Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  ÅLDERSGRÄNS NÄR DU SKA HYRA BIL

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Ålderskrav och restriktioner

  Över hela världen finns det alltid ålderskrav och restriktioner för biluthyrning som kan påverka priserna för din hyra. Detta gäller särskilt för förare som är under 26 år, eftersom många företag har strikta åldersgränser för hyrbilar eller lägger till en extra avgift som ska betalas per dag - så kallad ung föraravgift. Dessa åldersbegränsningar och avgiften varierar beroende på vilket land, hyrbilsleverantör och upphämtnings plats ni väljer. Kom ihåg att informera dig om alla lokala uthyrningsavgifter.

  Hur gammal ska du vara för att hyra en bil?

  Det är möjligt att kunna hyra bil i vissa länder redan vid 18 års ålder. Trots att de flesta leverantörer tillåter yngre förare att hyra bil kommer de mest troligen att debitera en ungförare avgift och begränsa utbudet av hyrbilar. Men i de flesta länder är minimum åldern för att hyra bil högre. Det är generellt enklare att hyra bil från 20 års åldern, även om chaufförer under 26 år kommer att bli debiterade en ungföraravgift. Var noga med att även om ni kan hyra bil med er ålder har i princip alla leverantörer restriktioner för körkortet. För det mesta så tillåts inte tillfälliga körkort och körkortet behöver ha varit giltigt i minst ett år. På grund av detta så för de flesta leverantörer är minimum ålder 19 år. Ha också i åtanke på åldersgränserna om ni funderar på att ha en extra förare. I en del fall så kan minimum åldern för extra förare vara högre och samma extra avgifter och restriktioner gäller för alla leverantörer. Vi har sysslat med hyrbilar i över 60 år och har under denna tid hjälp många unga förare att organisera sina hyrbilar runt om i världen. Följande länder har mer information för er yngre förare.

  Max ålder för hyrbil

  En mindre vanlig begränsning är maximal åldersgräns som ibland förhindrar att äldre kan hyra en bil. Denna regel påverkar främst förare över 75 år, men respektive företag kan bestämma dessa åldersgränser efter eget val. Den goda nyheten för äldre är att dessa regler inte gäller i de flesta europeiska länder. Det är dock rimligt att vara informerad om alla åldersgränser när du hyr bil eftersom detta kan påverka din semesterplanering. Som med yngre förare kan det även förekomma en avgift för äldre förare. Utöver det kräver vissa leverantörer också olika dokument från förare över en viss ålder. Dessa dokument kan vara ett läkarintyg som intygar att ni är godkänd för att köra bil, brev från försäkringsbolag som förklarar eventuella olyckor och information om körkortets giltighet. För seniorförare kan leverantörerna också begränsa valmöjligheterna gällande bilkategorier och vissa bilar. Det kan vara så att max åldern endast gäller för en typ av bilkategorier. Samma åldersgräns som för seniorförare gäller också för extra förare.

  Fakta om hyrbil och ålderskrav

  • Ålderskrav för biluthyrning bestäms självständigt.
   18-åringar har möjligheten att hyra ett fordon. Även om den lägsta åldern för körning i de flesta europeiska länderna är 18 år eller äldre, kan varje biluthyrningsföretag bestämma vem de hyr ut till och kan själva bestämma egna regler och restriktioner. Detta gäller även för förare som uppnår leverantörens restriktioner för seniorförare.
  • Åldersbegränsningarna för biluthyrning omfattas av reglerna i det land du hyr i.
   Åldersbegränsningar anges enligt villkoren för ditt hyresavtal. Reglerna gäller dock fortfarande om du reser till andra länder. Informera dig alltid om lokala trafikregler i ditt destinationsland och informera Auto Europe omedelbart om du tänker köra din hyrbil utanför landet du hyr i.
  • Ungförar och seniorförare-avgiften debiteras lokalt hos respektive biluthyrningsföretag.
   Om du måste betala en extra avgift baserat på din ålder enligt villkoren i biluthyrningsavtalet, kommer detta belopp inte inkluderas i det förbetalda priset hos Auto Europe. Detta ska alltså betalas lokalt till företaget du hyr hos vid upphämtning.
  • En lokal försäkring kan behöva betalas baserat på åldersbegränsningar.
   Äldre eller unga förare kan krävas att köpa en "inkluderingsränta" istället för baspris eller använda en försäkring med sitt kreditkort. Ålder kan också påverka fordonet som hyrs ut.
   Många hyresföretag ställer högre åldersgränser för special- eller lyxbilar. Fordon i ekonomi- och kompaktklass kommer alltid ha åldersrelaterade begränsningar.

  Hur du hyr bil som ung eller äldre förare

  Ange alltid huvudförarens korrekta ålder när du bokar hos Auto Europe så kan vi informera om eventuella restriktioner som gäller för din hyra. Vi kommer att bekräfta om ni kommer kunna köra den hyrda bilen och om där kommer vara några extra avgifter. För mer information om avgifter och anda begränsningar kan ni antingen ringa till våra hyrbils experter eller läsa om det på vår hemsida. Om det är så att leverantörer kommer kräva extra dokument av er, kommer vi att meddela er detta. Om det är så att det inte är tillåtet för er att hyra bil, kommer vi att personligen meddela er detta. Kom ihåg att våra bokningsagenter gärna hjälper dig med eventuella frågor. Vi är tillgängliga 7 dagar i veckan på vårt telefonnummer: +46 10 888 66 52. Du behöver aldrig känna dig ovetande om ålderskrav när du bokar med Auto Europe. Vi hjälper dig att få de bästa priserna i branschen med speciella erbjudanden!