riktig hit i kategorin gatumat kommer från Berlin och Tyskland. Ja, självklart handlar det om korv men inte vilken korv som helst utan specialiteten 'Currywurst'.
Currywurst 'uppfanns' och lagades först av tyskan Herta Heuwer under efterkrigstiden i Berlin. Hon mixade samman ketchup, worcestershire sås och currykrydda som hon fick av brittiska fredstrupper. Såsen åt hon tillsammans med grillad korv. Hon fann smaken så utsökt att hon bestämde sig för att försöka sälja sin specialitet till alla de arbetare som byggde upp krigsförstörda Berlin. Hennes affärsidé var mycket lyckad och som allra mest sålde hon 10 000 portioner i veckan. Efter en tid öppnade konkurrenter sina korvställen över hela Berlin och Currywurst blev så småningom känt över hela Tyskland.
Idag säljs varje år runt 800 miljoner Currywurstportioner i Tyskland. Currywurst har blivit tysk stapelvara. Varje gång Berlin har borgmästarval poserar kandidaterna åtminstone på en valbild framför en Currywurstkiosk. Det finns till och med ett Currywurstmuseum i Berlin.Genomsnittstysken äter cirka 35 kilo kött om året, stor del av köttet är korv. Bönder och slaktare som säljer kött kommer ofta från familjer som har lång erfarenhet och tradition av yrket. De vet precis vad som gör köttet bättre och smakrikare och stor del i det är såklart att man behandlar djuren med den respekt de förtjänar.
Vill du prova Currywurst men har inga planer på att åka till Tyskland just nu? Prova att laga själv. Köp medelkryddig bratwurst och sätt igång:
Stek bratwurst krispig och skiva den i medeltjocka skivor. Blanda200 gram tomatkross/passerade tomater, 1 tesked chilipulver, 1 tesked peppar, 1 tesked paprikapulver, 2 teskedar curry. Låt såsen sjuda och blanda den sedan med korvbitarna. Innan servering strö över lite curry. Ät med en liten träsked för en mer autentisk känsla.