheter Vanliga Frågor


  Road trips med min hyrbil på Irland

  En road trip är ett utmärkt sätt att se så mycket av landet som möjligt – Irland är verkligen som skapt för sceniska körupplevelser vid kustens dramatiska klippor. Du kan skräddarsy din resa enligt din egen smak för att inkludera natur, historiska platser eller städer som Shannon, Cork eller varför inte Slingo uppe i norr? Det finns gott om natursköna och historiska vägar på ön och nedan har vi valt ut några av våra absolut favorit rutter att dela med dig.

  Omey Island

  Med en stark länk till irländsk tradition och kultur är Conemara-regionen en stadig hållare av irländsk identitet och hem till fantastiska havslandskap. En särskilt vacker tidvattenö gör ett intressant resmål för en resa på Conemara-kusten. Omey Island kan besökas med bil eller till fots efter skyltarna på den breda sandstranden. Var dock extra försiktig och kontrollera tidvattenförhållandena före resan eftersom högvattnet lätt kan täcka hela bilen om man inte planerar sitt besök rätt. Granit-ön som är täckt av sand ser helt enkelt magisk ut och är en upplevelse du sent kommer glömma. Även om det är ganska öde, är ön fortfarande bosatt och är bland annat hem till de välkända ruinerna av St Feichin-klostret.

  Ring of Kerry - IrlandRing of Kerry

  Starta din rundresa i Killarney och kör mot Gap of Dunloe, det berömda bergspasset i Kerry County, för spektakulära vyer över det vilda havet. Förvänta dig skogar, smala pass och ett underbart grönskande landskap under hela din resa. Fortsätt köra västerut tills du anländer till Skellig Ring där du kan beundra den fantastiska utsikten över den natursköna Skellig Michael ön ute i Atlanten. Efter ett kort stopp fortsätter du resan mot Kenmare och sedan vidare till Kerry där sevärdheter som Muckross House, Muckross Abbey och Ross Castle väntar dig.

  Slea Head Drive

  En av Irlands mest natursköna ställen tar dig längs den klippiga kusten, genom fiskebyar och förbi bikupan hytter som byggdes (eller snarare skars) i berg för religiösa ändamål för flera tusen år sedan. Anpassa din resväg och välj flera stopp på vägen som medeltida småbyar med klassiska pubar och butiker. Ta dig slutligen till Slea Head som är Dingle Peninsulas västligaste punkt som bjuder på en otrolig utsikt. Se till att du har med dig en varm jacka bara för här blåser vinden kraftigt året runt.

  Forntida Öst

  Ett besök på Irland skulle inte vara komplett utan att spendera lite tid på Irlands gamla delar i den östra delen av landet. Denna rutt har flera legender och är full av historier från forntida dar med många myter och äventyr från det förflutna. Planera din resa enligt din egen smak och upptäck de gamla hemligheterna som finns på östra delen av landet och passa på att besök ställen som Rock of Cashel, Dunmore Cave och Jerpoint Abbey.

  Att göra på Irland

  Irland är ett populärt semestermål med en mängd roliga och äventyrliga aktiviteter som erbjuds. Aktiviteterna nedan är bara en liten del av det rika utbudet som finns i landet och vad du väljer att spendera semester åt är helt upp till dig. Med vår lista nedan, och hela vår resguide egentligen, vill vi bara inspirera dig så att du har en uppfattning av vad du kan se och göra på Irland. Det är upp till dig själv att välja ut vad som intresserar dig och vilka aktiviteter och sevärdheter du tror kommer förgylla din resa.

  • Cork Jazz Festival: Den fina festivalen för jazzmusik äger rum en gång om året i slutet av oktober i Cork. Känd som Guinness Cork Jazz, är detta landets mest etablerade och största jazzevenemang som kan skryta med några av världens mest kända jazzsångare! Detta är en riktig dröm för alla musikälskare så ta dig hit om du vill få höfterna att gunga i takt med saxofonens toner eller pianots melodier. Cork är även värt ett besök om du inte kommer under Jazz festivalen och är hem till sevärdheter som Blarnet Castle, Blackrock Slott Observatorium och Spike Island.

  • St Patrick's Day Parader: Oavsett var på Irland du befinner dig den 17 mars är det en sak som är säker - du kan inte missa St Patrick's Day! Även om du gör ditt bästa för att undvika detta festliga firanden är det nästintill omöjligt att göra det. Men varför skulle du vilja missa denna folkkära tradition med parader, fest och färgen grönt överallt? Förbered dig på en stor grön folkfest och var noga med att beställa minst ett glas Guinness. Ett roligt fakta är att det är över 13 miljoner pints av den berömda irländska ölen som säljs på Saint Patrick's Day.

