Auto Europe

 • SVERIGE
 • Ring våra hyrbilsexperter

  JULFIRANDE VÄRLDEN RUNT

  Hyrbilar världen över
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Hyrbilar världen över

  Jultraditioner från runt om i världen

  Jul firar man på nästan alla platser på jorden. Men, olika länder innebär olika traditioner! Följande länder firar jul på sina egna speciella sätt.

  Vi har valt ut en del länder där julen firas lite annorlunda. Nyfiken? Läs vår nya Infographic för mer information!

  Skulle du också vilja fira jul på ett annorlunda sätt? Auto Europe erbjuder hyrbilar på över 24 000 stationer i 180 länder. Välj ditt resmål och gör ditt julfirande extra speciellt i år!

  Det är bara några veckor kvar till jul! Denna högtid firas på nästan hela jordklotet, men inte alla gör det på samma sätt - det kan skilja sig mycket. En stor variation av traditioner har växt fram under årens lopp. Folk festar, slår pinatas, delar oblat och dansar ut julen.

  God Jul från Sverige

  I Sverige är ju julens kulmen julafton - den 24 december (olikt många andra länder). Vår egen tradition med Lucia är också något som inte firas utanför Skandinavien. Den mer hedniska symbolem Tomten får en tallrik gröt under natten till julafton så att han ska bli nöjd och glad och ge oss julklappar.

  Gleðileg jól från Island

  På Island firar man jul från julafton och fram till trettondagen. På grund av bristen på granar brukade man förr bygga sig en gran i trä och måla den grön. På Island är det de hela 13 stycken jultomtarna som kommer med paket från bergen. Varje dag, med start från och med den 12:e dagen innan julafton, visar sig en av nissarna. Likaså försvinner de, en för varje dag, från och med julafton och fram till trettondagen.

  Wesołych Świąt från Polen

  Julafton (Wigilia) startar så snart den första stjärnan syns på himlen. Enligt tradition dukar man för en extra gäst under middagen - till minne av de 12 apostlarna serverar man också 12 olika rätter. I Polen är det mycket viktigt att man delar ett oblat under julafton. Alla tar en del och önskar de övriga god lycka.

  Nollaig Shona från Irland

  På Irland pyntar man husen med järnek, girlanger och mistel. Många har också en julkrans med 5 ljus. Tre är rosa och ett är vitt - det vita tänds bara på julafton. Julklappar delas ut av Jultomten under kvällen.

  Svetlogo Rogdestva från Ryssland

  I Ryssland firar man, enligt tradition, jul den 7 december. Denna dag står religion i fokus. Julklappsutdelning har man istället på nyårsafton.

  Gleðilig jól från Färöarna

  Här varar julen i 21 dagar - fram till den 13 januari. Under denna dag dansar man ut julen som ett festligt avslut på julfirandet.

  Feliz Navidad från Mexiko

  Julen startar den 15 december i Mexiko. Varje dag efter detta datum firas som en sann Fiesta med hög musik och dans (festen kallas Posada). Enligt tradition dricker man Ponche (punch) och slår sönder Pinatas fyllda med nötter och frukt.

  Merry Christmas från Australien

  Vill du fira jul på ett väldigt speciellt sätt? Spendera då julen på en härlig sandstrand i Australien! Njut av solen och salta bad, medan du äter en saftig och god kalkon.

  Julfirande runt om i världen