Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  10 länder med visumrestriktioner för svenskar

  Jag bläddrar alltid igenom passet varje gång jag får en anledning till att plocka fram det och får alltid ett litet hugg i hjärtat när jag ser en stämpel från ett ställe jag besökt. Det är något speciellt med visumstämplar i sitt pass. Tillsammans med doften från passet kommer minnen från resan tillbaka direkt på ett helt annat sätt än när jag tittar på bilder i mobil eller dator. Framför allt om stämpeln innehåller ett annat, exotiskt alfabet än det latinska.Mina två, solklara favoriter i mitt pass är visa-märkena från Ryssland och Indien. På bubblarlistan ligger stämplarna från Turkiet och USA som var fantastiska resor. Men, ett rejält, detaljrikt klistermärke som tar upp en hel sida i passet ger helt enkelt ett större mervärde för passets personlighet än en trött stämpel i ett hörn med för lite bläck i avtrycket. Det däremot inte helt lätt att få en stämpel numera som svensk, eftersom ett svenskt pass är bland de 'mäktigaste' passen i världen enligt Henley and Partners senaste undersökning. Tillsammans med Finland, Tyskland, USA och Storbritannien ger ett svenskt pass tillträde till 174 länder utan krav på visum.Som ett komplement till listan över de 174 länder vi kan resa till kommer därför en lista dit vi svenskar gärna reser till men där vi behöver visum:

  Australien - Du kan ansöka om eVisitor gratis hos det australiensiska migrationsverket i förväg, som ger dig tillträde till Australien upp till tre månader under en period på 12 månader.

  Bali- Då Bali ligger i Indonesien så innebär det att du måste skaffa ett indonesiskt visum. Detta är dock enkelt. När du landar i Bali och ska turista får du ett visum på flygplatsen som kostar cirka 10-25 USD beroende på hur länge du ska stanna. Ska du besöka ön i mer än 30 dagar måste du ansöka om turistvisum på Indonesiska ambassaden innan resan, för upp till 60 dagar. Du kan läsa mer om detta här

  Egypten - Även Egypten kräver visum. Du kan ansöka om detta i förväg på den egyptiska ambassaden i Stockholm eller på flygplatsen när du landar. Ska du dock endast besöka turistorterna Sharm El Sheik, Dahab, Nuweiba eller Taba kan du stanna upp till två veckor utan visum.

  Indien - Förutom visum krävs numera också att din ansökan kompletteras med fingeravtryck eller med personbevis och foto om du bor i Stockholms län Västmanlands län, Södermanlands län, Upplands län, Umeå samt Malmö. Instruktioner för att ansöka hittar du här

  Kina - Visumkategori L, söks i förväg antingen via kinesiska viseringscentret på Klaravägen 108 i Stockholm eller via post, genom att skicka in ansökningsformulär som du hittar här samt pass och ett foto och eventuellt övrig dokumentation som du kan behöva i efterhand. Det kan vara värt att notera att du även måste ansöka om kinesiskt visum om du ska besöka Tibet. Här hittar du mer information om detta.

  Kuba - Turist-visum krävs för den som vill besöka Kuba. Förutom kopia på passet och en ansökningsblankett behövs också en kopia på din resehandlingar för både ut- och inresa. Visumet är giltigt upp till 30 dagar. Även minderåriga som reser under deras föräldrars pass måste ha ett eget visum. Det går att ansöka om visumet direkt på det kubanska konsulatet i Stockholm, via post eller genom en tredje part. Mer information om nödvändig information om visumet hittar ni här under 'Conslusar services'.Ska ni resa vidare i Västindien är det värt att notera att Franska och Nederländska öar i Västindien inte kräver visum, eftersom de ingår i Schengenområdet. Till exempel Franska Antillerna eller Holländska Aruba, Curaçao och Sint Maarten. Inte heller behövs något speciellt visum för att resa till Anguilla, Antigua och Barbuda, Barbados, Bahamas, Grenada, Haiti, Honduras, Dominikanska Republiken, Belize och Venezuela. Om ni har påbörjat er resa i USA och fått ert inresevisum godkänt är det inte heller några speciella krav för att resa till de amerikanska öarna Puerto Rico eller Jungfruöarna.

  Ryssland - Visum måste ansökas och erhållas innan resan. Tidigare ansökte man om visum till Ryssland på ryska ambassaden, men sedan 2012 har de flyttat viseringsverksamheten till Klara Östra Kyrkogata 2A istället för att effektivisera ansökningsprocessen. Även ett viseringscentrum finns i Göteborg på Friggagatan 12B. Nödvändiga handlingar för turistvisum är giltigt nationellt pass som har minst två tomma sidor avsedda för visum, färgfoto samt bifogad reseförsäkring som helt täcker visumets giltighetstid. Även andra typer av dokument kan krävas, som in- och utresebiljetter, bekräftad hotellvistelse eller dylikt. Du kan hitta mer information här.

  Sri Lanka - Sri Lanka kräver inresetillstånd sedan 2012. Det går att ansöka om detta på plats, men om du inte vill stå och diskutera på flygplatsen och arrangera allt i förväg, kan du ansöka om inresetillstånd i förväg och billigare på deras hemsida, ansökan kostar cirka 250 SEK och om du löser det på plats är priset dyrare. Mer information här.

  Sydafrika - För att förhindra barnhandel krävs att alla barn under 18 år som ska resa till Sydafrika måste kunna uppvisa ett fullständigt födelseattest med uppgifter om vilka som är föräldrar till barnet. På skatteverket beställer ni blanketten “personbevis 120 med alla relationer” utskriven på engelska. Även stämpel och underskrift av en handläggare krävs för att styrka giltigheten. Läs mer om detta här

  USA - Kräver egentligen inget visum om du innehar ett svenskt EU-pass (vinrött). Däremot måste du ha ett inresetillstånd som du ansöker om i förväg på ESTA. Du hittar ansökningsformuläret genom att klicka här.Om ditt flyg passerar över amerikanskt luftrum, till exempel om du ska till Kuba eller Mexiko, krävs det att du lämnar personuppgifter i förväg till USA enligt rättsakten Secure Overflight Information. Detta är dock någonting som flygbolagen ska ansvara för. Om registreringen inte sker i förväg går det också att lösa på flygplatsen då informationen som behövs är samma information som du har i ditt pass, som du givetvis tar med dig när du ska ut och resa. Ni bör även tänka på att normen när visum krävs är att passet måste vara giltigt i minst 6 månader från datumet när du planerar att lämna landet. Titta därför en extra gång på passets giltighetstid och vilka regler som gäller i varje land som ni tänker besöka.
  Funderar du på andra restriktioner för att hyra bil? Klicka här för att komma till vår bokningsmotor och börja jämföra villkor mellan våra olika bolag. Du kan också kontakta oss på +46 10 888 66 52 eller skicka e-post för frågor.

  Bloggsökning


  Kategorier