  • Nattliv - IrlandTemple Bar: Temple Bar är inte bara en bar men också ett livligt område vid floderna och Dublins nattlivs. Rolig konst, hantverksbutiker och dussintals pubar ligger på gatan av kullersten. Temple Bar är för den som vill uppleva huvudstadens livliga nattliv och här kan du socialisera dig med lokalbefolkningen såväl som andra resenärer medan ni avnjuter goda drinkar eller en pint öl.

  • Black Pudding: Vi att det här inte passar alla, att smaken är som baken och att detta därför inte kommer vara omtyckt av alla. Men Black Pudding, en bit svart pudding, rankas högt som en typisk irländsk maträtt och som därför bör prövas. Den irländska versionen av svartpudding heter Disheen och har till skillnad från andra typer av blodpudding/svartpudding en mer gelantinliknande konsistens. Disheen går att hittas nästan överallt på de irländska pubarna och restaurangerna så se till att testa denna lokala delikatess när du är här.

  • Irish Whisky Museum: Om du trodde att du skulle bli hälsosam efter all öl och blodpudding trodde du fruktansvärt fel. Nästa plats på vår lista är Irish Whisky Museum i huvudstaden Dublin. Gå tillbaka i tiden och ta reda på allt du alltid har velat veta om irländsk whisky på detta charmiga museum. För en liten extra avgift kommer du inte bara att lära dig om ursprunget för den ikoniska drycken, du får också möjlighet att smaka på det.

  • Killarney Christmas Market: En riktig vinterdröm är julmarknaden i Killarney som hålls varje år. Planera ditt besök i december och njut av de bländande ljusen, heta dryckerna och den fantastiska atmosfären i Killarney. Här är gatan fylld av personer som vill uppleva detta vinterparadis och köpa lokala produkter i de många stånden som finns. Allt från julkorv, nötter, dekorationer och smycken går att köpa på denna julmarknad – perfekt om du behöver hitta en julklapp till någon du tycker om eller letar efter något unikt att sätta på julbordet.

  Lite historia

  Det beräknas att de första bosättarna som bodde på Irland var bönder under 4000 f.Kr. vars ankomst- och jordbruksmetoder sammanföll med den nya stenåldern. Nästa bosättare var kelterna som anlände till ön från Europa runt 300 f.Kr. De keltiska krigarna tog med sig sitt språk och sin tull och influerade lokalbefolkningen. Det keltiska inflytandet är fortfarande närvarande och återspeglas idag i många irländska myter, legender och det iriska språket.

  Saint Patrick var en av de första missionärerna att komma till Irland, han anlände på femte århundradet. Den autochtoniska hedniska religionen slogs långsamt ut och kristendomen etablerade sig som huvudreligionen med nybildade kloster och utbildade forskare som studerade latin, grekiska och teologi. Detta gav också upphov till konsten av carving, kalligrafi och arbete med metall blomstrade över hela landet.

  Efter vikingainvasionen på 800 och 900-talet förändrades den demografiska bilden av Irland, då vikingar gradvis flyttade till ön och blandade sig med lokalbefolkningen. Kort efter att vikingarna grundade Dublin år 988 minskade deras inflytande extremt efter deras nederlag mot Irlands kung. Nästa tid är den normandiska eran på 1200-talet som är uppmärksammad för sina byggkunskaper som än idag är synliga i landets ruiner av borgar, befästningar och kyrkor i romansk eller gotisk stil. Eran är också känd för framstegen som skedde inom handeln och jordbruket på Irland.

  Nästa period i irländsk historia markerar början på den kommande religiösa och politiska konflikten som pågick i århundraden. Efter att Henry VIII förklarades kung av Irland såg ön en stor tillströmning av bosättare från England och Skottland. "The Plantation policy" säkerställde att skotska och engelska kolonister samt den engelska kronan får konfiskera mark som tidigare ägdes av olika gäliska klaner och normader. Det som följde var ett våldsamt 1600-tal och de så kallade strafflagarna, som strängt sattes i bruk, nekade katolikerna vissa rättigheter som att äga land som överskred ett visst värde, att delta i vissa yrken och att delta i de högre utbildningsinstitutionerna. Detta var början på turbulenta händelser mellan katoliker och protestanter på Irland som fortsatte fram till slutet av förra seklet.


