Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Köra i Italien - Vad är ZTL zoner?

  Om du planerar en resa till Italien är det ett absolut måste att ha koll på ZTL. I vår omfattande ZTL-guide nedan har vi all information du behöver för att köra i vilken Italiensk stad som helst utan att behöva oroa dig. Ta reda på vad ZTL är för något, information om kartor och vilka områden som ska undvikas, samt detaljer om vad som kommer hända om du råkar köra in i en ZTL-zon.

  Begränsade körzoner Italien - Vanliga Frågor

  Den absolut vanligaste orsaken till att kunder får böter när de kör sin hyrbil i Italien är på grund av att de oavsiktligt kör i en ZTL-zon. Ibland är kunder inte medvetna om att ZTL finns och missar därför skyltarna som markerar det körförbjudna områdets gränser. Här är en lista på de vanligaste frågorna angående att hyra bil i Italien via Auto Europe.

  Vad är ZTL?

  ZTL står för 'Zona a Traffico Limitato', vilket betyder Begränsat Trafikområde. Detta är områden i centrala delar av Italienska städer och byar där trafiken är begränsad. De finns inte överallt i Italien, men de är hyfsat vanliga och besöker du någon av de större städerna, till exempel Florens, Pisa eller Rom, är sannolikheten stor att det finns ZTL-zoner.

  Hur vet jag om jag kör in i ZTL?

  Så läser du ZTL skyltar när du kör i ItalienTrots att många inte tror det, har varje enskild ingång till en ZTL-zon en tydlig skylt som indikerar att du är på väg in till ett begränsat trafikområde. Skylten som du ska hålla utkik efter består av en vit cirkel med en röd linje på en vit bakgrund. Ovanför cirkeln kommer du se texten 'Zona a Traffico Limitato' och nedanför cirkeln finns ytterligare information om ZTL-zonen. Till exempel kan det stå '7,30 - 19,30', vilket betyder att restriktionerna på trafiken bara gäller mellan klockan 7.30 och 19.30. Ett annat tecken på att du kör in i en ZTL-zon är om du ser trafikkameror på stolpar vid vägen. Det är viktigt att hålla utkik efter dessa tecknen eftersom du antagligen inte kommer se några tecken på att du kör i ett förbjudet område efter att du kört in.

  Jag ser andra som kör i ZTL-zoner. Varför får de och inte jag?

  Detta varierar från stad till stad, men ofta är de som är bosatta i området och kollektivtrafiken tillåtna att köra i ZTL-zoner. Anta inte att det är okej för dig att köra i de begränsade områdena bara för att andra gör det. Kolla alltid efter de existerande skyltarna.

  Vad gör jag om mitt hotell är innuti en ZTL-zon?

  Du kan be hotellet registrera ditt registreringsnummer på bilen hos de lokala myndigheterna under din vistelse. Detta är vanligtvis gratis, men dubbelkolla med ditt hotell innan din resa. Kör inte in i en ZTL-zon innan detta har gjorts. Uppmärksamma också att bara för att du kan köra i ZTL-zonen där ditt hotell ligger betyder inte det att du kan köra i alla ZTL-zoner i hela staden. Det är alltså viktigt att du fortfarande är uppmärksam på andra körförbjudna områden i staden så att du inte kör in i dem.

  Vad händer om jag råkar köra in en ZTL-zon?

  Du kommer få böter. Det finns trafikkameror längst gränserna av ZTL-zonerna som registrerar alla förbi körande bilars registreringssyltar. De fotograferar registreringsskylten varje gång du passerar en gräns vilket innebär att du kan få mer än en böter under ett körförlopp.

  Hur mycket får jag i böter om jag kör i en ZTL-zon?

  Vanligtvis kommer du behöva betala en böter på 80-300 EURO för att du kört i en ZTL-zon; priserna varierar beroende på vilken stad eller by du kört i. Utöver det kommer du också behöva betala en “Trafiköverträdelseavgift” hos den lokala leverantören. Denna avgift varierar från leverantör till leverantör, men kommer att debiteras på kreditkortet som du använde i samband med upphämtningen av hyrbilen.

  Hur kan de ge mig böter för att ha kört i en ZTL-zon om jag inte längre är i Italien?

  Polisen kommer kontakta hyrbilsleverantören som kommer ge dem din adress som de sedan skickar bötern till. Utöver det tar även hyrbilsföretagen oftast ut en administrativ avgift för varje böter. Denna avgift varierar från leverantör till leverantör, men kommer att debiteras på kreditkortet som du använde i samband med upphämtningen av hyrbilen.

  Varför varnade ingen i upphämtningsdisken mig om ZTL-zonerna?

  Det är kundens ansvar att vara informerad om lagarna och reglerna i det landet de reser i.

  Det här låter som ett sätt att tjäna pengar på omedvetna turister! Varför finns det ens ZTL-zoner?

  ZTL-zonerna är till för att minska trafikens påverkan i områden av historiska och kulturella intressen. Dessutom sänker trafikbegränsningarna utsläppen och föroreningarna, samt skapar mer gångvänliga området runt platser som ofta besöks av stora mängder turister.

  Karta över populära Italienska städer och deras ZTL-zoner

  Rom ZTL Karta

  Begränsade Trafikområden

  Florens ZTL Karta

  Begränsade Trafikområden

  Milano ZTL Karta

  Begränsade Trafikområden

  Pisa ZTL Karta

  Begränsade Trafikområden

  ZTL Zoner - Körtips

  Du kanske tänker att du kan undvika att köra in i de förbjudna områdena i Italien genom att använda GPS eller någon annan Navigationsenhet, men snälla var uppmärksam på att dessa inte alltid informerar dig om att du är på väg att köra in i en ZTL-zon.

  Detta beror på att GPS-systemen vanligtvis inte innehåller information om ZTL-zonerna eller deras gränser eftersom reglerna och förordningarna bestäms av varje stad, samt för att reglerna med jämna mellanrum förändras. GPS brukar bara hitta närmaste körväg till din destination utan att ta hänsyn till de begränsade körområdena. Därför bör du vara uppmärksam på att detta kan leda dig till att köra in i en ZTL-zon av misstag vilket i sin tur leder till att du får böter.

  Andra bra länkar om du ska resa i Italien

  Körinformation Italien - Allt du behöver veta om att köra i Italien

  Tips för resor med hyrbil - Få fler användbara tips angående din hyrbilsresa

  Bloggsökning


  Kategorier