Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Feltankning av hyrbil

  Enligt försäkringsbolaget IF sker årligen cirka 24.000 feltankningar runt om i Sverige och ett vanligt misstag är att tanka fel bränsle i hyrbilen. Stress, vana och även en dos klantighet kan verkligen ställa till det och bli en både retlig och kostsam historia för den som inte är uppmärksam.

  Vad är de vanligaste orsakerna till feltankning?

  Det vanligaste är att man råkar tanka bensin i en dieselbil och under dieselboomen när många hushåll bytte till dieselfordon, var ökningen som störst. Trots att dieselmotorn idag inte är ett nytt fenomen, ligger antalet feltankningar kvar på en relativt hög nivå och under senare år har försäkringsbolagen märkt en märkbar förhöjning av antalet feltankade bilar. Tankningen görs förmodligen på gammal vana och kanske har man till och med glömt bort att man bytt bränsle. Även stress är en stor faktor.Anledningen till att feltankningar med diesel i en bensinbil är mycket ovanligare, är helt enkelt att tankmunstycket för diesel inte får plats i påfyllningsöppningen till en bensinbil.

  Vad händer med bilen när man tankat fel?

  Om man av misstag råkat tanka en dieselbil med bensin räcker det oftast med en liten mängd bränsle för att orsaka stora problem och riskera omfattande skador. Detta på grund utav att flampunkten förändras och att bensin inte heller innehåller något smörjmedel utan fungerar istället som ett lösningsmedel. Därför kan bensinen ge skador på dieselbilens högtryckspump, delar av bränslesystem eller till och med haverera hela motorn.Om du däremot råkar tanka diesel i en bil med bensintank kan det uppstå risk för driftstörningar och motorskador. Även om det bara handlar om en liten mängd diesel.

  Det här bör du göra vid feltankning

  Starta inte motorn - Vrid inte om tändningen för då dras nämligen bränslet in i systemet och hela motorn kan förstöras. Om du startat motorn och kört iväg bör du omedelbart stanna bilen och stänga av motorn.

  Bärga bilen - Ring bärgare eller bogsera bilen till närmaste verkstad för tömning och sanering.Vid feltankning av bensin i en diesel och du inte startat motorn räcker det vanligtvis att pumpa ur tanken. Har du däremot startat motorn och kört bilen en bit kan många delar behövas byta ut.

  Förebyggande åtgärder för att minimera risken för feltankning

  • Som kund har du själv ansvar att ta reda på vilket bränsle din hyrbil ifråga är avsedd för, så se till att fråga personalen vid upphämtning och informera dig om vilken bränslepolicy som gäller för din uthyrning. Skulle du ha glömt bort om din hyrbil är diesel eller bensin så har många av våra hyrbilsleverantörer klisterlappar på nycklar, instrumentpanelen samt vid tanklocket för att informera och minimera risken att du ska välja fel bränsle.
  • Ta även för vana att alltid kontrollera dekalen innanför tanklocket som talar om vilket bränsle den aktuella bilen ifråga är avsedd för.
  • Se över dina försäkringar. Oftast täcker hyrbilsleverantörernas försäkring inte skador eller olyckor som uppkommit på grund av vårdslöshet.

  Om du behöver hjälp eller assistans med din hyrbils bränslepolicy, så kan du alltid ringa våra reservationsagenter för att ta reda på vilket alternativ som är billigast och som passar dina behov bäst. Du kan också kontakta oss per e-post för frågor.

  Bloggsökning


  Kategorier