Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  BILLIG HYRBIL I ALBANIEN

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över
  Varför boka med oss
  • Jämför företag för bästa pris
  • Gratis avbokning 48 h innan upphämtning
  • Inga kreditkortsavgifter
  • Kundservice tillgängligt 7 dagar i veckan
  • 24 000 upphämtningsstationer världen över

  Hyrbil i Albanien till de bästa priserna

  Auto Europe är det rätta valet för er om ni letar efter en prisvärd och kvalitativ hyrbil i Albanien. Med vår prisgaranti kan ni vara säkra på att ni får marknadens lägsta priser på hyrbil. Oavsett om ni letar efter liten lätt hanterlig bil till stora fordon med plats för större grupper, så hittar ni det med hjälp av Auto Europe. Med hjälp av Auto Europes sökmotor som är ensam i sitt slag, får ni på ett effektiv sätt en utmärkt överblick över alla de bilar de olika leverantörerna vi samarbetar har tillgängliga och till vilka priser. Vi samarbetar med både lokala mindre kända leverantörer till stora välkända namn som återfinns över hela världen, för att kunna erbjuda er ett så stort utbud som möjligt.

  Albanien är ett land som allt fler börjar få upp ögonen för. Landet som mer eller mindre var stängt för utomstående under större delen av 1900-talet. Nu lockas turister från hela världen för att utforska detta land som är lite av ett mysterium. Med hjälp av denna turism har landet snabbt börjats förvandlas till ett pulserande och superprisvärt Medelhavsresmål. De som väljer att spendera sin semester här kommer bli överraskade när de upptäcker hur mycket det finns att se och göra i Albanien. Ni kommer hitta mängder av antika ruiner att utforska, ett magiskt bergslandskap med mycket orörd natur och makalösa vita stränder som rivaliserar med topp stränder i världen. Med Auto Europe hittar ni enkelt och säkert rätt bil för er, så att ni kan njuta av detta ganska okända land.

  Vilka är de viktigaste körreglerna i Albanien?

  För er som funderar på att hyra bil i Albanien kan det vara värt att veta att landets vägar är under ständig konstruktion och förbättras hela tiden. Många viktiga vägar mellan olika städer och viktiga destinationer har blivit helt omgjorda och erbjuder numera en fin körupplevelse. Vad som är viktigt att ta hänsyn till att dess vägar som blivit uppbyggda på nytt är otillräckliga för att hantera den växande trafiken, så förvänta er tät trafik och större trafikstockningar under rusnings tider. De mindre vägarna är något man bör undvika om man kan, här kan vägskicket vara uselt med gropar och sakna skyltning. Om ni beger er upp mot bergen, är det rekommenderat att köra en fyrhjulsdriven bil, för här är vägarna ännu sämre, och kan under vinter tid vara helt oframkomliga på.

  Trafiken skiljer sig mycket från den som vi är vana vid i Sverige. Trafikdisciplinen och trafiksäkerheten är mycket dålig. Förvänta er förare som kör lite hur som helst, med riskfyllda omkörningar och ingen hänsyn till trafikregler i rondeller och liknande. Längre ner har vi några viktiga punkter att tänka på när man kör i Albanien, och om ni önskar en djupare information om att köra i Albanien , har vi en utmärkt körinformations sida.

  • Det är högertrafik som gäller i hela Albanien.
  • Säkerhetsbälte är ett krav för alla i bilen.
  • Halvljuset måste vara på medans ni kör.
  • Föraren måste ha sitt körkort, registreringsbevis och försäkringsdokument med sig i bilen.

  Att göra i Albanien?

  Thethi: Vid denna by, som är utsett till ett skyddsområde med särskilt kulturhistoriskt värde, hittar ni även Thethidalen som är omringad av grönklädda 800 meters toppar och porlande vattenfall. Staden ligger i norra Albanien, inte långt från gränsen till Montenegro och har mycket att erbjuda. Staden är full av kultur och dalen bjuder på en makalöst vacker naturupplevelse.

  Gjirokastra: Albanien har många platser som är invalda på UNESCO:s världsarvs lista. En av dessa platser är Gjirokastra som är en stad i södra Albanien, strax nedanför bergen i Drinodalen. Staden med dess välbevarade ottomanska arkitektur är ett mycket trevligt och uppskattad plats för lokal bor och besökare. Här kan ni vandra längs med uråldriga kullerstensgator och njuta av den välbevarade och unika byggnaderna. Passa även på att ta er till det gamla slottet i staden, för att få den bästa platsen för en enastående utsikt över omgivningarna.

  Syri i Kaltër: Även känt som det blå ögat, är ett spektakulärt naturfenomen som inte är långt från Saranda. Detta naturföreteelse är en populär turistattraktion som lockar många hit för att se det så kallade blå:a ögat. Det är en mycket djup vattenkälla, varifrån vatten bubblar upp till ytan och ger intrycket av ett blått öga. Försök har gjorts för att ta reda dess fulla djup, men dykare har inte lyckats ta sig längre ner än 50 meter. För de som inte är badkrukor, är det möjligt att bada i det kalla vattnet. Vattentemperaturen ligger året runt på runt 13° C.

  Butrint nationalpark : Albanien är en av de länder i Europa som har flest platser på UNESCO:s världsarvs lista. Denna 10 000 hektar stora park blev invald i början av 90-talet och täcker ett varierande landskap och är hem för över 1 200 olika djur och växter. Parken är beläget i södra Albanien, inte långt ifrån staden Sarandë. I parken ligger det även en arkeologisk utgrävning, där man kan besöka för att se historiska monument från Romarrikets tid i Albanien.

