Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter
  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Bloggsökning


  Kategorier

  Söker bland blogginläggen.......

  Bilbelysning i personbil - vilka regler gäller

  Såhär i vintertider när det är mörkt morgon och kväll och kanske även dimma och snö när vi beger oss ut på vägarna, möter vi ofta bilförare som inte riktigt verkar ha koll på vilka billysen som gäller. Det kan vara allt från förare som kör med halvljus och dimljus fram eller som inte bländar av helljus för mötande trafikanter. I dagens blogginlägg tänkte vi därför passa på och tipsa om exakt vilka regler som gäller när och varför för bilbelysning.

  Bilbelysning - Helljus

  Helljus är som de flesta vet bilens starkaste lysen. För att ge dig som kör bästa möjliga sikt ska helljus användas så ofta som möjligt vid mörkerkörning. I undantag som mycket stark dimma eller så kallad snörök kan däremot ljuset reflekteras och därmed resultera i att din siktsträcka blir kortare om man jämför med halvljus. Det finns även 3 olika tillfällen då helljus inte får användas:
  • Vid tillfredsställande belysning - med detta menas att ingen del av vägbanan är mörk och du som förare gynnas således inte heller av helljuset eftersom du inte ser bättre.
  • Vid möte - vid möte med alla typer av fordon såsom andra personbilar, lastbilar, tåg, spårvagnar, bussar etc. riskeras föraren av dessa att bländas. Däremot behöver du inte blända av för fotgängare ur en säkerhetssynvinkel eftersom du ser dem mycket bättre med helljuset på.
  • Vid körning bakom ett annat fordon - Om du kör nära fordonet framför dig kan förare riskeras att bländas genom sin backspegel.
  Tips! För att själv undvika att bli bländad av en mötande bil när du kör i mörker ska fästa din blick längs med högerkanten av vägen.

  Bilbelysning - Halvljus

  I Sverige ska du alltid ha strålkastare tända under färd. Det är det lag på och det är vanligast att halvljus och parkeringsljus kombineras. Däremot får du aldrig kombinera följande billysen:
  • Halvljus och dimljus
  • Halvljus och varselljus
  • Halvljus och extraljus

  Bilbelysning - Varselljus

  Dessa lysen är till för att fordonet ska synas. I dagsljus när du har god sikt kan varselljus därför användas istället för halvljus. Således får de inte användas vid tex. skymning, gryning, regn, dimma eller liknande nedsatta siktförhållanden. Inte alla bilar är utrustade med varselljus.

  Bilbelysning - extraljus

  För att förstärka helljuset på personbil kan extraljus monteras på bilen. Det finns två olika typer:
  • Fjärrljus - som förstärker ljuset framåt och ger föraren bättre sikt.
  • Kurvljus - sprider ljuset framåt och ger dig en bredare ljusbild.
  Extraljus får aldrig användas kombinerat med halvljus.

  Bilbelysning - Parkeringsljus

  Om du stannar eller parkerar din bil när det är dålig sikt, till exempel vid skymning, ska parkeringsljus användas. Detta för att andra förare ska se ditt fordon. Du behöver inte oroa dig för att parkeringsljuset ska tömma ditt batteri, det är nämligen strömsnålt och kan stå påslaget många timmar innan batteriet töms.

  Bilbelysning - Dimljus

  • Dimstrålkastare - Dimljusen fram är starkare än halvlyset och är därför extra effektiva i dimma. Vid dagsljus kan du använda dimljus istället för halvljus men du får aldrig kombinera de två. Om du kör i mörker är det bara tillåtet att ersätta halvljuset med dimljus om det rådande väderförhållandet är dimma eller kraftig regn. Du ser på instrumentbrädan om ditt dimljus är påslaget.
  • Dimbakljus - Är ett mycket starkt rött lyse bak på bilen som används för att fordon bakom dig ska se dig tydligt vid mycket försämrad sikt. Då ljuset även är bländade ska du som kör släcka det omedelbart när du bedömer att ett fordon bakom har sett dig.
  Precis som vid regn är det inte att rekommendera att köra med helljus vid dimma eftersom den annorlunda ljusbrytningen kan göra förarens siktförhållanden försvåras.

  Bilbelysning - övrig belysning

  Bromsljus - röda lysen baktill på fordonet vid bakljusen och blinkers samt i bakrutan på vissa bilar. Tänds när du trycker ner bromspedalen för att varna andra förare.Backljus - lysen med vitt ljus som är placerade bak på bilen och som tänds när du lägger i backväxel. Ett fordon får bara visa vitt ljus framåt förutom vid just backning eller vid arbete som kräver sådant.Backljus (baklyktor) - dina baklyktor eller backljuset är två lampor med röd belysning som tänds samtidigt som ditt halv-, hel-, och parkeringsljus.Körriktningsvisare (blinkers) - har ett orange blinkade ljus och sitter i regel bak, fram och på sidan av bilen.Varningsblinkers - skall användas vid nödstopp och liknande för att varna andra trafikanter. Kan användas under bogsering men är inte ett krav. Knapp för varningsblinkers sitter på instrumentpanelen och är vanligtvis en röd triangel.Skyltljus - 2 lampor som sitter precis ovanför registreringsskylten. Tänds samtidigt som halv-, hel-, och parkeringsljus.Tips! Det är viktigt att du innan bilbesiktning tittar att de båda lamporna fungerar då ej fungerade lyse leder till anmärkning och att bilen inte går igenom besiktningen.Vill du friska upp dina kunskaper om bilbelysning och körning i mörker kan du göra det här. Har du några hyrbilsrelaterade frågor kan du spana in vår FAQ-sida eller ringa våra kunniga reservationsagenter på +46 10 888 66 52.Kör försiktigt där ute på vägarna!

  Bloggsökning


  Kategorier