Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Stölder av bildelar - så skyddar du dig

  Det är kanske ingen nyhet att antal stölder av bildelar ökat de senaste åren och kanske är du en av alla bilägare som drabbats. Reservdelar är till skillnad från att stjäla bilar ofta en mycket snabb, effektiv och lönsam affär och delarna kan lätt föras ut ur landet för att säljas vidare. Enligt If-skadeförsäkring drabbades 1516 bilägare av stöld av bildelar under 2016 första kvartal, till upp mot en samlad skadeståndskostnad på ungefär 96 miljoner kronor. De uppskattar att det själs för ungefär 600 miljoner om året sammanlagt i Sverige.De mest eftertraktade delarna är airbags, rattar, strålkastare och navi-enheter och mest utsatta är BMW, Volvo och Wolkswagen bilägare av nyare modell, men en ökning av stölder i Mercedes Benz bilar har även skett. Det är även mer sannolikt att du råkar ut för stöld om du bor i storstadsområde eller utmed Europavägarna.Att skydda sig helt från den här typen av stölder kan vara svårt men vi har sammanställt en lista på hur det går att i alla fall minska riskerna.

  Såhär minskar du risken av stölder av bildelar

  - Parkera på upplysta parkeringsplatser och parkeringsgarage där det är mycket folk i rörelse eller kanske till och med finns kameraövervakning eller annan typ av bevakning.- När du är hemma ska du absolut ställa in bilen i garage om du har tillgång till ett och se till att det är ordentligt låst.- Skaffa en så kallad rattkrycka. Det gör att det är svårare för tjuvar att stjäla dina krockkudde och ratt.- Märk värdefulla bildelarna med DNA-märkning och gör bilrutemärkning på dina sidospeglar och rutor. DNA-märkning gör att bildelarna kan spåras till dig och varningsdekalerna kan ha en avskräckande inverkan på tjuven.- Om du inte har parkeringsgarage men parkeringsplats på tomten/direkt utanför bostaden kan det vara bra att sätta upp en lampor och belysning som automatiskt tänds när någon är i närheten.- Se till att du vet hur ditt billarm fungerar och kanske är det värt att även köpa till en extra larmanordning förutom den som kom med när du köpte fordonet.- Lämna aldrig kvar något inne i fordonet. Ta med dig GPS och alla annan elektronisk utrustning hem och tänk på att även en tom hållare/förvaringsbox kan indikera att någon utrustning förvaras i handskfacket.- Håll alltid reda på dina bilnycklar. De är värdeföremål och högst stöldbegärliga. Lås alltid in dem i nyckelskåp vid kassorna när du ska gymma, besöka simhallar etc eller i kassaskåpet på hotellet om du ska låta bilen stå när du ger dig ut och utforskar en ny stad.

  Hyrbil - stölder av bildelar och stöld av fordon

  Sist men inte minst tänkte vi tipsa om vad ni ska göra om olyckan är framme och hyrbilen eller delar av hyrbilen blir stulna.- Vid stöld ska du så klart polisanmäla fordonet på den ort som bilen eller bildelarna blivit stulna på. Be om en kopia på anmälan. Den ska alltid lämnas till billeverantören.- Ring även och meddela biluthyrningsfirman vad som hänt direkt och de kan därefter tala om och ge mer konkreta råd vad ni ska göra nu.- I försäkringsfall måste du även direkt göra en skadeanmälan hos biluthyraren. I Europa ingår standardskydd för stöld eller skador på hyrbilen vilket ger dig som kund ett bra grundskydd.Är du osäker på hur du bäst skyddar dig mot stöld och skador när du hyr bil? Läs vår guide om Super cover eller kontakta våra kunniga reservationsagenter.

  Bloggsökning


  Kategorier