  Road trip med min hyrbil i Albanien

  Med en hyrbil i Albanien som är ett bergigt kustland, i storlek med Dalarna, bjuder på en storslagen natur med intressanta historiska platser. På en rund färd runt Albanien kan ni ta er från huvudstaden Tirana ut till antika städer i det forna södra Illyrien, vars rike sträckte sig utmed den Adriatiska kusten. Under en sådan road trip kommer ni att stöta på hisnande vackra naturplatser, platser med världsarvs status och anrika badplatser. En rund färd runt Albanien är ett måste om man vill se ett land som länge var det mest slutna landet i Europa och är ännu relativt okänt för resterande världen. Res runt landet, ett av två länder i Europa som inte har ett McDonalds.

   

  Hur gammal behöver jag vara för att hyra bil i Albanien?

  För att kunna hyra bil i Albanien kräver de flesta leverantörerna att man är minst 18 år och har haft sitt körkort i minst 2 år. Med vissa leverantörer så är minimum åldern högre, och det kan skilja mellan de olika bil kategorierna också, där de större oftast har en högre krav. Viktigt att också ha koll på att om man är under 25, så kräver många av leverantörerna att man betalar en ung förare avgift på plats. Om ni är osäkra om ni behöver betala en sådan avgift, kan ni kontakta våra hyrbils specialister, som enkelt kan hjälpa er att hitta det bästa möjliga för er.

  Behöver jag betala vägtull när jag kör min hyrbil i Albanien?

  Vägarna är generellt i uselt skick i hela Albanien. De få motorvägar som har byggts upp, och de större vägarna som har renoverats är där ingen tull på. Ni kan köra runt på alla vägar utan att behöva betala någon tull. Var dock uppmärksam att alla de större vägarna i landet har många polis kontroller, vilket gör att ta sig runt något långsammare.

  Lite historia

  Albanien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa och har en uråldrig historia. Det mesta av landets långa historia har involverat ockupation av andra stater. Albanerna tros härstamma från ett indoeuropeiskt folk som i slutet av bronsåldern bosatte sig i det som nu är Albanien. Albanien har under historiens gång tillhört Romarriket, Osmanska riket, Grekland, Italien och Tyskland. Det var först 1913 som Albaniens erkändes som en självständig stat.

  Efter andra världskriget slut tog kommunisterna makten och Albanien utvecklades till en hård kommunistisk diktatur som gjorde Albanien till Europas mest isolerade land. Efter diktatorns dör och efter FN skickade in sin fredsstyrka för att upprätta ordning i landet efter dess ekonomiska kollaps. Landet räknas som det fattigaste landet i Europa, och sedan början av 2000-talet har en nybyggnad av landet börjat ske. Allt fler personer flyttar in till storstäderna och turismen har börjat få upp ögonen för denna oupptäckta pärla i södra Europa.

  Vad är valutan i Albanien?

  Valutan i Albanien är albanska lek, (ALL). I nuläget går det inte att växla till sig ALL i Sverige, så det är rekommenderat att ta med sig euro för att växla till sig nere i Albanien. I de större städerna är det på många ställen möjligt att betala med euro. Tänk på att det är kontant betalning som gäller, mycket få ställen accepterar kort betalning. I städer som Tirana finns där gott om bankomater som ni kan använda för att ta ut pengar.

  Vilken tidszon är Albanien i?

  Albanien ligger i tidszonen CET, vilket är den samma som vi har i Sverige. Även i Albanien har de sommar och vintertid.

  Vilka är de mest använda fraserna i Albanien?

  I Albanien pratas det albanska och en del kan även italienska samt grekiska. Engelska är ett språk som inte många pratar, men nu när turisterna börjat flocka hit, så börjar engelska bli mer vanligt. Här nedan är några nyttiga albanska fraser som kan komma till nytta för er semester i Albanien.

  Hej - Tungatjeta
  Hur mår ni? - Si jeni ju?
  Jag heter - Unë quhem
  Tack - Faleminderit
  Ursäkta mig - Më fal
  Hej då - Tung
  Pratar du engelska? - Flet ti anglisht?
  Jag förstår inte - Nuk kuptoj
  Hyrbil - Makinë
  Hur hittar man till - Si ta gjeni
  Tack - Falënderim
  Bensinmack - Stacion benzine

  El - Behöver jag en reseadapter i Albanien?

  För en resa till Albanien behöver man inte ha med sig en adapter. Albanien har samma standard som i Sverige. Det är 220 V som gäller. Något man bör uppmärksamma att det är relativt vanligt med kortare strömavbrott, speciellt utanför tätorterna.

  Behöver jag visum för att resa till Albanien?

  Som svensk medborgare behöver man inte ansöka efter något visum för att resa till Albanien. Med ett vanligt svenskt pass, som behöver vara giltigt i tre månader efter datum för inresa, är det tillåtet att vistas i landet i upp till 90 dagar. Över det behöver man ansöka för ett uppehållstillstånd.

  Svenska ambassaden i Tirana
  Sveriges ambassad
  Pjeter Budi No. 56
  Tirana
  Telefon: +355 4 238 06 50
  E-post: ambassaden.tirana@gov.se

  Nyttiga länkar

  Turistinformation, Albanien

  Reseinformation, Albanien