Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Olika jultraditioner världen över

  Så, nu sitter du här och mår lite tjuvtjockt efter för mycket julmat och snaps kanske? Du behöver dock inte känna dig ensam om det. Nästan hela Sverige brukar ha som tradition att smälla i sig på tok för mycket mat under helgen och det är något som vi även har gemensamt med våra medmänniskor världen över, att vid festtider så äter vi väldigt mycket mat. Inte heller julen firas endast av oss och av våra grannländer, utan över hela världen. Dock skiljer sig traditionerna åt på några punkter. Vi har Kalle Ankas julafton till exempel medan andra länder har sina udda traditioner: Känner ni för att ni går och trampar i samma fotspår varje jul kan ni kanske hämta inspiration från följande länder till nästa gång!

  Tjeckien: Skon avgör

  De tjeckiska kvinnorna utför varje jul en enkel ritual som går ut på att avgöra hur framgångsrikt deras kärleksliv kommer att bli nästkommande år. De ställer sig med ryggen mot en dörr och kastar en sko över axeln. Om skon landar med tåspetsen mot dörren kommer bröllopet att ske inom ett år. Om du känner att det kanske borde vara med dig har vi hyrbilar i Tjeckien, så att du kan resa runt och leta reda på din käresta.

  Österrike: Krempus och Perchta

  I flertalet länder går en sägen om att de barn som inte sköter sig får kol istället för julklappar på julafton. Kanske lite taskigt men ändå en rimlig bestraffning i proportion till “brottet”. Dock ej i Österrike och i Sydtyskland. Traditionellt åtföljs jultomten av två demoner som straffar barn på ett helt annat sätt. Barn som helt enkelt inte skötte sig fick höra att de kommer att hämtas upp av Krampus, bli nedstoppade i en säck och nerdragna i helvetet. Hårt kan tyckas men då är ändå Krampus en riktig mysfarbror i jämförelse med jultomtens andra demon, Perchta, som sprätter upp magen på barnen och stoppar upp dem med halm istället. Tro fan att det vart ordnung på torpet då. Sedan 1500-talet har dock dessa figurer fått ett annat användningsområde och man har traditionen av att klä ut sig till tomtens två demoner och tåga genom staden för att skrämma bort onda varelser. Dessa s.k “Perchatåg” kan du se årligen, bland annat i München och Salzburg.

  Katalonien, Spanien: Tió de Nadal

  Tió de Nadal är en tradition som går ut på att man stoppar in en rund vedklabbe i julgranen, piffar till den med ett glatt ansikte, hatt och två framben. Därefter måste barnen från och med den 8:e december “mata” Tió och täcka honom med en filt så att han inte fryser på natten. På juldagen placeras Tió framför eldstaden, man sjunger ett antal julsånger, sedan beväpnar man sig med pinnar och bokstavligen och bildligt så bankas skiten ur Tió som man sedan äter upp (som tur är i form av godis och inget annat).

  Norge: Kvastig inställning

  I Norge tror man att häxor härjar på himlen under julafton tillsammans med annat, löst demonpack. Hur ska man då försvara sig mot detta? Jo, man gömmer helt enkelt alla kvastar som finns i hemmen. Genialt i sin enkelhet! Utan färdmedel blir det helt enkelt svårt att ta sig fram. Om du är en häxa och behöver resa men någon har gömt din kvast kan du ändå känna dig lugn, vi har hyrbilar kvar i Norge över jul. Det enda du behöver är att trolla fram ett giltigt körkort, kreditkort med självriskbeloppet tillgängligt och pass eller ID utfärdat i ditt eget namn!

  Caracas, Venezuela: Glid omkring på hjulen

  Om du befinner dig i Venezuelas huvudstad på julmorgonen och känner ett kraftigt sug efter att åka lite skridskor kan du delta i Misa de Aguinaldo. Denna tradition innebär att gator och trafik stängs ner medan man åker lite rullskridskor under en förmiddag. Du kan dock lämna klubba, puck och vinnarmentaliteten hemma i Sverige, det hela går ut på att ha kul. Ser du snören eller kablar som hänger ut från olika fönster längs med husen inne i centrum får du gärna dra i dom. Dessa hängs ut natten innan av barn som inte vill missa upplevelsen och syftar till att väcka dom i tid när du drar i snöret.

  Italien: Befana - den vänliga häxan

  Befana är snarlik en amerikansk jultomte förutom att hon istället för att vara en godhjärtad man som flyger omkring i en släde dragen av renar, är en vänlig häxa som flyger omkring på en kvast och delar ut godis och andra present till barn under uppenbarelsehögtiden. Vi i Norden kanske skulle kunna lära oss något av denna historia och behandla våra häxor lite bättre istället för att skrämma upp de med stora eldbrasor och gömma deras kvastar.

  Nederländerna: Jultomten och svarte Petter

  Troligtvis en av de mest kontroversiella jultraditionerna idag är Jultomten och Svarte Petter som firas i Nederländerna och i Luxemburg. Svarte Petter var enligt tidigare, traditionella beskrivningar jultomtens betjänt från Morerna (dagens Spanien) och den som bestraffade olydiga barn, men som idag är den som klättrar ner i skorstenar och lämnar presenter till barnen, varför han blir väldigt sotig. Dagens gestaltning av Svarte Petter kommer från 1850, men man tror även att det kan vara en parodi av de Spanska riddare som ockuperade dessa områden under 1500- och 1600-talen.

  Indien: Banangran

  I Indien är endast cirka 2,3% av befolkningen kristna, vilket i detta fall innebär 25 miljoner människor! Den kristna befolkningen firar julen med att byta presenter som resten av världen vid midnattsmässan, men deras akuta avsaknad av gran i det direkta närområdet innebär att de pyntar upp ett banan- eller mangoträd istället.

  Ukraina: Spindelnät på julgranen

  Istället för glitter och blanka julgranskulor dekorerar ukrainare sin julgran med artificiellt spindelnät, som anses föra god tur med sig! Legenden berättar om en fattig familj som ledsna och besvikna går till sängs på julafton, eftersom de inte hade råd att smycka sin gran. Huset spindlar som kröp runt i huset och skötte sina spindel-affärer i lugnan ro hörde familjens tårar och beslöt sig för att dekorera julgranen själva genom att spinna dekorativa nät över hela granen. På juldagsmorgonen vaknade barnen av att det glimmade till i trädet och vart överlyckliga för att se att trädet var dekorerat. När den första solstrimman nuddade väven förvandlades den till guld och silver och de var aldrig fattiga igen. Vad som hände med spindlarna efteråt är oklart, men om någon vet något mer om detta eller om vart jag kan få tag på en uppsättning får de gärna höra av sig till mig.Jag hoppas att ni har haft en god jul med många härliga inslag och en god fortsättning! Ta det lugnt i trafiken och hör av er på +46 10 888 66 52 om ni får problemVåra öppettider under jul och nyår hittar ni här- Andreas på Auto Europe

  Bloggsökning


  Kategorier