Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Park and Ride, P + R eller pendelparkering

  Ofta när du kör in i stora städer, speciellt på större motorvägar, kanske du har sett skyltar med symbolen P + R på?

  Denna akronym står för “Park and Ride”, även känd som pendelparkering eller infartsparkering på svenska och är menad som parkeringsplats avsedd för pendlare. Det är för närvarande ett av det smartaste sättet att utnyttja och kombinera bilkörande med kollektivtrafik i städer och kan nyttjas av personer som kommer med bil från städer eller platser utifrån och som vill ta sig in till centrum enkelt och bekvämt. För vi vet ju alla hur mycket tid och pengar som man kan förlora på att leta parkeringsplatser, för att inte tala om höga avgifter som trängselskatt som är i kraft i storstäder som London för de mer centrala delarna av staden.

  Tanken är att ha stora parkeringsplatser vid ändhållplatser för tunnelbanelinjer, bussar och spårvagnar så att pendlare kan lämna sin bil och snabbt hoppa på det kollektiva medel som tar en in till centrum snabbast. Allra helst ligger dessa parkeringsplatser belägna vid avfarten till en motorväg.

  Hur systemet används är olika: ibland garanterar din biljett för kollektivtrafiken att du får parkera gratis medan vid andra tillfällen är det tvärtom och din parkeringsbiljett kan användas för kollektivtrafiken. Ibland debiteras pris för båda biljetter men en kombination av båda ger ett lägre och mer överkomligt pris för dig som pendlar till jobb eller liknande.

  Parkeringssystemet är väl utvecklat och känt i bland annat London, där tillgång till centrum med bil är reserverat för människor som har råd att betala 11.50 till 14 pund per dag. På hemsidan parkandridelondon.com kan du se alla tillgängliga parkeringar genom ett par enkla klicka.

  Om du ska resa till München finns det många Park and Ride parkeringsmöjligheter i anslutning till många S-bahn och U-bahn stationer som kan användas genom att lösa in en biljett i kollektivtrafiken för en dagskurs på mellan 0-1.50 euro per dag.

  Ännu mer användarvänligt och säkert är Park and Ride systemet i Lyon. Här är själva parkeringen gratis (förutsatt att du uppvisar en biljett för kollektivtrafiken) och de flesta parkeringar är bevakade eller utrustade med kameraövervakning. 23 parkeringar finns allt som allt att tillgå i storstadsområdet. Nyckeln in till parkeringen är din TCL biljett, stadens kollektiva trafikbolag. På TCL hemsida hittar du mer information om tillgänglighet och öppettider.

  I Italien, i jämförelse med andra europeiska städer är systemet inte lika väl utvecklat. I Rom har staden utvecklat ett P + R system för pendlare som har månadskort eller liknande. För turister är alternativen relativt få. I Milan är situationen bättre och du hittar en karta med alla tillgängliga parkeringsmöjligheter hos transportföretaget, inklusive kostnaden för olika typer av parkering, både för pendlare och besökare.En annan stad som har ett väl utvecklat system av Park and Ride parkering, ofta avgiftsfritt och på vissa ställen även med gratis cykeluthyrning är staden Mestre. Staden är perfekt för den som ska köra bil till Venedig utan att det blir onödigt dyrt.

  För att sammanfatta är P + R parkering verkligen ett intelligent system och framförallt ett användbart system för turister och besökare till nya städer. Du undviker den värsta trafiken och kan spara pengar på parkering. Innan du åker på din nästa stadsresa med hyrbil rekommenderar vi dig att undersöka vilka parkeringsmöjligheter som finns tillgängliga. Du hittar ofta all nödvändig information på städerna officiella turisthemsida eller hos transportbolagen.

  Bloggsökning


  Kategorier