Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Biobesök i utlandet - ett semesterminne för livet

  Med det stora utbudet av annorlunda intryck när man är ute och reser är det lätt att glömma bort en otippad och nästan alltid minnesvärd upplevelse på sin resa. I Sverige är man lite smått nöjd med en bra film som visas på en någorlunda stor duk, med hyfsat ljud, inte allt för klibbigt golv och tillräckligt med benutrymme när man går på bio, men ett biobesök utomlands innebär nästan alltid en helt annorlunda och otippat positiv upplevelse, som påminner en om varför man är ute och reser från första början - för att uppleva annorlunda saker!

  Mina fem, mest minnesvärda bioupplevelser

  Var: S:t Peterburg, Ryssland Film: Ice Age 2

  För en cirka tio år sedan var jag utbytesstudent i S:t Petersburg och hade tröttnat på det dubbade filmutbudet. Således tog jag min Pavel Nedved-frisyr till någon sorts internationell biograf i S:t Petersburgs centralare delar. Filmen Ice Age 2 kommer jag inte ihåg mycket av, däremot kommer jag mycket väl ihåg nyheten (för mig) att man kunde köpa öl i biokiosken och att duken stundtals var skymd av folk som rökte inne i salongen. Härliga tider!

  Var: New Delhi, IndienFilm: The Darkest Hour]

  Det inte varje dag man befinner sig i Indien för att se en svensk skådespelare (Joel Kinnaman) i en Rysk-Amerikansk science fiction thriller. Det var en tisdag kväll och inga Bollywood-föreställningar skulle visas under denna iskalla afton. Hotellrummet som jag delade med min resekamrat var avskalat, unket, smutsigt, utan varmvatten och med dålig belysning. Under dessa förutsättningar bestämde vi oss helt enkelt för att ta en rickshaw till den närliggande biografen, Shiela för att förströ tiden. Byggnaden - som ser ut som en riktig biograf - såg maplacerad ut, inkilad mellan skrala byggnader, ett högt staket och en tjockt trafikerad väg. Utbudet var snålt, tre föreställningar visades varav en på engelska och när vi hade köpt biljetter i luckan utanför biografen fick vi först inte gå in i byggnaden av säkerhetsvakterna på grund av terrorhot inför den stundande nationaldagen. Istället fick vi stå och huttra på parkeringsplatsen i dryga kvarten. En halvtimme innan föreställningen började fick vi dock kliva in till en överraskande lyxigt inredd biograf. Salongen var uppvärmd (som kändes som en otrolig lyx just då) och klassiskt inredd i röd plysch med balkonger och med sköna stolar som stod i skarp kontrast till vårt egna hotellrum. En skön flykt från den tillfälliga misären innan vi åkte vidare på nya äventyr. Filmen behöver man faktiskt inte se, men det förtog inte upplevelsen på något sätt!

  Var: Någonstans mellan Austin och Dallas, USAFilm: Interstellar

  Efter att flickvännen parkerat vid ännu ett köpcentrum längs med en av USA:s ändlösa motorvägar - som bara måste undersökas (trots att alla köpcentrum är näst intill identiska) - såg jag min chans att undkomma ytterligare trötta fötter och störa min flickvän med uttråkade suckar när en Imax biosalong uppenbarade sig som räddaren i nöden. Själva biofoajén såg så där opersonlig ut som man kan förvänta sig av en biograf på ett köpcentrum, men när jag kom in i biosalongen insåg jag att den relativt dyra biobiljetten med tillhörande snacks nog var värt pengarna ändå. Biostolarna liknade mer regelrätta fåtöljer och när jag sjönk ner på min plats kändes det som om att detta var världens bästa biostol och att ingenting kunde bli bekvämare, då trycker stolsgrannen brevid mig på en knapp på sin stol och jag ser hur fåtöljen utvecklades till något sängliknande istället! Benutrymmet var givetvis löjligt stort och filmen en av de mest medryckande som jag sett på ett bra tag. En skön eftermiddag för oss båda!

  Var: Cosmonova, StockholmFilm: Valfri dokumentär

  Som litet barn fick vi ibland åka iväg till Stockholm på studieresa under hög- och mellanstadiet. Kanske inte räknas till utlandsresor men som liten var detta ett fantastiskt äventyr! Vi fick besöka Vasaskeppet en gång vill jag minnas, men absolut häftigast (på den tiden) var ändå Cosmonova, inne på naturhistoriska riksmuseet. Att omslutas av deras 760 kvadratmeter stora kupolduk och genomträngande ljudsystem uppslukade mig på sätt som jag fortfarande inte glömt. Innan vi åkte hem köpte vi givetvis på oss allt det nödvändigaste i turistfällorna kring Drottninggatan som man inte kunde få tag på i Västerås, annat än på de tillfälliga marknaderna på Rocklunda: stilett-kam, Zippo-tändare och Tricky-smällare som man slänger i marken.

  Var: Wank, TysklandFilm: Olika kortfilmer

  Då vi alla på Auto Europe sitter i München har vi nära till de tyska Alperna. Givetvis kunde jag därför inte motstå en inbjudan om att åka till Garmisch-Partenkirchen, åka Wankbahn (gondolen upp på berget Wank) för att se film på berget, som visas på en gång per sommar. Förutom det lustiga namnet och den fantastiska utsikten över Alpernas farstu, är det genuint trevligt att sitta utomhus under en filt och uppleva hur mörkret kryper in över toppar och dalar. Plötsligt bryts mörkret med ljuset från en projektor och filmen börjar spela mot en bergsvägg som blir upplyst som en gigantisk TV i ett mörkt rum. Att kvaliteten på skärpan och ljudet inte är det bästa, och att filmerna är lagom engagerande, gör faktiskt inte speciellt mycket när du sitter i den friska luften på Europas topp och njuter av livet.Jag hoppas att detta har fått dig till att redan börja fundera på din nästa semester och vad du kan tänkas göra som är nytt, annorlunda, uppfriskande, stimulerande och inspirerande!God resa!- Andreas på Auto Europe

  Bloggsökning


  Kategorier