Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Vägtullar i Spanien och Portugal

  Den Iberiska halvön är ett av de mest populära resmålen för turister från hela världen och passar perfekt för en roadtrip resa i princip året runt med sitt milda klimat. De senaste årtiondena har Spanien och Portugal växt fram till att bli idealiska semesterorter både för kortare weekend-resor men även längre vistelser där du utforskar båda länder med hjälp av bil eller kollektiva medel. För att förbereda dig på semestern, så att du kan undvika obehagliga överraskningar när du befinner dig ute på vägarna, är det viktigt att i förväg veta om att vägtullar används i Spanien och Portugal och förstå hur de fungerar. Nedan hittar du lite användbar information om just vägtullar i dessa två länder.

  Vägtullar i Spanien

  Även om det finns många vägar utan vägtull i Spanien finns det även många som har de. På de som har vägtull finns det två betalningsalternativ:

  1. Manuellt: Betala med kontanter eller kreditkort (de flesta välkända kreditkort accepteras). Vid infartsstationen tar du en biljett genom att trycka på knappen. Vid utfartsstationen som du passerar när du lämnar motorvägen lämnar du återigen din biljett och summan för vägtullen beräknas. Tänk på att det finns olika körfält vid betalningsstället beroende på om du vill betala med kontanter eller kort, se till att du befinner dig i rätt körfält.

  2. Elektronisk betalning (ETC): om ditt fordon är utrustad med en så kallad VIAT-T box i passagerarutrymmet ska du välja kanalen “Telepeaje”, "VIA-T" eller "T". Boxen läses av automatiskt vid varje in- och avfart på motorvägen och du kan korsa alla tullar utan att stanna. Boxarna kan köpas på Spanska banker men är oftast bara tillgängliga för dig som har ett konto med banken. På grund av detta är det elektroniska vägtullssystemet främst att rekommendera för de som tillbringar mycket av sin semestertid i Spanien eller för de som bor i landet på hel eller halvtid.

  Mer information om att köra bil i Spanien hittar du här.

  Vägtullar Portugal

  I Portugal har du två olika betalningsalternativ för vägtullar. Manuell vägtull som fungerar på samma sätt som i Spanien, se ovan, med kontant betalning eller kreditkort. Runt vägtullarna i Portugal har även det elektroniska betalningssystemet spridit sig längs motorvägnätet mer och mer. För att använda dig av det elektroniska vägtullar finns fyra alternativ:

  1. Easytoll - Detta system, som infördes 2012, är till för bilar som är registrerade utanför Portugal och är ett bra alternativ för turister och utländska besökare. Systemet kombinerar fordonets registrering tillsammans med användarens kreditkort (Visa eller Mastercard) i en 30-dagars period. Inledningsvis är det nödvändigt att öppna ett konto vid gränsen för att länka fordonet registreringsnummer till det registrerade kreditkortet. Betalning sker sedan automatiskt när du för in kortet i Easytolls betalningsautomater.

  2. Toll card - Är ett elektroniskt betalningsalternativ med förbetalda kort (från 5-40 euro) som säljs på posten eller i butiker runt motorvägarna i Portugal. De förbetalda kortet aktiveras genom att du skickar ett meddelande med din mobil med kortets kod och ditt fordons registreringsnummer. Så fort detta validerats kan du betala vägtullarna utan problem. Du kan därefter även enkelt se online hur mycket pengar som finns kvar på kortet, du kommer också få ett sms när pengarna börjar ta slut.

  3. Vägtulls-vinjett - Precis som i Tyskland, Österrike och många andra länder kan du även köpa till ett klistermärke för flera dagars resa (obegränsade kilometer) som du sedan klistrar fast på fordonets vindruta. Priset varierar beroende på fordonsmodell och din valda rutt.

  4. Via Verde - Via Verde är en temporär anordning som är idealisk för resenärer som reser till Portugal regelbundet eller över längre perioder. Den kan användas på alla portugisiska motorvägar med manuella och elektroniska vägtullar. När du hyr en bil med en Via Verde anordning, sker betalning av alla vägtullar i slutet av hyran när du återlämnar fordonet hos leverantören. Observera att en deposition och ett internationellt kreditkort krävs om du vill hyra en bil med Via Verde.

  Mer information om att köra bil i Portugal kan du hitta här.

  Om du planerar att åka på bilsemester i Spanien eller Portugal, hoppas vi att vi kunnat ge dig lite användbar information inför din resa. För inspiration inför din roadtrip kan du läsa mer på våra roadtrip-sidor. För frågor gällande hyrbil och vägtullar eller reserestriktioner när du hyr bil kan du kommentera nedan eller ta hjälp av vårt reservationsteam som finns tillgängligt 7 dagar i veckan.

  Bloggsökning


  Kategorier