Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Kör säkert i höstvädret

  Sakta men säkert börjar höstmörkret sänka sig över oss och med det tilltagande mörkret och sämre väder, ökar såklart riskerna i trafiken väsentligt. Vi på Auto Europe listar de största trafikfarorna som du ska akta dig för när du hyr bil och hur du ska göra för att undvika dem och köra bil säkert i höstvädret.

  Regn

  Som vi alla vet är hösten ofta regnets årstid med häftiga skurar och ibland ihållande regnoväder. Förutom att regn är väldigt trist och grått för humöret, kan det även orsaka många olyckor, kanske främst genom vattenplaning eller dålig sikt tack vare dåliga rutor och ineffektiva vindrutetorkare.

  • Vid starka regnskurar är det först och främst viktigt att sakta ned hastigheten och att hålla goda avstånd till dina medtrafikanter.
  • Att ha bra och effektiva vindrutetorkare är även det a och o när det kommer till säker körning i höstrusket.
  • Bästa sättet att skydda sig mot vattenplaning är bra däck med rätt mönsterdjup, så var noga med att kontrollera däcken på bilen innan avfärd. Man bör även undvika att köra direkt i de mest uppkörda spåren på vägen, då vattenplaning vanligen uppstår när mycket vatten samlas i spåren på vägbanan. Var även extra försiktig vid omkörningar, eftersom man då ofta hamnar i den andra vägbanas spår.
  • Om olyckan ändå är framme och ditt fordon vattenplanar är det mycket viktigt att inte drabbas av panik och börja vrida hej vilt på ratten. Istället bör man minska hastigheten utan att bromsa till dess att däcken får grepp på nytt och fordonet kan styras normalt.

  Vind

  Vid bilkörande vid kraftiga vindbyar och storm känner sig många trygga inuti bilen, men man bör fortfarande vara uppmärksam på att vinden kan skapa problem.

  • Vid körning på mindre vägar eller vägar med tät skog är det viktigt att se upp för fallande träd och elledningar.
  • Var uppmärksam på kastvindar, speciellt när du kör bil med släp eftersom vinden kan ta tag i släpet och kasta ut dig i diket eller vägkanten. Var även noga med att surra fast eventuell last ordentligt.
  • Vid omkörning av större fordon såsom lastbilar är det även mycket viktigt att vara uppmärksam på att vid omkörningen kan något som liknar en kastvind uppstå.

  Mörker

  Mörkret påverkar inte bara vårt humör utan även vår körning och i Sverige är uppemot en tredjedel av alla trafikolyckor mörker-relaterade.

  • Mörkerkörning gör dig tröttare än vanligt så se till att vara utvilad så att du kan koncentrera dig bättre. Att vara två som kör kan även underlätta och var noga med att ta regelbundna pauser eller att bytas av ofta.
  • Fäst ögonen långt fram på vägen, använd helljus så länge som möjligt och håll blicken länge vägens högerkant vid mötande trafik för att undvika att bli bländad.
  • Att bedöma avstånd i mörker är svårare än i dagsljus så håll längre avstånd till bilister framför dig.
  • Se även till att alla bilens lampor fungerar och att dina rutor är rena. En reflexväst är även bra att liggandes i bilen ifall du får oväntade problem och måste lämna bilen i mörkret.

  Frost och halka

  Hösten innebär som vi alla vet kallare utetemperaturer vilket kan innebära hala vägar. Även vid mildare väder finns det dolda faror med bland annat svarthalka eller blixthalka. Extra utsatta är vägar med skuggiga skogspartier eller vatten.

  Dimma och dålig sikt

  • Vid inbromsningar är det viktigt att bromsa försiktigt för att undvika att glida, så planera din körning väl och undvik att lägga plattan i mattan och kraftiga accelerationer.
  • Även här är det viktigt att sänka hastigheten och hålla ordentliga avstånd. Håll även blicken riktad långt fram på vägen så att du hinner reagera i god tid om något oväntat skulle ske. Halv väglag minskar säkerhetsmarginalerna så mer än två meter är nödvändigt.
  • Med hösten kommer ofta dimma, mörker och andra ogynnsamma väderförhållanden som försvårar körning och att ha bra sikt är därför mycket viktigt för att minska eventuella olycksrisker.
  • Se till att alla lampor fungerar som det ska innan du beger dig ut på vägarna.
  • Montera in extraljus både bak och fram på bilen.
  • Helljus gör ofta att man ser bättre men vid körning i dimma kan det ofta vara tvärtom så prova att slå om till halvljus istället.
  • Extra låg hastighet bör hållas vid dimma eftersom det är svårare att upptäcka hinder eller faror i trafiken.

  När du hyr bil med oss på Auto Europe vill vi självklart se till att din hyrbilsupplevelse blir så enkel och bekväm som möjligt. Fordon från våra leverantörer är alltid utrustade med korrekta däck efter årstid och väsentliga verktyg och tillbehör om olyckan skulle vara framme på din resa. På många ställen erbjuds även vägassistens och extra tillbehör såsom snökedjor och liknande under vinterhalvåret.Vid eventuella frågor om utrustning och tillbehör vid din hyra, svarar vi gärna på frågor via telefon, email eller över sociala medier. Och så hoppas vi självklart att ni kör försiktigt och kommer fram helskinnade, speciellt nu när höstlovet närmar sig och många ger sig ut med familjen på vägarna.

  Bloggsökning


  Kategorier