  Vanliga frågor och svar om att resa på Irland

  Kontakta Auto Europes hyrbilsexperterDet är inte ovanligt att man har en del frågor när man ska ge sig ut på resande fot i världen. Detta gäller inte bara när man ska till Irland utan vart man nu än ska resa. Auto Europe vill hjälpa dig planera och få en så bra resa som möjligt, därför har vi nedan besvarat några av de vanligaste frågorna som kan uppkomma när man ska besöka just Irland. Vi tar upp alla frågetecken angående Irlands valuta, tidszon, elektriska uttag och tips på vilken typ av bil du ska hyra. För alla hyrbilsrelaterade frågor kan du också vända dig till våra hyrbilsexperter på +46 10 888 66 52. Du kan prata med en av våra kunniga medarbetare som gärna hjälper dig slutföra en bokning eller om du fått problem med en redan påbörjad hyra.

  Du kan också läsa mer av Auto Europes olika restips via denna länk.


  Vilken typ av hyrbil är bäst till din resa på Irland?

  Chansen finns att du kommer spendera stora delar av din tid på Irland i en bil, speciellt om du planerar att utforska hela den grönskande ön och inte bara en stad eller region. På grund av detta är det viktigt att du väljer rätt bil. Tänk dig stressen över att sitta inklämd med två skrikande barn i baksätet i en liten mini bil medan man blir omkörda av stora lastbilar på motorvägen M50. Nej, en bil från minikategorin kanske passar bättre för storstäder där man behöver en lätthanterlig bil som är enkel att parkera och ta sig runt med. Även en bil från vår ekonomiklass passar denna typ av resa, då med lite mer benutrymme än en mini-klassad bil.

  Ska du köra längst de dramatiska klipporna vid kusten och ta dig an de stora landsvägarna rekommenderar vi en lite större bil. Allt från mellanklassen, Standard/Full-Size och SUV skulle passa denna typ av resa och det slutgiltiga beslutet får du basera på antalet resenärer, era behov och budget. Vill du läsa mer om Auto Europes olika fordonskategorier har vi en sida där vi utförligt förklarar skillnaderna mellan de olika kategorierna. Läs på lite om de olika fördelarna och nackdelarna så du kan ta ett informerat beslut om vilken typ av bil som kommer passa din resa bäst. Har du några frågor angående våra fordonskategorier är det som alltid bara att slå oss en signal på +46 10 888 66 52.

   

  Vad är valutan på Irland?

  Innan hade man på Irland Pund precis som i Storbritannien, numera har man dock ändrat till Euro (EUR). Det går att växla på både banker och växlingskontor eller, mot avgift, ta ut kontanter i bankomater så länge man har ett internationella bankkort.

   

  Vilken tidszon är Irland i?

  Irland ligger en timme efter Sverige i den så kallade tidszonen UTC. Precis som Sverige har Irland också vinter/sommar-tid.

   

  El – Behöver jag en reseadapter på Irland?

  Den elektriska spänningen på Irland är densamma som i Storbritannien, 230 volt alternerande vid 50 cykler per sekund. Typ G socklarna är samma som de som används i Storbritannien och du behöver därför en reseadapter.

   

  Behöver jag visum för att resa till Irland?

  Är du innehavare av ett svenskt pass behöver du inget visum för att besöka Irland. Det krävs dock att du har ett pass vars giltighet inte går ut medan du befinner dig i landet. Anledningen till att du som svensk medborgare inte behöver ansöka om visum för att besöka Irland är för att både Sverige och Irland är medlemmar i den Europeiska Unionen (EU).

  Den svenska ambassaden på Irland är baserad i Stockholm, det finns dock en svensk konsulat i Dublin. Kontaktuppgifterna till den svenska konsulaten finner du nedan:

  Svensk konsulat i Dublin
  Consulate General of Sweden
  12, Fitzwilliam Place
  Dublin 2, Irland
  Email: dublin.swecons@reddycharlton.ie
  Telefon: +353 (0)1-265 08 88

   

  Vilka är de mest använda fraserna på iriska?

  Det officiella språket på Irland är engelska och det förstås av alla. Det förekommer också mycket iriska och vi tycker det är lite roligare att lära ut några av de vanligaste fraserna på iriska. Detta charmiga (men något grötiga) språk är ett av världens äldsta och kan vara svårt att förstå men frukta inte, nedan hittar du några av de vanligaste fraserna du kan använda dig av för att säga hej till receptionisten eller tack till servitören.

  Hej - Dia duit
  Hej då - Slán
  God eftermiddag - Bon après-midi
  Skål - Sláinte
  Snälla - Le do thoil
  Öppet - Oscailte
  Stängt - Dúnta
  Turistinformation - Oifig Eolais
  Parkering - Páirceáil
  Tack - Go raibh maith agat


  Nyttiga länkar

  Officiell turistinformation för Irland

  Resinformation Irland