Den cirka 470 kvadratkilometer paradisön ligger mitt emellan öarna Aruba och Bonaire i Karibiska havet, tillsammans bildar de de så kallade ABC-öarna. Curacao tillhör det Nederländska riket och är den största ön av de Nederländska öarna i Västindien. Holländska är därför det officiella språket, trots detta är det papiamentu som de flesta lokalborna talar. Även engelska, spanska, portugisiska och curacaons talas och förstås i stor utsträckning. På Curacao hittar du allt du förväntar dig av en paradisö mitt ute på havet; vita ständer, turkost vatten, häpnadsväckande natur och en stämning som du inte kan hitta någon annanstans. Boka din hyrbil i Curacao med Auto Europe redan idag och upplev allt ön har att erbjuda på bästa sätt.
Trots att Curacao bara är lite över sex mil lång, skiljer sig det södra kustområden sig en hel del från det norra. I norr finns kalkstensklippor som under århundraden formats av havet och de starka nordöstliga vindarna. Terrängen är ojämn och havet kan vara oförutsägbart på grund av den konstanta vinden, detta har gjort att de flesta har valt att bosätta sig på andra delar av ön. Kustlinjen längst den södra delen däremot har flera vikar som bildar stränder man bara trodde fanns på tv. Det är hit du ska bege dig om du vill upptäcka stränderna som pryder resebroschyrerna och bada i turkost vatten som aldrig verkar ta slut. Det är också i den sydliga delen som öns huvudstad, Willemstad, ligger i. De flesta av öns 130,000 invånarna bor här bland de färgglada husen och de charmiga gatorna. När du behöver en paus från stranden erbjuder Willemstad mysiga caféer, härlig atmosfär och självklart lokal cuisine från havet.
Om du planerar att hyra bil i Curacao är det viktigt att du är medveten om vilka trafikregler och lagar som finns här innan du beger dig ut på vägarna. Du kan läsa om landets regler här, men de viktigaste körreglerna är:
Njuta av livet, det är det enkla svaret på vad du kan göra här Vill du ha lite mer konkreta tips har vi det också. På ön finns det mycket att se och göra, du kommer inte ha tråkigt en sekund medan du är här. Några aktiviteter och sevärdheter är:
Genom att skaffa en hyrbil på Curacao kan du köra runt ön och uppleva allt på dina egna villkor. Ön som bara ligger 7 mil norr om Venuzuela har massvis att erbjuda när det kommer till miljö och natur. Klipporna i norr har fantastiska utsikter och en vild terräng medan det lite lugnare söder har vita stränder och snorkelparadis. Curacao har något för alla och här har vi listat fem olika dagsturer du kan ta på den västindiska ön. Med våra envägsval, kan du hämta upp bilen på ett ställe och lämna på ett annat, vilket ger dig en ultimat bilsemester.
För att köra i Curacao behöver du ett giltigt körkort. De flesta hyrbilsföretagen kräver också att du måste vara minst 21 år och haft körkort i över ett år. För förare under 25 kan även en extra avgift tillkomma. Detta är de vanligaste villkoren för att få hyra bil i Curacao, dock kan det variera mellan olika bilkategorier och företag.
Nej, det finns inga vägtullar eller vägavgifter i Curacao.
Det var folkgruppen arawak som först bosatte sig på Curacao för cirka 6,000 år sedan efter att ha migrerat från Sydamerika. När Christoffer Columbus sedan upptäckte Karibien var det flera europeiska länder som kom hit för att upptäcka och erövra. På 1500-talet var det spanjorerna som kom till ön, men de upptäckte snart att Curacao verken hade guld eller tillräckligt mycket färskvatten för att bygga odlingsmark och lämnade därför snart ön. Det var sedan Nederländerna som kom till ön år 1634, sedan dess har Curacao varit en del av det Nederländska kungariket och invånarna här har Nederländska pass. Det var också under 1600-talet som slavhandeln var som värst. Det var inte bara urbefolkningen på Curacao som blev sålda som slavar, utan slavar från Afrika kom också hit innan de skickades vidare till Amerika. Denna slavhandel är anledningen till att språket papiamentu tillkom, det språk som än idag talas av de flesta invånarna i Curacao. Slavar, slavhandlare och köpemän kunde inte kommunicera med varandra eftersom de talade olika språk, detta ledde till att papimentu utvecklades som är en blandning mellan portugisiska, spanska, holländska och afrikaans.
Den officiella valutan i Curacao är nederländska Antillergulden, men de kallas ofta för florin. En florin är värd cirka 4.5 kr. Dock används amerikanska dollar också flitigt på ön och även euro på några av de främsta turistställena. Tänk på att om du betalar med amerikanska dollar eller euro så får du alltid tillbaka växeln i florin. I de flesta restauranger, hotell, större affärer och butiker går det också att betala med korten VISA och MasterCard. Detta går inte att räkna med på alla ställen dock, så vi rekommenderar att ha med lite kontanter för säkerhetsskull. Bankomater går att hitta runt om på ön.
Curacao ligger i den så kallade nordamerikanska atlantnormaltid precis som Barbados, Grönland och Puerto Rico. Det innebär att Curacao är sex timmar efter Sverige.
När man åker till ett annat land är det alltid kul att lära sig lite av språket. Som sagt talas det många olika språk i Curacao, men det officiella språket är nederländska. Några viktiga fraser att ha på minnet är:
Hej - Hi
God morgon - Goedemorgen
Godkväll - Goedenavond
Var ligger närmaste polisstation? - Waar is het dichtstbijzijnde politiebureau?
Var ligger närmaste sjukhus? - Waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis?
Var finns närmaste bankomat? - Waar is de dichtstbijzijnde geldautomaat?
Vart ligger [plats]? - Waar is [plats]?
Kan jag betala med kreditkort? - Kan ik met creditcard betalen?
Kan jag betala med kort? - Kan ik met een kaart betalen?
Hur mycket kostar det? - Hoeveel kost het?
Tack - Dank
Behåll växeln - Houd de uitrusting
Ja, standar uttagen är 110V, även kallad “typ A”, vilket är samma två-håliga uttag som används i USA. I Sverige använder vi 220V uttag och därför behöver du en adapter om du reser hit. Glömmer du den hemma finns här också butiker och även vissa hotell som säljer.
Som svensk medborgare behöver du inget visa för att resa till Curacao, så länge du inte stannar i landet mer än 90 dagar. Vissa nationaliteter, till exempel Kuba eller Haiti, behöver ansöka om turistvisum innan de kan resa till landet. Allt du som svenskmedborgare behöver är ett giltigt pass, biljett hem och pengar så du kan försörja dig medan du besöker landet.
Det ligger ingen svensk ambassad på ön, behöver du svenska ambassadens hjälp ska du i första hand vända dig till den i Haag.
Sveriges ambassad i Haag
Sveriges ambassad i Haag
Johan de Wittlaan 7
JR Den, 2517 Haag
Email: ambassaden.haag@gov.se
Telefon: +31 79 412 02 00