Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Roadtrip på Korsika - utforska ön med hyrbil eller husbil

  Förr många är den franska ön lite av en okänd pärla som bjuder på bländande vackra stränder, charmiga små byar och fantastiska vyer. Ön som ligger belägen i medelhavet norr om den italienska semesterpärlan Sardinen lockar med sin vilda skönhet och är ett perfekt resmål för den som vill utforska med hyrbil eller husbil. Här finns något för alla vare sig du är jetsetare eller friluftsnörd och det absolut bästa sätta att utforska är genom en roadtrip på Korsika.

  Varför ska du åka på roadtrip på Korsika?

  - Naturen - Dramatiska vägar - Vackra stränder - Charmiga städer och byar - God mat och härlig gästfrihet

  Ställen att utforska på din roadtrip runt ön

  Norra delen av önCalvi - Saint Florent - Bastia och Cap CorseCalvi är en populär semesterort och mycket sevärd med en vacker citadell vilandes över staden. Under högsäsongen kan stadens kännas något trång och turistig men är trots det värt ett besök med sina otaliga restauranger och charmiga gränder. Här finns även en fin sandstrand och bara 4 km utanför staden hittar du Revellatahalvön som är ett riktigt dykparadis. Härifrån kan du sedan köra vidare norr längs kusten för att komma till Saint-Florent som är känd som Korsikas version av St. Tropes och som andas lyx. Här samsas yachter med mindre fiskebåtar i båthamnen och du hittar båda avkoppling och kultur nära till hands. Efter att du tröttnat på att äta gott och spana på vackra båtar i hamnen kan resan gå vidare till Bastia och Cap Corse. I Bastia bör du passa på att prova på Korsikanska viner från Patrimonio regionen. Något som staden är känd för. Här på öns norra tipp i Cap Corse området är den naturliga skönheten överväldigande och landskapet kargare och råare än den södra delen. Perfekt att utforska till fots eller med hjälp av cykel.

  VästkustenAjaccio - Plage de Cupabia - Filitosa - ProprianoAjaccio är öns så kallade huvudstad och var även födelseort till Napoleon en gång i tiden. Stadens hamn är charmig men ett måste är ett besök på den dagliga marknaden på Place Foch där du hittar lokala charkuterier, ostar och lokalt odlade grönsaker. Tio minuters promenad från centrum av staden hittar du även den härliga stranden Plage Trottel för ett eftermiddagsdopp på ett relativt turistfritt ställe. För den som är sugen på mer sol och bad och vill utforska en riktig paradisstrand bör resan därefter gå söderut cirka en timme från Ajaccio mot Plage de Cupabia. Här kan du bada i turkost skimrande vatten och även ställa husbilen på en liten camping över natten. Efter lite vila och bad är ett stopp på Filitosa på väg mot staden Propriano ett måste. Platsen som har förhistoriska lämningar från de första bosättningarna på ön stammar från så tidigt som cirka 7000 år före Kristus och kallas ofta för det ursprungliga Korsika. Efter att kulturkvoten blivit fylld kurrar magen och resan går vidare till Propriano som är en trevlig by vid kusten. Trots att byn är ganska liten kan du äta gott och du hittar många mysiga restauranger med vackra utsikter.

  ÖstkustenPorto Vechio och Plage de Palombaggia - Bonafacio - SperonoPorto-Vechio som även är känd som saltstaden bjuder på kulturskatter men är kanske mest känd för sitt pärlband av härliga sandstränder med turkosa vatten att bada i. Den allra kändaste är Plage de Palombaggia. Efter sol och bad är ett besök till öns sydligaste stad Bonifacio näst på tur. Dramatiskt uppflugen på vita kalkstensklippor vilar den vackra staden som kommer ta andan ur dig. Staden består av vindlande gränder ner till hamnen där du kan passa på att njuta av en god bit mat på någon av de otaliga krogarna. Som aktivitet är en båttur runt Bonafacio verkligen att rekommendera. Strax öster om staden hittar du även den Sperono med vita stränder, grunt turkost vatten och flera små öar som du kan paddla kanot runt.
   

  Transport

  Direktflygen till ön från Sverige är få men du hittar flyg från Stockholm med Norwegian med byte i Oslo eller flyg till Nice med Air France, varifrån du sedan kan ta dig vidare antingen med flyg eller färja till bland annat huvudstaden Ajaccio. På flygplatsen hittar du flertalet uthyrningsleverantörer som snabb och bekvämt kan arrangera din hyrbil så att du kommer ut på din roadtrip på Korsika på nolltid.

  Trafik och parkering på ön

  Att köra hyrbil eller husbil på Korsika är både äventyrligt och härligt med vackra och framför varierande vyer och landskap utanför fönstret. Det är inte för inte som ön är känd som kontrasternas ö med allt ifrån sandstränder, till karga klipplandskap, ringlande och dramatiska vägar och grönskande skog. Vägarna runt ön håller relativt god kvalitet överlag men kan vara smala och branta på sina ställen. Även trafiken är relativt lugn men under högsäsong kan det vara lite klurigare om du ska ut på roadtrip på Korsika med husbil.Om du ska köra i bergen, speciellt med husbil rekommenderas det att köra lugnt och försiktigt samt att du planerar in extra tid för resan. Detta då många av vägarna som sagt har smala partier där det är svårt med möten med större fordon. Det är dock verkligen mödan värt med andlöst vackra vyer och du belönas med fantastiska minnesbilder.

  Roadtrip på Korsika - Tips!Tänk på att det är glest mellan bensinstationerna ute på landsbygden så det kan vara värt att tanka fullt innan ni ger er ut på en längre roadtrip etapp. Ett tips är även att ta med en extra dunk för bränsle.Inne i de flesta städer eller byar är ofta avstånden mellan sevärdheter och attraktioner små och gränderna trånga i de äldre delarna av staden, bland annat i Calvi. Inne i Bastia hittar du fyra större parkeringar där du kan parkera bekvämt. De flesta städerna med båthamnar har ofta även parkering med plats för större fordon som husbil tillgängliga. Du hittar bland annat en trevlig i båthamnen i Propriano på sydvästra delen av ön.

  Boende

  Du som ska hyra bil och därför vill bo på hotell under vistelsen på ön kommer bli glatt överraskad. Ön har nämligen inga större hotellkedjor etablerade utan här gäller familjedrivna och personliga hotell till förmånliga priser. För den som istället valt att hyra husbil finns flertalet campingar och ställplatser tillgängliga, Reglerna för att campa fritt är dock något restriktiva.

  Bloggsökning


  Kategorier