Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Guide till bilbarnstolar - vad gäller när du ska hyra bil?

  För dig som planerat familjesemester med hyrbil är bilbarnstol något du bör se till att boka då det kan vara nödvändigt för att framföra bilen på ett lagligt sätt. Bilbarnstol är något av de mest bokade tilläggen vid bilhyra och viktigt för familjer som reser med barn. Våra lokala uthyrare tar generellt ut en extra avgift för bilbarnstol som betalas på plats vid upphämtningen.

  Då urvalet av bilbarnstolar varierar mellan olika kontor och uthyrare har vi av denna anledning plockat fram en enkel sammanställning av vilka kategorier bilbarnstolar som finns tillgängliga hos våra leverantörer, vilka åldrar som de är lämpliga för, hur du går tillväga för att boka en bilbarnstol och vad du behöver hålla utkik efter, samt annat man bör tänka på när man färdas med barn i bilen.

  Vi på Auto Europe rekommenderar därför att boka bilbarnstol i förväg för att säkerställa tillgänglighet, de är populära och kan om du har otur bli slutsålda under högsäsongerna. Har du funderingar eller frågor är du alltid välkommen att kontakta vår hjälpsamma kundtjänst på telefon +46 10 888 66 52 så kan vi vägleda och informera om vilka alternativ som finns.

  Nyttig information om bilbarnstolar

  Enligt EU-lagar måste alla barn under 150 cm i längd och som väger mindre är 36 kg använda en lämplig bilbarnstol, bälteskudde eller annan, särskild skyddsanordning för barn istället för (eller tillsammans med) bilbältet när de är medpassagerare i en bil. Vad du bör tänka på är att i Europa och USA har man inte riktigt samma syn på barns säkerhet som vi har i Sverige. I Sverige anses det att barn ska åka bakåtvända upp till 4-5 års ålder. På de flesta andra ställen anser man däremot att barn över ett år (eller när ditt barn är för stort för att använda babyskydd) kan du börja använda en framåtvänd bilbarnstol, och därför säljs och erbjuds framåtvända bilbarnstolar från ett år och uppåt i dessa länder och hyrs ut på dessa destinationer. Det säkraste tipset för dig som ska hyra bilbarnstol är därför att kontakta oss i samband med när du bokar bilen, så kan vi ringa till det specifika upphämtningskontoret i det aktuella landet och fråga vilken typ av bilbarnstolar som finns på plats för dina resedatum. Om du är osäker på vilken bilbarnstol som passar just ditt barn när du ska reservera en bilbarnstol, kan du läsa vår guide nedan:

  Vanliga frågor gällande att hyra bilbarnstol


  Kan jag boka en bilbarnstol när jag bokar hyrbil med Auto Europe?

  Så klart du kan det! När du gör en bokning av hyrbil på Auto Europes hemsida kan du lägga till bilbarnstol som extra tillval. Värt att notera är att dessa generellt sett betalas på plats och ingår inte i priset du betalar i förväg för hyrbilen. Bilbarnstolar som utrustning är ofta är på förfrågan, vilket innebär att tillgängligheten måste bekräftas av biluthyraren när bokningen görs. Vi rekommenderar att boka dessa tidigt för att undvika tråkiga överraskningar vid upphämtningen, de är populära och kan under högsäsonger vara utsålda om du har otur.

   

  Hur kan jag lägga till en bilbarnstol till min bokning?

  På Auto Europes bokningssida kan du enkelt välja bilbarnstol till din reservation. Börja med att välja plats och tidpunkt för din bokning i vår sökmotor, när sökresultaten visas kan du sedan välja leverantör och biltyp. För att se detaljer för kostnad av extra tillval klicka på den blåa knappen med ett + intill texten prisdetaljer. Nu kan du se kostnaderna för tillval under fliken information om extra utrustning.

  Lägg till bilbarnstol vid bokning av hyrbil med Auto EuropeNär du valt hyrbil och leverantör klickar du boka nu för att i nästa steg välja utrustningen. Du kan här välja både typ och antal bilbarnstolar samt se ytterligare information som till exempel rekommendation gällande ålder och vikt för respektive stolstyp.

  Vi vill återigen påminna om att bilbarnstolar kan bokas i förväg och är på förfrågan, vi kommer att stämma av med din valda leverantör för att säkerställa att bilbarnstolarna är korrekt bokade för upphämtningen av din hyrbil. Notera även att dessa extra tillval betalas på plats vid upphämtningen om inget annat anges.

   

  Vad är skillnaden mellan babyskydd, bilbälteskudde och bilbarnstol?

