Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Hur du kör säkert i jultrafiken

  Idag börjar den hetsiga jultrafiken att dra igång på allvar och därför vill vi på Auto Europe göra dig extra uppmärksam på att det under just julledigheten som de flesta olyckor tyvärr inträffar. Vägunderlaget är lurigt och kan under en och samma resa gå från bra väglag till väta, is och halka.Andra, klart påverkande faktorer är också att det är mycket folk ute i trafiken som ska spendera julen med familj och vänner runt om i Sverige. När trafiken tätnar blir fler människor som vill hem stressade och kör mer riskfyllt för att ta igen tiden. Utöver detta är det också en högtid där glögg och snaps serveras och flertalet olyckor beror på att man suttit sig bakom ratten utan att man märkt av att man fortfarande är påverkad av alkoholen. Trots att olyckorna minskar för varje år som går så tåls det att upprepa igen: Kör försiktigt i jultrafiken!

  Motormännen publicerade nyligen en undersökning där de precis som förra året listar de vägar där de flesta olyckor inträffar under julhelgen och det är en läsning som skickar kalla kårar längs ryggraden. Rent statistiskt kommer 15 personer att dö i jultrafiken detta år och cirka 1000 personer att bli skadade i trafiken. Absolut högst risk för att vara med om en olycka är den 21:a och 22:a december medan lägst risk är att åka på julafton och på nyårsafton. Med detta sagt finns det hopp om att det inte ska bli så dramatiskt detta år. Fler personer har längre ledighet vilket minskar trycket på vägarna, eftersom folk reser mer utspritt denna jul. Det finns också vissa vägar som är mer olycksbenägna än andra. Därför har vi listat vägarna och knepen på hur du kan minska risken för att vara med om en olycka under julhelgen.

  Minimera risken för att vara med om en olycka

  För det första vill vi inte skrämma upp er till att sitta hemma. Just jultrafiken är mer olycksdrabbad för att fler människor än normalt reser på vägarna men den absoluta majoritet av resenärerna har inga olyckor under resan.
  • Det absolut bästa tipset: Res under rätt dagar. När trafiken är mindre minskar också risken för olyckor. Den 21:a och 22:a december är de mest olycksdrabbade dagarna på grund av att flesta människorna reser dessa datum. Försök därför att resa på ett annat datum, om möjligt.
  • Det näst bästa tipset: Försök att hålla dig i den mån du kan på vägar med mötesseparering. En av de vanligaste anledningen till att människor dör i jultrafiken är för att de får sladd, glider över i fel körriktning och kolliderar med ett mötande fordon. Vägar med uppdelade körfält och vägräcken är helt klart mindre olycksbenägna. Andra vägar med högre säkerhet är de med hastighetskameror.
  • Stressa inte. Det bästa sättet att undvika en stessfylld resa är helt enkelt att vara ute i god tid och planera resan i förväg. Det kanske inte alltid undviker att du fastnar i trafiken, men sannolikheten ökar. Fastnar du i trafiken - ha tålamod. Det är bättre att komma fram senare än man tänkt sig än aldrig.
  • Res när det är ljust ute. Håll säkert avstånd och anpassa hastigheten efter väglag och sikt. Var uppmärksam på bilens ljud - om det plötsligt blir helt tyst under bilen kan det innebära att du kör på svartis.
  • Ta pauser och vila under resans gång. Detta är framför allt viktigt i slutet av resan då många, kortare pauser är att föredra.

  Förbereded dig optimalt

  • Planera din resa och avsätt tillräckligt med tid för den - Trafikverket har översikt över läget på vägarna. Du kan kolla trafikläget här innan du reser. Se även till att lyssna på radiouppdateringarna under färden.
  • Kontrollera mönstret och lufttrycket i vinterdäcken innan ni ger er iväg.
  • Var utvilad
  • Packa rätt med tungt bagage i botten av bagageutrymmet mot ryggstöden. Undvik att ha tung packning längst upp i bagageutrymmet eller på hatthyllan, då dessa kan flyga fram vid hastig inbromsning eller vid en kollision.
  • Kolla att du har med dig säkerhetsutrustning som reflexväst, startkablar, ficklampa etc.

  För dig som hyr bil med Auto Europe under julhelgen

  För dig som behöver komma i kontakt med oss under julhelgen så har vi öppet alla dagar. Glöm inte att om du blir försenad till din upphämtning så måste du kontakta oss på en gång! Vi finns tillgängliga dygnet runt. Journummer hittar du på din voucher. För vanliga frågor når du vår reservationsavdelning på följande tider under jul och nyår:24:e - linjerna öppna från 8.30 till 15.0025:e och 26:e - linjerna öppna från 10.00 till 17.0027:e - linjerna öppna från 10.00 till 20.0028:e till 30:e - linjerna öppna från 09.00 till 20.0031:a - linjerna öppna från 8.30 till 15.001:a - linjerna öppna från 11.00 till 18.30Vår kundtjänstavdelning når du på telefon under följande tider:24:e - linjerna öppna från 9.00 till 13.0025:e till 27:e - stängt28:e till 31:a - linjerna öppna från 9.00 till 13.001:a - stängt Avslutningsvis vill vi önska er en riktigt God Jul! Njut av din välförtjänta vila och se till att äta ordentligt så att det finns något att arbeta på när nyårslöftena ska infrias. Sköt om er och kör försiktigt!
  För att komma till vår bokningsmotor klickar du på denna länk

  Bloggsökning


  Kategorier