Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Världens tio högsta byggnader

  Burj Khalifa, Dubai (828m)Den 21 September 2004 började byggnationen av det som sedan skulle bli världens i särklass högsta byggnad. Dubai hade under en tid utvecklats till ett riktigt affärscentra med mängder av häftiga byggnader, hotell och upplevelsecentrum innan man bestämde sig för att satsa extremt högt. Burj Khalifa eller Burj Dubai som det från början hette blev snabbt en snackis och när byggnaden invigdes 2010 fick den världspressens ögon på sig då färdigställandet enbart kom något år efter finanskrisen. Inte så konstigt då kostnaden för bygget uppgår till hela 400 miljarder dollar. Byggnaden innehåller nu kontor, hotell, flera restauranger samt bostäder hela vägen upp på drygt 650 meters höjd. Dubai i övrigt är som mellanösterns svar på New York. Här kan man verkligen göra allt från att åka skidor inomhus till att spela tennis på en 300m hög platå över marken. Vill man uppleva något häftigt ska man ta tillfället i akt och åka hit!

  Shanghai Tower, Shanghai (632m – ej färdigt)Shanghai Tower som började byggas under 2008 kommer under året stå färdigt och invigas som Kinas högsta byggnad och världens näst högsta byggnad efter Burj Khalifa. Med dess häftiga arkitektur väntas byggnaden även vinna flera priser i framtiden. Ytterskiktet ska vid vissa ljus vara genomskinligt så att man kan se igenom och konstruktionen är liknande Malmös Turning Torso med vridande våningar hela vägen upp. Klart är att den här byggnaden kommer sätta prägel på Kina och Shanghai där finanscentrat bara växer och växer. Redan nu planeras ett ännu högre komplex för framtiden i staden.

  Abral Al-Bait, Mekka (602m)Samma år som Burj Khalifa-bygget påbörjades sneglade grannlandet Saudiarabien över gränsen och satte även de igång med sitt megakomplex till byggnad. Abraj Al-Bait innehåller bland annat världens högsta hotell med hela 2000 rum, ett varuhus på fyra våningar samt 864 lägenheter i olika storlekar. Byggnaden har även konstaterats som världens högsta klocktorn med en megaklocka på toppen av högsta delen med ytan 43 x 43 meter. 2012 invigdes byggnaden och ligger i nära anslutning till den världskända moskén Masjid al-Haram. Mekka är en helig plats för muslimer och ligger otroligt vackert med berg runt omkring.

  One World Trade Center, New York (541m)

  Efter attackerna mot WTC1 och WTC2 den 11 September 2001 började man planera en byggnad i ny tappning. 2003 var projektplanen färdig och idag knappt 13 år efter attackerna står byggnaden färdig i anslutning till Ground Zero. Freedom Tower som den från början informellt hette som ett mine av den hemska händelsen 2001 fick bytt namn 2009 då man istället valde det juridiskt korrekta namnet One World Trade Center. Byggnaden är en del av minnesmärket tillsammans med museet och monumentet vid Ground Zero på nedre Manhattan. Om man befinner sig i New York är ett besök vid Ground Zero i sin ordning obligatoriskt då det även är oerhört vackert och känslofyllt. Inne i parken där minnesmonumentet är uppfört hör man knappt trafiken. Lugnet tar över och vindbrisen i träden ger platsen en rofylld själ.

  Taipei 101, Taipei (509m)Taipei 101 var fram till Burj Khalifas invigning världens högsta byggnad. Den häftiga skyskrapan med drag av klassisk kinesisk arkitektur invigdes 2004 och byggdes till förmån för flera större företag som ville ha kontorslokaler i Taiwans huvudstad. Skyskrapan kan däremot fortfarande skryta med en unicitet, världens snabbast personhissar som mäter hela 61 km/h i topphastighet. Mäktigt med tanke på att motorerna drar hissen nästan 500 meter på mindre än 30 sekunder. Taipei är en stad som växer och finanscentrat i Taiwan har sin mittpunkt just i Taipei 101.

  Shanghai World Financial Center, Shanghai (494m)Shanghais näst högsta och världens totalt sjätte högsta byggnad började byggas 1997 och blev färdigt hela elva år senare. Byggnaden innehåller bland annat ett lyxhotell, flera barer, kontor, konferenscentra, affärer och flera spektakulära utkiksplatser. En utkiksplats är på 474 meters höjd och är känd för dess golv som till hälften består av supertjockt glas vilket gör att det känns som man svävar i luften och kan titta rakt ner under sig. Shanghai har massor av spännande att erbjuda och har utvecklats mycket de senaste trettio åren. Ett resmål som absolut är att rekommendera!

  International Commerce Centre, Hong Kong (484m)2002 började man bygga Hong Kongs nuvarande högsta byggnad som blev färdigt under 2010. Byggnaden byggdes främst till förmån för företag som ville hyra in sig eller köpa in sig i byggnaden. Byggnaden har även ett Ritz-Carlton hotell samt en utkiksplatå på 393 meter som är mer likt ett upplevelsecentrum med bland annat tidsmaskin, animationer och restauranger. Här har får man en fantastisk utsikt över hela victoriahamnen i Hong Kong downtown.

  Petronas Towers, Kuala Lumpur (452m)När Kuala Lumpurs numera superkända Petronas Towers stod färdiga 1996 var de också världens högsta byggnader. Tvillingtornen har karaktäristisk arkitektur med en gångbro på drygt 200 meters höjd som går mellan de två tornen. Malaysias ståtliga tvillingtorn är även de högsta tvillingtornen i världen just nu. Byggnaden innehåller mestadels kontor men har även ett hotell, upplevelsecentrum och utkiktsplatser att erbjuda. Är man i Kuala Lumpur är Petronas Towers värda ett besök.

  Zifeng Tower, Nanjing (450m)Under 2005 började man i Nanjing bygget av sitt landmärke Zifeng Tower som 2010 stod klart och sträcker sig imponerande 450 meter över marken vilket gör byggnaden till den tredje högsta i Kina. Byggnaden används mest som kontorslokal men har även ett hotell, utkiksplats, restauranger och barer nära toppen av byggnaden.

  Bloggsökning


  Kategorier