  Babyskydd: 0-13kg

  Babyskydd är avsedda för barn som väger 13kg eller mindre, det brukar räknas som upp till 15 månaders ålder. Dessa stolar måste placeras med baksidan riktad framåt bort från körriktningen, de kan placeras i både fram- och baksäte. Om babyskyddet placeras i passagerare stolen är det av yttersta vikt att airbagen av säkerhetsskäl avaktiveras innan avfärd. Denna typ av stol är framtagen för att små barn ska kunna resa med komfort och framförallt säkerhet vilket är anledningen till att de är ett måste för barn under 1 år.

  Bilbarnstol: 9-18kg

  Bilbarnstolar rekommenderas för åldern 9 månader til 4 år och med en vikt på 9-18kg. Stolarna kan placeras riktade både framåt och bakåt i alla säten på din hyrbil. Moderna bilbarnstolar brukar vara utrustade med extra sidoskydd i form av upphöjda kanter med vadderade material. Stolarna kan även lutas bakåt vilket ger en bekvämare sittposition under längre resor.

  Bilbälteskudde 15-30kg

  Bilbälteskuddar är lämpade för barn mellan 4-7 år med en vikt på 15-30 kg och placeras framåtriktade antingen fram- eller baksätet på bilen. De är ofta enkla att montera och ger ett utökat skydd för kollisioner främst från sidorna. Ett justerbart huvudstöd i vadderat material är något som brukar uppskattas för de längre resorna. Stolen hjälper även till att på ett säkrare sätt använda bilbältet då den extra höjden gör passformen runt axelpartiet bättre.

   

  Vad kostar det att hyra bilbarnstol?

  Priserna varierar beroende på vilken lokal uthyrare du har valt och har generellt ett fast pris (exempelvis 100 SEK per dag) som betalas direkt vid upphämtning av din hyrbil. Många har även pristak för dig som hyr längre perioder, exempelvis 500 SEK för en 7 dagar lång bilhyra.

   

  Vilken bilkategori ska jag välja?

  Att boka rätt storlek på din hyrbil med Auto Europe är en viktig detalj att ta hänsyn till. Fundera igenom hur många bilbarnstolar och resväskor du kommer att ha med för att få en ungefärlig uppskattning. Generellt brukar vi rekommendera att boka en bil med 4-5 dörrar istället för en med bara 2, det gör en stor skillnad när du reser som en småbarnsfamilj med bilbarnstolar i bilen.

   

  Vad ska jag tänka på vid upphämtning av hyrbilen?

  Det första du bör göra är säkerställa att du har fått den typ av stol som passar ditt barns ålder och vikt. Se även till att stolen är i bra skick och fullt fungerande med exempelvis justerbar bältes-sele. Väl monterad i bilen är det viktigt att dubbelkolla att den sitter stabilt inför avfärden. Är det några oklarheter om hur den sättas fast är det bäst att fråga på uthyrningsstationen för instruktioner, de brukar vara hjälpsamma med att förklara även om de inte alltid utför själva monteringen. Se även att du har en kopia på instruktionsmanualen med dig vid avfärd.


  Övriga tips

  Det finns även andra alternativ än att hyra bilarnssto på plats som också kan spara pengar. Vissa flygbolag tillåter att barnet färdas i bilbarnstol på flyget, om barnet har en egen biljett. Då får ni med er egna bilbarnstol och kan dessutom ta med er extra bagage. Kolla med ert flygbolag kring möjligheterna. Ett annat tips är att montera bort stolsryggen på er bilbarnstol och ta sittkudden som handbagage och packa stolsryggen i väskan. Kontrollera innan bara att sittkuddarna klarar storlekskraven för handbagage. Ni bör dock vara medvetna om att väskan och stolsryggen kan utsättas för stötar och tryck under hanteringen av flygplatspersonalen.

  Kontrollera alltid att:

  • Du inte har placerat barnstolen bakåtvänd i framsätet i en hyrbil utrustad med krockkudde.
  • Babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är korrekt monterad och sitter fast ordentligt samt se till så alla barn sitter ordentligt innan du påbörjar din resa.
  • Barnet aldrig lämnas ensamt i bilen.
  • Barnlåset på bakdörrarna på ditt fordon alltid används.
  • Du alltid har med något lämpligt att dricka för barn som vatten eller juice till exempel.

  Tänk på att du som vuxen alltid är ansvarig för att barnen i bilen använder bilbälte, bilbarnstol, bälteskudde eller annat skydd och att barn som är kortare än 140 cm inte ska sitta på samma plats som en aktiv krockkudde, oavsett om de sitter på en bälteskudde eller direkt på sätet. Detta för att det finns risk för att barnet blir allvarligt skadad av airbagen om den skulle utlösas vid en olycka.

  Bloggsökning


  Kategorier